Rellen in Parijs – Macron: ‘Iedereen die erbij was is medeplichtig!’

President Macron keerde eerder terug van zijn skivakantie naar aanleiding van uit de hand gelopen rellen in Parijs. Een spoor van vernielingen en plunderingen maken dat Macron hard gaat optreden, en zegt: ‘Iedereen die er op de Champs-Élysées bij was zaterdag, wordt beschouwd als medeplichtige.’ Dat meldt de Volkskrant.

Naar schatting waren er afgelopen zaterdag zo’n 32.000 demonstranten op de been in Frankrijk. Zeker 10.000 daar van banjerden door de straten van Parijs. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner meent dat er zeker zo’n 1.500 ‘extreem gewelddadig’ waren. Er volgden dan ook 237 arrestaties.

Kennelijk sloegen ze er de boel kort en klein, plunderden winkels en raakten zij slaags met de politie. Macron maakt het allemaal weinig meer uit en gooit de hele beweging simpelweg op één hoop: ‘Jullie waren erbij, allemaal medeplichtig!’

Wat voor maatregelen er zullen worden genomen, is nog niet bekend. Het is ook niet niks om de héle beweging, of in ieder geval zo’n 10.000 er van, als medeplichtig te beschouwen. Als hij het echt meent en dit doorzet, zou hij ze allemaal op moeten pakken. Dan is volgens mij het hek echt compleet van de dam en krijg je een zelfde soort intensiteit als men in Venezuela heeft kunnen zien.

Het frappante is dat zo’n twee maanden terug de boel eindelijk een beetje werd gesust. ‘Meer demonstranten, meer politie en minder geweld’, staat in de opening van dit artikel. Daar lijkt nu geen sprake meer van te zijn, hoewel het aantal demonstranten wel flink is afgenomen. In januari telde men er namelijk nog zo’n 80.000 en nu zijn het er nog zo’n 30.000. Hoe je het ook wendt of keert, Macron lijkt de brand niet te kunnen blussen.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Rien Noppen

  De Gele Hesjes hebben zelf aangegeven het met deze demonstratie voor gezien te houden. Bovendien hebben ze met de actie van dit weekend zoveel schade en ellende aangericht dat de steun voor deze chaotische beweging niet meer bijzonder groot is.

  Macron heeft de onrust aangegrepen om een brede maatschappelijke discussie te organiseren die ook functioneert als zijn opmaat naar de voor hem belangrijke Europese Verkiezingen. Uit peilingen blijkt dat zijn populariteit alweer stijgt.

 2. DeBruijn

  Rare redenatie, dus als je daar rustig loopt te demonstreren en iemand gooit de ramen in naast je, dan ben je verantwoordelijk?

  Met de aanslagen in Parijs en Nice waren dan heel veel mensen verantwoordelijk, want zij waren er ook bij.

  Totaal manke redenering.

  1. van Urk

   Niemand van de Linkse bewegingen was verantwoordelijk toen Hamburg in de brand stond.

 3. Scaldis

  ‘Men’ kan niet zo goed tellen. De beweging groeit nog steeds en ook de steun. Maar dat zijn pijnlijkheden die de MSM zoveel mogelijk bagatelliseren (of verzwijgen) als ze er al over berichten.

  1. ZiggyStardust

   Idd, overal op internet te vinden dat de opkomst in steden door heel Frankrijk massaal is. Er is zeker kritiek op de gele hesjes, maar niets wijst op een verminderde opkomst. Op de beelden van o.a. het belagen van de politiebussen was ook duidelijk te zien dat het niet om gele hesjes ging, maar om volledig in het zwart gekleedde personen. Waarschijnlijk kwamen zij alleen om te rellen. Het siert Macron dan ook niet dat hij er ieder weekend als een Zonnekoning op uittrekt voor zijn plezier, terwijl hij nog steeds geen antwoord heeft op de onvrede van de burgers in zijn land. Diverse doden, duizenden gewonden, en meneer gaat lekker skieen.

 4. sonar

  Ach zolang incompetente fuguren leiders zijn en hun eigen bevolking verachten dan vraag je om problemen.

 5. ZiggyStardust

  Macron was er iig niet bij, want hij was skieen in de Pyreneeën. En de keren daarvoor zat in saint-tropez etc. Deze Zonnekoning laat zich niet zomaar pakken op een doordeweekse zaterdag door het volk.

 6. Gerben

  Dus nu gaan ze alle politieagenten die erbij waren vervolgen?

  1. ZiggyStardust

   Het zou eens tijd worden, verboden wapens inzetten op de eigen bevolking en ogen uitschieten met rubberkogels. Om maar te zwijgen over de doden( niet allemaal de schuld van politiegeweld overigens).

   1. PMG

    ik denk dat de meesten rellende moslims waren, die vinden dat niet erg, die vergeven je.

 7. Nuts

  Er zijn er maar 2 medeplichtig..

  Macron en zijn puppetmaster Soros.

 8. Veteraan

  Lekker makkelijk om de gewone demonstranten ook maar weg te zetten als hooligans.
  Macron kan de problemen niet aan, het tuig wat vernielt is nl bijna allemaal allochtoon of Links geïndoctrineerd.
  Wanneer wordt nu eindelijk het leger is ingezet met dodelijk geweld.
  Moet je kijken als je er een paar honderd neer knalt.
  Lafbekken en criminelen zijn het allemaal.
  Val eens dood Macron, laffe rukker.
  Hoogste tijd voor Marine Le Pen.

 9. PMG

  Ja, da’s makkelijk, hij heeft zelf een alibi! …. maar, er is meer ….

 10. J.Rademaker

  Medeplichtig aan ongehoorzaamheid en het niet appreciëren van de grote Macron.
  De ontwrichtende hesjesloze gemaskerde in zwart geklede figuren komen hem wel te pas.

  1. Lugar

   De Franse bevolking stemde op 1 juni 2005 ook tégen de implementatie van de EU-Grondwet. De Fransen zijn minder EU-lievend dan Macron graag zou willen.

   Dat gaat hem opbreken!

   Stem Forum voor Democratie en,

   #stemzeweg

 11. Niet L niet R

  Dat Macron niet een daadkrachtige president is, dat is al lang duidelijk.
  Maar met zijn uitspraak iedereen die daar aanwezig is, is mede schuldig slaat nergens op, hier krijgt hij wederom de rekening voor gepresenteerd!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.