Schokkende cijfers: 1 op de 5 kalfjes sterft binnen twee weken tijd op 1200 Nederlandse boerderijen

Geen categorieapr 01 2019, 12:00
Dat is wanstaltig.
Natuurlijk: ik houd van vlees. Ik drink melk. Nee, ik ben geen vegan of zelfs maar een vegetariër. En nee, ik heb ook helemaal niets met de Partij voor de Dieren van Marianne Thieme en die andere dierengekken. Maar... maar... maar... dit (dank aan het AD) kan natuurlijk echt niet:

Op ruim 1200 boerderijen in Nederland is sprake van extreem hoge sterfte onder kalfjes. Bij deze bedrijven sterft een op de vijf kalveren binnen twee weken. Landelijk gezien overlijdt een op de acht.

De reden dat die sterfte zo hoog is? Nee, dit is niet 'natuurlijk.' Het komt door de ontstellend slechte hygiëne. Zo staan talloze kalfjes letterlijk tot hun knieën in de mest en urine.
Daar komt nog eens bij dat de boeren in kwestie de kalveren niet voldoende moedermelk of biest geven. Daardoor bouwen ze geen weerstand op, en gaan ze ten onder aan diarree of andere ziektes. Frank van Eerdenburg van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht vertelt aan het AD dat deze cijfers ronduit schokkend zijn, en dat we het hiermee slechter doen dan de meeste andere (Europese) landen. "Heel veel landen hebben lagere percentages," zegt hij.
SP'er Lilian Marijnissen zegt terecht dat dit "afschuwelijk" is:
Dit is ronduit schokkend, en het moge duidelijk zijn dat dit reden voor actie dient te zijn. Dieren hebben niet dezelfde rechten als mensen, en moeten dat ook niet krijgen (het zijn immers geen mensen), maar overduidelijke mishandeling kan niet getolereerd worden. En ja, dat is wel waar dit op neerkomt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten