Schokkende cijfers: 1 op de 5 kalfjes sterft binnen twee weken tijd op 1200 Nederlandse boerderijen

Dat is wanstaltig.

Natuurlijk: ik houd van vlees. Ik drink melk. Nee, ik ben geen vegan of zelfs maar een vegetariër. En nee, ik heb ook helemaal niets met de Partij voor de Dieren van Marianne Thieme en die andere dierengekken. Maar… maar… maar… dit (dank aan het AD) kan natuurlijk echt niet:

Op ruim 1200 boerderijen in Nederland is sprake van extreem hoge sterfte onder kalfjes. Bij deze bedrijven sterft een op de vijf kalveren binnen twee weken. Landelijk gezien overlijdt een op de acht.

De reden dat die sterfte zo hoog is? Nee, dit is niet ‘natuurlijk.’ Het komt door de ontstellend slechte hygiëne. Zo staan talloze kalfjes letterlijk tot hun knieën in de mest en urine.

Daar komt nog eens bij dat de boeren in kwestie de kalveren niet voldoende moedermelk of biest geven. Daardoor bouwen ze geen weerstand op, en gaan ze ten onder aan diarree of andere ziektes. Frank van Eerdenburg van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht vertelt aan het AD dat deze cijfers ronduit schokkend zijn, en dat we het hiermee slechter doen dan de meeste andere (Europese) landen. “Heel veel landen hebben lagere percentages,” zegt hij.

SP’er Lilian Marijnissen zegt terecht dat dit “afschuwelijk” is:

Dit is ronduit schokkend, en het moge duidelijk zijn dat dit reden voor actie dient te zijn. Dieren hebben niet dezelfde rechten als mensen, en moeten dat ook niet krijgen (het zijn immers geen mensen), maar overduidelijke mishandeling kan niet getolereerd worden. En ja, dat is wel waar dit op neerkomt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. DidiMadloba

  Wat is dat voor een zielig links verhaal?
  Beesten verdienen een beestachtige behandeling, het woord zegt het al.
  Straks komt er nog een Partij voor de Planten (nee, is al eerder aprilgrap geweest).

  1. Original NL

   @Didimishandeling….Dieren verdienen een goede behandeling…aan hoe er in een land wordt omgegaan met dieren kun je de mate van beschaving meten.

   1. Rosasolis

    @Original. Zo is het. Er zijn steeds meer beesten onder de mensen. Ken je ook
    die oude gezegde: “hoe meer ik over de mensen weet, hoe meer hou ik van de dieren”.

 2. Gekko

  Zou Van Der Galien weleens een boerderij van binnen hebben gezien?

  1. Gekko

   Michael van der Galien verlinkst in hoog tempo. Hij gaat dezelfde weg als Joshua Livstro, Dirk-Jan van Baar en Ewout Klei, alle drie hier ooit actief op DDS. En alle 3 tegenwoordig zo links als de neten.

 3. Politiek Profeet

  Mensen die dieren zo behandelen zijn pas de echte beesten.

 4. Satty

  ‘Dieren hebben niet dezelfde rechten als mensen, en moeten dat ook niet krijgen (het zijn immers geen mensen), maar overduidelijke mishandeling kan niet getolereerd worden.’

  Ehmm dit uit de pen van een fvd verbaast mij. Mensenrechten zijn voor die partij niet belangrijk. Het doet mij aan de situatie in Congo denken waar mensen van hun land gedreven worden om grondstoffen te kunnen delven, waardoor zoveel mensen op een paar vierkante meter komen te wonen dat de hygiëne niet te handhaven is.

  Verder kun je het wat mij betreft niet beter verwoorden aangaande kalveren. Wat jammer dat je zo graag aan het polariseren bent, verspillen van talent terwijl een goed onderbouwd rechts geluid in Nederland zo nodig is. Geen onzin verhalen zoals in de elsevier.

  1. DeBruijn

   @ Satty

   Helaas hebben veel van deze mensen geen eigendomspapieren van de grond, dus worden zij in veel landen er gewoon af geknikkerd. Vaak wonen zij er al honderden jaren, dus dan is het van hen zou ik zeggen.

   Heel schrijnend. Vaak hebben zij niet meer te eten, terwijl op hun oude land graan wordt geteeld voor China, Europa in wat mindere mate, maar in ieder geval voor het buitenland.

   1. Satty

    De bruijn

    Klopt. In deze zaken ligt oa een oorzaak van vluchten.

    Dank voor de reactie, je hebt me een goed gevoel gegeven door het simpel te erkennen.

    1. DeBruijn

     @ Satty

     Dat zit wel goed. Misschien was niet niet duidelijk, omdat ik vaak tegen je inging. Maar ik maak me altijd kwaad om onrecht, dus ook voor die onteigeningen. Vaak wordt gedacht dat als iemand rechts is, dat die zich niet interesseert voor de rest van de wereld. Maar dat doen veel mensen wel. We maken vaak karikaturen van elkaar, omdat een deel vrij extreem is.

     Ik maak me ook druk dat investeerders leningen opkopen van arme landen voor een prikkie en dan gelijk die landen dwingen de volle mep terug te betalen. Misschien heb je hier wel eens van gehoord, is echt een smerige constructie.

     Er is veel mis in de wereld.

 5. Ome Wim

  Ik vind het een vreemd verhaal, een veehouder die slecht is voor zijn vee is slecht voor zichzelf en dat past niet in het voeren van een winstgevend bedrijf.

 6. Adriaan

  Mensen die dit de beesten aandoen, kunnen wat mij betreft op dezelfde manier behandeld worden.
  En dan wil de LTB geen straffen opleggen, maar boeren gaan begeleiden, ik herhaal begeleiden.
  Niks begeleiden, de boeren een kans geven om de boel op orde te krijgen en anders bedrijf sluiten.

 7. Rien Noppen

  Dit is de bio-industrie, Michael. Inderdaad een wanstaltig bedrijf, een schandaal zonder weerga.

  Gaat DDS zich nu krachtig keren tegen deze gruwelijke misstand?

 8. Nuts

  Dit maakt mij echt pissig!!

  Alweer word er gesuggereerd dat boeren slecht zijn.

  De waarheid is:
  Een boer werkt zich de pokken en houd geen stuiver over door EU en NL beleid van grote cooperaties.

  Veel boeren bedrijven hebben geen personeel omdat ze net wel of net niet kiet draaien.
  Vakantie? Dat kennen de boeren niet.

  Lonen betalen? Ik zou ook wel meer personeel willen, maar ieder personeels lid kost mij in totaal € 4000 tot € 4500 per persoon!!

  Het is een rib uit je lijf om personeel te hebben.

  Alle melk merken worden nog maar door 1 monopolie bedrijf gemaakt….boeren hebben geen andere keus dan hun melk voor een bodemprijs te verkopen.
  Subsidies ? Heel Europa krijgt subsidies behalve de Nederlandse boeren.

  Leve de EU !!! (((((

  Bertus,

  1. Satty

   Je bedrijf sluiten. Ik ken een melkboer die zich prima redt en wiens beesten prima verzorgd worden.

   Tegenwoordig gaat het om de ondernemersgeest.

   1. Bosche draak

    Anekdotisch bewijs is geen argument, teveel boeren in ons land worden door onze eigen overheid gruwelijk tegengewerkt.
    Over de grenzen slaan ze de dieren nog net niet met een hammer dood.

  2. Adriaan

   @Bertus, niet alle boeren. Slechts degenen die er een puinhoop van maken. Of wil je het dierenleed goedpraten vanwege dat ze zich de pokken werken?

  3. Original NL

   Quote….Alweer word er gesuggereerd dat boeren slecht zijn……….
   Nee hoor er zijn er genoeg die wel wat met hun dieren op hebben..maar helaas ontbreekt vaak goede controle.
   Als een dier bussiness wordt is het vaak met zijn welzijn gedaan.

 9. F. Domela Nienhuis

  De zegeningen van de EU-schaalvergrotingen…

 10. Rosasolis

  De belangrijkste reden voor de vroege dood van zoveel kalfjes, is het feit dat ze worden van hun moeder gescheiden, vanaf de geboorte. Ze missen de eerste moedermelk,
  worden opgesloten in een heel kleine ruimte in de staal, en gedurende de volgende weken veel te weinig melk krijgen. Ook zijn vele koeien onrustig voor dagenlang omdat zij hun kalfje missen, die ze voor 9 maanden hebben gedragen. Voor zowel kalven als koeien is dit dieren mishandelen. Het gebeurt ook met paarden. De grote zuivel industrie is grotendeels verantwoordelijk. Gelukkig zijn er nog steeds eerlijk boeren, die beter voor hun vee zorgen. In de kop van Noord-Holland, zijn zowel kalven, koeien, en stieren nu overdag buiten. Hopelijk zal C. Schouten (min. landbouw) binnenkort
  ingrijpen.

  1. DeBruijn

   @ Rosasolis

   Nu moeten wij nog wat meer willen betalen voor ons vlees, zuivel en groente en fruit. Dan kan ook beter gewerkt worden. We betalen beschamend weinig voor ons voedsel ivm de rest van de wereld. Ik hoorde pas dat het 7-8% is. We geven meer aan vakantie uit, dan aan ons jaarlijkse voedsel.

   1. Rien Noppen

    Exact!

   2. Meriadoc Brandebok

    Het aanbod in de supermarkt is tegenwoordig zo groot dat ik me erover verbaas dat mensen nog een keuze kunnen maken. Ga eens voor een schap chips staan met alle duizenden soorten en smaken, van “patatje joppie” tot “barbecue spek”.

    1. DeBruijn

     @ Meriadoc Brandebok

     Klopt, er is veel te veel keuze, het gaat nergens meer over. Ik zocht cashewnootjes. Er waren iets van 15-20 verschillende soorten. Zelfde met gewone paprikachips.

     Ik ben bijna gillende weggerend. 2 of 3 soorten zou volstaan, eentje gezouten en eentje ongezouten en dan nog eentje.

     De supermarkt zijn mede verantwoordelijk voor veel problemen. Zij hebben teveel macht en kleden uit veel agrariërs en vissers uit. Ook zijn zij verantwoordelijk voor enorme afvalstromen met verpakkingen e.d. Vroeger nam je je lege pot stroop mee naar de winkel op de hoek en die vulden hem weer. Zelfde met boter en melk. Vroeger werd er echt veel minder weggegooid en had je veel minder verpakkingsmaterialen.

   3. Rosasolis

    @ Meradoc. Ja we weten hoe het nu gaat met de AH! Wij in Noord-Holland zijn klanten van de Vomar, die hun wekelijkse aanbiedingen op internet of in hun wekelijkse folder. Vele wekelijkse aanbiedingen die goedkoper zijn dan AH.

  2. Marija

   Ik kan het met u eens zijn @Rosasolis.
   Heb met eigen ogen gezien, kalfjes meteen weg bij de moeder en in een soort plastic hok met wat stro, helemaal apart, ik zag ze buiten naast de stallen in die kooien.
   Steek je hand uit en ze gaan meteen sabbelen.
   Het is pure wreedheid om moeder/kind direct uit elkaar te halen, ik snap ook de reden waarom dat gedaan wordt niet.
   Het is in ieder geval niet goed voor het welbevinden van de dieren.
   Maar ook het opsluiten in de stallen en niet meer naar buiten mogen is wreed.
   Heb je al eens de koeien gezien die in het voorjaar vrolijk en helemaal blij de wei in dansen? Je ziet het niet vaak meer en dat is jammer, omdat het een prachtig gezicht is het vee op het land.

   1. Marija

    Melkproductie is dus belangrijker dan kalfsvlees.

   2. Rosasolis

    @Marija. Ja, ik heb vaak de koeien en kalven vrolijk zien springen en rennen in de nieuwe voorjaar’s weiden. Vele boeren hebben ook kruiden en planten zoals
    alfalfa voor ze.

 11. van Urk

  Het zielige van dit verhaal is dat dezelfde hypocriete Links voorstander is van fosfaatreductieregeling. Als deze boeren alle kalveren in leven houden dan groeit logischerwijs hun veestapel. Dus dat betekent een fikse boete of alsnog vermindering van de veestapel naar het slachthuis.

  1. DeBruijn

   @ Urk

   Het probleem is dat teveel vanuit de steden bestuurt wordt, door mensen die totaal geen idee hebben hoe agrariërs en vissers werken. Door sommige lieden worden zij altijd weggezet als halve boeven, die moedwillig hun beesten pijn doen en de natuur om zeep helpen.

   Hier in de glastuinbouw hebben we enorme schaalvergroting, net als bij boeren. Eenvoudigweg omdat we zo weinig voor onze producten krijgen, dat je geen andere keuze meer hebt. AH zegt dat gewoon, lever jij het niet voor 15 cent, dan gaan we maar iemand anders of naar het buitenland. Dat daar vergif wordt gebruikt wat hier al 50 jaar verboden is, de mensen onderbetaald krijgen en het vervoer vele malen vervuilender is dan hier telen, dat interesseert hen niet. Zij interesseren zich alleen voor het milieu als zij er zelf iets aan kunnen verdienen.

 12. Karel de Grote

  Een koe moet kalveren om melk te geven, echter heeft de boer niets aan het kalfje, economisch niet haalbaar en dus laten ze ze doodgaan. en voor de nerds onder u, dieren gaan dood en mensen sterven. Kijk eens in de dikke van Dale.

  1. Marija

   Er ligt in de supermarkt best veel kalfsvlees, dan lijkt mij er wel een markt voor te zijn.

   1. Karel de Grote

    Gedeeltelijk waar, er zijn er gewoon teveel.

 13. bejaarde

  Het zijn de beesten, die dieren minachten/mishandelen.
  Ik eet nooit jonge dieren, ben zeer selectief wat vlees betreft, maar voel mij tevens hypocriet hierin, want volwassen koeien ….bij tijd en wijle een stukje en kip/kalkoen. Verder helemaal niks. Hoe meer ik over de veeteelt gewaar wordt, hoe minder ik vlees eet.

 14. Punt50

  Jaja, en de helft van alle kippen kindjes gaat door de vleeshakselaar.

 15. Vrijedenkert

  Het wordt gewoon hoog tijd dat we allemaal minder vlees gaan eten en ook de consumptie van zuivel kan omlaag maar die vegetarische idioterie of nog erger veganistische hysterie ga ik nooit aan meedoen of aan meewerken want de mens is gewoon een omnivoor!

 16. Rien Noppen

  De misstanden van de bio-industrie zijn een smet op onze beschaving maar omdat we allemaal krankzinnig goedkoop vlees willen eten blijft dit weerzinwekkende systeem in stand.

  Er is maar één oplossing die werkt, Michael, en dat is stoppen met vleeseten.

 17. Nog1

  De cijfers zijn inclusief de doodgeboren kalfjes ( kleine 8%). Zo kom je op 12% kalversterfte voor de slecht presterende bedrijven en 4% gemiddeld.

  De oorzaken zijn itt wat het AD/ RTL beweren niet bekend, want nog niet onderzocht. Het is overigens niet zo dat op grote bedrijven de kalversterfte groter zou zijn.

  Internationaal vergeleken is het cijfer niet goed, maar ook niet slecht.

  1. Rien Noppen

   Is dit ter relativering bedoeld?

   1. Reganto

    Blablablablabla blaaskaak, pisvlek, vetklep en misbaksel.

 18. Lampje

  Dieren sterven niet die gaan gewoon dood. Sterven is uitsluitend voor mensen weg gelegd en die hebben dan ook een stervensproces. Probeer af en toe eens in de dikke van Dale te kijken om uw kennis van het Nederlands iets op te krikken!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.