Thierry Baudet (FvD) kwam loeren bij de boeren, afwezig bij Landbouwdebat

Thierry Baudet (FvD) kwam loeren bij de boeren, afwezig bij Landbouwdebat

Afgelopen week verraste Thierry Baudet (FvD) vriend en vijand toen hij zijn gezicht liet zien op een landbouwbeurs in Berlijn! Hij was daar in aanwezigheid van CDA-prominent en oud-staatssecretaris Henk Bleker. De geruchtenmachine draaide meteen op volle toeren en er werd gespeculeerd of Bleker zich zou meldden bij de renaissancevloot. Daar in Berlijn sprak Baudet met agrarische ondernemers om 'te zien hoeveel zij voor Nederland betekenen' en te horen over hun zorgen om 'voor de boeren in Nederland op te komen'.

Daarmee lijkt Baudet een signaal af te geven aan boerenpartij CDA, maar toen puntje bij paaltje kwam en een debat over landbouw in de Tweede Kamer plaatsvond, was van Baudet geen spoor te bekennen. Als de voorman van FvD daadwerkelijk de boerenstem wil vertegenwoordigen en het CDA naar de kroon wil steken, dan moet hij toch echt iets beter zijn best doen om dit soort berichtgeving te vermijden.

En daar is veel meer voor nodig dan een netwerkevenement bezoeken in Berlijn. Volgens de oud-staatssecretaris van Landbouw zien de boeren Baudet vooralsnog als een onderdeel van de 'Amsterdamse grachtengordel', maar dan rechts. Dat beeld moet dus veranderen alvorens Baudet een serieuze kandidaat wordt om het CDA te grazen te nemen en de boeren voor zich te winnen. Daarvoor moet er ook inhoudelijk worden gedebatteerd over de landbouw en laat dat nu net het debat zijn waarin Forum voor Democratie tot op heden schittert in afwezigheid.

Maar laten we realistisch zijn. De partij is jong, heeft slechts twee zeteltjes en kán simpelweg niet zoveel werk verrichten als bijvoorbeeld het CDA. Ondanks de beperkingen is het toch goed dat Baudet zijn gezicht liet zien om 'te leren van de mensen in de praktijk'. Dat is een strategie die zich later kan uitbetalen, want hierdoor maakt hij kennis met de mensen in de landbouwsector en hoort hij ervaringen uit de praktijk.

Die ervaringen zullen in de toekomst van pas komen om het debat over landbouw wél aan te gaan. Wanneer het zover is, moeten we vooralsnog afwachten. In hoeverre daarbij een rol wordt toebedeeld aan Henk Bleker weten we ondertussen ook. Volgens Bleker sprak hij met Baudet als vertegenwoordiger van de lobbyorganisatie Vee&Logistiek en in geeft hij in die hoedanigheid adviezen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer