Doodeng! SP verlaagt zich tot Stasi-praktijken: ‘Mystery Guests langs bedrijven tegen discriminatie!’

Op het hoofdkantoor van de Socialistische Partij (SP) hebben ze afgelopen tijd flink zitten broeden op hun grote 5-jarenplan om discriminatie endgültig van de aardbodem te doen verdwijnen. Het plan werd al deels besproken door DDS-redacteur Wout Willemsen, maar het meest schrikbarende van het plan bleef voorlopig onderbelicht. Daarom nu aandacht daarvoor omdat het écht de grenzen opzoekt van wat ik sociaal acceptabel vind, maar bij de SP hebben ze dat gevoel niet.  

De SP wil namelijk ambtenaren incognito langs bedrijven sturen, waar deze spionnen vervolgens ondernemers moeten verklikken als de indruk ontstaat dat deze discrimineren. Als er een plan is om het wantrouwen tussen mensen nog verder toe doen stijgen, dan wel deze. Het plan is als volgt:

5. Inzet van mystery guests om discriminatie op te sporen
Mystery guests worden structureel onderdeel van de Inspectie SZW. Hiermee kunnen bedrijven op heterdaad worden betrapt. De mystery guests richten zich niet alleen op sollicitaties bij bedrijven, maar ook op het aanvragen van stageplekken. De Inspectie SZW krijgt extra middelen voor deze inzet.

Nee, dit is geen complottheorie. Het klinkt zo bizar dat je dit zou denken, maar nee. Het staat gewoon zonder gevoel van gene op de website van de SP. ‘Mystery guests’ zijn in deze gewoon een eufemisme voor oude Stasi-praktijken van de DDR. In Oost-Duitsland achter de muur werden namelijk spionnen van de staat gerekruteerd, die hun buren verraden wanneer men het idee had dat de buren niet koosjer waren.

En nu pleit de SP dus voor eenzelfde praktijk. Namelijk incognito ambtenaren langs bedrijven sturen om te zien of deze bedrijven zich wel houden aan het ‘gewenste ideaalbeeld’ dat de partij voor ogen heeft. Stasi-praktijken voor het behalen van luchtkastelen. Tja. Dan zak je echt heel diep. Blijkbaar gaat dus niets te ver voor ze. Behalve het ‘naming en shaming’ wil de partij zich dus ook verlagen tot Stasi-methoden.

Hiermee wordt het wantrouwen van de burger richting anderen enkel groter. En dat is geen positief aspect van een gezellige samenleving. Of wel soms?

Want stel je voor: er zit een sollicitant voor je. Zou hij een échte sollicitant zijn? Of een ‘mystery guest’? Dat gaat een bedrukkende sfeer worden bij de sollicitaties waarbij niemand meer het achterste van zijn tong laat zien. Want discriminatie!

Vragen rijzen er natuurlijk ook al snel. Wanneer heeft de ambtenaar in functie voldoende bewijs van discriminatie voor het ‘namen en shamen’? Als er goedlachs wordt gelachen om Sylvana Simons? Je weet het niet en het plan verdient wel wat extra aandacht. Het is in ieder geval gekkenwerk van de bovenste plank. Doodeng!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Gekko

  Tegen Wout was ik bij ditzelfde onderwerp vanmorgen nog aardig. Hoewel het een idioot geschreven artikel was. Maar nu ben ik dat niet meer.

  Hoepel op Teunis, met je stompzinnige VVD-mentaliteit. De SP komt tenminste nog voor de gewone man/vrouw op, zonder aanzien des persoon (afkomst, sekse, religie, leeftijd). Zouden Wout en jij ook eens moeten gaan doen.

  Jullie zijn nog jong, dus nog niet helemaal verrot (tenminste daar ga ik maar vanuit). Met die VVD-praatjes ben ik helemaal klaar.

  1. HendrikJan

   @Gekko.
   Ik heb het idee, dat de SP gewoon wil scoren en niets meer of minder.
   En dit onderwerp, scoort in deze tijd altijd.
   Meeliften op de DENK of de SS methode.
   Waar kies je voor.
   Trouwens niets tegen de SP, maar dit is te goedkoop.

 2. Gerlos

  Mao streken die bij deze partij horen.

 3. Eugenie de la Fleur

  De SP is niet mijn partij maar hier kan ik me prima in vinden. Discriminatie op de werkvloer is onacceptabel en kan niet hard genoeg bestreden worden. Mijn complimenten!

  Laten we echter wel hopen dat de SP ook andere vormen van discriminatie zoals de racistische retoriek van Wilders harder durft aan te pakken. Daar vind ik ze nog wel eens wat te laks in

  1. Vrijedenkert

   Infiltratie praktijken bij bedrijven door inqognito ambtenaren om discriminatie te bestrijden gaat niet werken!
   Vakbonden behoren op te komen voor de belangen van werkenden en werkzoekenden in deze maatschappij dus ook de werkenden en werkzoekenden die gediscrimineerd worden met een gang naar de rechter.
   Maar vakbonden verdwijnen als sneeuw voorde zon omdat veel jonge mensen vinden dat vakbonden niet goed genoeg opkomen voor hun belangen, naief socialitisch links wil dit weer oplossen door een logge geldverslindende overheidsinstantie de taak van vakbonden over te laten nemen.
   Nee, werknemers en werkzoekenden/sollicitanten die gediscrimineerd worden moeten op een simpele en eenvoudige manier hun gelijk kunnen halen bij de onafhankelijk rechter en daar moet in geinvesteerd en op ingezet worden!
   Laat een werkgever zich a.u.b verantwoorden bij de rechter en niet nog meer overheid

  2. Gewoonomdathetkan

   Eugenie de l a pleur.
   Je bent een smerige hyena hond.

 4. Sprookjesfiguur

  Iedere werkgever moet zelf kunnen bepalen wie hij of zij in dienst neemt. Wil je geen allochtoon, dan neem je geen allochtoon. Dit noem je gewoon vrijheid. In een democratie is vrijheid heel normaal toch?

  1. Step one

   Gaan ze ook bij de Turkse bakers langs om te spioneren of ze daar ook Nederlanders hebben aangenomen voor broodjes bakken?

 5. Satty

  ‘En nu pleit de SP dus voor eenzelfde praktijk. Namelijk incognito ambtenaren langs bedrijven sturen om te zien of deze bedrijven zich wel houden aan het ‘gewenste ideaalbeeld’ dat de partij voor ogen heeft. Stasi-praktijken voor het behalen van luchtkastelen. Tja. Dan zak je echt heel diep. ‘

  Ik betwijfel of de vergelijking met de stasi wel op gaat. Ik geloof dat die toch echt op heel andere praktijken spioneerde.

  Ik heb wel mijn twijfels bij de haalbaarheid. Hoe bewijs je discriminatie en hoe bewijs je als werkgever je onschuld? Ook is het mijn bedrijf en de overheid beslist niet wie ik in dienst neem. Ik ben tegen discriminatie in welke vorm dan ook, een gehandicapte boekhouder moet geen enkel probleem zijn maar ik vertrouw ook heel erg op mijn gevoel over mensen, dat gevoel is niet discriminerend maar heb ik bij 3 marrokanen en 1 Nederlandse sollicitant met de zelfde kwalificaties alleen bij de Nederlandse een goed gevoel zal ik die Nederlander aannemen, zo kan het ook andersom zijn. Volgens mij een zeer moeilijk te bewijzen punt en volgens mij wil de sp ook invloed on bedrijven op een oneigenlijke manier, maar ja wat moet je anders van communisten verwachten.

  1. marco1

   Idd een bedrijf moet gewoon zelf kunnen bepalen wie ze de baan geven. Ook ontslagrecht mag van mij wel wat versoepeld worden en bij een reorganisatie het bedrijf zelf de keuze van welke personeelslid(leden) ze afscheid nemen.

   1. Satty

    Natuurlijk. Ik weet niet of jij net als mij denkt over loyaal en goed personeel maar je zorgt wel dat je ze goed behandeld, die wil je niet kwijt.

    1. marco1

     Idd en een beetje bedrijf kijkt naar die punten bij het aannemen van personeel niet na kleur. Als na een tijdje blijkt dat je gevoel over iemand ernaast blijkt te zitten dan moet je van die profiteurs die het geen reet uitmaakt, bij een keer hoesten al in de ziektewet hangt en als hoofdmotto heeft de baas heeft toch geld genoeg net zomakkelijk weer afkunnen.

     1. Satty

      Ja

 6. Rien Noppen

  Als Teunis dit Stasi-praktijken noemt moeten we concluderen dat hij geen idee heeft wat de Stasi was en voor stond.

  Pijnlijk dom.

  1. Eugenie de la Fleur

   Inderdaad, wat een maffe vergelijking. Wat de SP hier doet is zorgen voor transparantie, welliswaar door bedrijven aan de schandpaal te nagelen maar deze bedrijven hebben alsnog een keus

 7. Tante Sidonia

  Even niet vergeten dat SP principieel Communistisch is!
  Dus,….spioneren hoort er bij!

 8. Step one

  Geen wonder dat de SP steeds mariginaler wordt. De jaren van Jan Marijnissen zijn voorgoed voorbij bij de SP. De SP heeft het laten gebeuren dat engnekken de kaders hebben kunnen kapen.

 9. J.Rademaker

  Doodeng is een prima omschrijving begin mij ongemakkelijk te voelen dat ik het een sympathieke echte socialistische partij vond. De vuilnisdienst, de verpleegkundigen en al die mensen die de zaak echt draaiende houden worden onderbetaalt zeker in vergelijking met de slimme babbelaars en luchtverkopers.
  Jammer dat de belangen van de werkende onderklasse ( kan het nog denigrerender )nu ook moeten wijken voor de weinig voorkomende en vaak vermeende, ik krijg niet wat ik wil dus dat is discriminatie.
  Ook hier marketing voor belangenbehartiging daar is de vakbond aan overleden.

 10. Gewoonomdathetkan

  LINKSE VIESPEUKEN

 11. Bes Tolen

  De SP is als oud communistische partij een bron van dubieuze machtsuitoefening en gebrekkige kennis van feiten wat tot slechte beslissingen leidt. Verknipte ideeën waardoor mensen de maatschappelijke werkelijkheid verkeerd beoordelen, hebben veelal een negatieve invloed op maatschappelijk functioneren van individuen.
  De SP wil niet kiezen tegen de oude nu fascistoïde politiek. De SP steunt, veelal op plaatselijk niveau stiekem, de massa immigratie. Dit is vast en zeker tegen wat veel SP stemmers willen.

 12. Veteraan

  Zweefteef Marijnissen.
  Tja, je moet wel met nieuwe ideeën komen om in beeld te blijven.
  Een tip voor die zeurgleuf.

  Ga eens bij Marokkaanse, Turkse en andere allochtonen langs die een bedrijf hebben en heel veel zwartwerkers in dienst hebben van eigen soort [al heel lang].
  Kijken of ze Nederlanders willen ? Of überhaupt een goed CAO ?
  En opnemen met die camera hé

 13. PMG

  Zieke communisten nietsnutten die het bedrijsleven naar hun hand willen zetten!

  Ik bepaal zelf wie ik inhuur of wegtrap, ik betaal en ben de baas!
  We moeten naar een Amerikaans systeem waar je wordt beloont naar prestatie!
  Ik heb geen zin om zakkenvullers te pamperen, loon naar werken of wegwezen.

  Jij doet alsof je werkt en de werkgever doet alsof hij betaald, veel gehoord maar andersom kan ook!

  De SP is bezig de zielepieten en parasieten van NL op hun hand te krijgen.

 14. C.A.Barstow

  Vervloekt rood tuig is het.

 15. Pluisje

  Geen gas en minder vlees is wat ik lees. Dus ik denk: Liever Thierry op mijn bank, dan GroenLinks in mijn keuken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.