PVV Flevoland geeft nederlaag toe terwijl Geert Wilders zijn kop juist diep in het zand steekt: belooft/dreigt verdere radicalisering

Merkwaardig.

De PVV Flevoland is behoorlijk eerlijk. De provinciale afdeling van de partij geeft op Twitter namelijk ruiterlijk toe dat gisteren een slechte dag voor haar was:

“De PVV wil alle Flevolanders die op ons hebben gestemd bedanken voor hun steun,” aldus de PVV. “De uitslag was helaas niet wat we hadden gehoopt. Desondanks gaan we de komende 4 jaar door voor jullie. Het echte PVV geluid zal niet verstommen.”

Een eerlijke reactie op de desastreuze uitslag van gisteren, natuurlijk. En dan niet alleen in Flevoland, maar in heel het land. De PVV gaat in de Eerste Kamer namelijk van zegen naar vijf zetels. Dat is een verlies van vier zetels, oftewel van 44 procent.

En dat brengt me bij de reactie van Geert Wilders zelf. Anders dan zijn partijgenoten kiest die er blijkbaar voor om zijn kop lekker diep in het zand te steken. Kijk maar naar de reactie die hij gisteren gaf na aankondiging van de exit polls (die de PVV één zeteltje meer gaven):

Hij had het dus over een “beperkt verlies,” en leek het allemaal wel best te vinden. Dit terwijl de PVV volgens de exit polls ook al 33% van haar zetels in de Senaat zou verliezen.

33 procent! Dat is niet “beperkt verlies,” dat is een historische nederlaag.

En ja, uiteindelijk werd dat voor de PVV natuurlijk nóg erger, omdat de partij genoegen moet nemen met slechts vijf zetels. Nóg eentje minder dus.

Na zijn officiële reactie twitterde Wilders het volgende ook nog even:

Die man is écht van zins om zijn partij kapot te maken he? Hoe anders dit te verklaren? De PVV verliest zoveel omdat de rechtse kiezer ein-de-lijk een echt alternatief heeft op zowel het linkse beleid van de VVD én de discriminerende, radicale houding van de PVV. De PVV heeft verloren — en flink ook — omdat Geert Wilders de afgelopen jaren geradicaliseerd is. En wat kondigt hij aan? Juist: dat hij nóg radicaler wordt.

Bi-zar.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Ritter

  Wel, dan is kennelijk 63% van de bevolking “radicaal”.

  Nieuw recent onderzoek iov PVV van Maurice de Hond wijst uit:

  63% van de Nederlanders zegt: ISLAM past NIET bij Nederlandse samenleving.

  Ook veel moslims zeggen dat de islam niet compatibel is met de Nederlandse waarden/normen/samenleving.

  Dus zo “radicaal” is de stelling van Geert Wilders niet.

  1. umhnz

   Maar Ritter, de Hond gaf toch de uitkomst welke de opdrachtgever wilde?

  2. F. Domela Nienhuis

   Sterker nog: Meer dan 70 % van de Moslims in Nederland verwerpt onze waarden en verkiest de Sharia boven onze wetgeving. Kortom: Hun sprookjesboek de Koran boven ons wetboek. Even als dat meer dan 70 % van de Moslims in Nederland Syriëgangers als helden ziet. Ze winden er zelf geen doekjes om hoor. Ze doen dus niet altijd aan taqiyya. 🙂

 2. Gekko

  Jeetje, is dit nu nodig. Dat de PVV verloren heeft, weten we nu wel.
  Maar DDS moet nog even wat extra zout in de wonden wrijven.

  Kom op zeg, doe niet alsof PVV en FvD gezworen vijanden zijn. Die elkaars bloed wel kunnen drinken. Op veel dossiers vechten Wilders en Baudet voor dezelfde idealen.

  Ga daar eens een topic aan wijden, in plaats maar altijd weer de controverse te zoeken, Van der Galien.

  1. umhnz

   U verwacht op DDS een positief verhaal?
   Gaat niet lukken.
   Ook DDS drijft op onvrede.

   1. Tguard

    Nee voor een positief en leuk verhaal moet je bij kopp zijn. Daar wordt Baudet vergeleken met hitler…. tja idd een stuk frisser

    1. Satty

     Wat is Kopp? Vind jij het werkelijk normaal de gesprekspartners die baudet de hele tijd kiest? Die zich niet op wetenschap beroepen maar wishful thinking? Ik zie en hoor vergelijkingen met fascisme en dat is gewoon overduidelijk voor mensen die objectief kijken.

     Misschien eens wat over de kenmerken van fascisme lezen? Michael noemt het rechts liberaal, wie dat gelooft is werkelijk niet goed. Michael komt natuurlijk ook uit een zeer extreem milieu in Amerika.

     1. DeBruijn

      Demoniseren, demoniseren en nog eens demoniseren.

      Maar ja, je komt zelf natuurlijk uit een extreem milieu.

     2. Siemien

      Misschien moet Satty eens stoppen met zijn fascistische sympathieën hier te spuien, het gaat bij islamimbecieltje over niets anders dan fascisme en Afrika

 3. plakband

  Het cordon sanitaire van de huichelachtige machthebbers laat diepe sporen na in de samenleving. Wat moet je doen als kiezer als je stem niet wordt gehoord. Ik heb grote bewondering voor de rechte ruggen van de PVV-politici.

 4. ikweetwatikwil

  Inderdaad, de islam past niet in ons land. Het beste is om terug te gaan naar hun eigen islamitisch land. Daar hoort het te blijven. Daar kunnen ze elkaar overheersen.

  1. umhnz

   Die missionarissen deden dat zeker ook?

 5. Pjotter

  Oei hier had ik merrie brandhok al verwacht met commentaar en uiteraard de Spaanse kneuter kok en Noppes etc.

  1. umhnz

   En uw visie is ?

 6. PMG

  Brekend: Fantastisch nieuws: Hans Wiegel is gevraagd als informateur door het FVD om Zuid-Holland (de mazzelaars) te gaan besturen en hij reageert voorlopig positief!!!

  1. Julian

   Te gaan besturen? Klopt helemaal niet. Hij is informateur. Dus hij gaat samen met Roos kijken naar coalitiemogelijkheden….

   1. umhnz

    Het gaat om de illusie, niet om de feiten.

  2. Gekko

   Zal nog niet mee vallen in Zuid-Holland. Minimaal 4 partijen nodig voor een meerderheidscoalitie. Zonder Forum voor Democratie zelfs 5.

   Voor een 4 partijencoalitie zijn, naast FvD, VVD, CDA, een van de volgende 3 nodig: GroenLinks, D66 of PvdA. Alle 3 hebben zich in de campagne zeer negatief uitgelaten over FvD. Eventueel kan het zonder deze 3, maar dan met (gedoog)steun van CU en SGP.

   Kortom, dat wordt dus een hell of a job voor Hans Wiegel.

   1. Marija

    Enge Jetten heeft meteen laten weten dat FVD zich buiten spel heeft gezet, wat is dat toch een naar miezerig ventje.

    1. Step one

     Enge Jetten trekt dan wel een grote broek aan zeg. Want is D’66 gisteren niet door de kiezers richting buiten spel gezet?

 7. Rien Noppen

  Wilders verloor omdat zijn vieze islamofobe boodschap niet meer aanslaat en omdat hij te laf was om de ballon van charlatan Baudet door te prikken.

  De PVV zakt nu, in navolging van de LPF in elkaar. De komende jaren zullen we de dramatische ondergang van de Titanic van Baudet in full color kunnen waarnemen.

  De geschiedenis herhaalt zich maar het is altijd weer een leuke voorstelling.

  Bier en chips!

  1. Punt50

   Het kan ook totaal de andere kant opgaan. Nog een paar van die kansenparels als Gökmen Tanis met grotere aantallen slachtoffers, en PVV verdubbeld & FvD verdrievoudigd.

   Bier en chips!

  2. santiago

   Wilders wist ook wel dat Baudet niet te stoppen was. Dit moest gewoon gebeuren. Wilders wacht rustig af en houdt zijn ijzers in het vuur.
   Het FvD zal gauw einde oefening zijn en dan moet onze elite toch weer een nieuw plannetje gaan maken om de PVV klein te houden. Geert heeft gelijk met zijn Islam verhaal en als de tijd rijp is neemt de PVV de macht over en dan bedoel ik ook de hele macht.

   1. Korporaal Monty

    “als de tijd rijp is neemt de PVV de macht over en dan bedoel ik ook de hele macht.”

    Werkelijk?
    Na gisteren mag het toch wel duidelijk zijn dat het volk Wilders massaal heeft laten barsten.
    Zelf een terroristische aanslag heeft hem niet in de kaart gespeeld.

    Of zou Wilders een revolutie willen organiseren? Met steun van …………

 8. santiago

  Heeft onze koning, mede namens zijn vrouw, tjerry al gefeliciteerd met zijn overwinning?

 9. Jumping

  Zijn er nog andere partijen, die ook stevig verloren hebben ?, of is dat niet interessant voor de Linkse media.?
  Hij laat ook zijn doelstellingen niet varen, hij ging en gaat nog steeds, voor minder Islam in Nederland.
  In Mei volgt een nieuwe ronde, met nieuw geluk.

 10. Marija

  @MvdG.
  Geert heef ingeleverd, valt niet te ontkennen.
  Maar Geert geeft nooit op Michael, dat zou je zo langzamerhand kunnen weten. De man levert een ongelooflijk gevecht tegen de bierkaai en blijft pal staan voor dat waarin hij geloofd: Islam hoort niet bij ons Nederlanders en zal dat ook nooit doen.
  Zijn onverschrokken taal en houding zullen eens, duidelijk zijn gelijk aantonen. Nederlanders zijn laf en een “beetje dom”, kiezen voor de gemakkelijkste weg en denken onvoldoende zelfstandig na.

 11. Sprookjesfiguur

  Helaas heeft Geert niet gewonnen, maar ook met het FVD is er een begin. Hopelijk leven ze dit ook na.

  FVD:
  Door de komst van grote groepen (islamitische) immigranten zijn een aantal verworvenheden en kernwaarden van onze samenleving onder druk komen te staan. Het partijkartel heeft dit probleem de afgelopen dertig jaar genegeerd – waardoor het nu compleet uit de hand is gelopen en hele bevolkingsgroepen tegenover elkaar zijn komen te staan.

  Er is een nieuw startpunt nodig waarin we duidelijk definiëren wat we van mensen en (religieuze) instellingen in Nederland verwachten en duidelijk aangeven waar onze grenzen liggen.

  Voorop staat dat iedereen mag geloven wat men maar wil. Boeken moeten uiteraard niet worden verboden. Maar iedereen heeft ook het recht om de overtuigingen en godsdiensten van mensen in al hun aspecten te bekritiseren, te ridiculiseren of te bespotten. Belijders van godsdiensten dienen de pluriformiteit van alle levensbeschouwingen te respecteren, dus ook van concurrerende godsdiensten, van humanisme en atheïsme, van critici, wetenschappers en cartoonisten. De vrijheid van meningsuiting dient altijd te prevaleren boven de vrijheid van godsdienst.

  Invoering van de Wet Bescherming Nederlandse Waarden (Wet BNW). Alle instanties (scholen, religieuze instellingen, etc.) dienen vijf fundamentele waarden te onderschrijven:

  Wanneer religieuze leefregels conflicteren met de Nederlandse wet, gaat de Nederlandse wet altijd voor.
  Iedereen heeft het recht te geloven wat hij of zij wil; dus ook het recht om van zijn of haar geloof af te vallen.
  Iedereen heeft het recht godsdienstige ideeën te bekritiseren, te ridiculiseren, te analyseren en in twijfel te trekken.
  Alle mensen zijn fundamenteel gelijkwaardig, ongeacht geslacht, ras of seksuele gerichtheid.
  De partnerkeuze is vrij; uithuwelijking en kindhuwelijken zijn onaanvaardbaar.

  Bij schending van deze waarden volgt een waarschuwing en een boete; na een tweede waarschuwing volgt sluiting, beëindiging van de activiteiten en strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijke functionarissen.

  Religieuze scholen moeten hun leerlingen in aanraking brengen met andere levensovertuigingen en hun leerlingen de ruimte bieden een ander geloof of géén geloof te omarmen. Het curriculum geeft ruimte aan kennis in de breedste zin en de holocaust wordt op alle scholen onderwezen.

  Er komt een verbod op buitenlandse financiering van religieuze scholen en instellingen.

  Er komt een verbod op het dragen van niqaabs, bivakmutsen en andere gezichtsbedekkende kleding in het openbaar.

  1. F. Domela Nienhuis

   Uitstekende agenda. De moeite van het integraal tot beleid verheffen waard.

   @ Mike,

   Als Wilders dit nou had geagendeerd, was hij dan een Islam hater..?

 12. sonar

  Michel Galbak ,Wilders is geradicaliseerd,waar heeft hij een aanslag gepleegd en hoeveel slachtoffers zijn er te betreuren.
  En jij bent hoofdredacteur een conducteur zou nog te hoog gegrepen zijn .

 13. Gekko

  Oei, oei, Forum voor Democratie krijgt problemen met eigen succes.

  In Flevoland heeft FvD 8 zetels gescoord. Er staan 10 kandidaten op de Flevolandse lijst, maar 3 ervan zijn ook in andere provincies gekozen.

  Het lijkt erop dat FvD 1 zetel in Flevoland niet kan invullen. Die vervalt dan aan de partij met de volgende meeste (rest)zetels.

  1. Gekko

   (rest)zetels = (rest)stemmen.

 14. Korporaal Monty

  “En wat kondigt hij aan? Juist: dat hij nóg radicaler wordt”

  Wat kan hij anders met maar één agenda punt.
  Ik denk dat zijn Amerikaanse weldoeners er binnenkort de stekker uittrekken.
  Wilders is voor hen een bodem lose put geworden. Geen gewin.

  Zij adepten hebben hem gisteren massaal laten barsten.

  1. marco1

   Misschien waren veel van zijn stemmers geen adepten maar wel mensen die een harder rechts tegen geluid zochten waardoor de PVV de enigste optie was , dat is nu dus veranderd.

   1. Korporaal Monty

    “harder rechts tegen geluid zochten”

    En dat vinden ze nu bij FvD zeker?

 15. Duckday

  Wat de hand ophouders waar de groene verf gewonnen heeft daar hoor je niks over
  Wilders heeft gewoon gelijk Of je moet steeds de andere kant opkijken
  Maar als je anders denkt en praat en ook nog de waarheid vermeld zetten ze je direct in een ander vak Maar hij komt op voor dit land en de bewoners

 16. Vrijedenkert

  GW en de PVV hebben verlies voornamelijk aan zichzelf te wijten als een issue partij, het is alleen nog maar als hoofdzaak weg met de Islam in bijna al haar standpunten.
  De miljoen moslims in dit land gaan nooit meer weg en zullen blijven dat is een feit, veel meer inzetten op openbare orde en veiligheid, stopzetten of fors beperken van immigratie, keihard uitzetten van illegalen en economische migrante, dubbel paspoort probleem definitie oplossen, kritisch zijn richting de Islam in het algemeen waarbij de radicale Islam moet worden uitgebannen waarbij
  Hiddema namens het FvD heel vaak voorbeelden aandraagt hoe dat zou meten en kan met bestaande wetgeving is een veel meer realistische weg…

  1. Vrijedenkert

   Excuses voor typfouten:
   GW en de PVV hebben verlies voornamelijk aan zichzelf te wijten als een issue partij, het is alleen nog maar als hoofdzaak weg met de Islam in bijna al haar standpunten.
   De miljoen moslims in dit land gaan nooit meer weg en zullen blijven dat is een feit, veel meer inzetten op openbare orde en veiligheid, stopzetten of fors beperken van immigratie, keihard uitzetten van illegalen en economische migranten, dubbel paspoort probleem definitief oplossen, kritisch zijn richting de Islam in het algemeen waarbij de radicale Islam moet worden uitgebannen waarbij Hiddema namens het FvD heel vaak voorbeelden aandraagt hoe dat zou moeten en kan met bestaande wetgeving is een veel meer realistische weg…

 17. Politiek Profeet

  Msm =DSS en bepaalde wanna bee,s journalisten….. triest om meer dan een miljoen kiezers zo weg te zetten, alleen omdat je als wanna bee journalist de msm geest te pakken hebt?

 18. TD

  Het maakt voor links Nederland niet veel uit,of men door de hond(Baudet) of de kat (Wilders) wordt gebeten.
  Links wordt in beide gevallen flink gebeten!

 19. Willem Bever

  Nog zon redacteur die het nodig vindt om te bashen.
  Voegt niets toe en is contraproductief om FvD succesvol te laten worden.
  Zeker van een hoofdredacteur onbegrijpelijk en kortzichtig.

 20. Bes Tolen

  Wilders heeft grote waarde voor Nederland als degene, die er in is geslaagd de verworden, verdorven politiek in Nederland te trotseren. Op de basis, die Wilders heeft gelegd, kan Baudet nu fungeren. Daarmee wordt het front tegen de fascistoïde onderkruipers partijen van Groen Links tot en met VVD en CU tot en met CDA versterkt. De grote verdienste van Baudet is, dat hij een ledenpartij op poten heeft weten te zetten waar dat bij Wilders nog door de grote fysieke (doodsbedreigingen enz.) en maatschappelijke bedreigingen (uitsluiting op allerlei gebieden waaronder werk) van potentiële aspirant leden onmogelijk was. Het is de belangrijke vraag hoe zich dit zo wezenlijke aspect waardoor Wilders politiek opbouw onmogelijk werd gemaakt, stand kan houden. Zullen de belagers van de helden zoals Wilders ze zelf noemde, de zware schendingen van fundamentele mensenrechten door de officieel door de fascistoïde partijen aanvaarde multiculturele politiek en door daarbuiten veelvuldig aanwezige bedreigers nog staande kunnen houden? De oude politiek zal het zeker willen.

 21. Coco22

  Wat een onzin bericht. Zat Wilders in de regering? Waarom zou hij in vredesnaam moeten opstappen?? Opstappen uit de partij die om hemzelf heen gebouwd is en door hemzelf opgericht is? Denk je echt dat het beter zal gaan met een andere PVVer aan het roer? Kom op zeg. Stop deze onzinnige PVV-bashing berichten. Dat je er verslag van doet, oké. Dat je aanhaalt dat het wellicht Wilders eigen schuld is, ook oké. Maar doe het op een professionele manier alsjeblieft.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.