Mark Rutte draait voor gedoogsteun GroenLinks en PvdA: 'CO2-taks voor bedrijven!'

Mark Rutte draait voor gedoogsteun GroenLinks en PvdA: 'CO2-taks voor bedrijven!'

Mark Rutte heeft zojuist gereageerd op de doorrekening van het Klimaatakkoord tijdens een persconferentie met minister Wiebes. De kosten lijken mee te vallen, maar de CO2-reductie doelstellingen worden waarschijnlijk niet gehaald. Tevens lijkt de huidige opzet van het Klimaatakkoord vooral de huishoudens hard te raken en bedrijven te ontzien.

Dit wil Rutte recht zetten door de energiebelasting te verlagen en een CO2-taks voor bedrijven in te voeren.

Dat Rutte nu toch kiest voor de CO2-taks is opmerkelijk. Gisteren liet hij doorschemeren niets te zien in de maatregel. Maar vandaag is blijkbaar alles anders. Waarschijnlijk had hij dit instrument liever naast zich neergelegd, maar kan Rutte niet anders. Zeker met het aanstaande verlies van de coalitie bij de Provinciale Statenverkiezingen in het oog.

Rutte moet op zoek naar gedoogpartners en lijkt nu al voor te sorteren op eventuele samenwerkingen. De CO2-taks is natuurlijk het paradepaardje van GroenLinks. Jesse Klaver liet op het partijcongres al weten dat 'de CO2-taks gaat komen. En ook de PvdA is voorstander van deze belasting klimaatmaatregel. Grote kans dus dat deze linkse partijen welwillend staan tegenover het aanbieden van gedoogsteun na deze uitgestoken hand van Rutte.

Klaver sprak dan ook over een 'uitgestoken gevulde hand'. Hij is overduidelijk content met de draai van de premier.

Verder is de premier er snel bij om zorgen over de impact van het Klimaatakkoord de kop in te drukken. Hiervoor wil hij maatregelen nemen. Om huishoudens tegemoet te komen wil Rutte de energiebelasting verlagen. Maar gezien de sterke stijging van de kosten in de afgelopen jaren zal het wel een sigaar uit eigen doos zijn.

Behalve de CO2-taks en het verlagen van de energiebelasting wil Rutte de totstandkoming van middelen voor het programma Opslag Duurzame Energie wijzigen. Bedrijven gaan vanaf nu een groter deel (2/3) betalen in vergelijking met de huishoudens, die 1/3 voor hun rekening gaan nemen zo, lezen we op de website van RTL Z.

Op deze manier laveert Rutte zich heel erg handig door het politieke spectrum. Ondanks het komende verlies van de coalitie lijkt hij de steun van de PvdA, SGP en GroenLinks wel mogelijk te achten. Anders had hij deze uitspraken niet gedaan.

Tevens is de draai van Rutte een klap in het gezicht voor die kiezers die de hoop hadden dat het kabinet na de Provinciale Statenverkiezingen wordt beperkt in haar macht, maar daar lijkt het vooralsnog niet op. Toch is het fijn dat Rutte deze draai maakt, immers leek de verdeling van lasten tussen industrie en huishoudens onrechtvaardig.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Mark Rutte Klimaatbeleid

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties