Luisteren! Mark Rutte zaait verwarring in klimaatdebat: 'houdt u kiezers voor de gek?'

Geen categoriemrt 12 2019, 18:00
Premier Mark Rutte schiet een beetje in de stress vanwege de doorrekening van het Klimaatakkoord! De CPB-raming wordt morgen gepresenteerd en dan weten we hoeveel dit grapje de Nederlandse belastingbetaler ongeveer mag gaan kosten. Ten minste als de kiezer wederom op de partijen blijft stemmen die de Klimaatwet steunen. Maar Mark Rutte zaait wel enige verwarring. Wat is nu zijn standpunt over klimaat?
De radiopresentator vond het wat vreemd dat de premier 'als een klimaatpaus de wereld rondgaat', maar dan vervolgens niet aanwezig was bij de klimaatmars. En als we het toch over klimaat en de VVD hebben dan is het inderdaad correct dat de partij verwarrend communiceert. Zo zagen we de premier in Davos tijdens het World Economic Forum pleiten voor meer beleid om klimaatverandering tegen te gaan en wilde hij 'samen met Macron pushen voor 55% CO2-reductie'.
Ook op CNN stelde hij dat 'we meer moeten doen dan afgesproken'. En tegelijkertijd laat Rutte nu weten dat hij het Klimaatakkoord niet zomaar wil overnemen: 'uiteindelijk moet je doen wat werkt' zo stelt hij tijdens het radio-interview. Dat hierdoor verwarring ontstaat over de positie van de VVD over de Klimaatwet en het Klimaatakkoord is logisch.
Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (VVD) kwam in januari nog in opspraak door plotseling het Klimaatakkoord af te kraken en ook Rutte lijkt van 'twee walletjes te eten'. De radioman van Radio1 durfde de vraag aan: 'houdt u kiezers voor de gek?'
Anderzijds kan het natuurlijk dat Rutte wél voorstander is van het reduceren van de CO2-uitstoot, maar zijn de aangedragen 'oplossingen' vooralsnog niet voldoende doelmatig om het overwegen waard te zijn. En als we het concept-Klimaatakkoord erbij pakken dan klopt dit beeld. Er staan voorstellen in die nauwelijks rationeel te noemen zijn.
Een van die voorstellen is de invoering van een CO2-taks voor bedrijven. Dit plan is volgens Mark Rutte 'geen goed idee omdat Nederland dan het enige land ter wereld is dat zo'n systeem heeft' en wil hij geen maatregelen doorvoeren 'die de Nederlandse economie schaden'. Dat is een geruststellende gedachte. Maar wellicht had Rutte zijn VVD dan wat scherper in de gaten moeten houden toen zijn partij in de Tweede Kamer instemde met de Klimaatwet?
Dat de plannen uit het Klimaatakkoord de economie kunnen schaden is ondertussen duidelijk. Zo is de voorspelling van de voorzitter van VNO-NCW, dat we moeten 'oppassen voor klimaatwerklozen', nu al realiteit geworden door de sluiting van de Hemwegcentrale in Amsterdam. Hierdoor staan honderden banen op de tocht.
Het interview kunt u terugluisteren via deze link.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten