Lachwekkende Europeanen eisen dat EU alleen “twee staten” als oplossing noemen voor Israël-Palestijnen fiasco

Met het oog op het binnenkort te verschijnen vredesplan voor het Midden-Oosten van de Amerikaanse president Trump hebben een aantal Europese politici en oud-politici afgelopen maandag 15 april een oproep gedaan aan de EU om alleen twee staten als mogelijke oplossing te beschouwen, dus met een Palestijnse staat naast de Israëlische staat.

Het is een volledig pro-Palestijnse oproep. Hoewel zo’n Palestijnse staat nog nooit bestaan heeft, zou alleen die tot “rechtvaardigheid en duurzame vrede” kunnen leiden. De Nederlandse ondertekenaars zijn Jozias van Aartsen (VVD) en Robert Serry (PvdA).

Je kunt je afvragen of deze ondertekenaars de ontwikkelingen in het Midden-Oosten de laatste decennia tot zich hebben laten doordringen.

Immers, sinds de ondertekening van de Oslo-akkoorden in 1993 tot circa 2014 was er een meerderheid aan de Israëlische kant voor de tweestatenoplossing en is daar over onderhandeld. En toch is die er niet gekomen. Omdat die mogelijkheid volledig kapot gemaakt is door de houding van de Palestijnse leiders.

Palestijnen willen geen tweestatenoplossing

Om te beginnen is elk internationaal voorstel voor de tweestatenoplossing door de Palestijnen consequent afgewezen. Recent gebeurde dit in 2000, 2001, 2008 en 2014.

Het lijkt alweer bijna vergeten, maar in 2014 strandden de vredespogingen van de vorige Amerikaanse president Obama op de vier nee’s van de Palestijnse president Abbas: nee tegen een definitieve vredesregeling, nee tegen een compromis inzake Jeruzalem, nee tegen Israëlische militaire aanwezigheid in de Jordaanvallei en nee tegen het bestaansrecht van een Joodse staat.

Sindsdien blijft Mahmoud Abbas verklaren dat de Palestijnen nooit zullen instemmen met een Joodse staat. Een ongelooflijke gotspe trouwens, als je bedenkt dat zijzelf een racistische Arabische staat – Joden niet toegestaan – gebaseerd op de sharia-wetgeving willen. Terwijl Israël bijna twee miljoen Arabische staatsburgers heeft, die kunnen stemmen, in het leger mogen dienen en in alle mogelijke functies van hoog tot laag werkzaam zijn.

Over de vredeswil van Hamas kunnen we helemaal kort zijn. Ook in hun ‘gematigder’ beginselprogramma staat dat Israël vernietigd moet worden.

Overigens is dit een consequente houding van de Palestijnen sinds 1937, toen de tweestatenoplossing voor het eerst werd voorgesteld. Een Joodse staat – in welke vorm dan ook – was en is voor de Palestijnen onaanvaardbaar.

Terreur als middel

De tweede factor waardoor het draagvlak voor de tweestatenoplossing is weggesmolten, zijn het voortdurende Palestijnse geweld en de terreur.
Voor Hamas is dit duidelijk, dat besteedt al haar geldsmiddelen en energie in de oorlogsindustrie tegen Israël (wapens, raketten en terreurtunnels).

Maar ook het zogenaamd gematigde Fatah, dat de Westbank bestuurt, blijft via de Palestijnse media en onderwijs terreur verheerlijken. Terroristen zijn de rolmodellen van de Palestijnse maatschappij. Straten, sporttoernooien en scholen worden naar hen vernoemd. Palestijnse terroristen krijgen megasalarissen uitbetaald. Zelfs nu daardoor de buitenlandse financiële steun steeds verder terugloopt.

Palestijnse kinderen worden nog steeds gehersenspoeld met haat tegen Joden en dat de dood als islamitisch martelaar tijdens een terreurdaad het hoogste ideaal is. Dit maakt vrede in de ware zin van het woord ook de komende generatie weer onmogelijk.

Ongeschikt

In de derde plaats hebben de Palestijnen tijdens hun 25 jaar van zelfbestuur laten zien volkomen ongeschikt te zijn voor een eigen staat.

Dat betreft niet alleen bovengenoemde agressie tegen Israël en Israëlische burgers. Palestijnse verkiezingen hebben al 13 jaar niet plaats gevonden. De Westbank en de Gazastrook hebben zich ontwikkeld tot twee los van elkaar functionerende dictaturen, die elkaars bloed wel kunnen drinken. Zo worden Fatah leden in Gaza gevangen gehouden en gemarteld. Omgekeerd gebeurt hetzelfde met Hamas leden in de Westbank.

Dieptepunt is uiteraard het al twee jaar lang weigeren door Fatah om nog te betalen voor elektriciteit en medicijnen in de Gazastrook, waardoor die daar grotendeels ontbreken.

Ook voor het overige – denk aan de corruptie, het gebrek aan burgerrechten en de dictatoriale onderdrukking – is het Palestijnse bestuur zo rampzalig voor de gewone Palestijn, dat bijna driekwart van hen aangeeft dat hun leven beter was toen zij nog onder Israëlisch bestuur stonden – de vermaledijde ‘bezetting’. Zelfs steeds meer Arabische landen keren zich door het wanbestuur en extremisme van de Palestijnen af en zoeken toenadering tot Israël.

Vredesplan Trump

De tweestatenoplossing is door de Palestijnen nog nooit geaccepteerd; door hen zelf gedood en ten grave gedragen. Het heeft werkelijk geen zin om te proberen dit dode paard op te graven. Net zo goed als het zelfbedrog is om te denken dat de Westbank en de Gazastrook ooit een eenheid zullen gaan vormen. Of om jezelf wijs te maken dat de moslimfundamentalistische Hamas af zou willen zien van de vernietiging van Israël. Maar de ondertekenaars van bovengenoemde verklaring willen dat allemaal blijven dromen.

Helemaal lachwekkend is dat zij daarom het nieuwe Amerikaanse vredesplan al afwijzen, nog voor zij de inhoud kennen.

Maar de tijd van loze bezweringsformules die ruim tachtig jaar lang ongeschikt zijn gebleken, is echt voorbij.

Het is nu tijd voor realisme in de benadering van het Midden-Oosten.

Awi Cohen,
bestuurslid Likoed Nederland.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Rien Noppen

  Likoed Nederland is een akelige extreem-rechtse organisatie die probeert een faire tweestatenoplossing in Palestina te saboteren.

  Het siert DDS niet om deze club hier een podium te bieden.

  1. bifbof

   Hier had toch kunnen staan zoiets als : naar mijn mening ? Of iets dergelijks ? En dan , Mahmoud Abbas is een aardige man of de erven Yasser ?

   1. hans-e-pans

    Volgens mij is er al een twee staten oplossing, te weten Israel en Jordanie.

    1. Dik

     @hans-e-pans: Inderdaad, Palestina bestaat al = Jordanië, ze spreken dezelfde taal en de vlag is bijna identiek.

   2. Dik

    @bifbof: Je faciliteert een zuigtrol.

  2. Peter Oudshoorn

   Als doortrokken antisemiet noemt Rien Noppen alles wat een Joodse zweem heeft ‘akelig extreem-rechts’. Alleen de Palestijnen deugen en zijn gelukkig extreem-links.

 2. Dik

  Als de Filistijnen hun wapens neerleggen is het gister vrede. Helaas gaan ze dat niet doen want ze hebben belang bij onlusten en geweld.

 3. Dik

  Volgens Palestijnse opgaven leven er in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever 5,2 miljoen Palestijnse Arabieren, en buiten die gebieden zouden er nog eens 5,5 miljoen leven. Daar komen 2,3 miljoen Arabieren bij met een Israëlisch paspoort, ofwel: de groep Arabieren die in 1948 de stichting van de staat Israël meemaakte, door velen van hen de ’Catastrofe’ (Naqba) genoemd, groeide van een kleine 1,2 miljoen mensen uit tot een kolossale groep van 13 miljoen, een vertienvoudiging sinds 1948.

  De Arabieren die in het huidige Israël leven, zijn de meest vrije Arabieren in het hele Midden-Oosten. Ze zijn vrij om te stemmen, partijen te vormen, in het parlement te worden gekozen, ook om in het leger te dienen, wat steeds meer gebeurt bij christelijke Israëlische Arabieren die in toenemende mate inzien dat het leven als christen in Israël verre te prefereren valt boven dat in een islamitische samenleving; het Midden-Oosten dreigt ’christenrein’ te worden zoals het al decennialang ’Judenrein’ is.

  Israël houdt de Westelijke Jordaanoever onder controle omdat het er van doordrongen is wat er kan gebeuren als de grensstrook met Jordanië opengaat voor wapenimport. Het kleine Gaza, waar volgens Gazaanse opgaven 1,9 miljoen mensen wonen, wordt na een korte oorlog met de PLO in 2006 door de islamistische Hamas bestuurd, en Hamas wil ook Israël Judenrein maken. In 2005 verliet de laatste Israëliër de Gazastrook, en sindsdien hebben Gazanen duizenden raketten op Israël afgevuurd in plaats van hun ideaal gelegen stadstaat, een scharnier tussen Israël en Egypte, tot bloei te brengen.

  Geleend van Leon de Winter, 17-4-2019

  1. Dik

   Provoceren
   Elke week offert Hamas opgefokte jongemannen aan het grenshek met Israël. Ze gooien brandbommen en provoceren het Israëlische leger, vaak met dodelijke gevolgen. Het is namelijk niet verstandig om een machtig buurland met raketten en brandbommen te bestoken, aangezien dat machtige buurland dat zal bestraffen.

   Toch doet Hamas dat. Het gaat om de beelden die die provocaties bij de media teweegbrengen: ogenschijnlijk onbewapende Gazaanse jongeren tegen bewapende Israëlische leeftijdgenoten. Het tragische is: in principe zal er vrede heersen zodra Gazanen geen raketten of brandbommen meer op Israël loslaten. Maar zonder gewelddadige provocaties, die de centrale Palestijnse mythe in leven houden dat 10,7 miljoen Palestijnen het ’recht op terugkeer’ hebben naar het huidige Israël, valt het bindmiddel tussen de vele Palestijns-Arabische clans weg. De onderlinge rivaliteiten zijn minstens zo hevig als hun afkeer van Israëliërs en Joden.

   Dries van Agt, onze onvergetelijke ex-premier, is al een tijdje een gepassioneerde antizionist. Vorige week verklaarde hij in de pers dat hij niet ’een heel volk van de kaart laat vegen’, en met dat volk bedoelt hij Palestijnse Arabieren.

   ’Van de kaart vegen’
   Wie is verantwoordelijk voor dat ’van de kaart vegen’? Volgens Van Agt is dat Israël. Het Joodse land is verantwoordelijk voor het ’van de kaart vegen’ van ’een heel volk’, ofwel van genocidale massamoord, want dat is wat ’een heel volk van de kaart vegen’ betekent. Het Joodse volk verkeert nu in een fase waarin het de omvang heeft van vóór de Holocaust, ruim zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De suggestie oproepen dat de Palestijnse Arabieren hetzelfde overkomt door de hand van de enige Joodse staat in de wereld getuigt van perverse kwaadaardigheid.

   Hoe erg het zelfgekozen lot van de Gazanen ook is (dat van de Arabieren op de Westelijke Jordaanoever is iets positiever), het onderscheidt zich nauwelijks van het bestaansniveau van de meeste Egyptenaren of Jordaniërs. Haat is de brandstof van veel Gazanen, ook al hebben zij een levensverwachting die beter is dan die van de Turken; dezelfde haat tekent Dries van Agt sinds zijn terugtreden uit de actieve politiek.

   Als Israël genocide zou willen bedrijven en een volk van de kaart zou willen vegen, dan doet het dat verdomd slecht: sinds 1948 is de omvang van het Palestijns-Arabische volk vertienvoudigd. Dat cijfer laat Van Agt achterwege, zoals hij in zijn antizionistische hetze alle cijfers achterhoudt die niet passen in zijn mythe van moordzuchtige Joden en kinderlijk onschuldige Arabieren.

   Ongegeneerd
   In zijn omgeving duiken steevast Joden op die hem steun verlenen. Dat zijn de leden van het marginale clubje ’Een ander Joods geluid’, die opvallend vaak gasten zijn bij de media omdat deze alibi-Joden de antizionistische dingen roepen die de media graag willen horen. Maar de on-Jood Van Agt durft wel. Hij is op hoge leeftijd en durft ongegeneerd te spreken over de schuld van Joods Israël aan het van de kaart vegen van een ander volk, ook al groeit dat andere volk als kool.

   Er zijn volken in de islamitische wereld wier lot veel tragischer is dan dat van de Palestijnse Arabieren, die dag in dag uit vrijwillig kiezen voor een gewelddadige confrontatie met Israël aangezien hun doel de vernietiging van Israël is. Met opzet verminkt Van Agt de werkelijkheid omdat zijn haat voor de Joodse staat groter is dan zijn respect voor de feiten. Wie beweert dat Israël genocide pleegt of wil plegen, is niet alleen een armzalige antizionist, maar vooral een abjecte antisemiet.

   Geleend van Leon de Winter, Telegraaf 17-4-2019

   1. Arie B

    Mooi stuk! En voor Van Agt geldt zeker: hoe ouder hoe gekker..

 4. Joop Klepzeikert

  Er bestaat maar 1 oplossing voor dat conflict daar en dat is ALLE moslims op de wereld uitroeien. Zolang dat niet gebeurd is zullen de moslims blijven proberen de Joden en andere kafir uit te moorden.

  1. Rien Noppen

   Joop stelt een Holocaust voor van epische omvang.

   Gelukkig ben je hopeloos de weg kwijt.

   1. marco1

    Ja het is in mijn ogen ook een beetje rigoureus,bizar en geen gezonde gedachte maar feitelijk wel een oplossing.

    1. Rien Noppen

     Dus een genocide op 1,8 miljard mensen lijkt u weliswaar een beetje rigoureus maar wel een effectieve oplossing, marco1?

     Gelukkig noemt u het ook bizar. Daar wou ik het maar op houden.

     1. marco1

      @Noppen ik zeg ook niet dat het een goed idee is en ben er ook zeker geen voorstander van , ik gaf alleen aan dat het feitelijk een oplossing is.

  2. Dik

   @Joop: De moslim is niet het probleem, de islam is het probleem.

   1. DidiMadloba

    De cultuur van het Midden Oosten (Behalve Israël) is het probleem. Autochtone Europese moslims (op de Balkan en in Rusland) zijn geen probleem.
    Omgekeerd zijn er christenen in het Midden Oosten die minstens zo erg zijn als de moslims daar.

    1. Seneca

     @Didi
     ik ben van mening dat u zich iets meer zou moten verdiepen in de ontwikkeling van de islam, in de Balkanlanden. ik ben bang dat u schrikt en zich afvraagt waar men mee bezig is. dit ‘bezig’ zijn is van toepassing op zowel Brussel als de overheden in de diverse Balkanlanden.

    2. DidiMadloba

     @Seneca: wie weet heeft u gelijk, maar kunt u voorbeelden geven?

     In Albanië belijden ze een14de eeuwse, zeer gematigde islam. Op straat geen hoofddoek te bekennen. En volop alcohol te koop.

     De oorlogen tussen de deelstaten van voormalig Joegoslavië in de jaren ’90 worden wel religieus geduid, maar ten onrechte. Echte oorzaak was de houding van de Serviërs, die zich nog steeds de baas waanden terwijl ze door iedereen werden uitgekotst.

     Miljoenen autochtone Russen zijn moslim, waaronder toptennisster Dinara Safina. Zonder hoofddoek uiteraard, maar wel afstammen van de Tataren.

  3. Brazil

   Ach de oplossing is zo eenvoudig, gewoon de staat Israël opheffen
   en klaar is Kees.

   1. van Urk

    Ik denk eerder dat de staat Nederland wordt opgeheven dan Israel.

    1. DidiMadloba

     Als dat zou kunnen…
     De Zeven Verenigde Nederlanden werkten sinds 1579 vrijwillig samen, maar pas onder de Franse bezetter rond 1800 slokte “Den Haag” de soevereiniteit van de provincies op. Ziet u de parallel? Als er een geldverslindende dictatoriale bureaucratische moloch is dan zit die in Den Haag.

   2. Rien Noppen

    Dit is net zo’n absurd voorstel als beweren dat het Palestijnse volk niet bestaat en geen recht heeft op een eigen staat.

  4. DidiMadloba

   In de Tweede Wereldoorlog kwamen “maar” 6 miljoen joden om, ondanks de bijna industriële benadering van de nazi’s.

   Er zijn 1,7 miljard moslims op de wereld. Dat wordt dus stug doorwerken!

   Eens in de honderd miljoen jaar wordt de aarde getroffen door een reuzenmeteoriet die alle hogere leven vernietigt (en ook moslims). Maar daarop hopen is zinloos want dan ben je er ook zelf niet meer.

   P.S. Zulke meteorieten zijn zo groot dat je ze nog niet met een kernexplosie van richting kunt dien veranderen.

 5. van Urk

  Jordanie is Palestina en Palestina is Jordanie. Het waren de Britten zelf die in 1922 Palestina opsplitsten in Transjordanie en Cisjordanie. De Joden kregen het verbod zich te vestigen in Transjordanie, dat 78 procent van Palestina omvat.

 6. Jumping

  Dit Nederland laat zich voor het islamitische karretje spannen.
  Moslims accepteren geen ander geloof.

 7. J.Rademaker

  Realisme kun je de van de PvdA niet meer verwachten, is voor de zetels.

 8. hansishier

  Wauw! Mooie en treffende woorden van Awi!
  Van Aartsen is klaarblijkelijk elke vorm van realiteit kwijt. Straks worden hopelijk ook alle BDS organistaties verboden en alle leden opgepakt voor het (financieel) steunen van terrorisme. Daar zitten pas echte racisten! Follow the money!

 9. Kristalix

  Miljoenen Palestijnen wonen en werken en maken normaal deel uit van de staat Israel zonder enig probleem. Het probleem in het heden is de Hamas indoctrine uit de jaren 80. Geintroduceerd en gefinancierd door Iran. Waarom zou je terrroristen toestaan een staat op te richten?

  1. DidiMadloba

   Het verschil tussen een terroristische organisatie en een bevrijdingsbeweging is puur een kwestie van perspectief. Zo zien moslims het Nederlandse optreden in Afghanistan als terrorisme. Ik zeg niet dat ze gelijk hebben maar ook niet dat ze ongelijk hebben.

   1. Bosche draak

    Je zegt dus helemaal niks kruipert.
    Israel heeft veel meer nut voor de wereld dan die zandhappers waar ze door omringt zijn.
    Palestijnen zijn niks meer dan Jordanen die door sprookjes en terroristen worden beïnvloed.

 10. Arie B

  Prima stuk. Ik zie alleen maar waarheden.

 11. Heras

  Moet je kijken hoe hard hamas op zijn bek gaat als er vanuit het westen geen geld meer komt. Al het geld dat wij gegeven hebben is naar moordenaars gegaan en naar de leiders. De gewone bevolking heeft het nakijken. De europese leiders die zomaar geld overmaken; hebben bloed aan hun handen want dat versterkt de hamas -aanhang om dit conflict in leven te houden. Gelukkig gaan al enkele jongeren aldaar inzien dat hamas de situatie niet verbeterd heeft, alleen maar verslechterd. En een twee-statenoplossing is geen oplossing want dan zal het hamastuig weer iets anders eisen. Gelukkig is Netanyahu een verstandig leider.

 12. DidiMadloba

  Het verhaal wordt pas duidelijk als je ziet dat het door een Likoed meneer is geschreven, uiteraard pro-Israël.

  Momenteel zit ik in Israël. Ongetwijfeld kunnen de joden hier beter organiseren. Maar de behoefte van de Palesteinen aan een eigen soevereine staat moet je ook niet uitvlakken. Als we de Engelsen het recht gunnen op hun eigen chaos, moeten we dat ook de Palestijneb gunnen.

  En de Gaza-strook? Die is ongeveer zo groot als de Nederlandse bollenstreek, en zal met de klimaatopvattingen van Baudet weldra onderlopen, als laaggelegen gebied aan zee.

 13. Veteraan

  Ik zie natuurlijk Jodenhater Noppen met zijn 35e nickname alweer reageren, hij is alleen tevreden als alle Joden dood zijn.
  Ik hoop dat we ooit nog eens te weten komen wie die Noppen is, kent iemand een goede hacker ?

  En mijn reactie op dit artikel.
  De zgn Palestijnen zijn terroristen en er zijn bijna geen burgers want die zijn tegen het oorlog voeren en worden dus vermoord door oa Hamas.
  Dus ik zeg dood aan de terroristen want het houdt niet op, niet vanzelf.

 14. Godefroy France

  WE LATEN “OPPER BRUINHEMD” DRIES VAN AGT HET HELE ZAAKJE REGELEN

 15. Kristalix

  Rien Noppen, het feit dat miljoenen Palestijnen wel in vrede kunnen leven met Joden bewijst je ongelijk. Die nemen wel gewoon deel aan de maatschappij.

  Je bent rijp voor een dwangbuis. In dezelfde kliniek waar Sylvana Simons thuis hoort. Kamerdelen lijkt een goed idee. Je plempt hier wat neer als kip zonder kop. * zoals gewoonlijk*

  De Palestijnse gebieden zijn voornamelijk bevolkt met extremisten en Hamas geindoctrineerden en Hams geimporteerde terroristen. Een twee staten beleid implementeren met moslim teroristen? Je bent van allah los. Weet je wie allah is? Dat is het ventje wat thee serveert als onze lieve Heer met zijn vingers knipt.

  1. Dik

   @Kristalix: Je faciliteert een zuigtrol.

 16. Isengrijn

  Het twee-staten voorstel is zo slecht nog niet.

  Al zal Palestina altijd een nare smaak blijven houden. Ze weten immers dat Israël zich niet aan de afspraak gaat houden, en op slinkse wijze zal doorgaan met landjepik.

  1. Dik

   @Isengrijn: Er zijn al twee staten, Israël en Jordanië.

   1. Isengrijn

    Vertel dat maar aan de Palestijnen, @Dik.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.