Rob Jetten draait door: D66-leider wil MEER, MEER, MEER 'arbeidsmigranten' uit Oost-Europa

Geen categoriemrt 07 2019, 10:00
Rob Jetten is dol op Polen. De mensen dus, niet het land zelf.
Het goede nieuws van Jettens plannen? Niemand kan beweren dat er niet geweten werd waarvoor men stemde toen er voor D66 gekozen werd.

D66-fractieleider Rob Jetten wil dat Nederland veel meer arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Oost-Europa naar hier gaat halen om te komen werken... Hij wijst op ‘alarmerende cijfers’ van het CBS dat de komende jaren zo’n 50.000 arbeidsmigranten nodig zijn om banen in ons land vervuld te krijgen, zo zegt hij vandaag in een interview met deze krant.

"Zelfs als we alle Nederlanders die nu thuis zitten aan een baan helpen, hebben we nog mensen nodig. We krijgen de vacatures de komende jaren niet met alleen Nederlanders vervuld," aldus Jetten.
Natuurlijk zijn hier een paar opmerkingen over te maken. De staat hoeft dit soort immigratie helemaal niet actief aan te moedigen. Als de banen echt voor het oprapen zijn straks, komen die migranten uit zichzelf. En daar is dan weinig wat immigratie-critici aan kunnen doen. We zijn immers -- net als die Oost-Europese landen -- lid van de EU. Open grenzen. Recht om te wonen en werken waar je wilt in de Unie. Etc.
Daar komt bij dat het helemaal niet zeker is dat er binnenkort inderdaad zoveel meer banen te vergeven zijn dan werknemers. Er wordt ook volop geautomatiseerd, bijvoorbeeld. En hoe weten we dat de 'groei' zo snel gaat als men nu dénkt? Iedere keer dat zogenaamde 'experts' met dit soort voorspellingen komen blijkt daar bijzonder weinig van te kloppen.
Tenslotte is er ook nog dit: als je al die immigranten alleen maar uit Oost-Europa haalt, in grote aantallen, creëer je wéér een integratieprobleem. Immigranten die uit hetzelfde land komen, massaal, creëren namelijk gezellig samen hun eigen buurten, waar ze hun eigen taal spreken, en vasthouden aan de eigen cultuur. Massa-immigratie in korte tijd is desastreus voor de samenhang van de samenleving.
Maar ja, misschien dat Jetten dat wel prima vindt. D66 is immers dé partij van 'weg met ons.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten