Annemarie van Gaal houdt van buitenlandse werknemers: “Ze werken KEIhard!”

En: “We kunnen niet meer zonder.

De Telegraaf-columniste Annemarie van Gaal zal ongetwijfeld voor flink wat opwinding zorgen onder nationalistisch quasi-rechtse twitteraars. Ze laat namelijk weten in principe een groot fan te zijn van buitenlandse werknemers. Wat Annemarie betreft moeten er meer, meer, meer van dat soort mensen naar Nederland komen:

[I]k heb absoluut niets tegen buitenlandse werknemers, ze werken keihard en we kunnen niet meer zonder ze. Feit is dat we in ons land simpelweg te veel vacatures hebben en té veel mensen die niet willen of kunnen werken.

In de rest van haar column levert ze tevens kritiek op met name Poolse arbeidsimmigranten die onze welvaartsstaat misbruiken om lekker van de bijstand te leveren én komt ze met ideeën aan om bijstandstrekkers zo ver te krijgen tóch eindelijk aan het werk te gaan, opdat het vacature-overschot enigszins beperkt kan worden.

Dat voorstel is best interessant. Zo wil ze dat bijstandstrekkers de mogelijkheid krijgen om zes maanden aan de slag te gaan, zonder verlies van uitkering, kortingen, etc. Na die zes maanden moet de werkgever hen dan aannemen (want die kosten worden gedragen door de staat). De idee is dat dit de stap kleiner maakt voor de uitkeringsgerechtigden om aan het werk te gaan, én voor werknemers om mensen die al heel lang werkloos zijn in dienst te nemen.

Op zich geen slechte gedachte, maar er is wel een probleem (één van meerdere problemen): hoe ga je werknemers dwingen om die mensen aan te nemen? En moeten we dat zelfs maar willen, dat werknemers daartoe mogelijk gedwongen kunnen worden?

Ik heb een ander idee: laten we de bijstand beperken tot een jaar of vier. Na vier jaar vervalt ieder recht op de bijstand. Eerst krijg je een jaar of twee een werkloosheidsuitkering, daarna een jaar of vier bijstand… daarna is het over en voorbij met de pret. Als je dan geld wilt hebben zul je aan het werk móéten (tenzij je natuurlijk lichamelijk of geestelijk niet in orde bent, waardoor je recht moet hebben op de WAO).

Zou dat werken, denk je


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Rationalist

  Michael,

  Corrigeer je artikel even. Je gebruikt meermalen abusievelijk het woord “werknemer” waar je juist “werkgever” bedoelt.

  Groeten.

 2. Satty

  ‘Zou dat werken, denk je’

  Yep. Ik ben voor. Wat mij betreft sowieso een tegenprestatie bij bijstand, maak je maar nuttig.

 3. van Urk

  ”Ze werken hard”..Nou dat valt ook wel mee hoor..Ze zijn van huis uit wel gewend om langere werkuren te maken. Maar qua tempo..

  1. Satty

   Zo dat maakt in warehousing bv zo’n groot verschil.

   1. marco1

    Jaja

    1. Satty

     Nee Marco. Misschien dat stuk over Bol.com eens lezen in de volkskrant een poosje geleden. De productie is aanmerkelijk hoger.

  2. Joop Klepzeikert

   Ze doen vooral heel druk, maar de productiviteit ligt inderdaad stukken lager dan dat van Nederlanders.

   1. DidiMadloba

    Jammer. In elk geval in Engeland was het een aanleiding tot de Brexit dat Polen zoveel meer presteren voor zoveel minder geld dat Engelse arbeiders daar niet tegenop kunnen.

    Je merkt aan alles dat de Engelsen nog lekker koloniaal dromen. Praatjes voor tien maar aartslui. Omdat ze vroeger inboorlingen hadden om het werk te doen.

  3. Siemien

   Ja werken hard, krijgen te weinig betaald en vervolgens vraagt men ww aan om als God in Polen de Nederlandse staatskas leeg te trekken voor inmiddels € 32.000.000 per jaar.
   Ik stel vast dat de Nederlandse bevolking keihard wil werken maar de kans niet krijgt omdat de allochtonen “nieuwe” Nederlander ook een kans moet krijgen.
   En dat is de schuld van Afrika..

 4. Henk-Jansen

  Michael is van mening dat als je geen baan kunt krijgen dat je dan maar op de straat moet leven.

  Denken dat mensen in de bijstand zonder redenen gewoon weigeren om te werken is echt een asociale gedachte.

 5. Joop Klepzeikert

  Madam van Gaal gaat weer eens volledig voorbij aan de werkelijke productiviteit van werknemers, die onder Nederlanders veel hoger is dan onder Oostblokkers en nog veel hoger dan onder Arabieren en Afrikanen.
  Door de massa-import van die lui zakken we in Nederland steeds verder weg op die ranglijsten. In 2016 stonden we nog op plek 5, in 2017 was dat al gedaald naar plek 9 en dat wordt alleen maar erger.
  Zie daarvoor: https://www.daskapital.nl/5137932/lijstje_in_welke_landen_zijn_w/

  Ook in het bedrijf waar ik voor werk zien we steeds meer in dat je 2 Polen tegen 1 Nederlander nodig hebt om het zelfde te produceren. Arabieren en Afrikanen is zelfs 3 tot 4 tegen 1 Nederlander voor de zelfde productie.

  1. marco1

   En in de warehousing maakt het niet uit, die bedrijven sluiten vaak contrakten dat ze geen wachturen betalen. De lusten van de goedkopere arbeidskrachten hebben ze wel en de lasten schuiven ze door naar de transporteurs.

  2. Satty

   Je zult in dit soort staatjes ook productie middelen moeten meenemen. Dit is mensen naar de mond praten Nederlanders zijn erg lui.

 6. TD

  Dat werkgevers mensen die 8 jaar of langer bijstandsgerechtigd zijn,in dienst gaan nemen betwijfel ik!
  Vaak is hun motoriek beperkt tot het bedienen van de afstandsbediening,en de energiecurve snel een dalend lijn laat zien bij verrichten van arbeid,mensen wennen ontzettend snel aan nietsdoen!
  Ik bedoel het niet degenererend,het zijn feiten!

 7. Arafat

  @ Siemien Ik kan u nu helemaal niet meer volgen! Eerst beweerde u in het verleden dat de allochtonen niet wilden werken en te lui zouden zijn als ik u eerdere berichten lees. vervolgens beweert u nu dat wij de banen van de Nederlanders zouden “inpikken”? Wat is het nu? hahaha
  Echt consequent bent u niet in uw opvattingen en argumentatie!

 8. DidiMadloba

  Praktijkmensen van de instanties weten dat er onder de werklozen een “granieten bestand” is van lieden die je never nooit aan het werk gaat.
  Verder is het een misverstand dat iedereen aardbeien kan plukken.
  Professioneel plukken gaat in een razend tempo en vereist een grote handigheid.

 9. Heras

  Er zijn al zoveel ideeën geopperd.
  Als werkgevers nu eens stoppen om polen aan te nemen, daarvoor in de plaats moeten ze verplicht worden om AZC-ers in te zetten. Desnoods tegen een lager loon, omdat die mensen al gratis onderdak hebben. Zo ga je verveling tegen bij de AZC-ers, krijgen werkgevers goedkope krachten en als er geweigerd wordt om te werken; dan geen kans op verblijfsvergunning.

  En daarvoor moet de overheid eens aan de slag. Niet meer de mensen laten profiteren van het zweet van de ander. Maar een wet bedenken om iedereen werkgelegenheid aan te bieden.

  1. umhnz

   Quote: Maar een wet bedenken om iedereen werkgelegenheid aan te bieden.
   .
   De SP zou haast jaloers worden op dit idee.
   Links-linkser-Heras.

  2. DidiMadloba

   Nee dus.
   Al dat gezeur over “massa-immigratie” slaat nergens op – feit is dat de overheid zijn uiterste best doet om de economische migranten die de AZCs bevolken zo snel mogelijk weg te werken. Dus moeten ze hier vooral niet aan het werk gezet worden.

   En als we dan arbeidskrachten te kort komen? Dat was ook het argument om in de jaren ’60 massaal Marokkanen aan te trekken, wat achteraf gezien enorme maatschappelijke kosten met zich meebracht.

 10. DidiMadloba

  En die Belg Baudet werkt harder dan goed is voor Nederland.
  Ik wed dat hij nog Rooms is ook. Terwijl het échte Nederland tachtig jaar vocht tegen een Roomse uitzuiger.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.