Quote-scribent Schimmelpenninck zeikt FvD onder: 'Baudet is een useful idiot voor de elite'

Geen categoriemrt 05 2019, 20:00
Quote-columnist Sander Schimmelpenninck heeft geen goed woord over voor de leider van de renaissancevloot Thierry Baudet. Volgens de columnist is Baudet 'een useful idiot voor de financiële elite' en heeft zijn partij veel weg van 'lobbypartij VVD', maar dan in een nieuw jasje. Schimmelpenninck verbaast zich dat de middenklasse achter Baudet aanloopt terwijl hij denkt dat 'de kinderen van die groep minder kansen krijgen als Baudet het voor het zeggen heeft'.
Dat Schimmelpenninck kritisch is blijkt wel uit het opiniestuk dat hij op de website van Quote publiceerde. Behalve dan richting het CDA. De partij van Buma ziet hij als de enige waardige optie om op te stemmen: 'het moet dan maar'. Volgens hem is er 'met alle partijen wel iets mis'. Zowel aan de linker als rechterzijde van het spectrum.
Ook de VVD krijgt de wind van voren van Schimmelpenninck. De partij is volgens hem vooral bezig met het 'omlaag likken' en al lang niet meer liberaal. Om kiezers te trekken van Baudet en Wilders. Dit doet de partij door boute uitspraken te doen. Bijvoorbeeld de uitspraken van Rutte over geweldplegers, die deze 'het liefst in elkaar wil slaan'. En uitspraken van Klaas Dijkhoff (VVD) die zijn collega Rob Jetten (D66) voor klimaatdrammer uitmaakt.
En ook Thierry Baudet (FvD) ziet hij niet als een alternatief voor de gevestigde partijen. Dat hij Baudet kritiseert vanwege zijn ogenschijnlijke neoliberale agenda is overigens niet zo gek gezien de wijze waarop de partij vaak stemt tijdens het behandelen van moties. Echter is het ironisch dat de Quote-columnist anderen 'omlaag likken' verwijt en hij zelf twijfelachtige uitspraken doet die grenzen aan een aanval op de persoon:

"De afschuwelijke ijdeltuit Baudet wil de wereld uitsluitend verklaren met biologie, het recht van de sterkste en schurkt daarom tegen racisten aan."

Dat Baudet ijdel is weten we, maar waarom dit relevant is om te benoemen weten we niet. Wellicht omdat het zo lekker bekt en likt Schimmelpenninck zich hiermee omlaag voor zijn lezers? Tevens lijkt het ook gewoon onjuist wat hij zegt en verklaart Baudet de wereld niet vanuit de biologie. Al leek partijgenoot Yernaz Remautarsing nog wel een voorzetje te willen geven op dat onderwerp. Maar Remautarsing verliet het schip en Baudet vaarde rustig verder.
Het is verder vrij sneu om nu al uitspraken te doen over Baudet en te stellen dat hij een 'useful idiot' is voor de financiële elite. Dit staat namelijk niet vast. De partij heeft behalve het indienen van moties, het stellen van vragen en het agenderen van onderwerpen nog niet zoveel gedaan in de Tweede Kamer. De partij is deel van de oppositie en kan dus weinig doen.
Dat Schimmelpenninck de FvD-partijleider zo onder vuur neemt en het CDA er zó makkelijk van af komt geeft te denken. Hij profileert zich met het stuk vooral als een CDA-hitman, die zo vlak voor de verkiezingen nog even de schaapjes naar de juiste kooi wil leiden. Erg inhoudelijk is het stuk dan ook niet, maar een sneer is het wel!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten