Rusland snijdt zichzelf af van online-wereld! Grote demonstratie in Moskou

In februari werd in Rusland een wet aangenomen die het internet inperkt. Dat viel niet in goede aard bij de Russische bevolking en dus ging men in drie grote steden de straat op! Dat meldt de NOS.

Met de wet poogt de Russische overheid het internet praktisch af te snijden, waardoor Rusland wordt geïsoleerd van de rest van de wereld. Dit zou de internetveiligheid bevorderen. Onder het Russische volk wordt het een nieuw IJzeren gordijn genoemd en wordt het gezien als een poging tot censuur en om dissidenten het zwijgen op te willen leggen.

Vanuit geopolitiek oogpunt is dit een heel slimme zet. Het maakt Rusland praktisch onvatbaar voor cyberaanvallen van andere mogendheden. De bevolking is natuurlijk minder sympathiek voor dit argument en ziet hun vrijheden in rook opgaan door een dictatoriale overheid.

Waarom de Russische overheid hier juist op dit moment mee komt is volstrekt onduidelijk. In vrijwel alle gevallen waar over Rusland wordt bericht, hangt het heel erg af van de ‘lens’ waarmee je naar de situatie kijkt of deze logisch is en weloverwogen is of niet. Kijk je vanuit eenzelfde perspectief als waarmee je naar de Nederlandse overheid en haar beleid kijkt, dan is wat zich hier voltrekt een regelrechte verschrikking: ‘mensenrechtenschendingen door een dictatuur!‘ Daar is zeker wat voor te zeggen, maar brengt je geen stap verder in het begrijpen van de overwegingen die de Russische overheid hanteert.

Vaker wel dan niet kijkt de Russische overheid namelijk naar de wereld in termen van geostrategische overwegingen. Plat gezegd: ‘Dan maar wat minder rechten voor de bevolking, als dat betekent dat we Amerikaans/Westers imperialisme het hoofd kunnen bieden.’ Het is lange termijn denken in collectieve termen, in plaats van het individu en de burger centraal te willen zetten. Het voortbestaan van de natie, de cultuur en het volk in plaats van materiële voorspoed en het nastreven van geluk voor iedere inwoner.

Blijven we hangen in het (terecht!) afkeuren van wat Rusland doet, of is hier iets aan de hand omdat zij iets zien wat wij nog niet helder in zicht hebben?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. ZiggyStardust

  Dit is echt onwenselijk. Hier sta ik echt van te kijken. Echter is de visie van de leider van ALDE, Guy Verhofstad, niet veel anders. Hij heeft deze week opgeroepen voor een Europese versie van internet vrij van populisme en haat. En wie gaat bepalen wat wat is? Ook de nieuwe Europese cookie wet en de regels omtrent het auteursrecht doen niet veel goeds voor ons recht omtrent vrije informatiegaring. Liever natiestaten dan supermachten, dan is er gezonde concurrentie en meer kans op vrijheid.

  1. DeBruijn

   Dat is ook een zeer zorgwekkende gedachte van Guy. Die man heeft gevaarlijke denkbeelden. De EU had natuurlijk ook een waakhond tegen nepnieuws, wat ook artikelen als nep bestempelde omdat het kritisch was over de EU.

   Allemaal bewijs dat de EU weinig tot niets met democratie of vrijheid te maken heeft.

   in ’t Veld van D66 zei pas de vorige EU verkiezingen ‘we moeten meer macht naar Brussel overhevelen en pas als we dat gedaan hebben, dan pas moeten we het volk vertellen wat we gedaan hebben en waarom’.

   Niet woord voor woord, maar wel in de richting.

   Zet je aan het denken.

 2. TD

  Is internetverbinding met de EU op enigerlei wijze verrijkend of voordeelgevend voor de Russische samenleving?
  Volgens Putin niet,en volgens mij ook niet!
  De islamisering,de decadentie,het westerse verval,dolende en zuipende EU leiders (lijders),zwakzinnige volksvertegenwoordigers.
  Trek alle stekkers er maar uit Putin.

  1. ZiggyStardust

   Rusland is een vrij moderne westerse staat, waarschijnlijk weet je meer van Rusland dan van wit Rusland wat dichter bij huis ligt. We doen er ook vrij veel zaken mee. Ja, het is best belangrijk voor ons. En de Russen zijn prima mensen over het algemeen. Maar dat moet je natuurlijk voor jezelf bepalen.

   1. TD

    Ik bedoel te zeggen dat de Russische bevolking niets gaat missen,ze denken van wel!
    De wereld is véél te klein geworden door internet,veel gebeurtenissen hebben secundaire verbanden met internet,zoals de Afrikaanse jeugd die youtube video’s bekijkt van het aardse Walhalla “het Westen” met alle glitter en luxe die enkel virtueel is!
    De gelukzoekers stroom is niet zomaar op gang gekomen,internet,mond tot mond reclame etc.
    Ik weet ook dat de vooruitgang niet is terug te draaien,maar ik had het mbt internet graag gehad!
    maak maar eens een praatje in de bus of trein.

 3. Hendrik_Groen

  Tja, bijna alle DDS reaguurders zijn een Putin bewonderaar dus die vinden het een goed plan.

  1. Sprookjesfiguur

   Putin is mijn held, over Poetin heb ik een wat genuanceerdere mening…

  2. Bosche draak

   Nogal een stro-man Groentje.

   Eenn daadkrachtige leider kan zeker bewondering oogsten, in ieder geval meer dan de natte pampers die ons hier dienen te vertegenwoordigen.

   Dat wil echter niet zeggen dat deze actie ook de goedkeuring van dit forum zal hebben.

   Uw insinuatie daar van is niet alleen beperkt maar gaat echter ook uit van een zekere valsheid.
   Foei! naar uw en de zijnen, gaat heen en smikkel een penis…

   1. Lugar

    Wat je zegt Bosche, het is een fluts.

 4. Peter Oudshoorn

  Wellicht zijn we allemaal een beetje teveel verslaafd aan internet. En misschien is het wel veel beter om lekker te wandelen, lezen, sporten, schilderen en real life contacten te hebben in plaats van de wereld via een beeldscherm te verkennen.

 5. A3aan

  Al lezende, Wout, kreeg ik steeds meer de idee dat ik de handleiding, Hoe van de Europese landen een EUSSR te vormen, aan het lezen ben.

 6. observer

  Toch maar weer de korte golf omroep/nieuws zenders weer in bedrijf stellen?

 7. Buzz68

  Ach.. mensen in Rusland zijn wel wat gewend. Mensen in Rusland zijn slim en vinden wel een weg er omheen.

 8. Nuts

  Het laatste Wout, zij zien iets wat de meeste van ons niet zien nog…

  Dat is EU-FB-Google ect. censuur en propaganda.

  Bertus

 9. rexm

  Het bericht van TD, sta er volledig achter.

 10. Bes Tolen

  Rusland is een land in ontwikkeling. Het is evenwel zo, dat het westen zich juist inlaat met lieden, die hun aspiratie vinden aan wat de meeste Russen een beroerde tijd noemen. Dus onder het communisme. Het westen zoekt aansluiting met wat zij dissidenten noemt en dat is al sinds de negentiger jaren het geval in Oost Europa. Gezien dit euvel kan er enig begrip voor de Russische maatregel worden opgebracht. Al is die niet fraai. Daarnaast moet ik stellen, dat veel verknipt en omgebogen in het westen zelf ons aan berichtgeving bereikt. Dat heb ik zelf een paar keer kunnen vaststellen toen ik enige tijd in Rusland was. Wel berichtgeving, die de hele wereld over ging.
  Ik ben er zo omstreeks 2000, 2005 in totaal zeven keer geweest en ik voelde me echt in een Europees land. Was hoofdzakelijk in St Petersburg. Maar was ook in Moskou en wat andere steden. Nederland vind ik achteruitgegaan.

 11. Gewoonomdathetkan

  3e wereld oorlog is in de maak .

  1. Lugar

   Dat is wat Juncker graag wil dat jij gelooft. Volksmenners laten je graag geloven dat er oorlog op komst is.

 12. Meriadoc Brandebok

  De methoden van de anti-democraten en schurken in het Kremlin worden steeds meer zichtbaar. Hopelijk hebben alle Russen VPN om dit nieuwe ijzeren gordijn te ontwijken. Rusland verandert in China.

 13. Punt50

  Putin leert van Ping i.p.v. andersom. Is dat een trend?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.