Italië, economische zelfmoord of anti-EU politiek?

Gisteren meldden we u al wat ze van plan zijn in Italië en dat dit een heel dom idee is. In het AD wordt vandaag eenzelfde soort artikel geplaatst maar met een wat andere invalshoek!

Zij schrikken ook van de ronduit debiele redenering van de Italiaanse regering waarin ze pleiten voor een basisinkomen, lagere pensioenleeftijden én belastingverlagingen. Sandra Phlippen, hoofd economisch bureau van ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics, maakt zich nog niet eens zo zorgen om Italië maar om het effect dat de plannen op Europa gaan hebben.

Voor Phlippen is het voor Italië een kwestie van ‘zelf redden of zich laten redden’ maar het wordt hoe dan ook gered. Met ‘zelf redden’ doelt ze volgens mij op een reactie van de stemmers die een andere partij zullen kiezen en met ‘zich laten redden’ een soort ‘EU-Griekenland-verhaal’.

Haar angst is dat, wanneer Italië zich dus ‘laat redden’, er zo’n gigantisch anti-EU sentiment zal optreden door heel het continent omdat men wéér bij kan springen voor Griekenland 2.0. Zij meent dat wanneer de budgetplannen concreet worden en de beleggers hun rente niet hard verhogen, zij er vanuit gaan dat de EU en de ECB Italië gaan redden.

Hiermee zou de Eurosceptische Vijfsterrenbeweging dus mogelijk een héél vies spelletje kunnen spelen door zichzelf op te offeren en de rest van de EU met zich mee te sleuren óf ze zijn gewoon politiek en economisch incompetent. Zelf denk ik het tweede. Al moet ik wel zeggen dat de Vijfsterrenbeweging, mocht het (onverhoopt) om het eerste gaan, gigantische ballen van staal heeft!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. EllyD18

  Als de EU dit pikt, wie is erdan dom ?

 2. shidaian

  In dit bericht wordt Philippen aangehaald dat zij het heeft over de EU en het gevaar voor de EU. Echter in het AD artikel heeft Philippen het volgens het AD over Europa en niet over de EU. Dus….opnieuw verwarring. Europa is iets anders dan de EU. Europa Ja…..EU NEE

 3. EU kok

  Even teruggelezen wie vonden dat met de Vijfsterrenbeweging de victorie begonnen was.
  .
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/03/boem-populistische-vijfsterrenbeweging-de-grootste-in-italie/

  Altijd lachen op DDS

  1. Capo

   “Altijd lachen op DDS…”

   Oneens, lieden als jij verpesten hier de sfeer.

   1. EU kok

    Capo, rechtsaf of siemien schreef op 27-08-2018 rond 22:00 uur.

    Doe je ook mee met de inhoudelijke discussies op DDS?

    1. Capo

     Cock schreef het zo:

     – Bent benieuwt (activiste-anne-fleur-dekker-pakt-links-aan-bijna-sektarisch-toen-ik-uit-mijn-linkse-bubbel-stapte-raakte-ik-bijna-mijn-hele-vriendenkring-kwijt/)
     – bikini’s`en soms (islamistische-vrouwenhaat-rukt-op-in-marokko-bikini-verdwijnt-steeds-meer-uit-het-straatbeeld/)
     – nogsteeds (trump-reageert-op-helsinki-ontmoeting-met-poetin/)
     – polarisen (trump-reageert-op-helsinki-ontmoeting-met-poetin/)
     – Werelsvrede (donald-trump-bevestigt-het-ik-ga-voor-een-herverkiezing-in-2020-wereldleiders-aanpassen)
     – die overal tegen zin. (steven-bannon-komt-met-europese-populistenvereniging-the-movement-lega-nord-heeft-zich-al-aangesloten/)
     – sukses (steven-bannon-komt-met-europese-populistenvereniging-the-movement-lega-nord-heeft-zich-al-aangesloten/)

 4. glazenbol

  Een zeer vooruitstrevend kabinet die niet alleen inziet dat een basisinkomen iets onomkeerbaars is maar ook dat dit de economie steunt mits men op termijn overgaat tot een basisinkomen voor iedereen

  1. Aytas

   Wie voor een basisinkomen is is een profiteur. Je leeft al gesubsidieerd door neo kolonialisme en mensen die goed verdienen. Moet je nog meer plukken? Bijstand fors omlaag.

 5. lIN-T

  Mooi laat het EU gedrocht maar klappen. Gezond verstand wint uiteindelijk.

 6. Frits Jansen

  Ik wist niet dat Obama een zoon had.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.