Mark Rutte bekritiseert potverterende Italianen tijdens World Economic Forum in Davos

Premier Mark Rutte was deze week op elitebezoek bij het World Economic Forum (WEF) te Davos. Het WEF vindt jaarlijks plaats en daar tussen de skihutten overleggen, dineren en drinken de genodigden over ‘van alles en nog wat’ en dus ook over Italië en haar begrotingsproblemen, zo stelt Hart van Nederland. En die problemen zijn flink, want sinds de crisis is het begrotingstekort van de Italianen tot ongekende hoogten gestegen.

Tijdje geleden schreef de redactie van DDS al over het spanningsveld tussen enerzijds nationale soevereiniteit en de beperkingen die een monetaire en financiële unie opleggen. Ieder land heeft natuurlijk het soevereine recht zelf een begroting op te stellen, maar als die begroting een risico vormt voor de stabiliteit van de Europese Unie dan is het terecht dat daar wat van wordt gezegd door ‘de anderen’ die het grapje weer moeten betalen.

De Europese Unie zette  de strafprocedure tegen de Italianen, na enkele kleine aanpassingen van de conceptbegroting, stop. Dat was dan goed nieuws voor het Italië van Salvini. Maar er was ook minder goed nieuws: de angst voor een nieuwe recessie slaat om zich heen. En als de groei afremt, de economie in een recessie raakt en het begrotingstekort ziet er uit zoals nu, dan gaat dit waarschijnlijk héél veel problemen opleveren. Niet alleen voor de Italianen, maar ook voor ons.

Tijdens de WEF benadrukte Rutte nogmaals de problemen, die Italië zou ondervinden als ze de huidige financiële koers niet snel bijsturen. Maar luisteren doen ze niet, de Italianen hebben een ‘big spender’-attitude. En Rutte heeft volkomen gelijk dat hij kritiek uit. Wat je ook van de man vindt, hij heeft Nederland in de afgelopen jaren wél enigszins financieel gezond gehouden. De bezuinigingen waren niet leuk, maar de Nederlandse staatsschuld in verhouding met het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) lager dan tien jaar geleden.

Het is jammer dat het zo moet lopen en eigenlijk weten we ook niet precies waarom de Italianen zo zelfdestructief zijn, is het sabotage van het Europroject? Zijn ze gek geworden? Of maakt het ze niet meer uit? Hoe dan ook. Als de liquiditeit opdroogt, de rentes stijgen en de Italianen dichten niet het ‘gat in hun hand’, dan kan het zomaar zijn dat de noordelijke Eurolanden wordt gevraagd bij te springen. En de Italianen hebben zelfs nog een joker achter de hand. In tegenstelling tot Italië, Griekenland en Ierland heeft Nederland geen garanties uitstaan voor Italië.

Of Nederland gaat bijspringen als het misgaat is echter nog maar de vraag, want als je zo met ogen open de economische realiteit naast je neerlegt dan verdien je ook om zelf op de blaren te zitten.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

59 reacties

 1. Gekko

  Leuke bliksemafleider van binnenlandse problemen. Want: Hoogoplopende ruzie in kabinet en coalitie over klimaat en kinderpardon. En grote woede onder gepensioneerden over koopkrachtverlies (waar verbetering was beloofd).

  Als hij nog wat wil redden moet Rutte als de sodemieter wat peper in de reedt van minister Koolmees stoppen (nog beter: hem ontslaan, maar zover gaat de macht van een MP helaas niet). Koolmees is echt de allerzwakste schakel in zijn regeerploeg.

  1. Top

   Ik vind het meer een ‘sollicitatiegesprek’ voor zijn nieuwe baantje. Kabinet gaat vallen, zodat Rutte naar Brussel kan. Hoe doorzichtig kan je het verkopen!

 2. Piet Klein

  Het is verkiezingstijd. Wees alert. Dit is de periode waarin Rutte van alles roept wat met name in de Nederlandse pers uitgebreid aan bod komen. Tip luister tijdens verkiezingstijd niet naar Rutte, het blijkt na de verkiezingen altijd wartaal te zijn.

  1. Dik

   +1

  2. Dik

   Stoere praat waarmee Rutte de wanorde in zijn eigen partij wil verbloemen. Op 20 maart wordt hij weggestemd, via de Eerste Kamer, dat dan weer wel. O ja, op 23 mei 2019 ook even naar de stembus voor de EU-verkiezingen, de traditioneel sterke D’66 moet ook weggestemd worden.

   #stemzeweg

   1. poldi

    +1

   2. Meriadoc Brandebok

    Misschien kan Dik (Lugar?) me uitleggen hoe een premier bij de verkiezingen van de Provinciale Staten kan worden weggestemd.

    1. Groeneveld

     Dik zal ongetwijfeld met weg stemmen ‘vleugellam maken’ bedoelen. Het effect is bijna hetzelfde.

     1. Dik

      Niets doen kan altijd nog Groeneveld. Er is een politieke kentering gaande die niet onopgemerkt is gebleven. FVD groeit tegen de klippen op, het ledental is in één jaar explosief gegroeid tot meer dan 30.000 leden (meer leden dan VVD), in een tijd waarin het ledental van politieke partijen juist terugloopt.

      #stemzeweg is daarom een goede term voor een beweging die op gang is gekomen en die wil afrekenen met de oude politiek, de politiek van de elite die niet luistert naar de bevolking en die ons land verkwanseld aan bootladingen vol met nieuwkomers die slechts aan het infuus van onze verzorgingsstaat worden gehangen en absoluut niets komen brengen, behalve armoede, ellende, geweld en islam.

     2. Meriadoc Brandebok

      Een premier is niet vleugellam als hij de meerderheid in de Eerste Kamer verliest, Groeneveld. Net zoals bij een minderheidskabinet moet men dan gewoon naar wisselende meerderheden zoeken in de Kamer. Dat ging Rutte al goed af bij zijn eerste kabinetten (gesteund door D66, ChristenUnie en SGP).

     3. Groeneveld

      Mary, de Eerste Kamer kan iedere wet tegenhouden en afstemmen. Als rechts een meerderheid krijgt, zal dit vaak gebeuren. Daarmee is de premier vleugellam.

     4. Groeneveld

      Dik, ik ben het geheel met je eens en ik hoop hetzelfde als jij. Maar helaas stemmen mensen vaak in het hokje anders dan ze voor die tijd aangeven. Wel is nu de situatie anders door de groeiende Europabrede onvrede en de snelle groei van rechts. Maar toch….

      En onderschat Rutte niet. In de week van de verkiezingen tovert hij vast weer een konijn uit de hoge hoed. De vorige keer ging hem ook goed af.

     5. Dik

      “De vorige keer ging hem ook goed af.”

      Na driemaal (Rutte) is het deze keer scheepsrecht, alle signalen wijzen in die richting.

     6. Meriadoc Brandebok

      De rechtspopulisten gaan geen meerderheid halen. Rutte zal, zoals bij zijn voorafgaande kabinetten, met anere partijen over de wetsvoorstellen onderhandelen en worden gedoogd. Asscher heeft zelfs sl aangeboden om te gedogen, dus het zal waarschijnlijk de PvdA worden. Neen, de premier is niet vleugellam.

    2. Top

     Guusje, is je kamertje al opgeruimd? Voordat, de ouderlingetjes komen?

   3. Siemien

    @Dik sws even op de PVV of FvD stemmen er is een begin gemaakt en dat zet door..

  3. edoc431

   +1

 3. poldi

  Hoe doorzichtig allemaal zo vlak voor de verkiezingen.
  Maar ja, het domme volk zal er wel weer intrappen.

  1. Dik

   @Poldi: Ik denk dat het deze keer anders is. Onder Rutte I t/m III is de lastendruk met 5% gestegen, is de btw (laag) met 50% verhoogd en is de energierekening flink gestegen vanwege de onzinnige klimaatbelasting. Bovendien was er in 2017 al een trend zichtbaar toen VVD 9 zetels verloor, ook is het aantal leden van FVD veel hoger dan bij de VVD, dat zijn duidelijk indicatoren.

 4. HendrikJan

  Hij en zijn EU vrienden zijn de oplichters van Nederland en Europa, hij trekt weer die veel te grote broek aan, terwijl hij nog in een jongensmaatje past.
  Hij en zijn EU vrienden laten de ECB gratis geld bijdrukken, wat gratis aan de banken en de (arme) EU landen beschikbaar wordt gesteld.
  Hierdoor komen alle pensioen fondsen in de problemen, want hun kapitaal staat te verinteresten tegen 0% rente.
  Maar daar heeft Rutte geen interesse in, het zijn maar Nederlandse gepensioneerde.
  De gelukszoekerskampen in Zuid Europa, worden wel met zijn fiat met Miljoenen Euro’s gesponsord.
  Rutte Moet weg.
  RUTTUP.

  1. Dik

   “RUTTUP.”

   + 1

   #stemzeweg

  2. Gekko

   Ben ik helemaal met je eens, HendrikJan. Maar Rutte weg krijgen, zal niet meevallen. behalve de 4 regeringspartijen (VVD, CDA, D66, CU) heeft Rutte ook verkapte steun van PvdA, GroenLinks en SGP. De echte oppositiepartijen (PVV, SP, FvD, PvdD, 50+,Denk) zullen een megawinst moeten behalen, wil het kabinet in de problemen komen.
   Er is een iets grotere kans dat Rutte vrijwillig opstapt, naar een lucratief baantje in Brussel wel te verstaan.

   1. Dik

    Er is een politieke kentering gaande Gekko en die is niet onopgemerkt gebleven. FVD groeit tegen de klippen op, het ledental is in één jaar explosief gegroeid tot meer dan 30.000 leden (meer leden dan VVD), in een tijd waarin het ledental van politieke partijen juist terugloopt. Het is logisch dat VVD (nu nog) kan rekenen op steun in de Tweede Kamer, dat komt omdat daar nog vertraagde machtsprincipes actief zijn.

    Echter, in 2017 was al duidelijk dat VVD flink verlies had geleden, ze verloren maar liefst negen zetels. Die trend zal doorzetten en de VVD zal decimeren omdat de kiezers in de gaten hebben gekregen waar de VVD mee bezig is. De lastendruk is met 5% gestegen, de btw (laag) is met 50% gestegen , in 2012 heeft Rutte ervoor gezorgd dat het hoge btw-tarief steeg naar 21%! en inmiddels is bij de meeste burgers de nieuwe energie-klimaatrekening op de deurmat gevallen en die is gemiddeld 20% hoger.

    Nee, Mark Rutte gaat echt wel verdwijnen en de VVD gaat terug naar hooguit 10 zetels.

    1. Gekko

     Over 8 weken weten we meer, Dik (of mag ik nog Lugar zeggen?).

     1. Dik

      Mag allebei Gekko.

 5. Meriadoc Brandebok

  Rutte bedoelt dus te zeggen dat Brussel te laf is om de Italianen stevig bij de kladden te grijpen.

  Daar heeft hij volkomen gelijk in.

 6. TD

  “weten we ook niet precies waarom de Italianen zo zelfdestructief zijn”

  Zelfdestructief?
  Nee helemaal niet,Italië is uitgekookt en leeft er maar op los,men rekent op het ESM noodfonds van de EU en als dat potje leegraakt kan Italië de spaarzame EU landen die de staatsschuld wel klein gehouden hebben door Brussel laten leegmelken,uiteraard over de rug van het belastingbetalend volk.
  Welk nut heeft sparen als je het vervolgens uitgeeft aan de verspiller?
  Het is onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die enkel voordelen zien van het EU lidmaatschap! Nadelen? onzin!

 7. Beukman

  Het is bekritiseert, Teunis, niet “bekritiseerd”.
  Je weet wel: stam + t.

  1. poldi

   Weer zo’n taalneuroot.

   1. Dik

    Dat krijg je als er op de inhoud geen weerwoord is. Taalneuqertjes Poldi, je kent ze wel.

   2. Beukman

    Ik zeik zelden over taal, @Poldi. Voor een nogal grote fout van de auteur van een artikel, en notabene in de kop, maak ik een uitzondering. Waarom? Omdat ik denk dat Teunis, die nog aan het begin van zijn carriere staat, ermee geholpen is.

    1. Top

     Aldus spreekt, ‘de persoon’, die al zijn gehele leven zijn hand op houdt en nog nooit van enige bijdrage aan de maatschappij, die hem en zijn, door hem voortgebrachte ‘vuilnis’, valt te betichten. Kortom een Tokkie

  2. TD

   Beukman:
   Taalkennis impliceert géén wijsheid!

   1. Groeneveld

    Ho, ho, ho, jongens. Taalkritiek op reaguursels is not done en als dat wel gebeurt mag je er wat van zeggen.

    Maar je mag goddomme toch van een redacteur die een artikel schrijft wel verwachten dat hij foutloos Nederlands typt? Kritiek is hier geheel op zijn plaats.

    1. HendrikJan

     Is dat voor ieder beroep van toepassing.??

   2. Beukman

    Dat klopt, @TD.
    Het belang voor een publicist van verzorgd schrijven kan echter moeilijk worden onderschat; al helemaal als er kennelijk geen eindredactie plaatsvindt.
    Ik durf de stelling aan dat foutloos kunnen schrijven bijdraagt aan iemands geloofwaardigheid.

    1. TD

     Beukman:
     klopt,dacht dat je ’n reaguurder bedoelde!

  3. Rien Noppen

   Om over de stijlfouten maar te zwijgen.

   1. Beukman

    Beter van wel ja. 🙂

   2. Top

    Aldus, sprak de glibber, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, foute en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigzins om hem te bekommeren. Mijn laatste zin voor vandaag, zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak, want zijn tijd, is gelukkig beperkt.

    1. Beukman

     Is dit de tekst van de achterflap van je memoires, @Top? Heb je inmiddels een uitgever gevonden?

     1. Rien Noppen

      🙂

  4. Top

   Wat ben jij, een zielenpoot! En een gecertificeerde flapdrol. Soms familie van dopper/nopper/flopper, of noem al zijn aliassen maar.

 8. Ome Wim

  Wat kan ons Italie schelen Rutte, hou gewoon de hand op de portemonnee en maak je liever druk om het feit dat we uitgevreten worden door een niet aflatende stroom “gelukszoekers” uit veilige landen.

 9. Jantje

  Degenen die bij het referendum tegen de euro stemden, een ruime meerderheid, wisten dit toen ook al.
  Rutte doet net alsof hij een nieuwtje verteld.
  Wanneer komt het bindend referendum?
  Zodat het wakkere deel van de bevolking de politici uit hun sprookjesbos kunnen jagen.

 10. Politiek Profeet

  Italie en sommige oost-europese landen houden hun poot stijf tegen de kliek uit Brussel.
  Linkse regentenkliek die een dictatorisch Europa willen maken en alle nationaliteiten willen vermengen met derde wereldlanden.
  Kortom terug naar de late middeleeuwen.
  Goedkope slaven voor de nieuwe wereldorde.
  Europa zal moeten vechten voor vrijheid en de verschillende culturen.

 11. Gekko

  Italië slaat gelijk terug.

  Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen vanwege gesodemieter met vluchtelingenschip Sea Watch 3.

  Don’t fuck with the Italians!

 12. Pescador

  die homo rutte is gek geworden , bemoei je met je eigenzaken.

  1. Meriadoc Brandebok

   Nederland deelt een munt met Italië. Derhalve zijn dit Ruttes zaken.

 13. Gerlos

  Niet alleen Italië maar ook Frankrijk en meerdere Europese landen houden zich niet aan de financiële regels van het gedrocht EU. Waarom mag de premier hier niets over zeggen ???? Trollen.

  1. HendrikJan

   Gerlos.
   Laat die leugenaar eerst de hand in eigen boezem steken.
   Hij heeft 1,4 Miljoen kiezers op de PVV bij het grof vuil gezet en blijft dan volhouden, ik Mark Rutte ben de MP van en voor alle Nederlanders.

 14. Gerlos

  Hendrik Jan gebruik je veel medicijnen voor het probleem Rutte die je tot op je bot haat. Je kan natuurlijk ook verhuizen naar een paradijselijk land, maar wel met blanke inwoners

  1. HendrikJan

   Hij haat de leiding van de PVV en straft daarmee die personen die hun burgerplicht doen en gaan stemmen.

   De Gele hesjes verwoorden het voortreffelijk.
   Rutte.
   Praat niet OVER ons.
   Maar praat MET ons.

   1. Spaanse kok

    Onbegrijpelijk dat Rutte niet met HendrikJan van gedachte wil wisselen .
    In zo een gesprek zijn alle problemen van de hele wereld direct opgelost

  2. Original NL

   Quote….Je kan natuurlijk ook verhuizen naar een paradijselijk land, maar wel met blanke inwoners…..
   Daar zitten de Ijslanders ook niet op te wachten.

 15. Gerlos

  Hendrik Jan zolang Geert en Baudet niet de meerderheid krijgen is het een illusie dat zij mee kunnen doen in een kabinet. Moet jij het weer met de heer Rutte doen, pech voor je.

 16. Original NL

  Een nieuwe banken crisis staat voor de deur dus wat maakt het allemaal uit.
  Dankzij die gore eu met zijn fijne ecb is lage rente über alles het beleid.
  De spaarrente is tig keer lager dan de inflatie.
  Hierdoor staat mijn pensioen op de tocht en verdampt mijn “voor later” spaarpotje mede dankzij de vermogensbelasting van de roverheid.
  Grote bek van rutte ” ja men moet wat opzij leggen voor later” ..hoezo later ..opdat de toekomstige regering ook mijn laatste spaarcenten kan inpikken?
  Jullie hebben nog geen idee wat dat klimaat gelul ons gaat kosten en wat er allemaal verboden gaat worden..
  Rutte kan beter eens in de spiegel kijken voor hij italie de maat neemt..deze sufferd heeft tijdens de banken crisis door zijn domme bezuinigingen menig bouw bedrijf in het faillisement gedreven..en die zijn nu hard nodig…waar zijn de woningen nu rutte, die je had kunnen laten bouwen als je naar de economen geluisterd had.
  #stem die lul weg!! Hij heeft afgedaan!!

 17. poldi

  Rutte’s sollicitatie procedure voorloopt voorbeeldig: hij ontkent alle problemen in Europa (islamisering, immigratie, te veel macht in de EU) en stoot niemand voor het zere been. Tegelijkertijd blijft hij ‘optimistisch’ en laat ‘nieuwe ideeen’ horen. Wat een perfecte kandidaat straks als de ellende volledig in chaos verandert, zit hij hoog en droog op een veilige plek waar homo’s nooit worden lastig gevallen en vrouwen niet worden onderdrukt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.