Rellen in Parijs - Macron: 'Iedereen die erbij was is medeplichtig!'

Geen categoriemrt 17 2019, 16:00
President Macron keerde eerder terug van zijn skivakantie naar aanleiding van uit de hand gelopen rellen in Parijs. Een spoor van vernielingen en plunderingen maken dat Macron hard gaat optreden, en zegt: 'Iedereen die er op de Champs-Élysées bij was zaterdag, wordt beschouwd als medeplichtige.' Dat meldt de Volkskrant.
Naar schatting waren er afgelopen zaterdag zo'n 32.000 demonstranten op de been in Frankrijk. Zeker 10.000 daar van banjerden door de straten van Parijs. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner meent dat er zeker zo'n 1.500 'extreem gewelddadig' waren. Er volgden dan ook 237 arrestaties.
Kennelijk sloegen ze er de boel kort en klein, plunderden winkels en raakten zij slaags met de politie. Macron maakt het allemaal weinig meer uit en gooit de hele beweging simpelweg op één hoop: 'Jullie waren erbij, allemaal medeplichtig!'
Wat voor maatregelen er zullen worden genomen, is nog niet bekend. Het is ook niet niks om de héle beweging, of in ieder geval zo'n 10.000 er van, als medeplichtig te beschouwen. Als hij het echt meent en dit doorzet, zou hij ze allemaal op moeten pakken. Dan is volgens mij het hek echt compleet van de dam en krijg je een zelfde soort intensiteit als men in Venezuela heeft kunnen zien.
Het frappante is dat zo'n twee maanden terug de boel eindelijk een beetje werd gesust. 'Meer demonstranten, meer politie en minder geweld', staat in de opening van dit artikel. Daar lijkt nu geen sprake meer van te zijn, hoewel het aantal demonstranten wel flink is afgenomen. In januari telde men er namelijk nog zo'n 80.000 en nu zijn het er nog zo'n 30.000. Hoe je het ook wendt of keert, Macron lijkt de brand niet te kunnen blussen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten