Machiavelliaanse toestanden in Brussel: EU keurt Italiaanse concept-begroting af

Machiavelliaans: de Europese Commissie keurt de Italiaanse concept begroting af. Brussel heeft laten weten dat Italië deze moet aanpassen. Aan het wijzigen heeft de EU een termijn van drie weken gekoppeld. Dit betekent dus dat wanneer Italië niet binnen de termijn iets verzint dat Brussel wellicht overgaat met verdere acties om de italianen te laten voldoen aan strikte kwantitatieve eisen. Vreemd, want toen de Franse begroting niet aan dergelijke criteria voldeed bleef het stil. 

Een begrotingstekort draaien mag niet volgens de kwantitatieve EU-criteria en dus eist de Europese Commissie dat de Italianen zich aanpassen. Ook de staatsschuld mag niet verder oplopen. De redenen waarom de Italianen hun uitgaven willen verhogen zijn een aantal programma’s opgezet om de sociale zekerheid te versterken en daarmee ook het draagvlak van de regering. De regering is EU-kritisch en dat zint Brussel niet? Brussel vermijdt dat gesprek en probeert het debat zuiver economisch te houden. Allemaal interessant, maar waar het om gaat is dat Brussel directe invloed wil op de wijze waarop de Italianen hun toekomst vormgeven. Hoe het leven er op straat uitziet en nog veel meer. Het is nu dus afwachten hoe de Italianen op dergelijke machtsspelletjes gaan reageren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. Guus Geluk

  Ziet u liever dat de Italianen met geld gaan strooien als een zwarte piet met pepernoten? Dank je de koekoek, laat Brussel die lui maar stevig aan het lijntje houden.

  1. van Urk

   Ik zie Frankrijk die het al jaren aan zijn laars lapt ook niet liever met geld gaan strooien. Maar zoals de Fransen de arrogantie ten top het mooi zeggen; ”Wij hebben besloten dat er andere prioriteiten zijn in Frankrijk”.

   1. Meester Kong

    @Urk
    Je weet dat de staatsschuld Italie 130% is.
    Frankrijk heeft iets van 97%.

    1. toetssteen

     @MK
     https://www.indexmundi.com/map/?v=94&l=nl

     Tsss, ziet er toch wel wat anders uit. Maar ja u en velen halen alles door elkaar.

  2. Duke

   Als de Italianen daarmee de EU weten op te blazen, dan heel graag.

   1. Meester Kong

    @Duke de zelfmoord terrorist 🙂

    1. Duke

     ?

    2. Duke

     Is het codetaal of zo? Moet ik antwoorden met
     @Meester Kong de genocidepleger 🙂
     of @ Meester Kong de serieverkrachter 🙂
     ???

   2. Guus Geluk

    Dit is een domme opmerking, Duke.

    1. Duke

     Dat is jouw opmerking zeker.

     1. Guus Geluk

      Waarom?

     2. Baaz

      Dat is vreemd meneer Geluk? Je plempt zelf een opmerking zonder verduidelijking en nu vraag je opheldering aan Duke?

     3. Guus Geluk

      Geen antwoord.

    2. Baaz

     Jij mag dat vinden meneer Gelu, het is jouw mening.

 2. Ernst Quispel

  Teunis lijkt te menen dat we deze onverantwoordelijke populistische begroting moeten goedkeuren en de overige lidstaten moeten bijlappen.

  1. robroy

   W!m lijkt te menen dat hij iedereen de maat kan nemen

 3. Seneca

  zou het niet zo zijn, dat Italië de EU wilt verlaten? Salvini heeft niet voor niets gezegd dat de EU een monster en een misdaad tegen de menselijkheid is. als men eerlijk en neutraal naar de EU/Brussel kijkt, kan men niet anders concluderen, dat Salvini wel degelijk een punt heeft. als men – wederom neutraal – naar Griekenland kijkt en nauwkeurig bekijkt hoe de EU in de persoon van de heer Dijsselbloem, deze zaak heeft behandeld, kan men niet anders concluderen dat de EU het land Griekenland werkelijk schandalig heeft behandeld. de mensen zijn zo verschrikkelijk arm geworden en er is geen zicht op verbetering evenals de werkgelegenheid, die bestaat nauwelijks. Italie gaat qua armoede onder de bevolking dezelfde kant op; Spanje en Portugal gaan dezelfde kant op en dan is het de beurt aan Frankrijk. het is gewoon een domino spelletje, alle landen zullen omvallen en de bevolkingen – die in de ogen der machthebbers, totaal irrelevant zijn – zullen verschrikkelijk lijden. helaas, helaas. de enige hoop is dat die komende ervaring een dergelijke indruk zullen maken, dat men dit nooit meer vergeet en men zich goed herinnert hoe de ‘leiders’ zoals Lubbers, Kok, Balkenende, Rutte en de meelopers zoals D’66, CDA, VVD, SP, GL en PvdD.

 4. Michael

  Dat Italië economische zelfmoord wil plegen met die extreem linkse bagger is tot daar aan toe, het probleem is dat het de EU, en dus zeker ook Nederland, mee ernstig zou aantasten zoniet meenemen in zijn val. Goed dus dat Brussel ingrijpt. De begroting lijkt bijna gemaakt om te provoceren, wat ook een tactiek kan zijn. Immers, ze kunnen dan altijd naar de EU wijzen als schuldigen als ze hun fantasie-plannen niet waar kunnen maken.

  1. Michael

   De vergelijking met Frankrijk slaat trouwens nergens op. Die hebben 1. Een veel kleinere staatsschuld, en 2. Een begroting met veel minder vrijelijk geld over de balk smijten.

   1. Baaz

    Dat de vergelijking met Frankrijk nergens op slaat is jouw mening, dat mag daar ben je vrij in.

    1. Michael

     Dankje… I guess?

     1. Baaz

      Geen dank…

     2. Michael

      Nog iets zinnigs te melden verder? Of blijft het bij toestemming geven aan anderen voor het hebben van een mening?

     3. Baaz

      “Of blijft het bij toestemming geven aan anderen voor het hebben van een mening?”

      O dan zie je dat toch echt verkeerd meneer Michael. Met het geven van toestemming heb ik niets van doen! Ik bevestig hooguit dat het een mening betreft, niets mis mee hoor. Of meen je niet wat je zegt?

  2. Guus Geluk

   Ja, handig: maak een bregroting op waarin het geld over de balk wordt gesmeten en geef Brussel de schuld als het feest niet doorgaat. Het zou de tactiek van de Italiaanse regering kunnen zijn.

   1. Duke

    Waarom?

  3. Eugenie de la Fleur

   “Extreemlinkse bagger” Pardon?!

   De Italiaanse regering zorgt voor haar bevolking en met name de mensen die uit de boot vallen. Jij mag dit extreemlinks noemen, ik noem het beschaving.

 5. Eugenie de la Fleur

  De EU moet meer financiële steun bieden aan italië, laat staan het gebrek aan steun en solidariteit voor Italië door de vluchtelingencrisis. Ik maak er geen geheim van dat ik een enorme voorstander ben van de EU maar hoe Brussel met landen als Italië of Griekenland omgaat in schandalig en daaruit blijkt een gebrek aan solidariteit

 6. IJscoman

  Italie wil helemaal niet uit de EU. Italie wil dat de EU van binnenuit grondig wordt hervormd. Di Maio en Salvini vinden dat Brussel in de loop van de jaren veel te veel macht heeft gekregen en weer terug zou moeten naar het faciliteren van vrijwillige Europese samenwerking, zodat de EU weer een soort EG wordt en de nationale soevereiniteit van de lidstaten op alle belangrijke terreinen kan worden hersteld.

  Mijn zegen hebben ze.

  1. Ernst Quispel

   Italie heeft de afgelopen decennia te weinig gedaan aan de hervorming van de economie en beheersing van de overheidsuitgaven. Men wil dit probleem nu oplossen op kosten van de overige lidstaten van de EU.

   Het werkelijke probleem in Italië is de politiek die zo zwak is georganiseerd dat dolle populisten daar de macht konden grijpen. Populisten zijn niet in staat en bereid tot sanering, zoals ook bleek toen van de PVV alhier gevraagd werd medeverantwoordelijkheid te nemen voor noodzakelijke hervormingen.

   1. IJscoman

    De Italiaanse rechtse partijen gebruiken hun begroting als breekijzer om hervormingen van binnenuit af te dwingen, let maar op. En als het moet zullen ze dreigen met een Italexit. Daarmee dwingen ze Brussel op de knieeen. Want als Italie er werkelijk uit zou stappen is het einde oefening voor de EU.

    1. Ernst Quispel

     Brussel op de knieën dwingen betekent dat de EU, lees de overige lidstaten, lees de Nederlandse belastingbetaler, de shit daar mogen opruimen.

     IJscoman denkt dat Brussel een geldkraan is waar je ongestraft geld uit kunt tappen.

     1. IJscoman

      Je leest niet goed Ernst: ik heb het niet over geld, maar over de hervormingen die Italie wil afdwingen met de begroting als breekijzer.

     2. Ernst Quispel

      Ja lieverd, en die hervormingen (Zoals het verlagen van de pensioenleeftijd) kost veel geld, geld dat jij mag ophoesten.

     3. Ernst Quispel

      De preoccupatie met alcohol doet het ergste vermoeden over het drankgebruik van de schrijver met de lange naam.

    2. Fortiori

     Ze kunnen dreigen…Maar als dat zou gebeuren is de nieuwe munteenheid, want Italië blijft natuurlijk niet bij een Euro, een speelbal van de valuta handel.
     Dan zijn ze nog verder van huis. Dit is goed te merken aan het Engelse Pond.
     Ieder bericht omtrent een harde of zachte Brexit heeft effect op de koers.
     In het verleden hebben ze daarmee geleerd.

   2. Baaz

    “Italie”

    🙂

    1. Onslow

     ⚠️ Great Brittain

   3. Koos sssss

    De fundamentele fout in jouw redenering is, dat je niet wilt erkennen dat de cultuurverschillen van de verschillende volken in de EU onoverbrugbaar groot zijn. Een Italiaan redeneert nou eenmaal totaal anders dan een Nederlander of een Duitser. Daardoor was de Lire destijds ook minder waard dan het papier waarop het gedrukt was.

    Door dit land in de EU-muntunie op te nemen heeft de EU het onheil over zichzelf afgeroepen.

    1. Baaz

     Staatsschuld Italië: 131,8% van het BBP (2017)

     Er zijn dus alleen maar schulden en die worden steeds groter. Die zullen betaald moeten worden. Ik stel voor dat de eurofielen dat gaan doen.

     1. Ernst Quispel

      Zolang Italië in de WU wil blijven, en dat is het geval, zullen deze kosten moeten worden opgehoest door de Europese belastingbetaler.

      Het is een merkwaardige paradox hier dat men de populisten in Italie bewondert en waardeert in hun streven de staatsschuld enorm op te hogen om vervolgens te weigeren daarvoor de rekening te betalen.

 7. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Duke!!! op den duur gaat dat gebeuren, maar nu nog niet helaas, dit terzijde. Het is overduidelijk dat Italië kiest om de armoede te bestrijden en dat door de populistische regering, populist het favoriete woord van de Eurofielen, dit terzijde. Het belang van de EU (lees alcoholistenclub) is ALTIJD!!!!! bovengeschikt t.o.v. het belang van de EU landen. Dat er armoe is in EU landen daar hebben die zuipschuiten schijt aan. Alle EU landen zullen zich ten alle tijde aan de ‘regels’ en ‘wetten’ MOETEN !!! houden van die dictatoriale alcoholistenclub, het is niet anders. Italië heeft al laten weten dat er geen plan B is. “Griekse toestanden” ligt dus op de loer. En de Eurofielen kunnen dan wel keihard schreeuwen dat Italië zich aan de ‘begroting regels’ moet houden, maar als de economische malaise in Nederland genadeloos toeslaat en Nederland in deze positie zit dan zingen ze wel een toontje lager. Want dan worden de rijen voor de voedselbanken nog langer. En dat Frankrijk niet op de vingers wordt getikt dat getuigt van meten met 2 maten. De alcoholistenclub is Duitsland & Frankrijk en andersom. Het is 1 smerige dictatoriale bende waarin belangen verstrengeling aan de orde van de dag is.

  1. Guus Geluk

   Nederland zal niet in de economische malaise komen als Italië, daar hoeft men niet bang voor te zijn. Wij voeren een zuinige economische politiek.

   Nederlandse staatsschuld: 56,7% van het BBP.
   Duitse staatsschuld: 64,1% van het BBP.

   Italiaanse staatsschuld: 131,8% van het BBP.
   Griekse staatsschuld: 178,6% van het BBP.

   1. Baaz

    “Nederland zal niet in de economische malaise komen als Italië, daar hoeft men niet bang voor te zijn. Wij voeren een zuinige economische politiek.”

    Dat weet jij natuurlijk niet, dat denk jij of het is jouw mening. Voor zover ik jouw bijdragen lees ben je geen expert en ook geen econoom, laat staan dat je in een glazen bol kunt kijken naar wat er volgens jaar gaat gebeuren.

 8. Koos sssss

  Goed, de EU keurt de begroting af. En dan……..? Als de Italianen zich daar niets van aantrekken, wat wil de EU dan?
  Italië sancties opleggen en zo het land de EU uitjagen? Dat wordt onherroepelijk het einde van de Euro en de EU.

  Temeer omdat er middels Target II onbetaalbare vorderingen op Italië openstaan. Ik meen iets van 350 miljard €.

  Dat zal de Britten doen inzien, dat een Brexit degelijk wel een goed idee is en dat zal het laatste restje vertrouwen van de Europeanen in de EU fors ondermijnen.

 9. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Baaz Politiek en economie staan los van elkaar. De economie gaat zijn eigen gang en als jij denkt dat je de economie politiek kan besturen is dat een illusie. En zuinige politiek???? laat me niet lachen er wordt helemaal geen zuinige politiek bedreven. Hoeveel gaat er wel niet naar Brussel??? en het wordt alsmaar meer en meer. Tot het moment komt dat het ten koste gaat van onze eigen welvaart. En dan zitten wij in de Grieks/Italiaanse crisis. Er is nog nooit een politicus die heeft gezegd van : “Ja de regering draait moeizaam omdat we in een economische crisis zitten”. Het is nu economisch allemaal van Hosanna en in den hoge, maar de economie kan zomaar omslaan.
  Op de laatste 2 zinnen ga ik maar niet op in.

 10. fusilier

  Beter in armoe leven en in vrijheid, als geknecht zijn door de Eu waar Duitsland de scepter zwaait.

 11. Pescador

  Ik hoop dat de italianen voet bij stuk houden de EU is de schuldige hier aan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.