VVD'ers klaar met 'tijdperk-Rutte'

Geen categoriemrt 16 2019, 12:00
NRC sprak 169 lokale VVD'ers over partijleiderschap, de koers van de partij en het klimaatbeleid. Ze zijn eigenlijk wel klaar met Rutte.
Ruim tweederde van de 169 respondenten vindt dat het tijdperk-Rutte 'ten einde loopt'. Er is behoefte aan een frisse wind, menen ze. Ook is er angst voor het 'Balkenende-scenario', waarmee ze bedoelen dat het te lang doorgaan (qua ambtstermijn) tot gevolg heeft dat de partij bij de volgende verkiezingen wordt afgestraft en gehalveerd.
Ook Klaas Dijkhoff krijgt kritiek over zijn 'populistische stijl' en 'proefballonnetjes'. Toch vindt 90 procent hem wel 'een man van het volk'. De potentiële samenwerking met GroenLinks zien veel VVD'ers ook niet zitten.
Aan alle reacties valt te merken dat er grote onzekerheid heerst binnen de VVD. Het besef begint te dagen dat de partij meer is blijven zitten voor de macht dan voor de idealen van de achterban. Dijkhoff schijnt dit goed in te zien en wordt ook eigenlijk als enige opvolger voor Rutte gezien. Na hem zijn er wel een paar namen, maar die worden véél minder vaak genoemd en lang niet even positief.
Wie het artikel leest, kan ook eenzelfde soort sentiment lezen dat aansluit bij het gedachtegoed van Forum voor Democratie. Daarmee lijkt het mogelijk dat als Dijkhoff de boel niet weet te redden, een aanzienlijk deel van de VVD een poging waagt bij FVD. De VVD 'is geen debatpartij meer' en 'soms niet rechts genoeg', wordt er gezegd.
Het rommelt er dus nogal, zonder dat er een goede oplossing voor is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten