Luisteren! Mark Rutte zaait verwarring in klimaatdebat: ‘houdt u kiezers voor de gek?’

Premier Mark Rutte schiet een beetje in de stress vanwege de doorrekening van het Klimaatakkoord! De CPB-raming wordt morgen gepresenteerd en dan weten we hoeveel dit grapje de Nederlandse belastingbetaler ongeveer mag gaan kosten. Ten minste als de kiezer wederom op de partijen blijft stemmen die de Klimaatwet steunen. Maar Mark Rutte zaait wel enige verwarring. Wat is nu zijn standpunt over klimaat?

De radiopresentator vond het wat vreemd dat de premier ‘als een klimaatpaus de wereld rondgaat’, maar dan vervolgens niet aanwezig was bij de klimaatmars. En als we het toch over klimaat en de VVD hebben dan is het inderdaad correct dat de partij verwarrend communiceert. Zo zagen we de premier in Davos tijdens het World Economic Forum pleiten voor meer beleid om klimaatverandering tegen te gaan en wilde hij ‘samen met Macron pushen voor 55% CO2-reductie’.

Ook op CNN stelde hij dat ‘we meer moeten doen dan afgesproken’. En tegelijkertijd laat Rutte nu weten dat hij het Klimaatakkoord niet zomaar wil overnemen: ‘uiteindelijk moet je doen wat werkt’ zo stelt hij tijdens het radio-interview. Dat hierdoor verwarring ontstaat over de positie van de VVD over de Klimaatwet en het Klimaatakkoord is logisch.

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (VVD) kwam in januari nog in opspraak door plotseling het Klimaatakkoord af te kraken en ook Rutte lijkt van ‘twee walletjes te eten’. De radioman van Radio1 durfde de vraag aan: ‘houdt u kiezers voor de gek?’

Anderzijds kan het natuurlijk dat Rutte wél voorstander is van het reduceren van de CO2-uitstoot, maar zijn de aangedragen ‘oplossingen’ vooralsnog niet voldoende doelmatig om het overwegen waard te zijn. En als we het concept-Klimaatakkoord erbij pakken dan klopt dit beeld. Er staan voorstellen in die nauwelijks rationeel te noemen zijn.

Een van die voorstellen is de invoering van een CO2-taks voor bedrijven. Dit plan is volgens Mark Rutte ‘geen goed idee omdat Nederland dan het enige land ter wereld is dat zo’n systeem heeft’ en wil hij geen maatregelen doorvoeren ‘die de Nederlandse economie schaden’. Dat is een geruststellende gedachte. Maar wellicht had Rutte zijn VVD dan wat scherper in de gaten moeten houden toen zijn partij in de Tweede Kamer instemde met de Klimaatwet?

Dat de plannen uit het Klimaatakkoord de economie kunnen schaden is ondertussen duidelijk. Zo is de voorspelling van de voorzitter van VNO-NCW, dat we moeten ‘oppassen voor klimaatwerklozen’, nu al realiteit geworden door de sluiting van de Hemwegcentrale in Amsterdam. Hierdoor staan honderden banen op de tocht.

Het interview kunt u terugluisteren via deze link.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. TD

  Rutte kruipt electoraal richting Baudet,angst om nòg meer stemmen te verliezen!

 2. Satty

  ‘Een van die voorstellen is de invoering van een CO2-taks voor bedrijven. Dit plan is volgens Mark Rutte ‘geen goed idee omdat Nederland dan het enige land ter wereld is dat zo’n systeem heeft’

  In trouw 11 maart stond een Interresant artikel over Zweden die er al jaren mee bezig zijn. Ik bepaalde internationale sectoren zal het niet werken.

  1. Siemien

   Zweden is een verschrikkelijk misselijk land, dit land is een verschrikking voor met name haar eigen domme burgers..

   1. Satty

    In de grote steden misschien. De kleinere gemeenschappen zijn fijn vertoeven, zo vriendelijk. De grote steden hebben een verkeerd sociaal economisch beleid gevoerd.

   2. C.A.Barstow

    @Siemien:

    Zweden is een totaal door links vergiftigd en verpest land, een goed voorbeeld van hoe het zeker niet moet!

    STEM FVD!!!

 3. HendrikJan

  Deze Rutte is er niet voor de Nederlandse burgers, hij is net als Jetten en Klaver volop in touw voor zich zelf.

  Zij zijn een schande voor Nederland.

  #STEMZEWEG op 20 Maart.
  RUTTUP en NEXIT.

 4. Tante Sidonia

  Ik heb alle afspraken afgezegd voor woensdagavond 20 maart 2019:
  verkiezing uitslagen bekijken!
  Er zal menig flesje wijn opgedronken worden!
  Uitslag zal als een donderslag bij “de alles verwoestende correcte Gutmenschen” neerkomen!
  21 maart 2019, 09.00 uur, spoedvergadering in het torentje.
  22 maart motie van wantrouwen van oppositie en coalitie. Zelfde avond naar Willem-Alexander om het ontslag Rutte III in te dienen.
  Dit is mijn droom en mijn dromen hebben me nooit bedrogen!
  Dus ECHTE Nederlanders, neem voor donderdag 21 maart een snipperdag en hang de vlag uit!

  1. Seneca

   @tante Sidonia
   ik help het u hopen! nu zegt men – in peilingen – dat men op FvD of PVV, uit protest, gaat stemmen. totdat men in het stemhokje staat. opa stemde altijd KVP en als ik niet op het CDA stem, dan draait opa zichmom in zijn graf… of men stemt PvdA omdat men altijd op die partij heeft gestemd… ik moet het eerst zien of er werkelijk zo’n ‘aardverschuiving’ plaats zal vinden. nogmaals ik hoop het van harte met u!

  2. C.A.Barstow

   @Sidonia:

   Ik doe direct mee!

 5. Florissa

  Dat er nog altijd mensen zijn die deze bedrieger geloven ,pas op een stem op Rutte is er een op klaver ,de arabier .

 6. Michael M

  1000 miljard moeten inwoners in klein Nederland straks uitgeven als Groenlinks en D66 het voor het zeggen krijgen. 1000 miljard om in 2050 dan 0.000007 graad opwarming omlaag te krijgen. Krankzinnig tegenover 270 grotere landen welke eiland Nederland finaal uitlachen en een middelvinger uitsteken. 33 miljard per jaar gaat het kosten. Het waren zelfs miljarden minder welke ooit aan Griekenland gaven. Veel bedrijven zullen failliet gaan. De inwoners in dit landje gaan snel de armoedegrens in. Blijkbaar vinden velen dat best. Ook voor jongeren die voor Groenlinks of D66 kiezen kunnen straks geen autorijles meer nemen of een hamburger eten bij Mc Donalds wordt het niet meer. Er gaan heel veel dingen veranderen voor jongeren welke niet leuk zijn als ze voor Groenlinks of D66 kiezen. Dat er wat aan het klimaat moet worden gedaan is nodig, maar dan moeten 270 landen samen een vuist maken anders gaat het niet werken. Kijk naar andere partijen welke hele andere standpunten hebben om iets aan het klimaat te willen doen, maar niet zoals de VVD, Groenlinks en D66 willen, zogenaamd de bedrijven laten betalen voor het klimaat welke de tekortkomingen door zullen berekenen bij de belastingbetaler en dat bent u en ik.

 7. Michael M

  Precies, Rutteup

 8. Original NL

  Pinoccio draait weer als een drol in de pispot
  Hij realiseert zich heel goed dat openlijk achter deze klimaat waanzin gaan staan stemmen gaat kosten..dus doet hij er het zwijgen toe..om na de verkiezingen zijn kiezers weer als vanouds kaal te plukken.
  #stemdieleugenaarweg!!!

 9. bifbof

  Je moet hem dit niet kwalijk nemen , hij is een manager en heeft geen kennis over dit/deze ( en de meeste andere) onderwerpen

 10. C.A.Barstow

  Het zoveelste bewijs van Rutteriaanse misleiding,
  wanneer verklaard dit leugenachtige heerschap eens eerlijk dat het hem eigenlijk aan z’n reet zal roesten wat er met Nederland gebeurd en dat hij alleen maar bezig is om een vet betaalde baan in Brussel te regelen door de machthebbers daar de kont schoon te likken en het die dementerende zuiplap Juncker naar de zin te maken?

  Stem deze smeerlap a.u.b weg,

  STEM FVD!!!

  1. Niet L niet R

   Helemaal mee eens !!!!!!

 11. Heras

  Het is de regering te doen om de belastingen die betaald moeten worden en niet om het klimaat zelf. Daardoor gaat de koopkracht omlaag, en kunnen mensen minder uit geven, waardoor bedrijven failliet gaan enz; het is gewoon een neerwaartse spiraal. Een vreselijke gok van de overheid die hoopt dat de lonen zullen stijgen. Maar werkgevers zullen dat zoveel mogelijk tegenhouden, ben ik bang. En Rutte vermoed dat, vandaar de verdraaiingen in zijn verhaal, het kan alle kanten op

 12. Tante Sidonia

  Jensen nu: Wilders aanwezig en is onvoorstelbaar geweldig!

 13. poldi

  Zonet Geert Wilders bij Jensen bekeken.
  Heerlijk zoals hij de vloer aanveegde met de klimaathysterie en de politieke correctheid.
  Het bekijken waard.

 14. PMG

  Dit walgelijke weekdier glibbert heen en weer, praat iedereen naar de bek en probeert stiekum schade te beperken op alle fronten, komt straks enkel weer met: sorry.

 15. Ome Wim

  Het klimaat in ons land zou al een stuk verbeter als die januskop zou opdonderen.

 16. Peterl

  Klimaatmaatregelen moet je inderdaad internationaal afspreken en niet het vraagstelling jongetje van de klas spelen.

 17. Niet L niet R

  Die gladjanus van een Rutte voelt de bui al aankomen, en probeert voor de verkiezingen nog wat te redden van de terugval!
  Deze man is op meerdere zaken onbetrouwbaar, denk aan die 1000 Euro
  het inleg velletje bij die boeven staat Oekraïne! In het buitenland is hij de promotor van het milieu, heeft met zijn sollicitatie te maken!
  Weg stemmen deze man, is het beste wat ons momenteel kan overkomen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.