Quote-scribent Schimmelpenninck zeikt FvD onder: ‘Baudet is een useful idiot voor de elite’

Quote-columnist Sander Schimmelpenninck heeft geen goed woord over voor de leider van de renaissancevloot Thierry Baudet. Volgens de columnist is Baudet ‘een useful idiot voor de financiële elite’ en heeft zijn partij veel weg van ‘lobbypartij VVD’, maar dan in een nieuw jasje. Schimmelpenninck verbaast zich dat de middenklasse achter Baudet aanloopt terwijl hij denkt dat ‘de kinderen van die groep minder kansen krijgen als Baudet het voor het zeggen heeft’.

Dat Schimmelpenninck kritisch is blijkt wel uit het opiniestuk dat hij op de website van Quote publiceerde. Behalve dan richting het CDA. De partij van Buma ziet hij als de enige waardige optie om op te stemmen: ‘het moet dan maar’. Volgens hem is er ‘met alle partijen wel iets mis’. Zowel aan de linker als rechterzijde van het spectrum.

Ook de VVD krijgt de wind van voren van Schimmelpenninck. De partij is volgens hem vooral bezig met het ‘omlaag likken’ en al lang niet meer liberaal. Om kiezers te trekken van Baudet en Wilders. Dit doet de partij door boute uitspraken te doen. Bijvoorbeeld de uitspraken van Rutte over geweldplegers, die deze ‘het liefst in elkaar wil slaan’. En uitspraken van Klaas Dijkhoff (VVD) die zijn collega Rob Jetten (D66) voor klimaatdrammer uitmaakt.

En ook Thierry Baudet (FvD) ziet hij niet als een alternatief voor de gevestigde partijen. Dat hij Baudet kritiseert vanwege zijn ogenschijnlijke neoliberale agenda is overigens niet zo gek gezien de wijze waarop de partij vaak stemt tijdens het behandelen van moties. Echter is het ironisch dat de Quote-columnist anderen ‘omlaag likken’ verwijt en hij zelf twijfelachtige uitspraken doet die grenzen aan een aanval op de persoon:

“De afschuwelijke ijdeltuit Baudet wil de wereld uitsluitend verklaren met biologie, het recht van de sterkste en schurkt daarom tegen racisten aan.”

Dat Baudet ijdel is weten we, maar waarom dit relevant is om te benoemen weten we niet. Wellicht omdat het zo lekker bekt en likt Schimmelpenninck zich hiermee omlaag voor zijn lezers? Tevens lijkt het ook gewoon onjuist wat hij zegt en verklaart Baudet de wereld niet vanuit de biologie. Al leek partijgenoot Yernaz Remautarsing nog wel een voorzetje te willen geven op dat onderwerp. Maar Remautarsing verliet het schip en Baudet vaarde rustig verder.

Het is verder vrij sneu om nu al uitspraken te doen over Baudet en te stellen dat hij een ‘useful idiot’ is voor de financiële elite. Dit staat namelijk niet vast. De partij heeft behalve het indienen van moties, het stellen van vragen en het agenderen van onderwerpen nog niet zoveel gedaan in de Tweede Kamer. De partij is deel van de oppositie en kan dus weinig doen.

Dat Schimmelpenninck de FvD-partijleider zo onder vuur neemt en het CDA er zó makkelijk van af komt geeft te denken. Hij profileert zich met het stuk vooral als een CDA-hitman, die zo vlak voor de verkiezingen nog even de schaapjes naar de juiste kooi wil leiden. Erg inhoudelijk is het stuk dan ook niet, maar een sneer is het wel!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Sprookjesfiguur

  Waarschijnlijk frustratie. Zeer waarschijnlijk veel gepest met zijn naam.

 2. Satty

  “De afschuwelijke ijdeltuit Baudet wil de wereld uitsluitend verklaren met biologie, het recht van de sterkste en schurkt daarom tegen racisten aan.”

  Lijkt me een verdomd goede analyse en dat schurkt mag gerust weg. Volken die wat betreft ontwikkeling in de voc tijd staan vergelijken met jezelf is lachwekkend. Baudet heeft niet voor niets een lijntje met erkenbrand, dat heeft erkenbrand duidelijk gemaakt. Daar schrok baudet van, hij probeerde zich daar uit te liegen net zoals hij loog over zijn afspraak met Taylor. Zijn cijfers zijn meestal niet correct en gekleurd. Kortom onbetrouwbaar.

  ‘Het is verder vrij sneu om nu al uitspraken te doen over Baudet en te stellen dat hij een ‘useful idiot’ is voor de financiële elite. Dit staat namelijk niet vast.’

  Jawel, bankiers hebben vertrouwen in hem hij is onbetrouwbaar en wil een kabinet met mensen uit het bedrijfsleven. Kortom het recept voor een crony of neocon of hoe je dat volk verder ook wilt noemen.

  1. TD

   “niet voor niets een lijntje met erkenbrand”
   Volgens mij heb jij een lijntje coke onder de neus!
   Eerder meerdere lijntjes,pas op voor de bloedneus!

   1. Satty

    Tuurlijk slimpie. Het is verdorie zo gemakkelijk op het internet te vinden maar je wilt het gewoon ontkennen. Erkenbrand heeft via bv Twitter openlijk contact met hem gehad en het was lachen, gieren, brullen om met het alt right symbool gefotoshopt te worden onder andere. Fausto is in gesprekken duidelijk geweest over deze connectie en tijdens het erkenbrand congres werd hiddema getoond als ideoloog en die heeft daar niet met verontwaardiging op gereageerd. Blijf lekker in je bubbel. Ik hoop dat er genoeg fvd leden wakker worden.

    1. TD

     Ik heb een lijntje met een leuke jonge prostituee,ben nu meteen een hoe.enloper?

     1. Satty

      Op een gegeven moment zijn er teveel incidenten om als toeval weg te zetten.

  2. DeBruijn

   Hoe kan iemand die een heel land wilt opheffen en de bevolking deporteren nu commentaar op anderen hebben is mij een raadsel.

 3. TD

  Vlak voor de verkiezingen nog even columnist Sander Schimmelpenninck inzetten om het stemvee proberen te manipuleren.
  gaat niet meer lukken met zulke amateuristische ideetjes,we leven in de tijd van multimedia,iedereen weet inmiddels welke misfits er in de huidige coalitie zitten!
  We stemmen allemaal mooi FvD of PVV!

  1. Satty

   Praat voor jezelf.

   1. Vliegenvanger

    TD ik stem met je mee. Al die andere dwazen in Den Haag stem ze weg.
    Stem FvD of PVV.

    1. poldi

     METOO

 4. Lugar

  Het is weer campagnetijd! Hoe gaat Thierry Baudet het vertrouwen winnen van de kiezer op 20 maart als er weer Provinciale Statenverkiezingen zijn? En gedupeerde Groningers over de aangekondigde parlementaire enquête naar gaswinning. Om 22:45 op NPO2

  #hofbar

  1. Satty

   Laat het een keer over de provincie gaan op dit moment ipv er iets landelijk van te maken. Beweren voor Democratie te zijn maar de democratie uithollen.

 5. HendrikJan

  Het is onder Rutte een groot rampen plan, niets klopt er meer, alles binnen Rutte 3 veegt zijn of haar eigen straatje schoon.
  Zorginstellingen die gewoon onder de ogen van de Rutte 3, maar geld blijven wegsluizen.
  Scholen die Miljoenen in kas hebben en er niets mee doen.
  Spookinwoners van wie men niets weet, gewoon in Nederland aanwezig en vaak niet met de beste bedoelingen.
  Verschrikkelijk, hoe ver kan een land zakken in luttele jaren door wanbeleid.

  RUTTUP en NEXIT.

  Slechter als nu kan het NOOIT worden.

 6. Tante Sidonia

  Deze Schimmelpenninck komt net als Ollengren uit een adellijk geslacht.
  Zijn helemaal geschift, hebben geen slaven meer, geen gigantische landgoederen en proberen via de Linkse elite weer macht te vergaren!
  Nog meer?
  Of toch uitleg?

  1. Julian

   Geschift? Als ik deze reactie zo lees (en andere reacties van uw hand) kan ik alleen maar concluderen dat u de geschifte bent hier.

   1. Bosche draak

    Geweldige comeback, kansloze stumper

 7. santiago

  Hehe, Baudet is een charlatan, een klusjesman van de elite. Ik zeg het al jaren.

 8. Piet Klein

  Het is mij raadsel waar Schimmelpenninck zijn overwegingen op baseert. Het CDA is mede verantwoordelijk voor wiebelende ziekenhuizen, het wegschenken van 1 miljard aan bedrijven zonder ook maar één zinvolle onderbouwing, het oplopen van de zorgkosten, een idioot klimaatplan, het pakken van de burgers, op geen enkele manier de EU in het gareel houden waardoor we te maken hebben met een Brexit en mogelijk ook nog kosten dreigen te krijgen van de Brexit doordat de EU niet anders wist te doen dan er met gestrekt been in te gaan, het zonder slag of stoot de pulsvisserij laten afpakken etc. Het is mij een raadsel waarin van Schimmelpenninck zich kan vinden in het CDA. Tel daar bij op dat Rutte uitdrukkelijk aangeeft bij verlies niet rechtse variant te overwegen maar enkel nog verder naar links wil opschuiven. Het Forum voor democratie een jonge partij en met name kan ik me vinden in het ter discussie stellen van de klimaatplannen van het kabinet, maar kan ik helemaal niet vinden in het ontkennen van de klimaat problematiek. Ook kan ik me prima vinden in een realistische politiek naar Europa, de enige weg om er echt een sterk Europa van te maken. Voor iedereen die net als ik zich niet kan vinden in de afbraak politiek van VVD, CDA, D66 en CU is het duidelijk dat als je niet naar rechts opschuift het nog een tandje erger wordt. Het is mij een raadsel wat Schimmelpenninck beweegt. En het stoort me dat hij dan gaat schelden met termen als useful idiot. Het stoort me dat schelden en niet gewoon argumenten op tafel leggen. Maar goed als we dan toch moeten gaan schelden dan scoort Schimmelpenninck hoger als useful idiot voor de pseudo intellectuelen, mensen die suggereren dat ze het begrepen hebben maar toch bijzonder weinig met feiten en sterke redenering hun gelijk kunnen halen.

  1. Satty

   ‘Ook kan ik me prima vinden in een realistische politiek naar Europa, de enige weg om er echt een sterk Europa van te maken. ‘

   Je doelt op een nexit?

   ‘Voor iedereen die net als ik zich niet kan vinden in de afbraak politiek van VVD, CDA, D66 en CU is het duidelijk dat als je niet naar rechts opschuift het nog een tandje erger wordt. ‘

   Beweert hij zonder enige onderbouwing.

   Waarom zou je op rechts het afbraakbeleid stoppen? Ik ben benieuwd hoe jij een algemeen ziekenhuis wilt laten functioneren met marktwerking? Hoe je denkt zorg betaalbaar te houden die toegankelijk is voor iedereen op een gelijkwaardig niveau met rechts beleid.

   ‘mensen die suggereren dat ze het begrepen hebben maar toch bijzonder weinig met feiten en sterke redenering hun gelijk kunnen halen.’

   Zoals je hier eigenlijk zelf doet?

   Wat vindt je van het flirten met racisten wat baudet constant doet? Of vindt je het ook niet terecht dat mensen optel sommen maken om tot conclusies te komen?

   1. Piet Klein

    De reden dat ik concludeer dat het een tandje erger wordt is gebaseerd op de stellingname van de linkse partijen, pro EU, niet kritisch op het migratie debat, geen duidelijke stellingname hebben op het beperken van de zorgkosten, de PvdA is mede verantwoordelijk voor de afbraak van de zorg, de marktwerking in de zorg, te weinig kritisch zijn op absurde klimaat plannen. Het is uitermate waarschijnlijk dat er een vergelijkbare situatie ontstaat zoals in de steden Rotterdam en Amsterdam. Continuering van het huidige beleid met een stap naar links. Als de coalitie naar links verschuift is het zeer waarschijnlijk dat er weinig verandert of nog sterker opschuift naar de foute EU, weinig verandering op zorg, grote klimaat kosten. Als de coalitie naar rechts op schuift zijn er meer kansen op verandering. Dit betekent dat veel CDA en VVD kiezers zich achter hun oor moeten krabben. Dit zijn de feiten waarop ik mijn bewering baseer.

    Het is volstrekt duidelijk dat de zorgkosten uit de hand gelopen zijn door de marktwerking. Wij hebben in vergelijking met andere Europese landen hoge zorgkosten voor vergelijkbare zorg, langere wachttijden zo nu en dan, steeds meer wiebelende ziekenhuizen, medicijnen kosten in het buitenland een fractie van wat ze hier kosten etc. De Jong van het CDA meldde recent dat hij het onderwerp marktwerking op de agenda wil zetten. Helaas zijn dat soort opmerkingen 3 weken voor de verkiezingen onbetrouwbaar vooral als je zelf dit beleid hebt ingezet. Had hij deze uitspraak maar gedaan bij het vaststellen van de premies.

    Ik denk niet dat Baudet flirt met racisten. Het is een vorm framing die hem treft. Er is nogal een massief framing om nieuw rechts tot outcast te verklaren, kritiek naar populisme weg te wuiven, het debat te weigeren.

    Ik hoop dat ik je een paar argumenten heb kunnen aandragen en heb je opmerkingen dan ben je welkom, ik ga graag in debat dan worden we er samen sterker van.

    1. Satty

     Piet bedankt voor je antwoord graag ga ik hierover een keer in discussie. Ik denk namelijk wat anders over bepaalde onderwerpen, het is nu te laat voor mij. Samen sterker graag, minder polarisatie zou een zegen zijn.

    2. henkie

     De Jong had het over foute prikkels om uren te maken in de zorg.

     Ik spreek van “draaideur patiënten”.

     Het doel is niet meer om patiënten te genezen, nee het doel is om ze keer op keer terug te laten komen, weer een slappe halfzachte oplossing die niet help aan te smeren, en afrekenen maar.

     Verder hebben we ook onze onafhankelijke rechterlijke macht.
     Ook daar spreken we niet van fraude, nee, het zijn perverse prikkels van het systeem. Aldus de woordvoerster van de rechters!

     Simpele zaken worden opgewaardeerd naar ingewikkelde, zodat drie rechters rechtspraak kunnen doen ipv 1. Dat rekent 10x af!!

     En dan hebben onze arme rechters het ook nog zo verschrikkelijk druk, de arme donders. Ja nogal wiedes!! De oplichters.

     Ojee we leven in een heilstaat, met onze onafhankelijke rechtspraak. Wat een Gotspe!

  2. Satty

   Hoe vindt je trouwens het niet correct benoemen van cijfers wat betreft migratie, hij gooit kennis migranten, arbeidsmigranten en vluchtelingen op 1 hoop en presenteert dit als 1 groep die vluchteling is en trekt vertrekkers er niet af? Een rapport gebruiken over de kosten van de energie transitie en daar een naar boven bijgesteld bedrag uit gebruiken dat niet meer realistisch is is normaal? Ik vind 300 miljard erg veel. Dat belooft weinig goeds.

 9. Gekko

  Bas Heijne noemde Baudet 2 jaar terug ook al een useful idiot. Vanwege zijn inzet voor het Oekraïnereferendum. Want daarmee zou Baudet de Russen in de kaart spelen, volgens Heijne. Op zich vond ik dat toen wel grappig gevonden, ook al omdat de term useful idiot een Russische oorsprong heeft: Lenin gebruikte die voor het eerst.

  Wat Schimmelpenninck schrijft, is echter baarlijke nonsens. Alsof Baudet naar voren geschoven is door de liberalen van VVD en D66. Schimmelpennink snapt de betekenis van useful idiot niet.

 10. Marija

  BREAKING NEWS
  Jensen over klimaathysterie, mensen kijk de herhaling, heel interessant.

  1. Marija

   Rtl5 ook NU.nl wordt onderuit gehaald.
   Puik programma.

 11. PMG

  Ja, het wordt velen wat heet onder de voeten en dan stemmen we toch maar verplicht CDA, geen vlees, geen vis, gewoon lekker niks!

 12. PMG

  Schimmelpenninck is dus een gewone doorsnee potlodenlikker waarvan er 13 in een dozijn gaan en zeker geen objectief schrijver zoals blijkt uit zijn oprisping.

 13. plakband

  Laat de nullen maar lullen.
  #stemzeweg

 14. PMG

  Aan dit soort braaksel valt af te lezen dat de vloot de wind in de zeilen heeft!

 15. Willem Bever

  Gelukkig ben ik oer conservatief Geert voor de goede balans?

 16. Tante Sidonia

  Enfin,….
  Wie zit er bij Jinek?
  “De door god uitverkoren Yasser Klaver!!!!!!!!”
  05-03-2019 23.00 uur.

 17. AAA

  Schimmelpenninck wie?? een totaal debiel zeker…Nee met al dat moslim tuig jeugd om je heen in klassen op school dan krijg je kansen NOT! mongool ga naar een islam land emigreren en neem het tuig mee a.u.b

 18. henkie

  Adellijke Schimmelpenninck werpt een rookgordijn op, strooit zand in de ogen, spelt ons iets op de mouw.
  De financiële elite, inclusief de adel en het koningshuis is juist faliekant tegen Baudet. Ze zijn doodsbang, proberen met angst zaaien, onzin verkopen en demoniseren het volk te beteugelen.

  Laat je niks wijsmaken, stem PVV, FvD, en zegt het voort, vooral buiten dit forum.

 19. DeBruijn

  Quote behoord zelf tot de zelf uitgeroepen Elite, de rijken die wel weten wat goed voor het volk is.

  Pardon, die tijd is voorbij.

 20. Florissa

  Alleen al het feit dat er meer als 700 raadgevers rondlopen voor Rutte met zijn rovers zegt genoeg over de huidige regering ,zij willen kost wat het kost in het pluche blijven,ieder die hier tegenin ,krijgt te maken met een afdeling daarvan die wel ergens een schrijver heeft die een slecht stukje wil publiceren ,of iets wil afbranden op een nieuwszender of liever op hun lievelingskanaal de NPO ,dat de mensen dit door hebben zal blijken met de aankomende verkiezingen ,ook zakt plots het aantal werkloze in de EU ,wat een toeval weer ,Stem daarom op Geert of Baudet ,en maak een einde aan die geld afpakkers en klimaatgekke die nu aan het bewind zijn .

  1. Lugar

   @Florissa: Dat is exact wat er gaat gebeuren. De kiezers zijn het zat en wil een andere manier van regeren waarin ze meer inspraak hebben. Forum voor Democratie is voorstander van het correctief referendum en dat moet er zo snel mogelijk komen, te beginnen met de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019.

   Stem FvD!

   #stemzeweg

 21. JohanD

  Middenklasse leest ook geen Quote..

 22. joker

  “De groep kinderen uit de middenklasse krijgt minder kansen als Baudet het voor ’t zeggen krijgt.” Grote onzin.
  Alsof kinderen uit de middenklasse op dit moment wél alle kansen krijgen.
  Het school- c.q. studiegeld is zodanig verhoogd dat het voor ouders, zélfs uit de middenklasse niet meer te betalen is; vaak moet er gereisd worden van huis naar school, brengt extra kosten met zich mee. Studiebeurzen zijn/worden uitgekleed.
  Studeren aan een universiteit is bijna geheel uit den boze, voor genoemde groep kinderen. Bij het invoeren van de z.g. Mammoetwet is het échte onderwijs bij het vuilnis gezet.
  Maar gelukkig loopt Nederland nog steeds voorop in de wereld v.w.b. het onderwijs; althans dat blèren de “deskundigen” die zelf slachtoffer zijn van het afgebroken onderwijs in Nederland.

 23. Bosche draak

  Met een naam als schimmelpik zou ik zo’n zuur persoon worden.
  En wie is er tegenwoordig nou geen stukjesschrijver?
  Dit land staat strak van de kasplantjes met kutstukjes.

 24. Rien Noppen

  Baudet staat in de laatste peiling op verlies.
  Het zal me niet verbazen als dit de komende weken doorzet. De charlatan begint af te bladderen.

 25. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Sander Schimmelpenninck zit ook wel eens aan tafel van het linkse grachtengordelkliekje van DWDD. Dus dat zegt al genoeg dat hij dit soort onzin beweerd. DDS moet hier gewoon geen aandacht aan besteden, negeren. Laat die linkse terpetijn seiker maar lullen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.