Italië tart de Europese Unie met ‘Begroting van het Volk’: verlaging van pensioenleeftijd en basisinkomen

Italië moest in lijn lopen met de rest van Europa. Financiële degelijkheid was belangrijk en het begrotingstekort moest teruggedrongen worden. Italië had beloofd om zich aan de regels van de Europese Unie te houden, maar vandaag is gebleken dat die belofte helemaal niets waard was. De vice-premier van Italië Luigi di Maio, beloofde verlaging van de pensioenleeftijd en de invoering van een basisinkomen voor de armen. Hij noemt het de ‘Begroting van het Volk‘.

“Het is een historische dag!”, juichte de leider van de Vijfsterrenbeweging donderdagavond vanaf het balkon van de ambtswoning van premier Conte. “Vandaag hebben we Italië veranderd. Voor het eerst kiest de staat de kant van de burger.” In de nieuwe “begroting van het volk” staan onder meer de voor de verkiezingen beloofde verlaging van de pensioenleeftijd en het basisinkomen. Di Maio: “Met deze plannen maken we een einde aan de armoede.”

De triomfantelijke woorden van Di Maio laten zien dat de vicepremier het conflict over de begroting achter de schermen met de partijloze Tria heeft gewonnen. Door deze stap probeert Rome uit hoe ver het kan gaan in Brussel en test het geduld van de beleggers.

Dat moet nogal wat kosten, die begroting van het volk. Ja, ik schrijf het zonder hoofdletters, want ik vind het helemaal geen goed plan. Het zijn idealistische plannen die niets te maken hebben met de economische werkelijkheid. Dit gaat op de lange termijn helemaal niet werken. Uiteindelijk zal Italië zich storten in een gat genaamd ‘schulden en begrotingstekort’. De financiële markten hebben al zeer negatief gereageerd. Ook in de Europese Unie wordt niet enthousiast gereageerd:

Her en der wordt onvrede geuit over de plannen. Voorzitter Antonio Tajani van het Europees Parlement zei: “Deze begroting is niet voor het volk, maar tegen het volk.” De plannen zorgen niet dat de werkgelegenheid stijgt, maar zullen problemen veroorzaken voor het spaargeld van de Italianen, aldus Tajani tegen persbureau Reuters.

Gelijk heeft hij. Leuk hoor, dat tegen de Europese Unie zijn, maar dat ga je niet bereiken door dit soort plannen uit te voeren. Dan drijf je je eigen bevolking nog verder in het nauw. Wie moet dat uiteindelijk gaan betalen? De Noord-Europese landen. Wij dus.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. EU kok

  Even teruggelezen wie vonden dat met de Vijfsterrenbeweging de victorie begonnen was.
  .
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/03/boem-populistische-vijfsterrenbeweging-de-grootste-in-italie/
  .
  Ben benieuwd of ze nogsteeds staan te juichen.

  1. Koos sssss

   Je krijgt een voorstel om in jouw straat met alle bewoners gezamenlijk de lasten voor het huishouden te dragen. Er zijn huishoudens met een degelijk financieel beleid. En er zijn huishoudens waar men een gat in de hand heeft. Zou je aan zo een collectief meedoen?

   Dat is het probleem van de EU. Wat men in Italië doet moet men zelf weten en de gevolgen van hun beleid moeten ze zelf dragen.
   Alleen is dat niet verenigbaar met een Europese (economische) Unie.

   Niet de Italianen zijn het probleem, de economische unie probeert samen te binden wat niet bij elkaar past. En dat gaat vroeg of laat fout.

 2. toetssteen

  Wat zei mevrouw Thatcher ook weer tav van socialisme en andermans geld?

  1. EU kok

   Michael van der Galien schreef op 5 maart 2018
   .
   De Italiaanse versie van Forum voor Democratie heeft de verkiezingen gewonnen.

   1. toetssteen

    EUkok
    Die 5sterrenbeweging is hartstikke links. Dat is juist de giller!

    1. EU kok

     Precies, volgens een aantal op 05-03-2018 de redding van Europa.

 3. Capo

  Staatsschuld Italië: 132,0% van het BBP (2016)

  Ruim 2 biljoen euro, een tijdbom! Gelukkig stijgt die schuld alleen maar en ik hoop op een ITXIT

 4. Elu Thingol

  Ik stel vast dat de Zuid-Europeanen er voor de verandering weer eens een puinhoop van maken. Dat de populisten daaraan zouden bijdragen voorspelde ik al op het moment dat Wilders de Italiaanse populisten feliciteerde.

  1. Capo

   “Ik stel vast …”

   Nee!

 5. Eugenie de la Fleur

  Een basisinkomen is utopie. Als je topinkomens hoger belast (waar ik in principe voorstander van ben) kun je alsnog geen basisinkomen invoeren zonder een dikke staatsschuld op te bouwen.

  1. glazenbol

   Deze bewering kan jij vast wel onderbouwen lijkt mij

 6. EllyD18

  Inderdaad een begroting voor eigen volk. Maar dan moet je uit de EU gaan.
  Wat zal onze Frans nu weer voor stappen gaan ondernemen ?

 7. sjun

  DAAROM moeten spaarzame natiestaten niet gedwongen worden met hun bijeengespaarde appeltje voor de dorst borg te staan voor de zorgeloze spilzieken. Dat hebben ze in het VK goed begrepen. De EU is rot en bestaat vooral uit zelfverrijkende politici die de rekeningen van hun ideologische (vooral sociaal-democratische) experimenten doorschuiven naar de burgers. Opdoeken die nooit ter verantwoording te roepen kartelclub en terug naar een EG met eigen munten per natiestaat zodat de draaiende geldpomp in Zuid-Europa niet langer het spaargeld via de achterdeur in waarde laat verminderen..

 8. fusilier

  Als de robotten meer en meer het werk overnemen van de mens. En dat gebeurt steeds meer en meer in het Duitsland,met zijn gigantische auto industrie. En je gaat die robotten niet belasten. Komen wij Europeanen meer en meer aan het Duitse Eu infuus. Wat is het verschil tussen een basisinkomen ,of een uitkering van de sociale dienst.

 9. AS210854

  Kom D66 in de EU, ga erachteraan en begin een strafproces in tegen Italië. En niet met 2 maten meten hoor.

 10. poldi

  Een prima ontwikkeling.
  Alles was knaagt aan de fundamenten van het ondemocratische gedrocht EU is welkom.
  Eerst Brexit en wie weet volgen Itexit, Polexit, Honexit en hopelijk Nexit.

 11. Ni28

  De euro zal vroeg of laat voor een (financiële) oorlog tussen het Noorden en het Zuiden. Merkel moet stoppen met het koketteren met Macron die model staat voor het Zuiden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.