snapshot12

Mark Rutte bekritiseert potverterende Italianen tijdens World Economic Forum in Davos

Geen categoriejan 25 2019, 9:00
Premier Mark Rutte was deze week op elitebezoek bij het World Economic Forum (WEF) te Davos. Het WEF vindt jaarlijks plaats en daar tussen de skihutten overleggen, dineren en drinken de genodigden over 'van alles en nog wat' en dus ook over Italië en haar begrotingsproblemen, zo stelt Hart van Nederland. En die problemen zijn flink, want sinds de crisis is het begrotingstekort van de Italianen tot ongekende hoogten gestegen.
Tijdje geleden schreef de redactie van DDS al over het spanningsveld tussen enerzijds nationale soevereiniteit en de beperkingen die een monetaire en financiële unie opleggen. Ieder land heeft natuurlijk het soevereine recht zelf een begroting op te stellen, maar als die begroting een risico vormt voor de stabiliteit van de Europese Unie dan is het terecht dat daar wat van wordt gezegd door 'de anderen' die het grapje weer moeten betalen.
De Europese Unie zette de strafprocedure tegen de Italianen, na enkele kleine aanpassingen van de conceptbegroting, stop. Dat was dan goed nieuws voor het Italië van Salvini. Maar er was ook minder goed nieuws: de angst voor een nieuwe recessie slaat om zich heen. En als de groei afremt, de economie in een recessie raakt en het begrotingstekort ziet er uit zoals nu, dan gaat dit waarschijnlijk héél veel problemen opleveren. Niet alleen voor de Italianen, maar ook voor ons.
Tijdens de WEF benadrukte Rutte nogmaals de problemen, die Italië zou ondervinden als ze de huidige financiële koers niet snel bijsturen. Maar luisteren doen ze niet, de Italianen hebben een 'big spender'-attitude. En Rutte heeft volkomen gelijk dat hij kritiek uit. Wat je ook van de man vindt, hij heeft Nederland in de afgelopen jaren wél enigszins financieel gezond gehouden. De bezuinigingen waren niet leuk, maar de Nederlandse staatsschuld in verhouding met het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) lager dan tien jaar geleden.
Het is jammer dat het zo moet lopen en eigenlijk weten we ook niet precies waarom de Italianen zo zelfdestructief zijn, is het sabotage van het Europroject? Zijn ze gek geworden? Of maakt het ze niet meer uit? Hoe dan ook. Als de liquiditeit opdroogt, de rentes stijgen en de Italianen dichten niet het 'gat in hun hand', dan kan het zomaar zijn dat de noordelijke Eurolanden wordt gevraagd bij te springen. En de Italianen hebben zelfs nog een joker achter de hand. In tegenstelling tot Italië, Griekenland en Ierland heeft Nederland geen garanties uitstaan voor Italië.
Of Nederland gaat bijspringen als het misgaat is echter nog maar de vraag, want als je zo met ogen open de economische realiteit naast je neerlegt dan verdien je ook om zelf op de blaren te zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten