Peilingen! Slechts 20% van de kiezers is volledig voorstander van Klimaatakkoord

Kiezers zijn verdeeld over het Klimaatakkoord. Bron: Maurice de Hond
Foto: Kiezers zijn verdeeld over het Klimaatakkoord. Bron: Maurice de Hond

De peilingen van Maurice de Hond zijn weer binnen en wat blijkt? De kiezer is verdeeld over het Klimaatakkoord! Bij alle partijen zijn tegenstellingen te vinden en slechts 20% van de kiezers is voor het volledig integraal overnemen van het akkoord. 49% van de kiezers heeft een negatief totaaloordeel over het plan waarbij het opvallend is dat vooral GroenLinks-, PvdA- en D66-kiezeres positief zijn terwijl 56% van de kiezers van de Partij voor de Dieren een negatief oordeel velt. 

Als we kijken naar de onderstaande tabel dan zien we die verdeeldheid terug in cijfers. Van de regeringspartijen zijn vooral D66-kiezers voorstander van het klimaatakkoord. De regering zou het plan ook niet integraal moeten overnemen vinden kiezers van VVD (58%), CDA (48%) en D66 (30%). Geen wonder dus dat Klaas Dijkhoff ineens een draai maakt: hij is op de hoogte en probeert door afstand te nemen zijn partij uit de hoek van de ‘klimaatdrammers’ te manoeuvreren. Maar na ratificatie van het Klimaatverdrag van Parijs (2015) en de klimaatwet waaraan zijn partij heeft meegewerkt komt hij er natuurlijk niet zo makkelijk van af.

De kiezers zijn verdeeld over het klimaatakkoord. Bron: Maurice de Hond
De kiezers zijn verdeeld over het klimaatakkoord. Bron: Maurice de Hond

Het totaaloordeel van de kiezer over het klimaatakkoord zoals dat nu voor ligt is negatief. Een meerderheid ziet niets in het plan of staat er ambivalent tegenover (73%). Slechts 18% staat positief of ‘vrij positief’ tegenover het pamflet. Dit betekent dus dat allerlei partijen keihard hebben gewerkt ‘in de polder’, maar het akkoord wordt niet gesteund door de polder zelf. Met name kiezers van FvD, PVV, PvdD en 50Plus hebben een negatief oordeel. Een raar verhaal dus: de politiek overschat simpelweg de complexiteit van zo’n akkoord en krijgt dus niet iedereen mee aan boord van het klimaatschip.

Ruim 49% van de Nederlands zou volgens de peiling van De Hond negatieve gevoelens hebben bij het klimaatakkoord. Bron: Maurice de Hond.
Ruim 49% van de Nederlands zou volgens de peiling van De Hond negatieve gevoelens hebben bij het klimaatakkoord. Bron: Maurice de Hond.

Behalve de attitudes van kiezers inzake het klimaatakkoord hield De Hond ook zijn reguliere peiling. Deze suggereert dat er de afgelopen weken geen verschuivingen zijn geweest in het politieke landschap. Morgen 14 januari komt de Tweede Kamer terug van het kerstreces. Een aantal onderwerpen staan op de agenda, waaronder een debat over contant geld in de samenleving. Dit debat is aangezwengeld door Martin van Rooijen (50Plus). Volgens het Kamerlid is een ‘cashloze’ samenleving een samenleving waarin niet iedereen kan participeren.

Ook het ‘Dertigledendebat’ vindt volgende week plaats op donderdag 17 januari. Onderwerp is op die dag ‘kansenongelijkheid in het onderwijs’. De complete agenda voor de plenaire debatten vindt u hier: agenda plenaire debatten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

117 reacties

 1.   

  Off topic.
  Geert Wilders vanavond te gast bij Jensen RTL5 22.30 uur.

  1.   

   Ik ga kijken!

   Overigens:

   “Stink er niet in mensen. Dit ‘afstand nemen’ tussen VVD en D66 is van tevoren helemaal achter de schermen doorgenomen. Ze weten precies hoe groot de lengte van het elastiek is en waar ze elkaar na de verkiezingen weer gaan vinden. #klimaatakkoord”

   “#dijkhoff opeens tegen het belachelijke #klimaatakkoord? Opeens verlicht @dijkhof?? Of had @thierrybaudet gewoon gelijk deze week bij mij en heeft het te maken met de Brussel baan van @markrutte? Pas dan op, onderschat de kiezer niet!!”

   “#dijkhoff keert zich nu ineens tegen #klimaatakkoord maar #VVD stemde op 20 dec in de Tweede Kamer VÓÓR de nog verdergaande #klimaatwet en was zelfs mede-initiatiefnemer hiervan! De klimaatwet kan nu alleen nog maar gestopt worden in de #Eerstekamer. #FVD”

   1.   

    Heb jij ‘m ook al door?

    1.   

     @Troelstra: Al vanaf Rutte 1 en Paars 1. Je denkt toch zeker niet dat Pim zomaar is vermoord?

     1.   

      Je slaat de spijker op zijn kop, ik zoek altijd maar naar de link tussen de taartengooier’s met als doel Zalm (1999) en Fortuyn (2002) en de hedendaagse politiek.
      Kijk de moordenaar van Fortuyn is meer een optelsom.
      De politieke figuren die Fortuyn demoniseerden zijn bekent, daar is gewoon beeld materiaal van.
      Maar nu die link.

   2.   

    Zelfs ik heb ze in de smiezen, iedere keer hetzelfde spelletje, maar ik trap er niet meer in. ALs IK het doorzie, mag ik hopen dat er nu heel veel stemmers het ook door hebben.
    20 MAART 2019 STEM VOOR NEDERLAND ……op pvv of fvd……

  2.   

   ATTENTIE:
   Lieve mensen SORRY, Geert Wilders is te gast bij Jensen op

   DINSDAG 15 JANUARI
   21.30 – 22.30 uur RTL5

   Dus NIET VANAVOND.

   1.   

    Ik kan niet wachten!

    1.   

     Rien Noppen
     Ik kan niet wachten!
     Toch zul je wel moeten.

  3.   

   Foutje, moet zijn dinsdag 15 januari RTL5 21.30 uur
   WIlders gast bij Jensen.

   1.   

    @Marija: Dankjewel!

   2.   

    Dan gaan we ook kijken natuurlijk, overigens kijk ik Jensen met enige regelmaat..

 2.   

  Dit is wel een hele kromme uitslag natuurlijk. 10% van de vvd is gewoon meer als 10% van 50+.
  Maar dat neemt niet weg dat het gewoon een hele stomme move is van rutte en zijn domme clubje om dit soort onzin te bedenken, dit is er alleenmaar om de bedrijven te spekken. Al deze flauwekul is niet nodig als ze eens beginnen met de nieuwe huizen beter te isoleren( wat ze nog steeds niet doen) en dan wel met een gewone cv ketel want die gebruikt nu eenmaalmminder energie als een warmte pomp die boven dien swinters niet werkt( spreek uit ervaring).
  En wat meer onderzoek naar waterstof auto´s is schoner als die domme elektra auto´s. Het elektrische net kan het nu op sommige plaatsen al miet meer aan, wt moet dat gaan worden als iedereen elektrisch rijdt en een warmtepomp heeft ? Dan staan de kolen centrales volop te vervuilen

 3.   

  Als ik mijzelf als richtdraad neem weet waarschijnlijk 15% daarvan niet precies wat het inhoud.

  1.   

   @Vit: Ik weet genoeg en je kunt zelf ook nadenken. Wat denkt Nederland klaar te spelen t.o.v. de volgende landen die niet of nauwelijks meedoen?

   Afrika: 1,2 miljard inwoners, 714 x groter dan Nederland
   Rusland: 144,5 miljoen inwoners, 402 x groter dan Nederland
   Amerika: 325,7 miljoen inwoners, 231 x groter dan Nederland
   China: 1,3 miljard inwoners, 225 x groter dan Nederland
   India: 1,3 miljard inwoners, 77 x groter dan Nederland
   Iran: 82 miljoen inwoners, 38 x groter dan Nederland
   Colombia: 47 miljoen inwoners, 26 x groter dan Nederland
   Turkije: 80 miljoen inwoners, 18 x groter dan Nederland
   Irak: 39 miljoen inwoners = 10 x groter dan Nederland

   1.   

    Ik kijk vooral naar het financiële plaatje, warmtepomp en elektrische auto je kent dat, vooral bij de laatste ben je zwaar de lul of je nou een nieuwe koopt of een tweedehandsje.

    1.   

     @Vit: Zeker, natuurlijk kijk ik ook naar het financiële plaatje. We worden al (minstens) 8 jaar (Rutte 1 t/m 3) genaaid in onze portemonnee! Deze klimaatzwendel zal daar nog een flinke schep bovenop doen. En als het nou hielp kon je nog de tering naar de nering zetten, maar het is volstrekte gebakken lucht! Zie mijn lijstje van landen die niet meedoen.

     Wat dan wel? Klimaatzwendel, financieel gewin voor subsidieclubs, goede gevoelens voor de volgers en aanbidders van moeder aarde, een extra stimulans voor de klimaatgelovigen. Maar zoden bij de dijk? Nee hoor! Als het water hoger wordt, met de nadruk op als, moet je geen windturbines neerzetten maar de dijken verhogen!

     1.   

      @Vit: Reageer nou alsjeblieft niet op de trol, geef hem toch geen millimeter ruimte! Iedere reactie aan zijn adres zorgt voor meer bagger en onrust, je weet dat hij het erom doet.

     2.   

      Quote : We worden al (minstens) 8 jaar (Rutte 1 t/m 3) genaaid in onze portemonnee!.
      .
      Wat een opluchting voor sommigen
      Altijd geleerd dat de PvdA de ondergang van Nederland veroorzaakt heeft.
      Blijkt het ineens de VVD te zijn die je vingers schoonlikt.

     3.   

      Soms geef ik hem een tigste kans, het is ‘paarlen voor de zwijnen’ ik weet het.

     4.   

      Quote :Reageer nou alsjeblieft niet op de trol
      .
      Begin posting:Vit.
      Reacties: Lugar-Vit-Lugar.

     5.   

      @Vit: Punt is alleen wel dat je meewerkt aan zijn spelletje, paarlen voor de trollen inderdaad.

     6.   

      Maar goed, inmiddels weet iedereen wel van de hoed en de rand dus kan ik veilig concluderen dat iedereen wel weet wat hij doet wanneer hij de voeding verstrekt. Je kunt dan ook niet meer klagen want je werkt er immers zelf aan mee.

      En misschien vinden de meesten die dit doen het eigenlijk ook best wel fijn om hun tijd te verdoen aan een figuur dit het heerlijk vindt om reacties te ontvangen, ongeacht wat voor soort reacties, zodat hij zeven dagen per week, 13 uur per dag, zijn spelletje kan spelen.

     7.   

      “ genaaid in onze portemonnee! “

      Het blijft een rare uitdrukking waarbij je je beter maar geen voorstellingen moet maken.

    2.   

     Juist hier heeft Lugar een punt, het maakt niet uit wat Nederland doet of het moet om directe gevolgen als fijnstof gaan, waar electrisch rijden dan wel belangrijk voor is. Wereldwijd maakt het geen verschil. Wel grappig dat Lugar inmiddels het aantal inwoners is gaan vermelden.

    3.   

     Dat doen de meeste calculerende burgers en bedrijven: ze kijken naar de directe voordelen die ze kunnen bereiken en dat heeft nu bijvoorbeeld al tot gevolg dat delen van ons stroomnet overbelast zijn door het stroomaanbod van zonnepanelen. Gevolg is dat het stroomnet wordt aangepast.

     De komende jaren komen er steeds goedkopere elektrische auto’s met een steeds grotere actieradius op de markt. Vit gaat er eentje kopen op het moment als dat voor hem rendabel is. Dat moment breekt eerder aan als de benzine duurder wordt en hij subsidie kan vangen.

     De Overheid weet dus wat ze moet doen om de klimaatsoelstellingen te bereiken.

  2.   

   Uit eerdere peilingen bleek dat driekwart van de kiezers weet dat we iets moeten doen aan het klimaatvraagstuk. Al die mensen kijken geïnteresseerd naar wat de Regering op dat punt gaat beslissen en vroegen alvast een offerte aan voor zonnepanelen en een warmtepomp.

   1.   

    Wie het breed heeft laat het breed hangen, hoeveel % van de bevolking kan dat?

   2.   

    Het is duidelijk dat de fanatieke klimaatprediker Rien Noppen tot een kleine, te verwaarlozen, extremistische minderheid behoort.

   3.   

    Welnee, wensdenken brengen als zijnde een feit is dit, en meer niet.

    1.   

     Gelukkig geeft flessenpost me volledig gelijk, Vabis.

     :)

   4.   

    Rien Noppen moet eerst nog even leren dat een onderzeeër niet onder de zee vaart maar in de zee.
    daarbij moet hij nog leren dat als mariniers marcheren in de loop van MARS voorwaarts MARS geef 8 in het leger van Willem in the roots aangedreven is via Christenleer in kerken de NERO DICTATUUR is.
    Mariniers zingen gezellig liedjes tijdens het marcheren over het LAND en gaan over Julia, en hoe schoon ze is ondere andere, en uiteraard hebben de marinier nog wel meer liedjes dan alleen over hoe schoon Julia is.
    Gaat zo van Julia (3x) ja Julai is zo schoon,
    Ja Julia is zo schoon, ze heeft van de mooie borsten,
    de ene is er af, en de ander zit vol korsten,
    enz..
    Ik adviseer DRINGEND en als je haast hebt is TIJD je vijand NAZI, zijn infantiele trolsessies op sites als DEZE te gaan STAKEN nu en voor altijd.
    Groeten van RA en RA is de Zon en lees even the art of SUN TZU en LACH NOG EENS…

  3.   

   Vit
   Als ik mijzelf als richtdraad neem weet waarschijnlijk 15% daarvan niet precies wat het inhoud.
   Moet dit geen 95 % zijn ?

   1.   

    Ik druk me een beetje ongelukkig uit inderdaad, ik bedoel dat er maar 5 % de werkelijke inhoud kent en begrijpt.

    1.   

     Ps, van die 20.

    2.   

     Veel mensen zullen de inhoud van het Klimaatakkoord niet kennen en de details ervan evenmin, maar uit peilingen blijkt wel dat driekwart van de Nederlandse bevolking beseft dat er een klimaatakkoord is waar we een antwoord op moeten vinden.

     De zogenaamde klimaatsceptici vormen op de keper beschouwd een minderheid. Dat is het politiek relevante feit.

     1.   

      Dat er wat loos is lijkt me duidelijk, 13 januari 9 graden en in de woestijn van Arizona is een pak sneeuw gevallen, maar of wij daar iets aan kunnen veranderen is de vraag.

 4.   

  Zijn reguliere peiling suggereert dat er de afgelopen weken geen verschuivingen zijn geweest in het politieke landschap.
  .
  Nederland is duidelijk aan het wakker worden.
  Deze trend zal zich tot de verkiezingen voortzetten en een omwenteling of parlementaire revolutie veroorzaken.

  1.   

   Spaanse kok :
   Provincie Limburg, Groningen,Zeeland,Zuid Holland PVV kiezers gestegen 2018!

  2.   

   Spaanse Vlieg heeft eens een keertje helemaal gelijk: Nederland wordt wakker, ziet dat het bedonderd, belazerd en genaaid wordt en stemt massaal op PVV en FvD. Reken maar dat dat een parlementaire revolutie zal veroorzaken!

   1.   

    Pfffffffff gelukkig.
    Groentje is er nog.
    Vreesde het ergste na: Duitse Polizei voert mega-razzia uit tegen ‘criminele clans’ in Noordrijn-Westfalen.

    1.   

     Spaanse Vlieg is niet alleen een zware dyslecticus, ook zijn geografische kennis schiet ernstig tekort.

   2.   

    Doorgaans krijgt de grootste naaier de meeste stemmen. Sinds gisteren is dat Dijkhoff. Daar kan Thierry en zelfs Geert niet aan tippen zoals die de boel naait.

 5.   

  Het Klimaatakkoord heeft zijn belangrijkste werking al gehad. Iedereen, van werkgever tot burger, snapt inmiddels dat er iets moet dan wel gaat gebeuren en denkt na over zonnepanelen, woningisolatie, elektrische auto en warmtepomp. De industrie innoveert als een dolle en al die producten zijn niet meer aan te slepen.
  De Regering ontwikkelt de komende tijd subsidieregelingen voor mensen met een kleine en grote beurs en elke gemeente start projecten om woonwijken van het gas te halen.

  In de tussentijd draait in het politieke theater de ene voorstelling na de andere met uitverkochte zalen. Heel spannend, zal de Regering vallen over de warmtepomp of over de elektrische auto?

  1.   

   Het Klimaatakkoord heeft inderdaad zijn werking gehad. Meer dan 80% van de bevolking snapt dat hij/zij grotelijks bedonderd wordt door deze regering. Burgers en midden- en kleinbedrijf worden nog verder uitgeknepen, grootindustrie en multinationals krijgen nog meer vrij spel.

   1.   

    Er is ook een minderheid van lager opgeleide kiezers die stug volhoudt dat er niets aan de hand is met het klimaat en dat de gaskraan in Groningen niet dichtgedraaid hoeft te worden.

    Dat zijn de de zogenaamde slow adapters.

    1.   

     Het klimaat gedraagt zich zoals het al miljarden jaren doet. Niets om je zorgen over te maken. Gewoon aanpassen zoals de mensheid dat altijd heeft gedaan.

     Gronings gas is inderdaad wel een probleem. Maar staat helemaal los van klimaat. Russisch gas is prima vervanger van Gronings gas. Wordt al volop asn gewerkt.

     Dus Noppen, stop maar met je angstzaaierij rond het fakeprobleem klimaat.

     1.   

      Verstandige mensen wensen zich voor de energielevering niet afhankelijk te maken van een grillige Russische dictator, Gekko.

     2.   

      En Noppen voegt het volgende angst-element toe aan zijn rammelende betoog: de Russische dictator.

      De jaren 80 in optima forma. Jaag de bevolking maar angst aan. Hoe was de tegenreactie toen ook alweer? “Liever een Rus in de keuken dan een (kruis)raket in de tuin”. Ze zijn beiden niet gekomen, overigens.

     3.   

      Onze Regering wenst voor de energievoorziening niet afhankelijk te zijn van Rusland, Gekko.

      Ik vind dat heel verstandig. We kunnen in de overbrugging naar een duurzamere energie best gas uit Rusland betrekken maar als we er totaal afhankelijk van zijn is dat een gevaarlijke situatie.

     4.   

      “Onze Regering wenst voor de energievoorziening niet afhankelijk te zijn van Rusland. Ernst vindt dat heel verstandig.”
      De rest van Europa heeft een andere mening hierover en onze wijze mannen in Den Haag staan weer vooraan met hun gekrakeel.

     5.   

      Stanly meent het feit dat de rest van Europa geen probleem ziet in het afhankelijk zijn van Russisch gas een steekhoudend argument in de vraag of het verstandig is afhankelijk te zijn van Russisch gas.

      Het is een redenering, zullen we maar zeggen.

     6.   

      Een miljard geleden zag de aarde er anders uit. De mens is mondjesmaat aangetreden en veroorzaakte in het begin nauwelijks een bedreiging voor het klimaat. Nu zijn de rollen gedraaid.

    2.   

     Die laagopgeleiden mogen wel het geld ophoesten met hun normale banen. Dat zal wel moeten want veel “hoogopgeleiden” zijn bezig om hun forse studieschuld af te lossen, leven boven hun stand of zijn werkloos.

    3.   

     Ernst,
     “Het is een redenering, zullen we maar zeggen.”
     Klopt jochie en geen speld tussen te krijgen, Nld staat schijnbaar weer geheel alleen.

  2.   

   RN:
   “Iedereen, van werkgever tot burger, snapt inmiddels dat er iets moet dan wel gaat gebeuren”
   Mijn eengezinswoning heeft energielabel A,is 10 jaar oud en heeft sinds gisteren een nieuwe gasgestookte CV ketel en geen zonnepanelen,dat gaat zo blijven!
   En ik snap alles,net als poetin,Trump enXi Jinping.

   1.   

    Quote : En ik snap alles,net als poetin,Trump enXi Jinping.
    .
    TD for president !!

  3.   

   Rien Noppen classificeert het Klimaatakkoord hiermee als een ordinair marketingtrucje. Helemaal passend bij pias Rutte, de Unileverboy.

   1.   

    Nee hoor, heer Groeneveld (hoop dat u van een goede nachtrust heeft genoten) het Klimaatakkoord is een belangrijk document dat de Nederlandse bevolking bewust gemaakt heeft van de noodzaak van een energietransitie.
    Een knap staaltje polderpolitiek die Nederland op dit punt in een voorrangspositie zal brengen. Dat is ook economisch bijzonder slim.

    1.   

     Paniekvoetbal vanuit het niets. Vorig jaar om deze tijd was het slechts dieselfijnstof wat bedreigend is en had niemand ooit gehoord van een warmtepomp. En nu lopen hele volksstammen achter dat idiote gedoe aan. De media kan echt alles op de mouw spelden als het moet. Morgen is het ruimtegruis wat gevaarlijk is. Dus in 2023 heel Holland onder een grote stolp?

     1.   

      Voor de uitstoot van fijnstoflobby is een succesvol beleid o gewikkeld dat leidt tot een vermi derde uitstoot.

      Het CPL noemt op haar site de hoofdlijnen van dat beleid.

      Ten eerste heeft de Rijksoverheid hoofdzakelijk bronmaatregelen getroffen bij verkeer, waaronder de subsidiëring van roetfilters. Daarnaast omvat het maatregelenpakket ook bronmaatregelen bij de landbouw en de industrie, lokale maatregelen bij rijkswegen en financiële ondersteuning voor maatregelen van regionale en lokale overheden.
      Ten tweede is de nationale wetgeving rond luchtkwaliteit in 2007 herzien. Dit was gericht op de flexibilisering van de koppeling tussen het realiseren van bouwplannen en het voldoen aan luchtkwaliteitsgrenswaarden. In navolging van de EU richtlijn luchtkwaliteit 2008 zijn in 2009 de nieuwe normen voor PM2,5 in de nationale wetgeving opgenomen.
      Ten derde dringt het kabinet in internationaal verband aan op strengere normen voor de uitstoot van personenauto’s, vrachtauto’s en schepen.
      Ten vierde treffen provincies en gemeenten regionale en lokale maatregelen, vooral bij verkeer. Deze maatregelen maken onderdeel uit van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

     2.   

      Excuses, de eerste alinea is een rommeltje en moet luiden:

      Voor de uitstoot van fijnstof is een succesvol beleid ontwikkeld dat leidt tot een verminderde uitstoot.

   2.   

    +1

 6.   

  Waar blijft die Peiling dan van de hond. De zetel verdeling??

  1.   

   De hondenpeiling? Laten we wachten op 21 maart a.s.

  2.   

   Kijk eens op peil.nl en er gaat een hele nieuwe wereld voor u open.

  3.   

   Maurice de Hond is door onze Overheid afgevoerd naar een psychiatrische inrichting en inmiddels vervangen door een kloon die exact uitvoert wat opgedragen wordt. Nu wordt even pas op de plaats gemaakt, maar vanaf volgende week gieren de peilingen ten faveure van de regeringspartijen weer omhoog, wees daar maak zeker van.

   1.   

    @Groeneveld: Zou mij niets verbazen, gelukkig heb ik de hond niet nodig om de vossen te verjagen!

   2.   

    Groeneveld weet zeker dat de peilingen in Nederland door de Overheid worden gemanipuleerd.

    Je kunt er om lachen, maar paranoia is best wel een nare aandoening.

   3.   

    Als een verffabriek welke de gewenste kleur levert.

 7.   

  Je hoeft geen universitaire opleiding te hebben om te weten dat het niet om het klimaat gaat maar om louter en alleen de burger geld uit de zakken te kloppen om de invasie van gelukszoekers te financieren en Brussel de hielen te likken voor riant betaalde luizenbaantjes.

  1.   

   Ome Wim.
   Simpel uitgedrukt, maar wel waar.

 8.   

  Nee Lugar dat duurt te lang

  1.   

   Nog een paar weken…

 9.   

  Die 20% over de dijk gooien, scheelt een hoop co2.

  1.   

   :)

 10.   

  Citaat: “79% van de respondenten ziet niets in het plan of staat er ambivalent tegenover” ???
  Ik kom maar tot 49% expliciete tegenstanders. 24% is neutraal, maar dat is wat anders dan ambivalent. Ik kan met evenveel recht van spreken dat neutrale deel bij de positieve stemmers tellen, zodat dat op 42% komt en dan ziet het er heel anders uit. Wat de werkelijkheid is, kunnen we niet uit deze tabel lezen. het heeft er alle schijn van, dat vandaag de meerderheid tegen het akkoord is. Maar dat grote neutrale deel bepaalt sterk de uiteindelijke uitslag.

  1.   

   Piet alles is teveel, veel erger is dat het allemaal door jouw en mijn strot gedrukt wordt zonder vragen..
   De subsidie slurpers zeggen er is een probleem en diegene die niet betaald worden zeggen er is geen probleem, als je begrijpt wat ik bedoel..

 11.   

  “en aantal onderwerpen staan op de agenda, waaronder een debat over contant geld in de samenleving”.
  Cashloze samenleving moeten we niet hebben. Nog meer big brother door de banken, die je betaalgegevens verkopen naar marktpartijen, en de overheid.

  1.   

   @Duke: Het is een iets ander onderwerp, maar cashloos is het daadwerkelijke begin van het einde. De totale controle: Iedere financiële transactie is voortaan genoteerd, maar ook alle andere transacties die betrekking hebben op financiën, zoals abonnementen, lidmaatschap van verenigingen en politieke partijen. Degene die dat soort gegeven kan inzien en beheren heeft alle macht. Driemaal raden wie dat zal zijn…

   Cash maakt onafhankelijk.

   1.   

    In verband met frauduleuze praktijken, teveel uit de portemonnee pakken door een mantelzorger, te weinig teruggeven bij een aankoop, is cash een risico voor een eerlijk beheer. Verpleeghuizen kennen het systeem tot het opladen van een pasje waarop een beperkt bedrag kan worden geladen. Voor opname van grotere bedragen bij een bank is legitimatie vereist.

    1.   

     Nee Hermann je begrijpt er niets van, cashloos betekent dat alles geregistreerd wordt en je dus niets meer anoniem kunt kopen, dat je niet meer onafhankelijk bent.
     Sterker nog, fraude zal niet ophouden, phishingmail zal niet stoppen, het zal eerder toenemen omdat geld digitaal op 1 hoop komt..
     Wat voor plaats nemen de banken in? geloof mij de klant is geen koning meer hoor dat zullen de banken zelf zijn..

     1.   

      Die registratie is onvermijdelijk. Reizen met OV houdt ook registratie in. Maar de afhaalchinees, Surinaams eethuis, stellen wel aan de voordeur: “alleen pinbetalingen”. Zo meerdere eenmanszaken of met weinig personeel. Die kunnen zich een roofoverval niet permitteren. En omdat in familie kring ‘verdwenen geld’ in de verzorging is voorgekomen zit mij dat dwars. Directie adviseert dat ook.Geen contanten, sierraden of iets van waarde.

 12.   

  “Behalve de attitudes van kiezers inzake het klimaatakkoord hield De Hond ook zijn reguliere peiling. Deze suggereert dat er de afgelopen weken GEEN VERSCHUIVINGEN zijn geweest in het politieke landschap”

  Hahaha…onze manipulator de hond is weer goed bezig !!!!!

  1.   

   Natuurlijk poldi, Rutte heeft de Hond opdracht gegeven om geen wijziging in de cijfers aan te brengen. Voor een ferme vergoeding natuurlijk.

   Jij snapt helemaal hoe het in elkaar steekt.

   1.   

    Klopt, gezien mijn ervaringen met MDH !

    1.   

     :)

 13.   

  Stop de klimaatgekte voor het te laat is !
  PVV of Forum stemmen.
  Samen maken we er gehakt van !

  1.   

   @Peter: +1

  2.   

   Hier kan je wat mee. Duidelijk !

   1.   

    @Hermann: Ben benieuwd wat jij ermee kunt en waarom het duidelijk is.

    1.   

     Omdat de reactie duidelijk is gesteld. FvD of PVV, het een of ander. Dus het een of ander. Het belastingplan van FvD vind ik onrealistisch wil je alle maatschappelijke voorzieningen in stand houden. Die post te belangrijk, wij willen meer, oplossing file probleem. Wegenaanleg, Schiphol in zee. Dat kost veel geld. Meer geld voor de zorg…

  3.   

   Ik geef PVV en FvD een redelijke kans om rond 20% van de stemmen te halen, Peter, dus dat zal wel een politieke omwenteling veroorzaken.

 14.   

  Magnetische Noordpool bezig met ‘mysterieuze verschuiving’

  Binnen de aarde is iets vreemds aan de hand: de magnetische Noordpool van onze planeet lijkt min of meer weg te schieten van Canada in de richting van Siberië. Dat gaat de laatste jaren zo snel, dat experts het zogenoemde ‘World Magnetic Model’ op stel en sprong moeten aanpassen.

  Het ‘World Magnetic Model’ wordt gebruikt voor allerlei vormen van navigatie. Van de automatische piloot van een schip tot navigatie op smartphones. Normaal gesproken krijgt dat model eens in de vijf jaar een update, maar nu schuift het magnetisch veld zo snel op, dat wetenschappers eind deze maand een update uitbrengen. Ze doen daar in het tijdschrift Nature verslag van.

  De meest recente variant van het model dateert van 2015 en moest het tot zeker 2020 uithouden. Het magnetisch veld schuift zo snel op, dat een dringende update nodig is omdat het model te onnauwkeurig wordt.

  De update zou eigenlijk op 15 januari naar buiten komen, maar door de gedeeltelijke ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid is dat uitgesteld tot 30 januari. Amerikaanse en Britse wetenschappers zijn namelijk verantwoordelijk voor het model.

  De aarde heeft een magnetisch veld met twee uiteinden: een zuidpool en een noordpool en is eigenlijk een grote magneet. Dat veld wordt opgewekt door de kern van de aarde, die bestaat uit vast ijzer met daaromheen een vloeibare buitenste laag.

  Wetenschappers zijn gefascineerd door de snelle verschuiving van het magnetisch veld. De magnetische Noordpool, niet te verwarren met de geografische Noordpool, wordt sinds 1831 bestudeerd. De eerste jaren van onderzoek ging die met zo’n 15 kilometer per jaar richting de Arctische Oceaan. Sinds halverwege de jaren 90 gaat dat sneller en inmiddels verschuift de pool met 55 kilometer per jaar oostwaarts.

  Dat het magnetisch veld in beweging is, is wetenschappelijk gezien niet vreemd. Het veld wordt veroorzaakt door vloeibare stromen in het binnenste van de aarde. Die stromen zijn niet constant.

  Vloeibaar ijzer
  Maar hoe het kan dat de magnetische Noordpool nu zo snel opschuift, is voor wetenschappers nog een raadsel. Een Britse wetenschapper van de Universiteit van Leeds zegt in Nature te vermoeden dat onder Canada op hoge snelheid vloeibaar ijzer verloren gaat, waardoor het magnetisch veld wordt verzwakt. En dat terwijl de twee sterkste delen van het noordelijke magnetisch veld boven Canada en Siberië liggen. Dat betekent, zegt hij, dat Canada de slag met Siberië min of meer verliest.

  Sommige wetenschappers vermoeden dat het de voorbode is van het omkeren van de magnetische polen van de aarde. Dat is een natuurlijk proces dat een keer in de paar honderdduizend jaar gebeurt. De laatste keer dat het gebeurde is inmiddels bijna 800.000 jaar geleden.

  Wat er precies gebeurt als de polen zich omdraaien is niet duidelijk: het is een proces dat vele jaren duurt. Wel kan het leiden tot problemen met onder meer elektriciteitsnetwerken. Ook kunnen dieren, die het magnetisch veld gebruiken om te bepalen in welke richting ze gaan, gedesoriënteerd raken.

  1.   

   Ook dit komt voor rekening van de wereldburger natuurlijk..

   1.   

    Zeker, uiteindelijk komt alles ten laste van de wereldburger.

    :)

    1.   

     Rien Noppen. Je bent zelf hier op deze website met leugens en fabels andere mensen aan het trollen. Jij gaf mij net nog een beurt omdat jij met je geestelijke satanistische grapjes van NERO en je profeetje hitler die aanwezen wie er van langs gingen krijgen met hun narcisten waffen SS teams, jij daar zelf aan mee doet, en tegelijk ook maar LACHEND met je zielige schizofrene HYENA TEKSTEN denkt ook nog dat je intelligent bent. Maar je weet niks en bent Romeinen 1,22 achterlijk.JE weet niet eens wat een voedselketen is, een industriële revolutie, 500 HEL van NERO terror achter de rug in Nederland in het jaar 2019 en BABY RIEN komt even meepraten met zijn luier om. Rien Noppen doe een SPEEN IN JE BEKJE en ga aan je moeder vragen WAAROM….. krijg jij ook geen antwoord sukkel. Dom ben je Rien Noppen. onwetend. Blind. 1 OOG.

     1.   

      Is het vandaag trollen voeder dag?? Jezus..nog even en de trollen ontploffen!

  2.   

   Troelstra:
   “Wat er precies gebeurt als de polen zich omdraaien is niet duidelijk”
   Een nieuwe ijstijd,evenaar verschuiving ,de Noord en Zuid pool krijgen een gematigd klimaat en andere dichtbevolkte continenten worden de “nieuwe”polen??
   Was al eens actueel, gezien het bestaan van de Piri Reiss kaart!

 15.   

  ‘Ten derde dringt het kabinet in internationaal verband aan op strengere normen voor de uitstoot van personenauto’s, vrachtauto’s en schepen.

  Heel ambitieus allemaal. Alleen jammer dat ze niet verder komen dan alleen oudere dieselautootjes weren uit toch al verpeste binnensteden en duimschroeven aandraaien bij tweetakt brommertjes. Vliegverkeer en schepen die op de smerigste olie walmen worden buitenspel gelaten. Strak beleid!

  1.   

   Zo is het maar net. De 8 grootste cruiseschepen ter wereld stoten meer CO2 en fijnstof uit dan ALLE auto’s ter wereld. Toch zijn deze schepen buiten het Parijse klimaatakkoord gelaten.

 16.   

  Vandaag van 12.00 tot 13.00 uur Rutte op Ned I.
  Een uur gratis propaganda voor behoud van huidige coalitie.
  Nu begrijp ik waarom de ( teveel, teveel, teveel, betaalde) NPO 40 miljoen extra heeft gekregen.
  Het indoctrineren is begonnen. Op de Sta(si)ats zenders TV & radio tot 19 maart onafgebroken: “wat hebben we het goed in Nederland, de wereld vergaat (CO2)als we niet ingrijpen”en meer van die onzin!
  Hilversum heeft de draaiboeken van de DDR uitstekend gelezen.
  Wel veel besproken wordt de, onnoemlijk verwende, mensen in het onderwijs!
  Verdienen te weinig: leugen! zie salarisschalen onderwijs.
  Te hoge werkdruk: nog grotere leugen.
  Wel drie maanden vakantie!
  Elke avond en weekend vrij!
  Maar ja, het onderwijs is, bijna, voor 100% links; m.a.w. “voer” voor de NPO!
  Echte problemen zullen niet besproken worden: Islamisering Nederland, degeneratie rechtspraak, zorg (af en toe),woning-ellende, Marrakech, raddraaiers/tuig vd straat en noem maar op!

  1.   

   Gelukkig dat de zaken die u noemt hier op DDS wel besproken kunnen worden.

   1.   

    ;)

  2.   

   Tante S.,
   Geweldig hè, een uur lang zwetsen en dan niets fatsoenlijks zeggen. Het is l*llen zonder eind.

  3.   

   Vrouwe S. Hoever bent u gekomen met het onderwijs? Niet vermoed ik. Verder buiten schooluren is er de voorbereiding op de les, correctiewerk, administratie, verantwoording. Zaken die u niet bekend voorkomen. Misschien dat u de zondagschool of een koranschool op het oog hebt. Dat zou kunnen.

 17.   

  Heel veel snotteren
  Maar
  Geen veranderingen in de peilingen.
  Dat niet verrassend want nergens ter wereld werden zoveel Joden weggevoerd in WO2 dan in Nederland.
  In Denemarken vrijwel niemand.
  Maar in Denemarken is de PvdA dan ook 10 keer ‘rechtser’ dan de VVD.
  Nederlanders zouden hun kinderen nog verkopen voor een schouderklopje van de ‘Meester’.
  De Nederlander is de horige van Europa.
  Een eunich.
  Vandaar dat ik in het buitenland steevast mijn kaken stijf op elkaar hou en me verplaats naar een andere bodega wanneer ik hun armetierig laf kruiperig slaventaaltje hoor.

  1.   

   “Geen veranderingen in de peilingen.
   Dat niet verrassend want nergens ter wereld werden zoveel Joden weggevoerd in WO2 dan in Nederland.”

   Logisch toch?

   1.   

    Indeed
    Wanneer de gemiddelde kiezer zou moeten kiezen tussen zijn kind/of let’s say de Joodse buurman
    of een schouderklopje van een Facebook ‘friend’ dan zal 85% van de Kaaskoppen met een brede grijns de laatste optie kiezen.
    Alleen in het robottenparadijs Zweden leven nog meer nihilistische castraten.

    1.   

     Zelfs de Duitsers stonden versteld van de ongevraagde medewerking en over ijverigheid van de Hollandse ambtenaren teneinde de joodse medeburgers uit te leveren. De ambtenaren moesten zelfs pas op de plaats maken van de Duitsers.
     Echter na de bevrijding beweerde veel van die heulers dat ze lid waren van het actieve verzet om zo toch wat eer toebedeeld te krijgen. NSB’rs kwamen gewoon op sleutelposities terecht.

     1.   

      Klopt.
      En deze mentaliteit zit -via het onderwijs en media- inmiddels vastgeroest in het DNA van de Kaaskop.
      Een Deen kan trots zijn
      Een Kaaskop niet (logischerwijs op enkele inspirerende uitzonderingen na).

      Het ergerlijke is echter dat de Kaaskop helemaal geen schaamte voelt wanneer hij en zij zich nedervlijt bij de onderdrukker. De armentierige minkukel is er zelfs fier op.
      En dus laten ze zich hun laatste rib uit het karkas draaien.
      Er is ook geen volk – op de Zweden en wellicht de Moffen na- die zo weinig erbarmen heeft met hun eigen kroost dan deze slaven-van-de-machinerie.
      En daarom zal in NL de maffia altijd overwinnen.
      Dit land verdient een roofridder als Mark-met-de-duizendmaal-gespelten-Tong.

      Een volk dat zichzelf niet wil redden kan niet gered worden.
      Vroeger moesten de Romeinen het gepeupel tenminste nog Brood en Spelen aanbieden.
      Nederlander laten zelfs het brood uit de mond van hun kinderen jatten terwijl de Betuttel-gestapo de allerlaatste pleziertjes uit de wezens schopt.
      Een verachtelijk volk.
      En dus ook niet verwonderlijk dat ze alle Joden lieten oppakken. Klikspanen, heulen, kuypen en buigen.
      Maar wat wil je in een land waar de VVD tot rechts wordt gerekend terwijl ze in een land als Denemarken of in welk willekeurig land dan ook in Oost-Europa tot radicaal extreem links gekwalificeerd zouden worden.

 18.   

  Als ik zo mijn bescheiden mening mag geven na studie veranderd het klimaat omdat de polen afkalven en er veel zoetwater in de oceanen beland waardoor de golfstroom veranderd, het is een feit dat dit het klimaat beïnvloed. Het Co2 gehalte van de atmosfeer is dan wel met 40% toegenomen maar dat wordt ook weer in de oceanen geabsorbeerd door fytoplankton waar een duidelijk toename zichtbaar van is, dit is dus paniek om niks want de natuur is in staat om dat te herstellen. Het lijkt meer op een periodieke verandering wat in de loop van miljoenen jaren meerdere malen is gebeurd door activiteit van de zon, onze ster die niet zo stabiel is dat het lijkt, denk daarbij aan de cyclus van zonnevlekken om de 11 jaar.

  1.   

   Ze noemen het niet voor niets klimaathysterie Vit

  2.   

   Daar hebben we de volgende klimatoloog die op basis van eigen onderzoek zeker weet dat het IPCC de uitkomsten van decennialang klimatologisch wetenschappelijk onderzoek helemaal verkeerd heeft geïnterpreteerd.

   1.   

    “I rest my case”

 19.   

  Cijfers liegen niet. Er is maar één weg voor dit verdrag en dat is de uitweg, de prullenbak. In de haard en stoken maar!

 20.   

  Dijkhoff blaas dat hele gedrocht van een klimaatakkoord per omgaande op.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!