Marokko houdt eigen vluchtelingen (54.000) tegen en schiet op boot, doodt studente

Marokko houdt eigen vluchtelingen (54.000) tegen en schiet op boot, doodt studente

Sergey Lazarev. © Eurovision Song Contest / YouTube

De Marokkaanse marine beschoot een boot met migranten waardoor een 20-jarige studenten om het leven is gekomen. De migranten wilden de oversteek richting Spanje maken. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens de Marokkaanse marine gaf het schip geen gehoor aan diverse waarschuwingen en leek het schip verdacht gedrag te vertonen. Uiteindelijk werd het schip beschoten, raakte een 20-jarige studente dodelijk gewond en werd de Spaanse schipper gearresteerd. De migranten zouden niet te zien zijn geweest omdat ze in de kuip van het bootje lagen.

De Europese Unie betaalt de Marokkaanse overheid fikse geldbedragen voor het tegenhouden van vluchtelingen. Marokko zou, zo zegt het zelf, al 54 duizend vluchtelingen hebben tegengehouden. Compleet debiel om een overheid te betalen voor iets wat het uit zichzelf hoort te doen, maar ja, die Marokkanen zijn ook niet gek natuurlijk en de EU hoeft zo geen verantwoording af te leggen voor dergelijke dodelijke ongevallen.

Het Spaanse ministerie telde tot half september zo'n 31 duizend migranten die over zee aankwamen. Één op de vijf is Marokkaans. Zij krijgen gratis boottochten aangeboden door speedboten. De verklaring hiervoor lijkt een hekel aan de Marokkaanse overheid te zijn óf een chantagemiddel zodat mensen achteraf alsnog moeten betalen, bijvoorbeeld door de familie onder druk te zetten.

Marokko zegt meer geld nodig te hebben om hun werk beter te kunnen doen. 'We doen wat we kunnen' zegt de Marokkaanse directeur migratie en grensbewaking op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit zou de waarheid kunnen zijn maar voor hetzelfde geld zetten ze hun situatie in om er zoveel mogelijk voordeel uit te halen, want hoeveel is het de EU waard om die vluchtelingen weg te houden? Hoeveel kosten ze om in Marokko te blijven of uit te worden gezet? Beide partijen maken ergens een kostenplaatje maar Marokko heeft op het moment de betere kaarten in handen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties