Escape rooms zijn zo 2018, hier is het VR-uitje

Virtual Reality breekt aan een topsnelheid door. Werd het enkele jaren geleden nog voornamelijk gebruikt voor gezondheidsdoeleinden, dan dringt het ondertussen de huiskamer binnen. En als je er thuis spelletjes mee kan spelen, kan dat uiteraard ook op locatie en in groep: als teambuildingactiviteit met je collega’s, voor een verjaardagsfeestje of met een groep vrienden. Place to be: de experience centers die als paddenstoelen uit de grond schieten. Deze experience centers verdringen de escape rooms als dé trend van 2019.

Virtual Reality is, in tegenstelling tot escape rooms, vrij nieuwe technologie en dat maakt het net zo interessant. Het eerste commerciële gebruik was hoofdzakelijk voor professionele doeleinden. Architecten die potentiële kopers met een VR-bril een nog te bouwen woning lieten verkennen. Of in de medische sector. Zo vonden twee studenten drie jaar geleden een handschoen uit die gebarentaal omzet in gesproken woorden. Een grote verbetering voor onze dove medemensen. Die handschoen heeft zo veel mogelijkheden dat het niet lang duurde eer je er ook mee kon gamen.

Ook verlekkerden gamers zich op de VR-bril die architecten gebruikten. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. “Een paar jaar geleden kon je met een VR-bril bijna alleen maar enkele Virtual Reality-spellen op de consoles spelen. Gelukkig is de huidige realiteit heel anders. De lijst met compatibele spellen is aanzienlijk vergroot. Tegelijkertijd zijn er tegenwoordig niet alleen games en applicaties voor consoles, maar ook voor computers en smartphones”, legt Alexander Eser van TECHSPRING uit. “Een paar voorbeelden van de meest interessante spellen zijn: Star Child, Far Home, Fallout 4 en Resident Evil 7. Er is ook steeds meer educatieve content voor de Virtual Reality-applicaties. Een van de meest populaire is Titans of Space, waarmee je een rondleiding door de ruimte kunt maken.”

Klinkt geweldig toch? Een VR-bril is jammer genoeg niet goedkoop: afhankelijk van het toestel betaal je al gauw tussen 400 en 800 euro. Je kan ook het kartonnen exemplaar van Google bestellen voor minder dan 10 euro, maar of dat nu zo’n fantastische ervaring biedt, is twijfelachtig.

Ben je niet zo’n fervente gamer of is je budget beperkt maar wil je wel ontdekken wat Virtual Reality te bieden heeft, dan kan je een experience center bezoeken. Zo zijn er VR-rooms is onder andere Utrecht en Amsterdam. Daar kan je soldaatje spelen met een geweer dat echte terugslag geeft als je de vijand neerknalt. Draag je een speciaal vest erbij, dan voel je het ook als je geraakt wordt door de vijand. Je overwint je hoogtevrees door op een echte plank te stappen die tussen twee wolkenkrabbers ligt of wint een Grand Prix in een echte racestoel. Rij wel voorzichtig want ook hier voel je de terugslag als je botst.

Een van de oudste aanbieders van VR-ervaringen is Enversed in Eindhoven. Enversed startte drie jaar geleden met zeven kamers met virtual reality-toepassingen en drie ruimten met racesimulatoren. 75 personen konden er tegelijkertijd gebruik maken van VR. Dit jaar nog opent Enversed een tweede vestiging maar waar dat zal zijn, wil de zaakvoerder nog niet kwijt.

Sta je al klaar om te vertrekken naar het VR-center bij jou in de buurt? Lees nog even verder. In de meeste centers kan je gewoon naar binnen wandelen maar is de kans groot dat alles al volgeboekt zal zijn. Toch als je in de week gaat. Omdat het als vermaak nog in de kinderschoenen staat, zijn het vooral groepen, afkomstig van bedrijven, die de VR-technologie komen uittesten… om ze nadien misschien zelf te gebruiken. Moet toch kunnen: een discussie met je collega beslechten met VR-brillen, 4D-geweren en 4D-vesten. Niet?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Joop Klepzeikert

    Ik wens VR gebruikers héél veel sterkte met hun ogen. De jeugd verziekt de ogen al enige decennia door uren op schrmpjes te turen. Dat gaat nog veel erger worden als ze die schermpjes een paar centimeter van de ogen achter vergrootglazen gaan houden.
    Over een jaar of 10 heeft bijna iedereen onder de 30 een bril met jampotglazen nodig.
    Sterkte.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.