Rusland snijdt zichzelf af van online-wereld! Grote demonstratie in Moskou

Geen categoriemrt 10 2019, 21:00
In februari werd in Rusland een wet aangenomen die het internet inperkt. Dat viel niet in goede aard bij de Russische bevolking en dus ging men in drie grote steden de straat op! Dat meldt de NOS.
Met de wet poogt de Russische overheid het internet praktisch af te snijden, waardoor Rusland wordt geïsoleerd van de rest van de wereld. Dit zou de internetveiligheid bevorderen. Onder het Russische volk wordt het een nieuw IJzeren gordijn genoemd en wordt het gezien als een poging tot censuur en om dissidenten het zwijgen op te willen leggen.
Vanuit geopolitiek oogpunt is dit een heel slimme zet. Het maakt Rusland praktisch onvatbaar voor cyberaanvallen van andere mogendheden. De bevolking is natuurlijk minder sympathiek voor dit argument en ziet hun vrijheden in rook opgaan door een dictatoriale overheid.
Waarom de Russische overheid hier juist op dit moment mee komt is volstrekt onduidelijk. In vrijwel alle gevallen waar over Rusland wordt bericht, hangt het heel erg af van de 'lens' waarmee je naar de situatie kijkt of deze logisch is en weloverwogen is of niet. Kijk je vanuit eenzelfde perspectief als waarmee je naar de Nederlandse overheid en haar beleid kijkt, dan is wat zich hier voltrekt een regelrechte verschrikking: 'mensenrechtenschendingen door een dictatuur!' Daar is zeker wat voor te zeggen, maar brengt je geen stap verder in het begrijpen van de overwegingen die de Russische overheid hanteert.
Vaker wel dan niet kijkt de Russische overheid namelijk naar de wereld in termen van geostrategische overwegingen. Plat gezegd: 'Dan maar wat minder rechten voor de bevolking, als dat betekent dat we Amerikaans/Westers imperialisme het hoofd kunnen bieden.' Het is lange termijn denken in collectieve termen, in plaats van het individu en de burger centraal te willen zetten. Het voortbestaan van de natie, de cultuur en het volk in plaats van materiële voorspoed en het nastreven van geluk voor iedere inwoner.
Blijven we hangen in het (terecht!) afkeuren van wat Rusland doet, of is hier iets aan de hand omdat zij iets zien wat wij nog niet helder in zicht hebben?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten