President Ecuador: doorgeslagen Julian Assange wilde spioneren vanuit ambassade

Geen categorieapr 15 2019, 9:00
Het zal eens niet.
De president van Ecuador -- een man die naar de nogal ongelukkig gekozen naam Lenin Moreno luistert -- heeft uitgelegd waarom hij uiteindelijk besloten heeft om de immuniteit van Julian Assange in te trekken. Hij probeerde vanuit de Ecuadoraanse ambassade namelijk andere landen te bespioneren. Dat bericht de Britse krant The Guardian.
"Iedere poging om een ander land te destabiliseren is wat Ecuador betreft een walgelijke daad, omdat wij een soevereine staat zijn en de politiek van ieder ander land respecteren," aldus Moreno. "Het is bijzonder jammer dat, vanaf ons territorium en met toestemming van de autoriteiten van de vorige regering, [onze] faciliteiten zijn gebruikt die door de Ecuadoraanse ambassade in Londen beschikbaar gesteld waren [aan Assange."
"We kunnen het ons niet veroorloven om ons huis, een huis dat zijn deuren opende [voor Assange], gebruikt wordt als een spionagecentrum. Deze activiteiten zijn in strijd met de voorwaarden voor asiel. Ons besluit [om zijn immuniteit in te trekken] is niet willekeurig, maar gebaseerd op het internationale recht."
Natuurlijk zullen Assange en zijn fanboys bij hoog en bij laag volhouden dat het een onterechte beslissing was van Moreno, maar dat is je reinste flauwekul. Assange is geen tweede (of eigenlijk: eerste) Edward Snowden. De man is duidelijk een spion voor een buitenlandse mogendheid, en heeft in het verleden bewust documenten gepubliceerd waarin de namen van Westerse bondgenoten in met name Afghanistan leesbaar waren. Daardoor kwamen zij ernstig in de problemen en werden ze het doelwit van extremisten zoals de Taliban. Assange werd daarop aangesproken maar vond het totaal niet belangwekkend om daar iets aan te doen.
Waarom? Nou, dat is duidelijk: zijn grote doel is om het Westen -- Europa en Amerika -- te ondermijnen. Dit is geen 'overheidstransparantie-activist,' maar een Westen-hatende spion.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten