Populistisch FNV wil minimumloon 33 procent verhogen naar €14, want arme mensen zijn zielig

De FNV eist dat het wettelijk minimumloon per 2021 wordt verhoogd naar 14 euro per uur, ‘zodat lage inkomens mee kunnen profiteren van de economische groei’. Makkelijk scoren natuurlijk! Via de Telegraaf.

Rotterdam is vandaag het ground zero voor de landelijke FNV-campagne waar de minima van zich kan laten horen door meer geld te eisen. Het huidige minimumloon zou te weinig zijn om van te leven en diverse gezinnen met kinderen leven onder de armoedegrens. Dan is natuurlijk de eerste en enige oplossing dat het minimumloon maar omhoog moet!

Iedereen die 22 jaar of ouder is verdient met een 36-urige werkweek €10,36 per uur. Daar €3,64 bij doen is een loonstijging van 33 procent. Hù-héééle dikke kans dat dát er niet door gaat komen. Dit heeft dan ook alles weg van de goedkoopste soort plat populisme dat er bestaat.

En ja, er is zat terechte kritiek te leveren op allerlei toeslagen waar men op gekort word op het moment dat er iets meer geld binnenkomt. Dat daar problemen door ontstaan, twijfelt niemand aan. Dat er pechgevallen zijn waar iemand zó z’n best doet om de juiste keuzes te maken en de auto, fiets en wasmachine allemaal in dezelfde week stuk zijn gegaan, twijfel ik ook niet aan. Maar waar óók een probleem zit, en dat is iets wat de FNV voor het gemak buiten beschouwing laat, is het uitgavenpatroon van de minima.

Ze zeggen zelf dat een gezin mét kinderen onder de armoedegrens moet leven. Oké, waarom sticht je überhaupt een gezin als je zo weinig verdient? Ook is het welbekend dat arme mensen vaker roken, gokken, huisdieren hebben en, op z’n zachtst gezegd, ‘inefficiënte aankopen’ doen. Laat de FNV daar eerst maar eens naar kijken voor ze minima-Nederland de hand op laten houden. Want het heeft natuurlijk totaal geen zin als die 3,64 euro per uur straks opgaat aan een pak shag en een nieuwe Rottweiler terwijl de kinderen weer bij oma moeten eten.

Dan zit je nog met het aantal banen dat gewoon zal verdwijnen omdat Nederlands arbeid ineens 33 procent duurder is geworden. Om nog maar te zwijgen over het flinke aantal banen dat wél overblijft, maar strijdtoneel van een concurrentiestrijd van arbeidsmigranten wordt, die volgens Nederlandse lonen moeten worden betaald en Nederlands’ eigen beroepsbevolking eruit concurreren. Strak plan FNV, scoort vast goed!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Rien Noppen

  “Ze zeggen zelf dat een gezin mét kinderen onder de armoedegrens moet leven. Oké, waarom sticht je überhaupt een gezin als je zo weinig verdient?”

  Weerzinwekkend gebral, Wout.

  1. ZiggyStardust

   Verdorie!! Ik ben het een keer met je eens.

  2. Hartenheer

   Een deel van je brein laat het weer afweten.
   Er zijn personen {waaronder ik zelf} die een goede baan hadden, maar door ziekte uit het arbeidsproces komen.
   Niet vrijwillig.

   Omdat je niet wil profiteren van de WW ga je steeds mindere bannen zoeken vergeleken met je opleiding.
   Je komt uiteindelijk in de onderste regionen, omdat je wil werken.

   Toch afgekeurd,
   En dan heb je al een gezin.

   Dus wederom, hersenen van een regenworm

  3. Kwalter

   Zelden zo’n armoedig en slecht onderbouwd stuk gelezen als dit. Wout, ga ander werk zoeken (voor 10 euro per uur).

 2. J.Rademaker

  Het is hoog tijd , de mensen die het land draaiend houden verdienen te weinig, de bureau zitters te veel en de politieke veel te veel.

  1. Piet51

   Het artikel gaat over de minimumloners. Minimumloners zijn mensen die vaak hard werken, maar door omstandigheden (opleiding, aanleg, kansen, leeftijd) er niet in zijn geslaagd een goed betaalde baan te vinden. Het zijn in geen geval handophouders, werkelozen, gehandicapten, AOW-ers die allemaal niet betaald werken en in ons land toch recht hebben op een inkomen. Ik weet zeker, dat alle echte minimumloners graag met ander werk iets meer zouden willen verdienen. Vaak is dat ook nog eens leuker werk dan toiletten poetsen, o.i.d.

   Verder heb ik wel vaker getwijfeld aan de deskundigheid van Wout Willemsen. Met dit stuk wordt dat niet beter. Hij schrijft: “Dan zit je nog met het aantal banen dat gewoon zal verdwijnen omdat Nederlands arbeid ineens 33 procent duurder is geworden. ”
   Nederlandse arbeid wordt ineens 33% duurder, door die paar minimumloonbanen? Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat er daardoor zelfs maar één baan naar het buitenland verdwijnt. Er verdwijnen nooit afzonderlijke banen naar het buitenland, om welke reden dan ook. Dat gaat altijd met hele bedrijven tegelijk.

 3. Dreverhaven

  Dit stukje proza krijgt Wout nooit geplaatst in het FD. Laat ik het er maar ophouden dat het komisch is bedoeld. Gelukkig blijft er van mijn ruim bemeten uitkering voldoende over om aan de voedselbank te doneren wanneer ze bij mij in de Super staan.

 4. Brazil

  Rijke mensen zijn juist zielig , komen met een wagen van 80.000 euro
  bij een kringloopwinkel voorijden en kopen een stoeltje van 5 Euro.

  1. Raveltje

   Ja, je staat er verstelt van wie daar komen.

 5. Viracocha

  De populistische graad in dit artikel ligt hoog. Een ongenuanceerd rechts geluid zonder nuance of empathie. Enige schaamte zou op zijn plaats zijn.

  1. Buzz68

   .. eens… veel reacties zijn nogal ‘dom’.
   Het minimum loon is gezien de kosten van het leven schandalig laag -en blijft laag agv is wetten als de LIV.

 6. Meester Kong

  Wout vertolkt per ongeluk de stem van het FvD 🙂

  1. Brazil

   DE DAGELIJKSE ACTIVISTEN 🙂

 7. ZiggyStardust

  Iedereen zou met een fulltime baan rond moeten kunnen komen, zonder huurtoeslag en zorgtoeslag. Als de minimumlonen omhoog gaan zodat iedereen zijn huur en zorg kan betalen zonder toeslagen, kan de loonbelasting ook omlaag. Lijkt mij een mooie oplossing.zo moeten we ook af van de toeslag op het kopen van een huis, n.l. de hypotheekrenteaftrek. Door de hypotheekrenteaftrek worden de huizenprijzen enorm opgedreven en wordt wonen onbetaalbaar, wat met het verhogen van het minimumloon alleen niet opgelost kan worden. Naar mijn weten zijn we zelfs het enige land ter wereld die een hypotheekrenteaftrek kent. Is nog een dingetje uit de 19e eeuw als ik mij niet vergis, tijd dat dit eens aangepakt wordt.

  1. Brazil

   Een bijstandsuitkering, tel daar bij op huurtoeslag , zorgtoeslag en
   kwijtschelding van belastingen dan zit je op het minimumloon.
   Mensen met een minimumloon maken zelfs gebruik van de
   voedselbank.

   1. ZiggyStardust

    Ik ken er genoeg idd. Erg genoeg.

 8. van Urk

  Wout, Als ik het dus goed begrijp..mogen laagverdieners dus niet genieten van kinderen, mooie kleding, vakanties of hobby,s waar de hoogverdieners over straat mee lopen te pronken.

  1. umhnz

   mogen laagverdieners dus niet genieten van
   kinderen, ja
   mooie kleding, nee
   vakanties of nee
   hobby,s
   alleen goedkope

 9. C.A.Barstow

  Het is het altijd al zo geweest en in de geschiedenis al zo vaak getracht het met of zonder geweld veranderen, rijk en arm, de Here boeren en het gepeupel.
  Van een eerlijke verdeling is nog nooit sprake geweest en het zal er ook nooit van komen.
  Het enige gelukje dat een Jan met de pet heel zelden ten deel valt is het winnen van één of andere loterij en dan zien er velen kans om het gewonnen geld er met een sneltreinvaart doorheen te jagen om daarna nog armer te eindigen dan zij voor het winnende lot waren.
  Rijk zijn vereist oa een zekere mate van zuinigheid, slimheid, een goed stel hersens en een heel strakke discipline,
  en helaas, een overgroot deel van het gepeupel bezit dat niet of niet in voldoende mate.

  1. oknarf

   De bevolking net arm genoeg houden dat ze niet in opstand komen. Vol stoppen met gifstoffen uit voedsel, vaccinatie, fluor en stralingsmasten in de wijken zetten. Zet ze voor de televisie, met een iphone in hun handen en je creëert willoze zombies….

 10. Ome Wim

  De nieuwste versie mobiele telefoon en laptop horen er tegenwoordig toch ook bij, de jeugd kan meer zonder, pakjes brood die ze mee krijgen van thuis verdwijnen in de vuilnisbak en maken in de middagpauze plaats voor energie drank, snoepgoed, chips en sigaretten, ook zonder dure merkkleding kun je beter niet naar school gaan want dan wordt je uitgelachen en hoor je er niet bij, wat ook een meevaller is dat voor geld uitgeven je geen examen moet afleggen.

 11. ikweetwatikwil

  Een simpele oplossing . Geen mensen meer toelaten die we moeten onderhouden. Dan hoeven onze mensen geen honger te lijden en kunnen ook wat nieuws kopen en op vakantie. Dan heb ik het natuurlijk niet over de echte vluchteling, maar die gaan wel weer terug als het land van herkomst weer veilig is. Maar dat wil links niet horen.
  Die zien liever hun eigen volk ten onder gaan zolang zij maar kunnen strooien met geld van de bevolking. Is toch niet van hen zelf.
  En straks als we geregeerd worden van uit Brussel , gaat het allemaal nog erger worden. Het is nu al onoverzichtelijk en dan helemaal. Stem PVV. Daar kom je pas verder mee. Nou ja FVD mag ook

 12. Raveltje

  Veel mensen hadden al een gezin waar op bezuinigt werd
  Maar misschien is dit ook wel bedoelt, zodat ze geen
  huur-en zorgtoeslag dan meer krijgen.

 13. Bolland

  weerzinwekkend stukje, alsof iedereen met een uitkering totaal idioot is, ben november 2015 op 57e jarige leeftijd failliet gegaan door ziekte en zit nu in de bijstand, houdt na betaling overgebleven schulden 50 euro per week over …Doe vrijwilligerswerk bij de Voedselbank ( waar je overigens alleen voor in aanmerking komt als je hulpverlener je aanmeldt!! criteria ongeveer 50 pw alleenstaande 70 pw gezin)
  Je stukje is net zo “grappig” als Rutte z n opmerking dat uitkeringstrekkers geen vakantiegeld nodig hebben omdat ze hele dagen op de bank hangen .

  1. Raveltje

   Die 50 euro is dan uw leefgeld waar u van moet eten
   En andere kleinigheden moet betalen, vindt ik knap.

  2. Piet51

   @Bolland
   Het artikel gaat niet over jou als bijstandstrekker, maar over minimumloners. Dat zijn mensen die wel werken, maar slecht betaald en vaak ook voor onaantrekkelijk werk. Jij hebt het over uitkeringen zoals de bijstand. Minimumloon wordt door bedrijven opgebracht, uitkeringen worden door de burgers via belastingen betaald. Dat maakt nogal uit.

 14. Bolland

  Ik ook, maar in alle eerlijkheid hoef geen eten te kopen, op ( durf t bijna niet te melden maar heb kat) kattenvoer na.

  1. Meester Kong

   @B
   Het FvD heeft daarvoor de volgende oplossing, gaarkeukens ..

  2. Raveltje

   Hoe zou je niet een kat mogen hebben.
   Er wordt een mens ook niets meer gegund.

 15. Tman

  “verhoogd naar 14 euro per uur”
  Dat kan heel goed lukken,indien het op een betaalbare manier wordt uitgevoerd!
  Dat geld kan gehaald worden bij alle niet werkzame allochtonen,door de uitkering en kindergeld te stoppen om enkel voedselpakketten en huisvesting te verschaffen!
  Eten maar niet werken is toch al een enorme luxe,niet dan?
  Dat is waarschijnlijk al méér dan die woestijnhazen in hun vaderland hadden!

  1. umhnz

   Quote : Eten maar niet werken is toch al een enorme luxe, niet dan?
   .
   Ik doe dit al jaren.
   Wat is het probleem?

   1. Tman

    @umhnz
    Schrijf ik toch!!! een luxe!!!

 16. oknarf

  @Rien Noppen
  Precies, alsof men dat gezin niet stichtte in betere tijden.

 17. oknarf

  Ook al werk je in dit land als laaggeschoolde arbeider, je schrikt je dood als je ziet wat je aan huur, verzekering en zorg kwijt bent. Je leefgeld is je huur- en zorgtoeslag!

  Dan heb je geen auto, werkt op fietsafstand en leef je eenvoudig en zuinig.

 18. Bosche draak

  1. zet de heggeschaar maar eens in het oerwoud van belastingen, toeslagen, subsidies & hypotheekaftrek.

  2.stop dan de ontwikkelingshulp naar het buitenland voor een jaartje of 5, investeer het in eigen land, noem het herontwikkelingshulp voor mijn part.

  3.laat elke nieuwkomer eerst maar eens 5 jaar bijdragen aan het gastland voor zij van enige bijstand gebruik kunnen maken.
  Zij die dat niet kunnen of willen zijn niet welkom.

  4.pas onze bijdrage aan de Eu verhoudingsgewijs aan, of meer zeggenschap daar we zoveel bijdragen. Of minder te hoeven afdragen dat weer in eigen land terecht kan.

  Als ze het lef hadden dat nou eens toe te passen, dan hield iedereen hier meer geld over en is deze belachelijke loonsverhoging niet nodig..

 19. Punt50

  In diverse landelijke media valt te lezen dat vakbond FNV een reorganisatie moet voorbereiden die het gevolg is van ledenverlies over de afgelopen jaren. In zeven jaar tijd zou FNV 100.000 leden hebben verloren.

  De bond verwacht in het najaar te kunnen vertellen hoeveel banen concreet moeten verdwijnen. Niet alleen is de uitstroom van leden groter dan de instroom, er is ook een vergrijzingseffect in het ledenbestand, zo blijkt volgens diverse media uit een intern rapport over de kwestie. Zo’n 40% van het ledenbestand zou ouder zijn dan zestig jaar, en dat aantal stijgt binnen tien jaar naar zestig procent, is de verwachting.

  De problemen komen naar buiten op een moment dat de bond in de bres springt voor de chauffeurs van het transportbedrijf Dikken, waarvan de directeur plotseling zijn bedrijf opdoekte, waarna chauffeurs financieel in de kou dreigen te blijven staan.

  Bron: Bigtruck.nl
  **************

  Kern: FNV verliest leden door vergrijzing. De vakbond slaagt er niet in zichzelf te vernieuwen.

 20. Botte-bijl

  De inhoud van dit artikel is, op z’n zachtst gezegd, wel héél erg kort door de bocht…

 21. Henk-Jansen

  De reacties onder dit artikel laten maar weer eens zien dat veel fvd-stemmers eigenlijk gewoon links zijn, ze hebben het niet zo op islamitische vluchtelingen en begrijpen niet dat klimaatverandering een grote bedreiging voor de mensheid is maar op economische thema’s kiezen ze altijd de kant van de linkse partijen. En dat terwijl ze op een partij stemmen die juist vooral voor rijke ondernemers opkomt, maar niet voor de werkende Nederlanders.

 22. DidiMadloba

  En dan ook echt rechts doorpakken: hogere belastingen voor de armen en lagere belastingen voor de rijken – want die presteren meer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.