Succesje voor Jetten: sluiting Hemwegcentrale: -1,9 megaton CO2! Nog 7,9 megaton te gaan!

Symboolpolitiek van de bovenste plank plus honderden banen bij NUON op de tocht. Alles is geoorloofd om de klimaatdrammers van Rob Jetten te laten geloven in de groene revolutie! In ieder geval kunnen ze een eerste succes opschrijven: het kabinet sluit de kolencentrale in Amsterdam op de Hemweg in 2020. Volgens premier Mark Rutte is dit één van de stappen om de CO2-uitstoot te reduceren, maar ‘komt de energievoorziening niet in gevaar’.

De sluiting van de kolencentrale in Amsterdam levert een besparing op van zo’n 1,9 megaton CO2, terwijl voor het behalen van de wettelijk doelen voor 2020 nog zo’n 7,9 megaton aan CO2 moet worden bespaard. De stap is drastisch. Een kolencentrale uitzetten leidt direct tot een verminderde energievoorziening, maar volgens Rutte is de energievoorziening voorlopig dus niet in gevaar.

Gelukkig maar!

In Amsterdam, waar de luchtkwaliteit sowieso slecht is, is men natuurlijk blij met deze stap. Niet alleen staat de kolencentrale op een ongunstige locatie, maar hebben de mensen aldaar ook last van de chemische dampen van Schiphol en een doolhof aan snelwegen waar men behoorlijk langzaam rijdt. En even verderop is de industrie lekker aan het dampen nabij IJmuiden.

Met dit in het achterhoofd is de winst voor de luchtkwaliteit van Amsterdam door de sluiting van de kolencentrale waarschijnlijk nihil. En het gaat in dit geval om slechts 1,9 megaton CO2. Voor 2020 moet er nog eens 7,9 megaton CO2 worden bespaard. De vraag is dan ook welke drastische stappen Rutte nog meer gaat zetten om die besparing te verwezenlijken.

Een manier om die doelstelling te halen is bijvoorbeeld het beperken van de vleesconsumptie van Nederlanders en het aan banden leggen van de agrarische landbouw, met name de veehouderijen. Deze agendapunten staan al op het lijstje.

Ook het verduurzamen van de transportsector hoort hierbij. Dit is één van de redenen waarom de elektrische auto wordt gesubsidieerd. Niet omdat het vehikel daadwerkelijk milieuvriendelijker is, maar simpelweg omdat het bijdraagt aan het behalen van de bureaucratische eisen inzake de CO2-uitstoot. Blijkbaar is alles geoorloofd. Zo lang die CO2-uitstoot maar omlaag gaat.

Zo gezien zet de sluiting van de Hemwegcentrale weinig zoden aan de dijk. Wellicht dat de energieprijzen stijgen door het wegvallen van deze goedkope vorm van energie. En zo lang Schiphol naast Amsterdam ligt zal het met de verbetering van de luchtkwaliteit ook wel meevallen. Symboolpolitiek dus! Waarbij de vraag, hoe de overige 7,9 megaton aan CO2-besparing moet worden gerealiseerd, nog open staat.

Iemand een idee? Wellicht stoppen met melk drinken? 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

84 reacties

 1. HendrikJan

  Nederland is een keiverrot land geworden, lees goed wat er staat.

  Ook last van de chemische dampen van Schiphol.
  Een doolhof van snelwegen waar men langzaam rijdt.
  En bij IJmuiden dampt men ook lekker.
  En ze kiezen voor het stroomgebeuren, terwijl iedereen van het gas naar elektra wordt gedreven.

  RUTTUP en NEXIT.

 2. Rien Noppen

  De sluiting van deze smerige centrale is pas een eerste stap. Belangrijk, maar er moet uiteraard veel meer gebeuren.

  1. HierBenIk

   Een erg dom antwoord. De domme, zich niet in de materie verdiepende burger trapt er weer in! U realiseert zich toch wel dat dit NIET ZAL LEIDEN TOT C02 daling op Europees niveau, maar dat een land als (bijvoorbeeld) Polen deze rechten zal overnemen. De kolencentrales in Polen zijn daarbij ook veel vervuilender dan deze kolencentrale in NL. De kolencentrales in NL behoren tot één van de ‘schoonste’ in de wereld! Symboolpolitiek en -op en top- Populisme beleid waarbij de simpele regel geldt: Money Rules. Ik citeer voor alle duidelijkheid “Een land of bedrijf krijgt een bepaalde hoeveelheid emissies, bijvoorbeeld CO2 emissies, die ze in een periode mogen uitstoten. Blijven ze onder dit aantal, dan mogen ze de overgebleven emissies op de markt verkopen. Stoten ze juist meer uit dan de emissierechten die ze hebben, dan moeten ze bijkopen. Zo ontstaat een handel, waarbij het totaal aantal emissies dat wordt uitgestoten GELIJK blijft. In Europa gaat dit volgens het EU-ETS”

   1. HierBenIk

    Kortom u als NL-burger gaat hier grof voor betalen en de andere vervuilende landen zijn de lachende Derde. Zij hebben dankzij u goedkope energie. U als NL-er moet er voor krom liggen en de totale C02 uitstoot blijft gelijk. Dan ook meteen maar een stel goedkope Polen, Roemenen, etc. hier het werk laten overnemen, zodat ze met hun NL-verdienste thuis lekker goedkoop elektriciteit kunnen afnemen. Kom op mensen, dit EU-model is zo verrot als het maar zijn kan! Globalisering staat voorop ten koste van de burger!

    1. ZiggyStardust

     Ik zag net een programma op NPO 1 meen ik, over de 70.000 die hier in Nederland bijgekomen zijn en niet terug willen naar Syrië. Ze zitten te springen om werk. Waarom dan 50.000 oost-Europeanen hier naar toe willen halen? Ik ken ook genoeg mensen van rond de 60 die in de crisistijd ontslagen zijn. Geen kans op een baan vanwege leeftijd. Eerst vissen in de eigen vijver lijkt mij, spaart ook een hoop geld uit. En voor de rest, dat hele CO2 gebeuren is waanzin.het gaat helemaal niets veranderen aan het klimaat. Het KNMI kan vast wel ergens in de cijfertjes een ijstijd wegmoffelen, dan gaat de gemiddelde temperatuur ineens omlaag. Probleem ook opgelost.

   2. HierBenIk

    En om dan maar even meteen door te gaan… U realiseert zich tot ook dat het met wind- en zon energie in NL maximaal maar ergens tussen de 5 en 10% kan worden opgewekt van de totale vraag. Hoe u het ook wendt of keert, er zal tot die tijd dat het ‘ei van Columbus’ is uitgevonden nog steeds (helaas!) gebruik moeten gemaakt van fossiele brandstoffen. U als burger wordt de ‘gaskraan dicht geknepen’, maar wat Minister Kamp VOOR HET PUBLIEK (bewust) VERZWEEG is dat er in de plannen staat de er tussen de 30 en 40 Megawatt ton aan gascentrales zullen moeten worden bijgebouwd om aan de energievraag te kunnen blijven voldoen. Wat denkt u wel niet hoeveel stroom een warmtepomp nodig zal hebben… Nee dat gaat allemaal niet met wind- en zon energie! Bam de ‘grote jongens’ vrolijk wel op gas elektriciteit opwekken, want uw verbruik zal stijgen door warmtepomp, elektrische auto, etc. En ‘die grote jongens’ maar lachen en subsidies ontvangen en u als burger ‘leeg melken’. Kom op, wordt eens wakker!!!

   3. Gekko

    Hierbenik: Volgens mij ben jij hier nog niet zo lang (tenzij onder een andere nick?). Maar die Noppen, die kraamt doorlopend onzin uit. Over alle mogelijke onderwerpen die hier voorbij komen. 24/7 is Rientje aanwezig.

    Wij noemen dit sujet een trol. Want hij heeft niks zinnigs in te brengen. Hij treitert en zuigt alleen maar. Zeg jij: het is wit, dan zegt hij: het is zwart. En omgekeerd.

    Sommigen negeren hem totaal. Dat is prima!

    Anderen gaan met hem in discussie. Dat is dom!

    En er zijn er ook (ik zei de gekko) die hem verbaal hard aanpakken. Soms valt hij dan even stil. Voor een uurtje of zo. Want vanwege het ijzeren plaatwerk voor zijn kop, probeert hij het dan gewoon weer opnieuw.

    Rien Noppen zijn zwakke plek is zijn seksuele voorkeur voor alles wat (heel) jong en pril is. Pak je hem daarop aan, dan wordt hij giftig. Wat op zich ook wel weer grappig is, als iemand zo uit zijn rol valt.

    1. ZiggyStardust

     Lol!!

    2. HierBenIk

     Ik weet het Gekko, dit is mijn enige naam en draai al ruim een jaar mee. Ik ken ze ook en de Ernst ‘Kwispels’ etc. 🙂 Mijn reacte is niet echt bedoeld om hem aan te pakken maar om de feiten te melden zoals het echt is! Ik ga daarom ook dus de discussie verder nooit aan wanneer men weer op mij reageert 🙂 Dank je!

    3. RPML

     “Rien Noppen zijn zwakke plek is zijn seksuele voorkeur voor alles wat (heel) jong en pril is.”
     97% van de hier aanwezigen onderschrijven dat, dus daar kunnen geen twijfels over bestaan

     1. Rien Noppen

      Zwak, RPML.

      Dit valt me zwaar van je tegen.

     2. Siemien

      Sterker nog RPML, het zijn Rientjes eigen sympathieën die je beschrijft..

     3. RPML

      Noppen, ik hoor bij die 3%, maar niemand luistert naar me, ze zetten me weg als ontkenner, als iemand die maar niet wil begrijpen dat er al lang consensus over jouw voorkeur bestaat

     4. Scaldis

      Precies RPML, het is een viezerik.

   4. Vrijedenkert

    Deze verderfelijke handel in rechten voor CO2 emissies is de grootste flessentrekkerij en oplichterij van de afgelopen 10 jaar in de westerse wereld en letterlijk gebakken lucht!
    Met het geld wat bedrijven betalen voor emissierechten moeten o.a. elders bomen geplant worden om de CO2 uitstoot te verminderen, landen waar dat gebeurt hakken 100 km verderop een veelvoud van deze net geplante bomen per direct om…
    Letterlijk water naar de zee dragen en het tempo waarin het areaal aan regenwouden en oerbossen weredwijd verdwijnen neemt alleen maar toe!

 3. PMG

  Denkt men nu werkelijk dat Rutte zomaar even een Nuon centrale kan sluiten?

  Hahahahahaha, dat wordt helemaal niks en nu zou het verder ook nog geen bal uitmaken? Waarom draait die centrale dan?

  Dit is het grootste kiezersbedrog wat er bestaat! Die centrale is eigendom van Nuon, kijk maar eens wat dat voor bedrijf is. Die draaien gewoon zonder zeuren de deur op slot omdat Mark en Yasser het zeggen, kom nou toch, mocht zoiets al bedacht worden dan duurt de uitvoering daarvan jaren en jaren en kost handenvol geld!

  De nieuwste VVD stunt!

  1. RPML

   Voor Nuon is dit een ‘dirty asset’, m.a.w. als de zak met geld maar groot genoeg is trekken ze met veel plezier de stekker eruit. Met de gewonnen CO2-rechten verdienen ze nog een leuk centje bij door deze te verkopen aan Duitsland, Polen of welk ander land dat maar genoeg wil betalen voor die CO2-rechten. Netto levert het helemaal niets op voor het milieukalifaat, de handelstak van Nuon kan roepen ‘we moeten nu duurder inkopen’ en de stroomprijs kan omhoog, en Amsterdam merkt er niets van in de luchtkwaliteit omdat Nuon alleen nog waterdamp uitstoot, de rest is allang afgevangen in de ontzwavelingsinstallatie, de DENOX en de elektrostatische filters. De overheid doet schimmig over de kosten omdat Nuon heeft aangegeven nog recent te hebben geinvesteerd omdat ze langer open mochten blijven. Wie dit betaald? De burger! Allemaal omdat een stelletje hersenloze dertigers de teneur in Den Haag bepalen…

   1. PMG

    @RPML, bedankt voor the-dirty-details!

 4. Gerlos

  Hendrik Jan met je Rutte fobie wat doe je eigenlijk nog in dit keiverrot land (je eigen woorden) waar je volgens mij niet thuis voelt, pak je koffers en vertrek naar een land waar het veel beter is, nog steeds geen antwoord van u welk land beter is dan ONS LAND, is er waarschijnlijk niet, toch. Je wet toch ook dat de provinciale Statenverkiezingen niks met de landelijke politiek te maken heeft, gast om de poppetjes in de eerste kamer.
  Rutte zit zijn rit uit en NEXIT gaat niet gebeuren groeten en ik wacht op antwoord.

  1. HendrikJan

   @Gerlos.

   Prachtig kerel, in Maart en Mei gaan de Nederlandse kiezers hun stem uitbrengen.
   En zij gaan een aanzet proberen te geven, om dit keiverrotte land weer op de rails te krijgen.
   En geloof mij maar gerust, Rutte haalt de Zomer niet als MP van Nederland, een appartement in Brussel is al gereserveerd.

   Gr. RUTTUP en NEXIT.

  2. Original NL

   En daar is gelos met zijn Hendrik-Jan fobie.

 5. PMG

  Jetten????? Die heeft niks in te brengen met die paar stemmen, groenlinks bedoel je!

  1 april valt vroeg dit jaar bij de VVD!

  Dit is gewoon een verkiezingsstunt, die centrale wordt gewoon omgebouwd naar gas, als het al ooit zover komt. Die centrale staat daar niet voor niets! Die centrale heeft heel erg langlopende contracten en die zeggen ze niet even op omdat één of andere debiel zegt dat de tent dicht moet.

  Stel dat dit echt waar is dan gaat dat de kiezer minimaal een paar miljard kosten.

  V V D V E R K I E Z I N G S S T U N T

  1. RPML

   De plannen waren om hem om te bouwen tot een 100% biomassacentrale, volgens het klimaatkalifaat is de 10% extra CO2 die dan uitgestoten worden onbelangrijk, die tellen niet mee… maar je meet ze uiteraard wel, zullen wel ‘groene’ COtweetjes zijn in plaats van rode…

   1. PMG

    @RPML, bedankt voor the-dirty-details!

 6. TD

  1,9 megaton CO2 bespaard door die ene centrale te sluiten?
  Ik woon in een bosrijke omgeving waar veel mensen een houtkachel stoken,als straks de energierekening flink stijgt,gaat iedereen geheid alléén maar houtblokken stoken,die 1,9 megaton zijn bij frisse weersomstandigheden en in de winter in no time terug geblazen!
  De gemiddelde Nederlander is helemaal NIET milieubewust als het gaat om eigen beurs,daar kan je op rekenen!
  Bovendien hebben veel mensen een bijverwarming+ kookfornuis+koelkast op propaangas,ikzelf heb voor de zekerheid onlangs een 4 pits kookfornuis+bijverwarming gekocht op Markplaats!
  Ik zal écht niet de enige zijn die dit soort ideetjes heeft!

  1. ZiggyStardust

   Houtkachel heb ik al jaren, hout meestal gratis. Kachel in 1 jaar terugverdient door besparing gas. Ik zit zelf een beetje in die business dus heb alles goedkoop. Gebruik alleen gas voor douchen en koken. Maar een gasfles heb ik hier ook altijd staan.

   1. tomygun

    Ziggy haha gebruik 1 gasfles per maand kosten 25 euri
    stroom 35 euri per maand totaal kosten per jaar 720 euri .
    Alleen 1 probleem ik kan nergens een knop koopen om
    de verwarming lager tedraaien .
    Maar aan 30 graden wen je wel .
    En Niks Nada Noppes hier onder
    Pedo`s zijn ook verboden maar je bent er nog steeds .

    1. Rien Noppen

     “ik kan nergens een knop koopen om
     de verwarming lager tedraaien .”

     🙂

  2. Rien Noppen

   Om die reden dienen houtkachels ook met spoed te worden verboden. Dat is niet alleen noodzakelijk vanwege de CO2-uitstoot maar ook vanwege het fijnstof.

   1. PMG

    Net als de biomassa en de bio-industrie.

    De bio mensen: op hun 70ste D666 spuit erin en snel even leegshoppen, scheelt klap zorgkosten en aanspraken sociale voorzieningen en wat te denken van de AOW

   2. Siemien

    Rientje het wordt tijd jij stopt met co² uit te ademen

   3. ZiggyStardust

    Nee hoor, is biomassa wat ik stook. Klimaatneutraal rientje. Zo werkt het toch ook met die centrales? Alleen komt mijn hout niet uit Canada, maar gewoon uit Nederland van omgewaaide en zieke bomen. En lekker warm dat het hier binnen is! Heerlijk!

 7. TD

  “Succesje voor Jetten: sluiting Hemwegcentrale”
  Dat lijkt mij kort door de bocht,hoe zou dat werken?
  Een brief aan de directie en aandeelhouders,zo van:Hallo hier een briefje van Rob Jetten,ik wil dat jullie die ketel uitzetten! Ok Dankjewel,prettige dag verder!
  Kan men als directie niet nee zeggen en dwarsliggen? Er is immers veel kapitaalvernietiging,banen en geld mee gemoeid.

 8. Rien Noppen

  De volgende stap zal naar ik aanneem de Eemshavencentrale zijn. Het zou mooi zijn als die volgend jaar ook dicht gaat.

  1. sonar

   Het zou mooi zijn als jij opgeruimd word noppes dat scheelt heel veel energie.

   1. Rien Noppen

    wordt

 9. HendrikJan

  Lees het stuk van Nic Lewis in de Telegraaf.

  Vlgs de Groene Maffia, heeft hij er waarschijnlijk geen verstand van.

  Mijn vraag, heeft Jetten er dan wel verstand van.

  RUTTUP en NEXIT.

  1. Rien Noppen

   Lewis is een klimaatwetenschapper die de relatie tussen CO2 en opwarming niet ontkent en ook meent dat we daar iets aan moeten doen maar hij komt tot een minder snelle voorspelling van de opwarming en meent, terecht, dat de uitstoot van de grote opkomende economieën voor het totaalresultaat van de terugdringing meer zoden aan de dijk zetten dan een landje als Nederland alleen.

   Dat is juist, met de aantekening dat de hoogontwikkelde landen ook voor dat doel een belangrijke bijdrage kunnen leveren bij de hoogstnoodzakelijke ontwikkeling van technologieën. Wij ontwikkelden de technologie die nu de opwarming veroorzaakt en alleen daarom al zouden we ook de verantwoordelijkheid moeten nemen om de technologie te ontwikkelen die de terugdringing kan veroorzaken.

   1. HendrikJan

    @NOP.

    NOP je lult uit je nek.

    RUTTUP en NEXIT.

    1. Rien Noppen

     Sterke inhoudelijke reactie weer, HendrikJan.

     Zou je niet beter kunnen zwijgen bij onderwerpen waar je niets van weet?

     1. Blikopener

      Maar Noppen, jij zwijgt bij RPML toch ook niet bij de klimaatdiscussie? Terwijl het toch iedere keer volstrekt duidelijk is dat je er de ballen van af weet, maar dan ook echt helemaal niets. Het is gewoon genant hoe je iedere keer in de hoek gezet wordt.

     2. Rien Noppen

      Hoe interpreteert Blikopener de inhoudelijke opstelling van Lewis?

     3. Siemien

      Nou sterker nog Blikopener, Rientje wordt met feitelijkheden die het tegendeel bewijzen van een klimaatprobleem om z’n dikke vette spastisch klimaathysterische religieuze oren geslagen

     4. Blikopener

      Het is duidelijk dat deze eminente klimaatwetenschapper pleit voor een ‘langzamer aan actie’ van Nederland en bezorgder is over de snel opkomende ontwikkelingslanden dan over de Europese uitstoot.

      Maar dat wist je toch zelf ook al?

 10. Willem Bever

  Aha semi marktwerking stimuleren; elektriciteits-krapte creëren opdat de prijs kan worden verhoogd…..of hallucineer ik nu

 11. JJ66

  En waar haalt NL de electriciteit vandaan als iedereen straks om 6 uur z’n auto gaat opladen, electrisch gaat koken en verwarmen??????? Van die schone bruinkoolcentrales van onze oosterburen of die verrotte kerncentrales in Belgie??? Schande dat een kleine club milieudrammers er voor kan zorgen dat er miljarden door de plee worden gespoeld, zuurverdiende euro’s van de burgers, stop deze hysterische milieumaffia!!!!!!!!!!

  1. RPML

   De Nuon-centrale is nu dan toch pas 3x door de burger betaald? Eerst bij de bouw, vervolgens bij de verkoop aan Vattenfal (verwerkt in de stroomprijs) en de derde rekening komt er nu aan…

 12. Original NL

  Kopen we de stroom toch gewoon van een bruinkoolcentrale in merkelland…..de prik moet toch ergens vandaan komen..
  Misschien kan jetten bij mij in de schuur gaan fietsen ala ’40 ’45 van de vorige eeuw…en nee niet op een elektrische fiets homo…zelf fietsen en flink doortrappen want alleen mijn plasma zuigt al 300W.

 13. Gekko

  Heerlijk nieuws:

  “Jetten gaat het kabinet opblazen als Rutte 3 de doelen van Parijs niet haalt”.

  De schat !

  1. RPML

   Harakiri van Jetten, toch nog wat oosterse wijsheid in zijn bloed

   1. PMG

    Nou mensen, het doek voor de klimaatgekkies is gevallen, we kunnen rustig doorgaan met CO2 uitstoten, sorry, ademhalen!

    De wereldberoemde klimaatwetenschapper Nic Lewis verwijst het Groene boekje van Yasser en de 40 rovers naar het rijk der fabelen. (bron Telegraaf)

    Beetje lullig maar Nic zegt dat wij er niet toe doen, hé, wie gaf mij ook al zo’n gevoel?

    1. Original NL

     Quote pmg..Beetje lullig maar Nic zegt dat wij er niet toe doen, hé, wie gaf mij ook al zo’n gevoel?…
     .
     Beetje lullig maar noppen zegt dat wij er wel toe doen….wie zal ik nu geloven..de trol of de wetenschapper..mmmm..lol

   2. tomygun

    Ik meen kat in het nauw .

 14. Van der Scheur

  Met pakweg 2,5m minder inwoners worden de doelstellingen snel gehaald.
  Niemand meer het land in en alles en iedereen die vasthoudt aan zijn niet westerse eerste paspoort ook wegbonjouren.

  1. Van der Scheur

   O ja ook nog kinderbelasting voor niet westerse dubbele pastpoorthouders.

  2. sjun

   Dat lijkt de goedkoopste oplossing omdat je daarmee ook cumulering van problematiek tegengaat. Eerst maar eens de soevereiniteit in eigen land gaan verzekeren door afscheid te nemen van het democratie-ondergravende Brussel dat ook nog eens als bodemloze put functioneert.

   1. Rien Noppen

    Sjun vond het zwarte garen niet uit en denkt, naar ik vrees serieus, dat je prima een kinderbelasting kunt opleggen aan mensen met een dubbel paspoort.

    Het is dit soort infantiel gelul dat veroorzaakt dat rechtspopulisten niet serieus kunnen worden genomen.

    1. Scaldis

     …wat veroorzaakt

     1. Rien Noppen

      Nee, dat veroorzaakt.

      Als je taalfouten wilt corrigeren moet je wel het Nederlands beheersen.

     2. Scaldis

      Wat

 15. Vrijedenkert

  Hemweg 8 en 9 kolen en gas gestookt leveren gezamelijk 1065 MWe aan het net, die besparing van 1,9 megaton CO2 is dat puur een aantal wat niet meer de lucht in gaat na het afschakelen van Hemweg in 2020?
  De 1065 MWe die dan niet meer geleverd worden aan het net moet worden opgevangen dus elders geproduceerd of geimporteerd, wat is de CO2 uitstoot die elders moet worden geproduceerd of wordt geimporteerd?
  Is de CO2 die elders wordt geproduceerd of geimporteerd ook meegenomen in de de aantallen die men bespaard als hemweg sluit?
  Als we Hemweg sluiten en goedkope bruin of steenkool geproduceerde electriciteit elders inkopen besparen we niks!
  Ook al vervangen we energie die Hemweg produceert volledig door wind en zonne-energie moeten we ook de volledige CO2 uitstoot van fabricage, transport, plaatsen en onderhoud van al die windparken of zonne-weiden meenemen in de berekening wat wordt bespaard in CO2-uitstoot met de sluiting van Hemweg! Is dat meegenomen in die berekening?
  Wat is de impact van die geclaimde vermindering van 1,9 megaton CO2 uitstoot op het wereldwijde klimaat?

  Hittegolven uit het verre verleden verdwijnen plotseling als sneeuw voor de zon in onderzoeken en statistieken en men claimt tegenwoordig van alles maar ik geloof al die mooie verhalen en aannames wat ons wordt voorgespiegelt en ons als maatschappij klauwen vol met geld gaat kosten niet zo maar op voorhand…

  1. DeBruijn

   Vergeet ook niet dat de wieken van windmolens maar een paar jaar meegaan en het zeer milieu-onvriendelijk proces is om die te hergebruiken. Om te maken is dat ook zo trouwens, hoop chemische rotzooi wordt gebruikt om ze te maken.

   Allemaal voor de bühne.

   Meneer Jetten en anderen moeten maar eens minder gaan vliegen. Doe ook minder aan se.ks want daar ga je harder door ademen, komt dus ook meer CO2 in de lucht.

 16. tomygun

  Wind ozo kracht 6 hemelsbreed rhur gebied -Amsterdam
  150 Km lucht ijmuiden , hemweg , schiphol kan niet bij
  Amstredam komen .
  Hoeveel is de lucht schoner in Amsterdam ?

 17. Josh

  Kolencentrale dicht maar wel Jetten wil 50.000 Polen naar Nederland halen… kronkelpolitiek wordt door deze man bedreven … wat betekent dat voor NL , oke grotere produktie maar ook navenant toename van CO2 uitstoot, niet te rijmen in ieder geval

 18. DeBruijn

  Wij hebben de meest milieu-vriendelijke kolencentrales van de wereld! Die mogen nu dicht, terwijl de zogenaamde biomassa-centrale juist slechter is voor het milieu.

  Het probleem met de drammers is, dat ‘kolen’ een vies woord is geworden. Het gaat niet of de centrale schoner is dan de alternatieve centrales. Zodra men kolen hoort begint men te stuiteren en valt er niet meer over te praten.

  Zelfde met elektrische auto’s, maar door gedrukt worden. Dat het zeeeeer milieu onvriendelijk is om die auto’s te maken en dan met name de accu’s, wilt men het niet horen.

  Kolen, benzine en diesel = slecht. Punt geen discussie over mogelijk. Dat de milieu-vriendelijke alternatieven vaak slechter zijn voor het milieu, tja vergeet niet dat het dogma’s zijn geworden voor deze mensen. Milieu-religie ten top, met Jetten en Klaver als paus en hulp-paus.

  Tijd voor een Maarten Luther die even 91 stellingen tegen die waanzin op de deur hamert, zodat gezond verstand weer terugkomt en tegelijk laat zien dat we als burger ook eens onze levensstijl moeten veranderen.

  1. Step one

   Pas na 700 000 km. is een elektrische auto “schoner” dan een auto met een verbrandingsmotor. Heerst er groene gekte of niet hier in dit land?

 19. victus

  Als keffende, bange schoothondjes huppelen ze allemaal achter die praatjesmakers aan. Vroeger had je een Spaanse ridder die vocht tegen windmolens. Die fantasie wordt nu als zoete koek voor waarheid geslikt . Heerlijk naïef! Dat kan alleen in Holland!

 20. biggeorge

  Het zal je gebeuren dat je daar werkt en door zo’n homo als Rob Jetten je hele leven ineens overhoop wordt gegooid. Die mensen die daar werken lekker in de financiële onzekerheid storten. Ze sollen lekker met de baantjes van een ander en zelf zijn die homo’s lekker voorzien van een dik salaris. Ik hoop dat ze die Rob Jetten er verantwoordelijk voor houden op wat voor manier dan ook!!

  1. Rien Noppen

   Homohaat is hier meer regel dan uitzondering.
   Triest.

  2. victus

   In plaats van realistisch en rationeel beleid wordt er klimaathysterisch activisme gevoerd. Ten koste van alles. Vorig jaar om deze tijd werd er met geen woord gesproken over CO2. Plotseling hyperventileerde hysterische figuren erover en het werd gelijk het aller aller aller aller aller aller allerbelangrijkste item van ALLES op dit moment!!
   Jaja.

 21. Step one

  Kunnen ze die Rob Jetten niet als brandmateriaal voor de centrale gebruiken nu deze nog operationeel is? Dat spaart steenkolen uit.

 22. Theo345

  Een heel debat, maar niemand controleert de cijfers.
  Sluiting Hemweg kolencentrale zou 1,9 Mton CO2-uitstoot besparen.
  Dat is alleen juist onder de volgende aannamen:
  1. de centrale draaide 24 uur per dag het hele jaar door (quod non);
  2. de evengoed benodigde energie wordt CO2-vrij opgewekt (quod non).

  Dus waar praten we over?

  1. PMG

   De centrale wordt helemaal niet gesloten zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Dit gaat weer eens nergens over. Overheden kunnen bedrijven niet ‘even’ hun wil opleggen. Mocht Nuon al bereid zijn te sluiten dan gaat ze daar wel een paar jaar over onderhandelen en een vette rekening voor presenteren.

   Kortom: fake news!

   1. Theo345

    Dat zou ik maar even afwachten. Als het kabinet met grote bedragen strooit dan kan een heleboel.

    Intussen meen ik te kunnen vaststellen dat ook jij niet in staat bent de mogelijke CO2-winst van dit besluit uit te rekenen.

    Dat is niet zo gek ook; het kabinet kan het ook niet. Wat erger is: ze komen niet eens op deze vraag.

    1. RPML

     RWE Eemshaven: 7.587.197 ton
     Centrale Maasvlakte 7.281.563 ton
     Amer Centrale (Geertruidenberg) 3.575.313 ton
     Nuon Hemweg: 2.073.778 ton

     1. RPML

      Oops, en Nuon Magnum 1.597.508 (dit wordt uiteindelijk een kolenvergassingscentrale, een ander procédé als verbranding. In Buggenum stond zo’n experimenteel exemplaar van SHELL/Nuon maar deze is inmiddels gesloten)

     2. Theo345

      Interessant. Waar komen deze bedragen vandaan?
      En zo te zien gaan ze uit van full-time bedrijf van deze centrale (in de praktijk is tussen 60 en 70% realistisch), en wordt verondersteld dat voldoende CO2-vrije energie beschikbaar is ter vervanging.

     3. RPML

      Google maar op ‘Top 10 grootste CO2-uitstoters’; ik zie wel verschillende lijstjes maar grosso modo zijn dit de getallen, ik weet niet meer exact waar ik ze destijds vandaan heb gehaald.
      Kolencentrales horen tot de basislast in het netwerk nu de kolenprijzen acceptabel zijn en er ook ‘groene’ stroom mee opgewekt kan worden. Gascentrales worden gebruikt om bij te schakelen omdat ze snel bij te zetten zijn. Een kolencentrale zit eerder op 85% last, ze gaan eigenlijk alleen van het net voor revisies die doorgaans een week of 2-3 duren.
      Klaver heeft op de vraag ‘en waar komt dan wel de energie vandaan’ ontwijkend geantwoord. Hij gaat ervan uit dat een deel uit Noorwegen zal komen en een deel uit Duitsland, maar hij sluit niet uit dat ‘in het begin’ (?) een groot deel uit Duitsland komt die dan ‘mogelijk’ ook groen is opgewekt. Door netverliezen is stroom uit Noorwegen helemaal niet interessant en dus ook geen optie. Duitsland heeft in de zomermaanden een overschot aan groene stroom overdag, dus geeft de mogelijkheid om tussen mei en augustus inderdaad een gedeelte overdag uit groene stroom te laten bestaan, zeg ongeveer 10% van de totale behoefte, de rest is gewoon grijs

    2. RPML

     Dit zijn de CO2-emissies van de kolencentrales. De CO2-winst is NUL, de CO2-rechten worden doorverkocht en elders in Europa ‘verbruikt’.
     Als het bedrag maar groot genoeg is zal Nuon de centrale met liefde amoveren, de mensen die er vaak al 30-40 jaar werken op de klinkers gooien, de burger mag de rekening betalen en Jetten leunt tevreden achterover.

   2. Rien Noppen

    Je zou zeggen dat PMG ook de krant kan lezen. Parool:

    “Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Een dag eerder lekte al uit dat de ministerraad op het punt stond de kolencentrale in 2020 te sluiten en toen werd gezegd dat de elektriciteitscentrale in het Westelijk Havengebied vier jaar eerder dicht ging. Nu blijkt de sluiting vijf jaar eerder te komen.

    De Amsterdamse kolencentrale moet al eind dit jaar stoppen met het gebruik van kolen voor de productie van elektriciteit. Dat is volgens Nuon de strekking van de wetswijziging die minister Eric Wiebes van Economische Zaken doorvoert. Daardoor wordt het Nuon per 31 december verboden hier kolen te stoken voor elektriciteitsproductie.

    Zware maatregelen
    Nuon spreekt van een zware maatregelen op heel korte termijn. Niet eens een jaar geleden werd een overgangsperiode afgesproken. Sindsdien heeft zelfs nog investeringen gedaan om de Amsterdamse kolencentrale tot eind 2024 veilig te laten draaien.”

    1. PMG

     Dus dat wordt allemaal helemaal niks met die sluiting, NUON kan dit jaren rekken, zeker als loser Wiebes erbij betrokken is!

     1. PMG

      Het lukt deze regering niet eens een asielzoeker uit te zetten, laat staan een centrale!

     2. Theo345

      Mijn vraag blijft staan.

 23. ikpislauwbier1

  Het mooie is, dat de stroom (600 megawatt) niet opgevangen kan worden door een of andere groene voorziening. Er zijn ruwweg 250 mega windmolens nodig om de vraag op te leveren, en het duurt jaren om deze te plannen en realiseren. Hierdoor kunnen we de stroom tot die tijd alleen in het buitenland halen, wat we doen in Duitsland, wat hiervoor een bruinkool centrale tot 2038 in leven houdt, die viezer is dan de HEM centrale.

  Netto europese winst op CO2 =0. Uitstoot andere vervuilende stoffen neemt toe. Doordat we de stroom uit het buitenland halen, neemt de prijs toe. En de sluiting van de HEM centrale wordt grotendeels door de staat betaald, omdat het vervroegd is (subsidie voor Nuon). Lekker veel gewonnen voor Nederland

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.