Amerikaanse ambassadeur Grenell bedreigt Berlijn: 'Nord Stream 2 stopzetten of anders!'

Amerikaanse ambassadeur Grenell bedreigt Berlijn: 'Nord Stream 2 stopzetten of anders!'

De Amerikanen laten weer van zich horen. Dit keer ambassadeur Richard Grenell, die uitspraken doet over het Euraziatische project 'Nord Stream 2'. Dit economische project is erop gericht om samenwerking tussen Moskou en Berlijn te versterken en evenzo de economische voorspoed te vergroten. De Amerikanen vinden het helemaal niets en laten het weten ook. Ze dreigen en zeggen bij monde van Grenell dat Berlijn risico loopt op 'economische sancties'!

Als de Amerikanen inderdaad sancties zouden instellen vanwege de pijpleiding dan isoleren ze zichzelf steeds meer van de rest. Die sancties stellen de Verenigde Staten wel vaker in om druk uit te oefenen op staten en/of andere entiteiten die bepaalde belangen schaden. Het project 'Nord Stream 2' maakt energieleveranties via Oekraiene overbodig en het lijkt erop dat de Amerikanen niet zitten te wachten op het verzachten van de spanningen aldaar, immers sturen ze behoorlijk wat materiaal naar die regio.

Aan het zuidfront dus spanningen in Oekraiene waar de Amerikanen zijn. In het noorden samenwerking. Veelzeggend! Berlijn heeft er niets mee, met die Amerikaanse toestanden, die willen gewoon rust en stabiliteit en werken daarom met partners samen om de pijpleidingen aan te leggen. Er is dus duidelijk sprake van Amerikaanse machtspolitiek en dreigementen richting Europa. Zo stelt Grenell: "De bedrijven die meewerken aan de pijpleiding 'Nord Stream 2' ondermijnen de veiligheid van Oekraiene en Europa. Tevens staan bedrijven die zich in laten met de export van Russische energie bloot aan sanctierisico's."

Duidelijke taal dus. Volgens de ambassadeur is de bouw van een wederzijds handelsproject een 'gevaar voor de vrede'. Hoe dit precies moet worden geduid lijkt twijfelachtig. Wellicht dat de VS de energie uit Rusland proberen te sanctioneren zodat hun o.m. bondgenoot Saoedi-Arabië de export naar Europa kan verzorgen. Ook beperkt het stopzetten van de bouw eventuele inkomsten van Moskou. Dat is natuurlijk goed voor de portemonnee en machtspositie van de Amerikaanse alliantie. Maar wat niet mag worden vergeten is de export van wapens naar Kiev. Hiermee verdienen de Amerikanen natuurlijk ook goud geld met het 'beveiligen van de pijpleiding'.

Een tweede pijpleiding schaadt dus die inkomsten omdat een tweede pijpleiding de problemen van Oekraïne omzeilt.

Waarom de aanleg van 'Nord Stream 2' een risico zou zijn voor de Europese veiligheid wordt ook niet duidelijk in de brief van ambassadeur Grenell. Ironisch genoeg sluit de ambassadeur af met: 'Deze brief is geen bedreiging'. Nee joh, het wegnemen van inkomsten via sancties is geen bedreiging? Wat. Een. Grap. De brief kan dan ook het beste worden omschreven als het volgende: 'Jullie moeten stoppen met die pijpleiding, doen jullie dit niet dan is de Europese veiligheid in gevaar en leggen we eventueel sancties op. Maar dit is geen bedreiging hoor, slechts onze buitenlandpolitiek!'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties