Doorbraak! Genetisch gemodificeerde eieren mogelijk inzetbaar als medicijn tegen kanker!

Geen categoriejan 28 2019, 21:00
De innovatie en technologische vooruitgang lijkt niet te stoppen. Ook nu weer een bijzondere doorbraak, die onze perceptie van medicijnen weleens kan gaan veranderen. Waar het tot op heden normaal is om pilletjes te slikken daar hebben onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh een nieuwe methode ontdekt om medicatie toe te dienen. Via gemodificeerde eieren wordt het weldra mogelijk om drie gebakken eieren te eten mét hetzelfde medicinale effect.
Bijkomend voordeel van deze 'natuurlijke kweekvijver voor medicijnen' is dat de kosten ook nog eens sterk dalen! En dat is vaak een probleem in de gezondheidszorg: dure medicijnen. Maar, maak u geen zorgen: de genetisch gemodificeerde eieren zullen niet in de supermarkt worden verkocht, maar op receptbasis ingezet worden. Om tot deze gemodificeerde eieren te komen hebben onderzoekers twee menselijke eiwitten toegevoegd aan het DNA van een kip. En die kip legt vervolgens de medicinale eieren.
Het ene eiwit (IFNalpha2a) werkt tegen virussen en bepaalde vormen van kanker. Het andere (macrophage-CSF) stimuleert beschadigd weefsel te herstellen, zo meldt NU.nl. Via de gemodificeerde kip komen de eiwitten dus in het ei terecht. De dieren zelf lijken geen schadelijke effecten te ervaren: 'die leggen eieren zoals normaal'. Als dit inderdaad waar is dan is het een enorme doorbraak waarbij een synthese van gentechnologie en de natuur ons goedkopere medicijnen kan gaan opleveren. Positief nieuws!
In tegenstelling tot eerdere succesvolle pogingen, waarbij eiwitten werden toegevoegd aan eieren of melk, is het voor het eerst dat de methode ook kosteneffectief kan worden ingezet. Ondanks alle positieve berichten duurt het echter nog een tijdje voordat we massaal aan de GMO-eieren gaan als we ziek worden, producenten moeten eerst nog een hele reeks aan experimenten uitvoeren alvorens de eieren als 'veilig' kunnen worden gezien en worden toegestaan door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
De laatste decennia zien we een grote groei en veel doorbraken op het gebied van deze vormen van medicatie, te weten medicinale eiwitten. Tussen 2011 en 2016 werden in de Verenigde Staten 62 nieuwe eiwit-medicijnen door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) vrijgegeven en tussen september 2016 en december 2017 werden zelfs 27 nieuwe toepassingen toegestaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten