Socioloog Ruud Koopmans: 'Het uiteenvallen van de islamitische wereld is het grootste probleem wat op ons afkomt'

Geen categoriemrt 17 2019, 21:00
In reactie op de gebeurtenissen in Nieuw-Zeeland, schreef socioloog Ruud Koopmans een heldere analyse van het grootste probleem dat ons in Europa te wachten staat: de desintegratie van de islamitische wereld. Via TPO.
Het aantal democratieën in de islamitische wereld neemt in rap tempo af. Dit lijkt hem niet te stoppen en ziet daarin ook een bedreiging voor de wereldvrede. Hij schetst een toekomstbeeld van een soort 'Syrië op steroïden', met alle gevolgen (o.a. vluchtelingenstromen) van dien.
Hij verwijt links niet kritisch te zijn op de islam, terwijl het dat bij christelijke geloofsstromingen wél is. Hij doelt hier niet zozeer op het geloven in een god en de regels in het boek an sich, maar op het extremisme dat uit die hoek blijft komen. U kent het wel, de negatieve 'sociaaleconomische factoren', het 'gebrek aan stageplaatsen' argument of hoe iedere terrorist 'een verwarde man' blijkt te zijn. Dat soort ongein.
Ook verwijt hij links het gebrek aan solidariteit bij slachtoffers van de islam. Dat is makkelijk voor te stellen als het om rechtse slachtoffers gaat (als Wilders door een moslim zou worden gedood bijvoorbeeld), maar ook vrouwen die verplicht worden een hoofddoek te dragen. Dat erkennen ze wel, maar 'vrouwen moeten ook de vrijheid hebben zich te kunnen kleden zoals ze willen', waardoor feitelijk niets wordt gedaan omdat zowel de vrije als de onderdrukte moslimvrouw op die manier op één hoop worden gegooid.
U kunt zich voorstellen, met het gevaar van het verder uiteenvallen van de islamitische wereld, dat als links hier niet in veranderd en zelfs rechts aan blijft vallen op de kritiek (door ze weg te zetten als islamofoob, racistisch, populistisch of xenofoob), de spanning op den duur flink toe zal nemen! Een partij als DENK zou dat alleen maar voeden, zo lijkt hij te suggereren. Wuift men dit weg of neemt men dit advies ter harte?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten