Henk Otten is een weg-met-ons D66’er: “Als je nog een keer over het christendom begint dan stap ik op”

Thierry Baudet en Henk Otten. Bron: FVD / Twitter.
Foto: Thierry Baudet en Henk Otten. Bron: FVD / Twitter.

Nou, dahaag Henk. Ga maar lekker buiten spelen jongen. 

Eén van de aspecten van het interview van Henk Otten met de NRC waar helaas weinig aandacht aan is besteed, zijn de opmerkingen van de man over het christendom en andere culturele zaken.

Otten doet deze culturele-religieuze zaken af als irrelevant en, misschien eerst en vooral, één grote afleiding. Sterker nog, zegt hij duidelijk, hij heeft Baudet een keer heel duidelijk verteld dat als die “nog een keer over het christendom begint” hij, Otten, “opstapt.” Hij legt uit aan de Baudet-hatende krant voor wiens karretje hij zich liet spannen:

Dat was in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. We zaten in de versplintering-op-rechts-fase en hij wilde ineens een soort christelijke kant op. Hij zat bij de EO, bij Andries Knevel, en het ging over Latijnse bijbelteksten en zo…

Ik ben zelf licht christelijk opgevoed, Nederlands hervormd en ik zat op een christelijke school. Maar ik wil politiek los zien van geloof. We moesten in die tijd de concurrentie aan met VNL van Jan Roos, Nieuwe Wegen van Jacques Monasch en dat soort partijen. Ik zei: nu moet je niet de kant op gaan van de ChristenUnie en de SGP. Dat zie ik niet zitten en onze kiezers ook niet.

Pardon? Eén van Baudets grote krachten is nou juist zijn nadruk op cultuur. Natuurlijk willen mensen niet dat hij een soort populistische SGP wordt, maar zijn kiezers willen wel degelijk dat de ideeën van de joods-christelijke cultuur fanatiek verdedigd worden — niet alleen in de media, maar ook in de politiek.

Otten wordt hiervoor terecht bekritiseerd door onze eigen Teunis Dokter:

We kunnen het er allemaal over eens zijn dat het gebruik van “dog whistles” onacceptabel is, maar daar gaat het hier niet over. We hebben het hier over respect voor de judeo-christelijke cultuur, en meer specifiek de christelijke religie, die toch echt een ongekend grote rol heeft gespeeld in de Nederlandse cultuur en geschiedenis.

Het is prima dat christendom-haters en weg-met-ons-fanatiekelingen als Otten politiek actief zijn, maar het zou wel prettig zijn als ze zich allemaal zouden verenigen in één en dezelfde partij: D66. Dan weten we immers in ieder geval waar we die zelf-haters kunnen vinden — en dus ook op welke partij we vooral niet moeten stemmen als we wél iets van waardering hebben voor onze cultuur én nationaal-culturele geschiedenis.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

58 reacties

 1.   

  ”Hun geest zit gevangen in hun goede geweten. De domheid van de goeden is ondoorgrondelijk schrander. Maar dat is de waarheid: de goeden moeten farizeeërs zijn – ze hebben geen keuze.”

 2.   

  Na ruggespraak gehouden te hebben bekent Michael kleur in de Otten-gate.
  Nu Tim nog.

 3.   

  Knikker die nestvervuiler eruit. En s.v.p. geen foto meer. Ik kan die kop niet meer zien.

 4.   

  Quote: Eén van de aspecten van het interview van Henk Otten met de NRC waar helaas weinig aandacht aan is besteed, zijn de opmerkingen van de man over het christendom en andere culturele zaken.
  .
  Niet onderbelicht maar in de spotlights gezet door Michael.
  De stok om de hond te slaan is gevonden .
  De afleiding van de kern van het verhaal is in werking gezet.
  Misleiding of omleiding door DDS?

 5.   

  We kunnen nu wel vaststellen dat Henk Otten een domme man is. Heel dom, om zo bij het eerste het beste interview in een landelijke krant helemaal leeg te lopen. Ongeschikt ook, om een partij in opbouw te leiden.

  Maar Baudet en Hiddema zitten nu wel met de brokken. Want Otten wordt sowieso senator, dat valt niet meer terug te draaien. Ze hadden Otten vorig jaar al moeten lozen, toen hij ruzie kreeg met andere bestuursleden van FvD.

  Otten is een onruststoker. En Baudet en Hiddema zijn met handen gebonden. Want voor je het weet stapt Otten als senator uit het Forum en gaat hij alleen verder. (Of sluit zich aan bij de VVD).

  1.   

   Wordt Otten zowiezo senator? Ik lees ook dat als de FvD statenleden het advies/opdracht krijgen van Baudet en Hiddema om Otten niet te stemmen, dan komt Otten niet in de Senaat.. Vraag blijft bij mij dan nog, kan Otten als medeoprichter de stekker uit FvD trekken? Hoe is dat formeel geregeld in de Statuten van FvD? Of kan Otten een geldkraan dichtdraaien? Ik weet het niet..het is mij te vaag bij FvD ..ook op dit punt

  2.   

   Gekko. Ja, daar zit je dan en het wordt alleen maar gekker.

 6.   

  Ik zie dat de hetze tegen Otten al aardig op stoom begint te komen.

  Baudet houdt zich echter muisstil. Mogelijk hoopt hij dat de interne verdeeldheid overwaait.

  1.   

   Hij houdt zich gedisciplineerd stil om af te wachten of er nog andere D66 / VVD plants FvD zijn binnengedrongen. Otten heeft zijn ware aard laten zien en zijn dagen binnen FvD zijn geteld.

   1.   

    Ik begrijp dat Baudet een tactische pauze neemt alvorens hij alle verraders uit de partij gaat flikkeren

    :)

    1.   

     Jij begrijpt er helemaal niets van Rientje, Rientje is namelijk een zeer zieke islamitische randdebiel, Rientje denkt alles te weten, daarnaast steekt zijn fetisj probleem zeer regelmatig de kop op..
     Rientje is ook gewoon een dom jongetje met taal nazi-achtige trekken

 7.   

  De heer Henk Otten denkt dat ons cultuur is ontstaan op het moment dat D66 werd opgericht.

 8.   

  Geenstijl: Nummer 2 FvD zegt hele zinnige dingen in nrc
  TPO: Aalberts op Zondag – Henk Otten heeft een verstandige boodschap voor Forum voor Democratie
  TPO: Bassiehof – Henk Otten heeft een punt maar het is nu wachten op de reactie van Thierry Baudet
  Joop: Aan de ene kant nuchterheid, aan de andere kant de dronkenschap van het grote eigen gelijk
  .
  Er zijn heel wat meningen.

  1.   

   Inderdaad.
   Allemaal speculatie. We gaan het zien.

 9.   

  Ik vond dit nog het minst storend aan Otten’s uitspraken.. Het feit dat dit punt onderbelicht bleef tot nu toe, geeft misschien ook wel aan dat mensen niet zo veel meer met geloof hebben ( Ook christendom), als je los bent van geloof of religie dan zie je dit niet als een aanval op jezelf..Europa heeft een joods-Christelijke traditie.., ja ook een germaanse traditie.. maar inmiddels toch ook een traditie van niet-gelovigen..en wat kunnen de leden van die traditie kritiek ‘geloof’ of ‘religie’ schelen..die voelen zich niet aangevallen, maar misschien wel gesterkt door de woorden van Otten.. Is er al een partij zoals FvD en PVV, die hetzelfde denkt en in programma heeft staan, maar die zegt: wij zijn tegen immigratie, maar laat die religie maar zitten..Ik zie zo’n partij niet.. PVV zegt : grenzen dicht, helemaal niemand er meer bij ( Mijn voorkeur) FvD zegt: afremmen, maar mensen mogen wel komen met werkvergunning ( Minder expliciiet tegen toestroom, en ook hier bij FvD komen immigranten binnen uiteindelijk, dus de deur blijft bij FvD op kier en kost het geld, want ook die mensen moeten zorg hebben etc, etc,..) Nogmaals er zijn té weinig partijen nog op de politieke menukaart..zolang dat blijft bestaan wrijven de huidige ‘kartelpartijen’zich in hun handjes..

  1.   

   Idd. Een heel vaag clubje dat fvd. Her hoofddoel was de PVV halveren. Dat is gelukt en nu kunnen ze het clubje weer opheffen.

 10.   

  De discipelen van Baudet ex-communiceren Otten als lid van de Rechts-Populistische Kerk.

 11.   

  Verstandige en fatsoenlijke mensen stemmen PVV.

 12.   

  Otten’s beste optreden zal zijn aftreden zijn. Deze narcistische dwarsligger doet meer kwaad dan goed voor FvD en voor Nederland.

 13.   

  Otten . De uitstraling van een tweede hands autoverkoper. Zei ik een paar maanden geleden al. Verbazingwekkend hoe half mongeaul Nederland zich laat belazeren.
  Jammer trouwens dat het weer zo slecht wordt met koninginnedag.

  1.   

   Koninginnedag, Santiago?

   Weer iemand die in het verleden leeft.

   1.   

    Dat zegt alles over santi Gekko hahahahahaah Tja PVV

   2.   

    Ja natuurlijk! Die gochem, van Oranje is toch een ”poefter’!

    Een poefter is, Een luie donder die nooit iets regelt, en altijd het op het laatste moment laat afweten. Meestal heeft zo’n figuur ook geen baan, of heeft hij/zij geen motivatie om wat dan ook te doen. Gewoon een onbetrouwbare hond.

   3.   

    Gekko. Nee hoor, maar in Nederland is maar 1 baas en dat is nog steeds koningin Bea . Dat dikke prinsje zit er alleen voor de show.

  2.   

   Dat wordt dan natte koek happen voor die imbecielen.

 14.   

  Wanneer er in het bestuur zoveel verdeeldheid is
  Hoe kan het met het volk goed komen?

 15.   

  Ik hoop dat ze er uit gaan komen en zo niet, niet getreurd, de FVD gaat gewoon verder. We zien het al jaren bij diverse partijen hoeveel ministers er zijn opgestapt. Zie maar bij de VVD hoeveel ministers daar al zijn opgestapt omdat het vertrouwen onderling niet liep en vele moties van wantrouwen werden ingediend. We zagen het ook gebeuren bij andere partijen. Het is gewoon doodnormaal dat zulke dingen nu eenmaal plaatsvinden als er onenigheid is binnen een partij. Maar de media speelt er altijd graag op in om fanatiek te schrijven dat wellicht de FVD uit elkaar valt en in werkelijkheid meevalt en niet gebeurd. We hebben dat de afgelopen jaren vaker meegemaakt dat de partij gewoon weer de draad oppakt. Voor zover gaat alles gewoon door. Jammer voor de huilebalken van de kartelpartijen die wel hopen op instorten van een partij want ze willen maar graag de burger plunderend leeggeroofd achterlaten de komende jaren. Maar dat laten we niet gebeuren, wat vind u?

 16.   

  Dit zijn de miezerige zelfpijpende deep-state mollen die er a.s.a.p uit gepierd moeten worden. Sowieso zou er niemand van Forum moeten babbelen met het haatzaaiend Goebelliaans Fake News-bezettingskrantje het NSB-Handelsvod.

  1.   

   Ik heb je een tijdje gemist. Goed je weer te lezen. Dat maakt mijn Paasdag vrolijker. Ga door! Want je scherpe reacties snijden immer hout.

   1.   

    Much obliged

    1.   

     “Ga door! Want je scherpe reacties snijden immer hout.”

     +1

   2.   

    Ik heb de vlag uitgestoken.
    Komt laat ons allen genieten van dit wonderschone moment.

    1.   

     je voert de grootste trol van DDS beter negeren die flapdrol

   3.   

    Heeft u zo’ treurig bestaan ?

    1.   

     @Heinz: Het gaat niet over jou, jij was er al.

  2.   

   Ja fijn dat u er weer ben TRBK :-)

  3.   

   Met Two Raven krijgen we weer directe mededelingen vanuit de gesloten afdeling.

   Ergens wel leerzaam.

 17.   

  Nog efkes en dan komt onzen Derrie ook uit de kast.
  Schijnheilige Klote VVDer

 18.   

  Otten is een van de mollen die, ongetwijfeld, zijn geplaatst in de FvD.
  Helaas, zo werkt het in dit land.
  Dat hebben we met lijst Fortuin wel kunnen zien.

  1.   

   Otten zit er al vanaf het begin. Die heeft Forum mede opgericht. Die is niet als mol geplaatst of wat dan ook want die zit er al vanaf het eerste moment toen het Forum nog niet eens een politieke partij was.

   Maar je kon het al zien aankomen eigenlijk. Want ten eerste verleden jaar was dat gezeik er met die leden die eiste dat Otten op zou stappen. Baudet koos toen voor Otten en knikkerde die gasten eruit En vlak voor de verkiezingen toen zei die nog dat het Forum niet zozeer voor een nexit is.

   Politiek gezien zijn ze het niet geheel met elkaar eens.

   1.   

    Robert. Ga er maar van uit dat Otten gewoon even gebruikt is. Wat niet meer nodig is gewoon weg pleuren.

    1.   

     Ach als dit een staartje krijgt dan weten we wel gelijk wie de touwtjes echt in handen heeft in de partij. Wordt Otten tot de orde geroepen door Baudet of damt Baudet in en kruipt die bang in zijn hoekje.

     1.   

      Ik gok op het laatste.

 19.   

  LPF 2 in de maak , daaaaag FvD :)

  1.   

   Ja tuurlijk. Alleen de vergelijking is al behoorlijk debiel. LPF werd binnen een maand opgezet

 20.   

  Onmiddellijk er uit met dit figuur, snel weg wezen.

 21.   

  Aanloop naar het vormen van een nieuwe partij,er zitten altijd een paar vuile eieren in,gelijk naar buiten ,wat denkt die eikel wel niet .

 22.   

  Ik verwacht wel dat het forum toneelstukje nog wel doorgaat tot de 2e kamer verkiezingen. PVV moet klein blijven.

  1.   

   Dan is het toch een doorzichtig toneelstukje.. Het toneelstukje van eensgezindheid en tegelijkertijd elkaar bestrijden. Ik houd toch meer van andere partijen, die met één mond spreken..

 23.   

  Baudet en Hiddemeister graag een duidelijk gesprek met deze “splijtzwam”, vooral binnens-kamers, geen voer voor het linkse journaille en klaar is kees!

 24.   

  Latijnse bijbelteksten bestaan niet. Het Oude Testament is in het Hebreeuws geschreven, het nieuwe in het Grieks.

  Die Joods-christelijke cultuur is christelijke cultuur die niet antisemitisch wil lijken. Maar het Joodse geloof lijkt meer op de islam dan op het christendom. Joden en moslims zijn strikt monotheïstisch, maar van het christendom is dat niet zo duidelijk, vanwege de “heilige drie-eenheid”.

  Baudet hecht aan een soort eikenhouten cultuur. Maar onze Nederlandse cultuur was altijd al “weltoffen”, open naar de wereld, en anno 2019 zeker.

  Intussen vermoed ik dat Baudet rooms is, en Nederland is ontstaan uit een 80-jarige strijd tegen een roomse dictator. Dus als hij consequent is vertrekt hij naar België, waar de familie Baudet vandaan komt.

 25.   

  Nou… iedereen zit met smart te wachten op een reactie van Thierry of Henk. Wie heeft de scoop!?!?

 26.   

  De eerste Latijnse versie van het Nieuwe Testament is mogelijk de oudste en ouder dan de Griekse. Analyse van persoonsnamen, plaatsen en dergelijk doen dat denken.

 27.   

  Ik zie toch vaak wel, dat als er een nieuwe partij is, dat die langzaam wordt bevolkt met ex-VVD-ers om dan van binnenuit zo’n partij achter het VVD beleid te krijgen, zodat de VVD steeds meer macht krijg. De Partij 50 plus heeft inmiddels een ex-VVD-er ( Hij schijnt zelfs nog VVD-lid te zijn, heeft kennelijk ook geen problemen met dubbele nationaliteiten, dus ook niet met dubbel lidmaatschap) Geert Dales…ik zie hier toch een strategie..

 28.   

  @ Robert75
  Een mol kan zich ook zelf plaatsen in een Partij, dat hoeft niet door anderen te worden gedaan. Die mol en mijn tuin, kwam van een andere tuin (VVD tuin) die kwam zelf ..

 29.   

  In ieder geval …de kritiek heeft Baudet verrast en er is geen richtingenstrijd of meningsverschil..dus Baudet is dus tegen de Nexit. Dat is dan duidelijk.. PVV is vóór Nexit. Dan is er wat te kiezen..

 30.   

  De opstelling van Henk Otten is begrijpelijk en goed verdedigbaar. Hij keert zich niet tegen het christendom of de (vermeend) joods-christelijke cultuur, maar tegen het vermengen van politiek en religie. Dat past in de traditie van scheiding van kerk en staat.

  Otten wijst het gebruiken van het christendom, of religie in algemene zin in de politiek af. De reactie van Teunis Dokter (‘Objectieve journalistiek bestaat niet, ik probeer dan ook niet’) slaat daarom de plank mis. Otten keert zich niet tegen het christendom of ‘de christelijke cultuur’ (?), maar tegen het gebruik van religie in de politiek.

  Otten neemt ook afstand van identiteitspolitiek die om politieke redenen een religieuze identiteit construeert. Een voorbeeld daarvan is president Trump die zijn achterban van vooral witte evangelicals op een sekte-achtige wijze met christelijke retoriek bedient, maar over wie het de vraag is of hij wel een christelijke overtuiging of levenswandel heeft. De kritiek op Trump en opinieleiders uit de alt-right beweging is dat hun identiteitspolitiek en pleidooi voor het christendom oppervlakkig en niet gemeend is en vooral politieke marketing om electorale redenen is.

  Baudet handelt omgekeerd aan Buma, Segers of Van der Staay. Waar christelijke politici terughoudend zijn in de verwijzing naar het christendom, zijn politici van niet-christelijke partijen (PVV, FvD) minder terughoudend. Dat is merkwaardig.

  De paradox is dat deze politici van de christelijke partijen CDA, CU en SGP in de praktische politiek terughoudender zijn in het gebruik van christelijke retoriek dan Baudet. Zij beseffen het gevaar hoe hun geloof politiek kan worden misbruikt en beschadigd. Zij hebben in de praktische politiek door schade en schande geleerd dat als ze met andere partijen iets willen bereiken het averechts werkt door zich te beroepen op hun religieuze gedachtegoed. Ze weten dat ze moeten schakelen naar een ideologisch neutraal terrein om tot overleg te komen.

  Baudet redeneert echter niet vanuit het belang van het christendom, maar vanuit zijn politieke profilering die de zogenaamde ‘joods-christelijke cultuur’ uitsluitend als middel voor zijn politiek en niet als doel gebruikt.

  Het is onduidelijk hoe ver en hoe diep Otten nadenkt. Het lijkt er sterk op zoals hij in het interview in NRC zei dat hij wat de positionering van de partij betreft de koers van Baudet te rechts-radicaal, te populistisch, te Angelsaksisch en te negatief vindt waar gaat om Baudets terminologie over ondergangsfantasieën en de pessimistische kijk op de westerse geschiedenis en Europa.

  Daarnaast ziet Otten het gevaar dat die vergaande aandacht voor culturele onderwerpen Forum voor Democratie afhoudt van het zich sterk maken voor sociaal-economische beleidsterreinen. Hoewel het wel opvallend en slecht doordacht lijkt dat Otten daarmee een ouderwets VVD-achtig perspectief kiest dat zich vereenzelvigt met ondernemers en multinationals, en niet de burgers.

  De ongerijmdheid van de opstelling van de huidige top van Forum is dat Baudet uitwijkt naar vergezichten, toekomstfantasieën, onbewijsbare veronderstellingen en hulpconstructies als de joods-christelijke cultuur, terwijl Otten een institutionele denkwijze hanteert die over de hoofden van de gewone burgers heen redeneert. Baudet en Otten pretenderen op te komen voor de Nederlanders, maar doen dat op z’n best via een lange omweg die op de korte termijn de economische omstandigheden voor Nederlanders niet aanpakt en verbetert.

  Uiteindelijk gaat het erom of Forum voor Democratie binnen de eigen gelederen ruimte geeft aan tegenspraak of niet. De keuze op dit moment is aan Forum om het beginsel van interne democratie en een zekere mate van pluriformiteit te omarmen of af te wijzen. Dat vergt goed nadenken en manoeuvreren van de partijleiding. De schrikbeelden zijn de anarchistisch LPF die met ruzie uit elkaar viel, maar ook de dirigistische SP of PVV die in de praktijk geen interne democratie kennen en daar nu de wrange vruchten van plukken: achteruitgang door stilstand.

 31.   

  De veren voor Henk Otten waren niet aaan te slepen hier op DDS en opeens is hij hypocriet ❗
  Zijn kop kan niet meer worcen gezien. Misschien dat een knipbeurt helpt. Wat een drama, past geheel in het theater wat Baudet heet.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!