Filmpje! Mark Rutte wil samen met Emmanuel Macron 'pushen voor 55% CO2-reductie!'

Geen categoriejan 28 2019, 20:00
Afgelopen week hebben we al bericht over de aanwezigheid van premier Mark Rutte bij het World Economic Forum in Davos. Tal van onderwerpen werden behandeld en Rutte maakte van de gelegenheid gebruik om de Italianen nog eens flink te bekritiseren, maar behalve de problemen van de Europese financiële markten nam hij ook deel aan het klimaatpanel waarin hij een aantal opmerkelijk uitspraken deed. Zo wil hij samen met de Franse president Emmanuel Macron op Europees niveau 'meer doen voor klimaatverandering' en 'pushen voor meer CO2-reductie'.
Rutte lijkt met de camera's van de internationale pers in z'n gezicht een hele andere toon aan te slaan dan fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (VVD). Eerder zagen we de premier al op CNN waarin hij aangaf dat 'Europa meer moet doen tegen klimaatverandering' en nu dus ook in Davos waar hij pleit om 'samen met Macron' de ambities voor CO2-reducties 'nog scherper te maken'. Wat betreft het klimaatakkoord denkt Rutte dat het een groot succes gaat worden: 'we hebben samengewerkt met meer dan 100 NGO's en het maatschappelijk middenveld, dus het publiek is aan onze kant'.
Rutte verwacht blijkbaar weinig politieke rompslomp van het klimaatakkoord en lijkt los gezongen van de realiteit van de gewone burger. De weerstand tegen het klimaatakkoord lijkt enorm. En die weerstand gaat enkel groeien als de enorme kosten op 13 maart bekend worden, tenminste zo verwachten we. Zeker als je meeneemt dat de personen van het klimaatpanel een CO2-voetafdruk achterlaten, die de meeste Nederlanders nog niet in twee eeuwen opstapelen.
In de aanwezigheid van Rutte was ook DSM-baas Feike Sijbesma. De topman van het chemiebedrijf deed onlangs uitspraken in lijn met de visie van Mark Rutte om meer 'in Europees verband' te ondernemen. Maar het meest interessante is wel dat Sijbesma Rutte's VVD 'klimaatpopulisme' verweet. Best vreemd natuurlijk, aan de ene zijde een fractievoorzitter die vol op het orgel gaat en 'voor de burger wil opkomen' terwijl de premier naast een DSM-topman zit die zijn partij van alles verwijt, maar wel dezelfde Europese visie heeft op CO2-reductie.
Wat verklaart deze tegenstelling? Is het een smoke and mirrors-tactiek waarbij de VVD twee communicatielijntjes uitzet in de hoop dat de vissen bijten om daarna de kleinste vangsten terug in de electorale zee te gooien? Of moeten we Mark Rutte als premier los zien van zijn partij en praat hij internationale partners naar de mond, conform het verdrag van Parijs?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten