Henk Otten is een weg-met-ons D66'er: "Als je nog een keer over het christendom begint dan stap ik op"

Geen categorieapr 22 2019, 12:00
Nou, dahaag Henk. Ga maar lekker buiten spelen jongen.
Eén van de aspecten van het interview van Henk Otten met de NRC waar helaas weinig aandacht aan is besteed, zijn de opmerkingen van de man over het christendom en andere culturele zaken.
Otten doet deze culturele-religieuze zaken af als irrelevant en, misschien eerst en vooral, één grote afleiding. Sterker nog, zegt hij duidelijk, hij heeft Baudet een keer heel duidelijk verteld dat als die "nog een keer over het christendom begint" hij, Otten, "opstapt." Hij legt uit aan de Baudet-hatende krant voor wiens karretje hij zich liet spannen:

Dat was in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. We zaten in de versplintering-op-rechts-fase en hij wilde ineens een soort christelijke kant op. Hij zat bij de EO, bij Andries Knevel, en het ging over Latijnse bijbelteksten en zo...

Ik ben zelf licht christelijk opgevoed, Nederlands hervormd en ik zat op een christelijke school. Maar ik wil politiek los zien van geloof. We moesten in die tijd de concurrentie aan met VNL van Jan Roos, Nieuwe Wegen van Jacques Monasch en dat soort partijen. Ik zei: nu moet je niet de kant op gaan van de ChristenUnie en de SGP. Dat zie ik niet zitten en onze kiezers ook niet.

Pardon? Eén van Baudets grote krachten is nou juist zijn nadruk op cultuur. Natuurlijk willen mensen niet dat hij een soort populistische SGP wordt, maar zijn kiezers willen wel degelijk dat de ideeën van de joods-christelijke cultuur fanatiek verdedigd worden -- niet alleen in de media, maar ook in de politiek.
Otten wordt hiervoor terecht bekritiseerd door onze eigen Teunis Dokter:
https://twitter.com/DokterTeunis/status/1120201885712048129
We kunnen het er allemaal over eens zijn dat het gebruik van "dog whistles" onacceptabel is, maar daar gaat het hier niet over. We hebben het hier over respect voor de judeo-christelijke cultuur, en meer specifiek de christelijke religie, die toch echt een ongekend grote rol heeft gespeeld in de Nederlandse cultuur en geschiedenis.
Het is prima dat christendom-haters en weg-met-ons-fanatiekelingen als Otten politiek actief zijn, maar het zou wel prettig zijn als ze zich allemaal zouden verenigen in één en dezelfde partij: D66. Dan weten we immers in ieder geval waar we die zelf-haters kunnen vinden -- en dus ook op welke partij we vooral niet moeten stemmen als we wél iets van waardering hebben voor onze cultuur én nationaal-culturele geschiedenis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten