EU hijst witte vlag: Juncker stopt strafprocedure tegen Italië

De Europese Unie is akkoord met de nieuwe begroting van Italië. Daar waar het begrotingstekort eerst nog zo’n 2,4% was daar is deze in de nieuwe plannen verlaagd naar 2,04%. De Italiaanse schuld is sinds 2007 opgelopen van 99,8% van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) naar 131% op dit moment. Zoiets is natuurlijk onverstandig en de Italianen hebben hun schulden veel te hoog laten oplopen in tijden van economische groei, maar Rome deed het toch. De vraag is dan ook waarom. In ieder geval besloot de Europese Unie in het kader van stabiliteitsafspraken om een strafprocedure te beginnen, maar daar komt Brussel op terug en hijst nu dus de witte vlag. Een overwinning voor het Italië van Salvini, maar een domper voor de financiële stabiliteit van de EU. 

En Brussel kon natuurlijk ook niet anders. De Italianen willen een gelijke behandeling en zo lang Macron en de Fransen blijven lenen zou het hypocriet lijken wanneer Brussel enkel de Italianen achter de broek aan zit. Voor tegenstanders van de Europese Unie lijkt hiermee een volgende stap gezet richting de ineenstorting van het Europese financiële systeem. De schulden blijven in het zuiden oplopen en met stijgende rentes en een afkoelende wereldeconomie gaan Spanje, Italië en Griekenland weer pijn gaan voelen. Maar die pijn kan vervolgens worden afgewenteld, onder reden van de stabiliteit van de EU op de rijkere landen. Lees: Nederland. Gelukkig voor Brussel heeft Nederland onder Rutte I en II relatief sober beleid gevoerd. Uitknijpen van de burgers hier omwille van het europroject blijft dan ook mogelijk.

In 2007 stonden we er écht héél erg goed voor. Toen was de Nederlandse schuld slechts 42% van het BNI. Daarmee waren we in de dure crisisjaren verzekerd van enige speelruimte om geld te lenen en het verzachten van de pijn. Dat deed de regering Rutte I dan ook. In 2014 bereikte de schuld een hoogtepunt van 68%. Dat was hoger dan het Europese stabiliteitspact voorschreef en de afgelopen jaren werd de staatsschuld weer kleiner. Dit kwam natuurlijk doordat de economie flink groeide en de schulden dus relatief gezien minder groot werden. Immers wordt het schuldenpercentage gecontrasteerd met het BNI dat variabel is en kan dalen tijdens een recessie.

De Italianen is het in ieder geval gelukt om de strafprocedure vanuit Brussel te ontwijken, maar of de Italianen de gevolgen van hun roekeloze financieel beleid op een termijn van twee a drie jaar zullen gaan voelen blijft de vraag. Ik gok er op van wel. En met de Italianen zo ook de Nederlanders. In ieder geval toont het hijsen van de witte vlag wederom aan dat de Europese Unie nauwelijks in staat is om überhaupt een financiële unie te smeden.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Gekko

  Met deze begroting gaat Italië de EU beroven van honderden miljarden euro’s. En wie gaat dat betalen. U raadt het al: Duitsland en Nederland.

  Nederland heeft qua financieel bestel weinig te zoeken binnen de EU. Ja, we handelen veel met landen in Europa. Maar dat doen bijvoorbeeld de Denen ook. Toch hebben zij distantie genomen van de eurozone en terecht. Nederland hoort in Europa thuis, maar niet in de eurozone. Uitstappen dus, hoe eerder hoe beter.

  De eerdere dreiging van Italië om uit de euro te stappen is natuurlijk flauwekul. Juist binnen de eurozone kan de beoogde miljardenroof plaats vinden. Alleen rijke landen kunnen uitstappen, arme landen kunnen zich dat simpelweg niet veroorloven

  1. Henk-Jansen

   Voor Nederland heeft de euro juist zeer veel voordelen. Kan ik u erop wijzen dat voor de euro de gulden al aan de Duitse mark gekoppeld was omdat het gewoon zeer lastig is om als klein land een stabiele munteenheid te creëren?

  2. Aytas

   Africa gaat dat betalen.

   1. stennis

    Het zal eens tijd worden dat Afrika eens wat terug gaat betalen.

    1. Henk-Jansen

     Wat terugbetalen?

     1. stennis

      De ontwikkelingshulpgelden, wat dacht je dan, melkdoppen?

     2. Henk-Jansen

      Ik zou niet weten waarom ze dat terug zouden moeten betalen.

     3. stennis

      Jij weet wel meer niet.

    2. Aytas

     Afrika is netto betaler aan Europa. De balans is volkomen ongelijk. Tegen jezelf liegen prima maar ik trap er niet in.

   2. Lol Kwipsel

    Aaitasje toch! Domoortje Afrika heeft tot nu toe nog niet betaald. Niet domme dingetjes opschrijven doen.

 2. Aytas

  ‘In ieder geval toont het hijsen van de witte vlag wederom aan dat de Europese Unie nauwelijks in staat is om überhaupt een financiële unie te smeden.’

  Wat denk je dat dit is? De schuld wordt uiteindelijk toch niet door Europa maar Afrika betaald, sommige dingen veranderen nooit.

  You’re the maker of gold Mama
  You’re the maker of diamond
  You’re the maker of pearls
  And the maker of all precious goals

  Mama Africa
  How are you doing Mama
  Mama Africa
  Long time me no see you mama

 3. Meriadoc Brandebok

  Moet je nagaan dat Salvini en Co door sommigen als geweldige politici werden binnengehaald.

  De gele hesjes werden ook toegejuicht. Dat verandert straks wel als de Franse staatsschuld door Macrons compromissen oploopt.

 4. TD

  Indien het Nederland slechter gaat worden we geholpen door Griekenland,Italië,Frankrijk en Spanje?
  Daar staat het woord unie toch voor,samen sta je sterk.
  Welnee,Nederland en Duitsland zijn het nood spaarpotje voor de hele EU,wij zijn immers spaarzaam en hebben een hoge arbeidsethos!

  1. Toverkol

   Jawel we hebben ook een hoge arbeidsethos maar dan moet het wel rendabel zijn….
   Ik denk dat de arbeidsethos onder druk staat…
   Mensen moeten meer voor minder doen en laten hem dan hangen….

 5. TD

  @Aytas:
  ‘Africa gaat dat betalen.”
  Waarmee gaat Afrika betalen?
  We krijgen de spiegeltjes en kralen terug!

  1. Aytas

   Wow wat een slimme opmerking. Ontkennen betekent niet dat de waarheid niet bestaat.

   1. Jacco

    Ze blijven maar raak fokken daar in Afrika om maar meer en meer te incasseren van Europa en Amerika oftewel ze kosten ons alleen maar

    1. Beukman

     De briljante Surinamer Anton de Kom omschreef in 1934 al sarcastisch de klacht van Nederland over Suriname nadat daar de slavernij was afgeschaft: De neger is lui en Suriname kost ons alleen maar geld.

    2. Aytas

     Jij bent gewoon afhankelijk, daarom kraam je onzin uit. Veruit het rijkste continent. Als Marcus garvey niet zo was tegengewerkt woonde jij in het ghetto aan een modderpoel. Het is gewoon een feit. Alleen achterlijk volk ontkent dat.

 6. Ome Wim

  Heeft Italie Juncker misschien omgekocht met wat dozen lekkere Italiaanse wijn ?

 7. Tante Sidonia

  Feitelijk heeft Italie gelijk. Ook Frankrijk heeft maling aan regels!
  Maar………
  Nederland hou je hart vast: pensioenen zullen nooit meer geindexeerd worden
  AOW naar 70 jaar ( Italie heeft deze leeftijd verlaagd (sic!) )
  Spaargeld wordt bestraft.
  Geen loonsverhogingen.
  Enzovoort, enzovoort,.
  En dit alles om Italie overeind te houden! En voor de politici nog meer mogelijke “Timmermans baantjes” in Brussel!
  Het is ooooo,, zooooo fijn met de EU!

 8. TD

  @Aytas:

  Als Afrika zelf niets doet, is hulp zinloos
  Het makkelijke geld uit de export van grondstoffen ontneemt Afrikaanse landen de lust tot hervormen. Europese landen en de Europese Gemeenschap/EU hebben sinds de jaren zestig vele tientallen miljarden hulp verstrekt ter bestrijding van armoede en verbetering van economie en maatschappij.eel Afrikaanse regimes voerden de door Europa verlangde economische en democratische aanpassingen echter niet door en lieten chaos, corruptie, repressie, geweld en mensenrechtenschendingen voortduren. De huidige economische groei in Afrika van zo’n 4 procent is grotendeels gebaseerd op de export van fossielbrandstoffen, ertsen en mineralen. Dit ‘gemakkelijk verdiende geld’ ontneemt machthebbers elke lust tot economische en democratische hervormingen. De bevolkingsgroei in Afrika slokt bovendien de toegenomen nationaal inkomens op: kinderen per moeder gemiddeld. Het aantal inwoners, nu 1,1 miljard, zal de komende veertig jaar bijna verdrievoudigen. Daar kan geen economische ontwikkeling tegenop.

 9. C.A.Barstow

  Heel mooi! en nu maar hopen dat er nog een paar landen de kop in de wind gooien en dat dat hele EU zooitje in Brussel met een geweldige klap in elkaar dondert.
  Doet een poos pijn maar wij gaan opnieuw beginnen hebben we vaker gemoeten toen lukte het en dat gaat nu ook lukken!

 10. Lieftinck

  Als de Eurolanden zich toc niet aan de afspraken houden, wat belet Rutte dan om eruit te stappen? Echter Rutte staat met honderden miljarden borg voor de knoflook landen via het ESM, deze wordt omgevormd tot een EU IMF, want het IMF wil geen geld stoppen in een zinkend schip. Rutte financiert dus de Europese IMF en hij doet dat omdat hij een positivo tsjakka premier is. Hij speelt roulette met ons geld en de uitkomst is bekend. Schauble wilde wel hard optreden tegen o.a de Grieken maar dat mocht niet van mutti en haar mentor Obama. Merkel is de uber gutmensch en weer de mentor van Rutte. Arm Nederland.

 11. Ome Wim

  Ze hebben Juncker vast omgekocht met een lading lekkere Italiaanse wijn.

 12. Ome Wim

  Met zulke “leiders” hoeven we tenminste niet bang te zijn voor onze “vijand” Rusland, een failliete boedel binnen vallen met daarin ook nog een wekelijks groeiend aantal criminelen en extremisten gaan ze echt niet doen, ze hoeven alleen maar te wachten tot ze de EU voor 1,- en wat flessen wodka voor Juncker met lusten en lasten van de curator kunnen overnemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.