Triest! Amerikaanse Senator wauwelt onzin: 'Facebook gevaar voor democratie!'

Geen categoriemrt 13 2019, 18:00
Blijkbaar lopen er meer typetjes als Kajsa Ollongren rond in de politiek. De evenknie in de Verenigde Staten is de democratische senator Elizabeth Warren (D)! Zij claimt namelijk dat Facebook haar recht op de vrijheid van meningsuiting beperkt! Het platform zou berichten waarin kritiek werd geuit op de werking van het platform hebben verwijderd. De ophef die volgde leidde direct tot herpublicatie van de berichten.
Volgens Facebook zijn de berichten verwijderd omdat het logo van het bedrijf onjuist werd gebruikt en wat het niet de bedoeling 'het debat stil te leggen'. Maar Warren gaf er een andere draai aan.
De Amerikaanse senator plaatste maandag diverse gesponsorde berichten op haar profiel. De berichten bevatten teksten waarin kritiek wordt geuit op de grote techbedrijven en Warren stelde dat de techreuzen 'bedrijven zijn die enorme macht hebben over onze economie en onze democratie'. Vervolgens verdwenen de berichten zo lezen op NU.nl.
Toen de berichten verdwenen schakelde Warren snel over op Twitter: "Vraag je je af waarom ik denk dat Facebook te veel macht heeft? Laten we beginnen met hun vermogen om het debat over hun macht stil te leggen." Debat stil leggen? Maar Warren gaat gewoon verder op Twitter! En later nog eens via nieuwsmedium Politico!
Aantoonbare onzin dus want het debat ging gewoon verder in een andere context.
Sterker nog: Facebook gaf direct toe. Blijkbaar is het platform een dermate 'groot gevaar' dat een simpel nieuwsbericht in Politico voldoende aanleiding was om bakzeil te halen. Logisch, want het is commerciële organisatie en marketing is alles. Met het opnieuw publiceren haalt het techbedrijf de argumentatie van Warren onderuit.
Veelal zijn het juist politici zoals Warren en Ollongren die hun visie op de vrijheid van meningsuiting willen opdringen aan Facebook en dus ook haar leden, die het platform vrijwillig en zonder kosten kunnen gebruiken. Zogenaamd 'om ons te beschermen'. Stiekem heeft ze gewoon een hekel aan diversiteit van ideeën.
Stellen dat het platform 'een gevaar voor de democratie is' is aantoonbare onzin. Stellen dat het medium 'het debat kan stilleggen' ook. Immers zijn er voldoende alternatieve platformen waar debat kan plaatsvinden (leve de vrije markt, red.).
Natuurlijk kan het platform invloed hebben op de verkiezingen, maar dat doen alle media. En verder zijn de opties voor maatschappelijk debat dankzij de techbedrijven enkel groter geworden. Niet kleiner!
Als ik wil deelnemen aan het debat via de Volkskrant dan is dat knap lastig. Krijg je opiniestuk maar eens geplaatst! Veel verder dan het maken van opmerkingen onder de artikelen van de Volkskrant op Facebook of Twitter kom dan ook ik niet. Dat terwijl mijn opties voor het gebruiken van de de vrijheid van meningsuiting op Facebook vele malen groter is.
Ik kan daar van alles plaatsen en zelfs advertenties overal ter wereld aan gebruikers tonen! Zeer toegankelijk en voor lage kosten. Als de casus Warren één ding aantoont dan is het wel hoe snel Facebook door de knieën gaat voor kritiek, maar ook hoe onzinnig de uitspraken van Warren zijn. Gevaarlijk hoor, dat Facebook!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten