Agendapunt: Op 13 maart ‘weten’ we hoe veel het Klimaatakkoord ons gaat kosten

Goed nieuw voor iedereen die een beetje doorheeft hoe het Klimaatakkoord kan gaan uitpakken: het CPB berekent de plannen van het 233 pagina’s dikke document momenteel door! Voor zover de rekenmeesters in de toekomst kunnen zien, want het blijft natuurlijk koffiedik kijken. In ieder geval kunt u deze datum alvast in uw agenda noteren: 13 maart, precies één week voor de Provinciale Statenverkiezingen, wordt het onderzoek opgeleverd. Dat is mooi, want dat biedt iedereen met gezond verstand zeven belangrijke dagen om te beoordelen wat de mogelijke effecten zijn en welke partij u dan moet stemmen om te ontkomen aan de klimaatgekte. 

Over het klimaatakkoord is de afgelopen weken veel te doen geweest. Niet alleen is de verdeling van lasten tussen bedrijven en burgers onevenredig, maar ook de gevolgen voor ieders portemonnee lijken groter dan gedacht. Toen Klaas Dijkhoff (VVD) doorhad dat het weleens de verkeerde kant op kon gaan met dit akkoord draaide hij snel bij en liet weten ‘het niet zomaar te willen uitvoeren’. Dat was in scherp contrast met premier Rutte, die enkele weken eerder nog riep dat ‘de Europese Unie meer moet doen tegen klimaatverandering’.

De uitspraken die Rutte destijds deed bij CNN werden gesteund door DSM-baas Feike Sijbesma.

Sijbesma weet zich op zijn beurt weer gesteund door VNO-NCW opperhoofd Hans de Boer, die net als Rutte en Sijbesma, de Europese CO2-reguleringen willen uitbreiden en dergelijke zaken niet vindt passen bij het ‘Nederlandse klimaatakkoord’. Volgens De Boer zou het bewerkstelligen van een CO2-reductie door het bedrijfsleven ‘in Europa’ moeten worden geregeld. Daar ga je dus: op nationaal niveau de burger uitkleden, maar voor het bedrijfsleven een Europese maatstaf stellen. Lekker makkelijk.

Hoe het huidige klimaatakkoord zich laat doorrekenen weet vooralsnog niemand. Maar het is de verwachting dat het de economische groei zal afremmen. Wanneer de CO2-reductie, zoals deze wordt voorgeschreven in het Klimaatverdrag van Parijs (2015), op korte termijn wordt afgedwongen dan kan het zomaar eens zijn dat de economie zelfs in een recessie terechtkomt. Klimaatwerklozen zouden inderdaad een begrip kunnen worden en het leven wordt ongekend duurder.

De oppositie in de Tweede Kamer wil debatteren over het akkoord, maar laat u vooral niets wijsmaken! Vrijwel alle partijen zijn voorstander van de destructieve CO2-reductieplannen. Het mag wat kosten, maar in een samenleving waar dergelijke plannen via overheidsdwang worden geïmplementeerd kunt u er zeker van zijn dat de rekening bij de zwaksten komt te liggen. Immers is dit hoe macht werkt: degene met macht wentelt kosten af op de zwaksten, tenzij de machthebber humaan is. Een belangrijke datum dus, 13 maart, ook voor ‘sociaal Nederland’.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. marco1

  Als expert van de Nederlandse taal in woord en schrift zou ik dhr. Teunis Dokter er graag op willen wijzen dat hij het woordje “hoe” in de kop is vergeten.

  1. Spaanse kok

   Agendapunt: Op 13 maart ‘Hoe weten’ we duur het Klimaatakkoord ons gaat kosten?

   1. marco1

    We kunnen er idd ook een prijsvraag van maken wie het woordje “hoe” als eerste op de juiste plaats weet te zetten. Ben benieuwd welke vmbo-er er met de eer vandoor gaat.

    1. Floris

     Ik kan me niet meer herinneren of marco1 hier ooit een zinnige bijdrage heeft geplaatst, maar sinds de entree van Jooptrol Aytas komt ook marcotje niet verder dan zinloos gezwam.

     Get a life, loser.

     1. marco1

      Bedankt voor de tip.

     2. Lugar

      @Floris: Taalneuqertjes alarm

    2. edoc431

     Moet ik hele zinsdelen van jou naar voren halen ?????

  2. netniet

   Expert in de Nederlandse taal zegt u ? Wellicht had u, in al uw wijsheid, Teunis kunnen wijzen dar iets duur is of veel kost. Duur kosten, is geen correct taalgebruik. Tot dusver uw expertise.

   1. Marija

    Alsmede woord en geschrift ipv schrift.

 2. HendrikJan

  De opzet van die leugenaars in Den Haag is simpel, verzuip de burgers met info zodat ze er nog minder van snappen.
  En een paar dagen voor 13 Maart, komt de aap uit de mouw, het is de schuld van Wilders en Baudet.
  Erdogan is al gecontracteerd, voor een nieuwe minioorlog, waarschijnlijk dit keer in Amsterdam.

  1. Spaanse kok

   Allu hoedjes in de aanbieding ?

  2. Lugar

   “En een paar dagen voor 13 Maart, komt de aap uit de mouw…”

   Houd rekening met een verkiezingsstunt.

 3. Rien Noppen

  Op 13 maart weten we helemaal niet hoeveel het Klimaatakkoord ons gaat kosten. De doorrekening geeft dan, als het goed is, globaal aan wat de verschillende alternatieven, waaruit de politiek een keuze moet maken, ons gaan kosten.

  1. marco1

   Dat elke cent te veel is welke keuze ze ook maken weten veel mensen al wel.

   1. Floris

    Goed zo, marco!

    Je kan het wel.

    1. marco1

     Tussen de domme grapjes door geef ik heel soms mijn mening wel eens.

 4. Eugenie de la Fleur

  Verstandige mensen zullen zich wel neerleggen bij het klimaatakkoord, omdat ze in tegenstelling tot PVVers en FvDers WEL nadenken over de toekomst van de planeet die we in een goede conditie achter willen laten voor onze (klein)kinderen

  1. marco1

   Verstandige mensen ongeacht ze stemmen zullen zich niet neerleggen bij het klimaatakkoord maar na blijven denken over iets wat wel helpt de planeet iets gezonder te houden zonder nutteloos een vermogen uit te geven.

  2. plakband

   Wat een stomme redenatie. Over 100 jaar zijn er 50 miljoen superrijken. Vooral de klimaathysterie levert geld op. De superrijken hebben hooguit behoefte aan 1 miljard bedienden. De rest kan verekken. Tussen die rest zitten jouw nakomelingen. Ik ga mij daar niet druk over maken.

   1. Lugar

    Ken je de ideeën van Kalergi? Merkel en Juncker hebben de prijs al een keer gewonnen.

    “Om een nieuw ras te creëren en te vestigen met nieuwe kenmerken en karakteristieken, door het mengen van blanke Europeanen, Aziaten en zwarte Afrikanen, om zo de karakteristieken van de Europese mensen te veranderen en te modificeren op “positieve manieren”.

    1. marco1

     Denk je dat echt?

     1. Lugar

      Kijk naar de realiteit, Europa wordt op goedvinden van de leiders, overspoeld met westersvreemde volken. Alleen al in Nederland zijn de afgelopen 8 jaar zo’n 400.000(!) nieuwkomers binnengekomen. Het Marrakeshpact is een regelrecht aftreksel van wat Kalergi had bedacht.

      “In 2010 werd aan de Duitse Kanselier Angela Dorothea “Merkel” (Kasner/Kazmierczak) de European Award by the European Society Coudenhove-Kalergi verleend. Daarbij is zij een counselor van deze foundation, net als voormalig Duits Kanselier Helmut Kohl, Jean-Claude Juncker (EU-commissie president), en Herman van Rompuy (president van de Europese raad) waren.”

     2. sjun

      Het is de bedoeling dat het IQ en het nationale bewustzijn in Europa stevig daalt om succesvol verzet tegen bankierspolitiek te ondermijnen. Hoe bewerk je dat nu beter dan door instroom van laagopgeleide cumulerende kostenposten die met hun aanwezigheid de oikos afreken, onveiliheid op straat doen toenemen en de zorgzame samenleving uithollen.

      Stem het kartel weg opdat het de democratie niet langer kan ondermijnen en het vrij besteedbare inkomen steeds verder keldert.

     3. Lugar

      @Sjun: +1

     4. Rien Noppen

      Sjun heeft een heuse complottheorie ontwikkeld.

      🙂

     5. Siemien

      @Sjun

      +++++++++

    2. Troelstra

     Hoe kan je nou modificeren op “positieve manieren” met geïmporteerde achterlijkheid?

  3. Koos sssss

   Hangt er vanaf wat jouw definitie van “verstandig” is. Om de CO2 uitstoot te drukken worden bijvoorbeeld in Canada massaal bomen gerooid en naar havens gebracht om ze naar Nederland te verschepen waar ze dan als bio-massa verstookt worden.

   Met een handige CO2 redenering is dit goed voor de aarde / het milieu / de toekomst.
   Maar ook jij zult aan je water wel aanvoelen dat dit niet bevorderlijk kan zijn voor een beter milieu.
   Zo ook met windmolens, die geproduceerd en getransporteerd worden. En die relatief vlot vervangen worden, omdat dat subsidietechnisch beter uitkomt dan herstel.
   Zo kan ik nog wel even doorgaan; ook de elektrische auto stoot meer Co2 uit, dan we graag willen geloven….. zolang het maar niet hier is. En dat noemen we dan een beter milieu.

   Ik mag het van jou natuurlijk niet hardop schrijven, hier. Maar kernenergie is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nog veruit de beste stap voor een duurzamer toekomst.
   Maar tegen linkse huisjes mag je nou eenmaal niet schoppen, hè?

   1. Tante Sidonia

    Koos sssss

    Right!

   2. tomygun

    Koos de leugen is veel groter kijk ff op bild.de
    longartsen zijn het niet eens over de vervuiling
    zo als de Stasi dat wil laten lijken .
    En dat zijn niet een paar longartsen !

 5. Tante Sidonia

  CPB is een instrument van Den-Haag. Zegt genoeg!
  En dan wordt er een analyse gemaakt: betekent niets, want………kosten worden niet bekend gemaakt!
  Zelfs de RABO , met financiele specialisten, heben twee weken aan het klimaatakkoord besteed, conclusie ondoorzichtbaar!!!!
  Van de 600 ( ZESHONDERD !!!) maatregelen , zijn er reeds drie verhogingen ingevoerd:
  BTW, afvalstoffenheffing en energiebelasting.
  Dus……………. er wacht de burger nog 597 (VIJFHONDERD-ZEVEN en NEGENTIG !!!)
  verhogingen!
  En dat wordt echt; NA de verkiezingen bekend gemaakt!

 6. Tante Sidonia

  CPB is een instrument van Den-Haag. Zegt genoeg!
  En dan wordt er een analyse gemaakt: betekent niets, want………kosten worden niet bekend gemaakt!
  Zelfs de RABO , met financiele specialisten, heeft twee weken aan het klimaatakkoord besteed, conclusie ondoorzichtbaar!!!!
  Van de 600 ( ZESHONDERD !!!) maatregelen , zijn er reeds drie verhogingen ingevoerd:
  BTW, afvalstoffenheffing en energiebelasting.
  Dus……………. er wacht de burger nog 597 (VIJFHONDERD-ZEVEN en NEGENTIG !!!)
  verhogingen!
  En dat wordt echt; NA de verkiezingen bekend gemaakt!

  1. marco1

   Ja dat zei u al.

   1. Tante Sidonia

    marco1
    Ik dacht dat ik mijn reactie de eerste keer niet had verzonden.
    Foutje van mij.

    1. marco1

     Het is u vergeven foutloze mensen zijn er niet en dan was dit slechts een klein foutje.

  2. Spaanse kok

   Tante , leuk dat ik u hier tref.
   Loonstrookje al binnen.
   Kan mijn nieuwsgierigheid haast niet bedwingen.

   1. Tante Sidonia

    Spaanse kok
    En…….?

    1. marco1

     Nou ik ben ook benieuwd of Rutte een keer heeft gedaan w at hij u beloofde

 7. TD

  Klaver kan laten uitrekenen wat ie wil,het gaat niet goedkoop worden voor de Nederlandse belasting betaler,die volksverlakker werkt zich uit de naad om het plausibel te laten lijken voor het stemvee maar dat gaat niet lukken,de mensen zijn niet meer de makke schapen uit de jaren 50.
  We gaan deze reis met ons allen RECHTS stemmen!

  1. marco1

   Ik ben bang dat er ook veel op de partij van Klaver gaan stemmen.

  2. Spaanse kok

   Quote : We gaan deze reis met ons allen RECHTS stemmen!
   .
   Vrees dat u met “we” uw gezin bedoelt maar zeker niet de Nederlandse stemgerechtigden.

   1. marco1

    FvD gaan wel redelijk wat stemmen binnenhalen misschien zelfs verrassend veel dr PVV twijfel ik aan of die buiten de harde kern PVV stemmers veel zullen gaan krijgen.

   2. TD

    Spaans Kok:
    Het DDS forum met z’n reacties wordt door een groot publiek gelezen,die mensen zitten zelf niet in het forum!
    Dit is een hint/stemadvies naar DIE lezende mensen,begrijp je het nu?

  3. Lugar

   “We gaan deze reis met ons allen RECHTS stemmen!”

   +1

 8. Willem Bever

  Ik kijk echt uit naar een niet vooringenomen doorrekening…….ahum

 9. Siemien

  Ja we zijn al helemaal “geweekt” met het feit dat het klauwen met geld gaat kosten ipv dat er “rekening” (leuke woordspeling) wordt gehouden met de burger.

  1. Lugar

   @Siemien: Het kost (energiebelasting) straks geen 20% maar 18%, is dat even meegevallen? Ja, de regering houdt rekening met haar kiezers, zo vlak voor de verkiezingen.

   1. Siemien

    Ik bedoel maar..

    #stemPVV/FvD

    1. Lugar

     Dat sowieso!

     Ik ben lid van FVD en ik stem FVD. Samenwerking met PVV ligt geheel in lijn met de verwachting. De kartelpartijen zullen decimeren.

     1. shidaian

      Me too 🙂

     2. Peter Loosduinen

      Ik droom hier al van.

 10. HendrikJan

  Het is simpel, in het laatste weekend van Mei 1954, heeft Bernhard de deur dicht gedaan en daarna gebeurd alles achter gesloten deuren.
  Voor diegene die geïnteresseerd zijn in een aluminium hoofddeksels, Action heeft grote aluminium koffie filters en die zijn geschikt als hoofddeksel.

  GHHJ.

  1. Lugar

   @HJ: Bilderberg!

 11. Florissa

  Stem gewoon Geert, dan kunnen al die onzin berekeningen gelijk in de versnipperaar ,en komen ook de finaciele verassingen die ze “zijn vergeten mee te nemen” niet naar voren ,Socialisten willen maar een ding ,onder het mom van opwarming ,er zelf warmpjes bij zitten .

 12. Original NL

  Gisteren bij jensen zat die sp doos maar te zeuren dat het bedrijfsleven moet meebetalen en niet alleen de burger.
  En wie zal dat moeten betalen?….. juist..de burger dmv hogere prijzen .
  De bevolking moet uiteindelijk alles betalen.

  1. Lugar

   @Original: Er moet helemaal niets betaald worden, het is doffe ellende, vermeende klimaatsverandering waarvan de Haagse elite denken dat ze de thermostaat naar beneden kunnen zetten. Laat ze opduvelen met de graai in mijn portemonnee.

   #stemzeweg

 13. Lugar

  Stop met dat onbetaalbare klimaatbeleid dat de burger keihard zal raken in de portemonnee, de kiezer moet er over kunnen oordelen! En dat zullen ze doen op 20 maart!

 14. shidaian

  Is het CPB wel te vertrouwen? Of wordt daar ook met cijfertjes gegoocheld tgv de klimaatgekkies?

 15. Piet Patat

  Hoe je het ook wendt of keert, de rekening van deze klimaathippie waanzin komt te allen tijde bij het klootjesvolk terecht. De boven ons gestelden zorgen daar wel voor. Ook al hebben ze nog zo’n grote bek en zeggen dat de vervuiler moet betalen, U krijgt de rekening ! Producenten en leveranciers zijn geen filantropische instellingen en tijdens een van de eerste lessen marketing leren we dat alle kosten die gemaakt worden om een product te maken doorbelast worden in de kostprijs van het betreffende product. De milieuminister kan tegen de electriciteitsmaatschappij zeggen dat ze meer moeten betalen omdat ze te veel Co2 uitstoten bij de opwekking van electriciteit. Vervolgens verhoogt diezelfde electriciteitsmaatschappij de stroomprijs want ze gaan dat echt niet zelf betalen. Zij hebben er geen last van, u wel.

 16. Peter Loosduinen

  Op 13 maart ‘weten’ we hoe veel het Klimaatakkoord ons gaat kosten
  Goed nieuws !
  Een week later kunnen we ze afstraffen .

 17. Arie B

  Kernenergie.. schoon, onuitputtelijk, goedkoop.

 18. Dik

  „Leg elke metselaar en bijstandsmoeder de vraag voor of zij 150 euro per maand willen betalen aan symboolpolitiek.”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.