Thierry Baudet en Jesse Klaver zijn elkaars broers: alle twee vluchtend en vastklampend

In de verste verte lijken ze niet op elkaar. Maar als je van een afstandje observeert, dan zie je de gelijkenissen. Jesse en Thierry zijn broers. Beiden zijn opgegroeid in een verscheurd gezin. Alle twee vluchtend en vastklampend: de een aan de toekomst, de ander aan het verleden. Beiden voelen zich geroepen.

Jesse wil ‘Nederland veranderen’ en Thierry voelt zich ‘naar het front geroepen’. Jesse wegvluchtend van zijn existentiële angst die klimaatverandering in hem losmaakt. Thierry in dromen over een renaissance zijn toevlucht zoekend, weg van zijn angst losgemaakt door globalisering en mondialisering. Jesse met als overtuiging dat hij verraden is door het verleden en Thierry door de toekomst. Beiden zichzelf verliezend in extremen. Allebei de loftrompet blazend, terwijl hun ingebeelde overwinning slechts een gevolg is van een samenloop van omstandigheden.

Het gevolg van angst is dat je stopt met om je heen kijken. Je komt als het ware in een tunnelvisie. Je enige redding hieruit is loslaten en jezelf overgeven aan een vrije val. Zodra je dat doet, ga je vliegen of smak je keihard op de grond. In het ene geval verwonder je je over het feit dat je in de lucht blijft, in het andere geval vraag je je af hoe je weer overeind komt. Hoe dan ook ga je weer om je heen kijken. Dat exacte moment dat je weer de hele wereld toelaat, kan je aangrijpen voor échte verandering. Je wordt namelijk dan niet langer geleid door angst. Je krijgt weer zicht op je doel en daardoor het overzicht dat er meerdere wegen zijn en je tussentijds van richting kan veranderen.

Om los te kunnen laten, is het nodig dat je handen vrij zijn, anders blijf je alsnog hangen en gefocust kijken naar je geboeide handen. Door alle veranderingen in de wereld, lijkt de samenleving om de broers heen ook in een angstkramp vast te zitten. Er komen steeds meer regeltjes, voorwaarden en verplichtingen. De jongens krijgen minder en minder ruimte om zich te ontdoen van de wurggreep waarin ze gevangen zitten. Minder ruimte te ontdekken wie ze zijn. Het is een doodlopende weg, want als over iets geen controle te houden is, dan is het het leven zelf.

De zin van het leven en je levensgeluk ligt verborgen in het omhelzen van wie je bent zonder waardeoordeel. Een oordeel is namelijk een door jezelf in het leven geroepen keuze die feitelijk niet bestaat. Goed en slecht zijn slechts verbeelding. Alles is of misschien wel niet.

Elk mens is niet beter dan een ander dier. Hij is in staat om zijn eigen kroost te verraden omwille van het redden van zijn eigen ego. Elk kind die getuige was van ouders met botsende ego’s en doorvoelde hoe hij als kind verraden werd door degenen die er onvoorwaardelijk voor hem hadden moeten zijn toen hij nog klein en kwetsbaar was, weet dat.

En toch hebben we als mens een keuze. Ons brein is dermate ontwikkeld dat we als mensen in staat zijn ons eigen gedrag te doorzien, onszelf discipline aan te leren en verantwoorde keuzes te maken. De vraag is vooral: hoe hard we bereid zijn te werken?

Je kan preppen wat je wilt, maar ook dat is een vlucht in angst. Wie kiest de dag van vandaag voor moed? De keuze om je ware zelf in de ogen te durven kijken? Dat is in het enige belang voor jou, de ander en ons leefmilieu.

Als we onszelf en de wereld willen redden zullen we eerst onze mentaliteit moeten veranderen. Weg creatief boekhouden, angst zaaien en onrechtmatig straffen. Enkel nog dat voeden wat je wilt laten groeien. Dat zal in het begin voelen als heel hard werken. Gewoonweg omdat het nieuw is. Maar een geweldige uitkomst ligt daarvoor in het verschiet!

Als we ons als hogere soort willen aanmerken, wordt het tijd dat we ons brein als mens leren gebruiken. Weelde ligt niet verborgen in het bezitten, maar in het delen. In de zin van gunnen en vertrouwen. Nederig durven zijn om jezelf te vinden. Benoemen wat anders moet en kan en analyseren waarom je dat voorheen verzaakte. Vele mensen zijn een vat vol trauma’s en/of aangeleerde conditioneringen die onszelf alleen maar in de weg zitten. Zo ook de broers. Laat staan dat ze goed zijn voor een ander of de wereld.

Wanneer je onder repressie is geleerd om geen eten weg te gooien, zal je als volwassene je eten opeten, ook al is het bijvoorbeeld aangebrand en daardoor smakeloos. Je snijdt hooguit de zwarte delen eraf. Pas als je je bewust wordt van het mechanisme, kan je het tacklen. Door die belemmering te delen met anderen, het uit te spreken en de afspraak te maken dat je het de volgende keer weggooit. Zo gaat het met alles in het leven dat op je jonge schouders kwam te rusten: bewustwording, besluiten het anders te doen, delen, een overeenkomst sluiten en je aan die afspraak houden.

Dat is de sleutel tot de wereld waarnaar we verlangen. Wij zijn de sleutel voor onszelf, de ander en ons leefmilieu. Dan kunnen we loslaten waaraan we een misplaatste zekerheid ontlenen, zoals bureaucratie, klimaatmaatregelen en technologie. Dan kunnen we de angst voor schaarste vaarwel zeggen. Hoe contradictoir het ook voelt.

Een crisis is een kans om jezelf terug te vinden voor altijd. Het is als een spiegel om jezelf en je waarden te ontdekken. Onze individuele waarden zijn universeler dan we denken. De culturele saus die tussen verschillende culturen heerst, maakt daarin een verwaarloosbaar verschil. We worden boos omdat zaken afwijken van wat ons is geleerd. Juist dat zou een verademing moeten zijn: dat het anders is, mag zijn en dat dus jij gewoon jezelf mag zijn.

Pas als je geleerd hebt om los te laten en te vertrouwen, kan je luisteren naar elkaar, visies delen en samen de schouders eronder zetten. De oplossing is dan niet het vluchten in extremen, maar ‘verbroederen’. Hoe ver zouden Jesse en Thierry hierin zijn?

Vicki Van Lommel is milieudeskundige op het gebied van duurzaamheid, klimaat, energie en circulaire economie

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

65 reacties

 1. edoc431

  Al vroeg aan de stikkies merk ik

 2. santiago

  Nederland is toch diep gezonken als we nu gered moeten worden door deze twee snotapen. Nederland is Europa en bestaat al niet eens meer. Ik geef de moed op en heb geen enkele illusie dat we ooit ons land terugkrijgen. Ons geld zijn we al kwijt.

  1. Onzin456

   @Santiago,
   In opstand komen dan. Of ga je de rest van deze illusie op een forum doorbrengen?

   1. santiago

    Wil je mij nog in een geel hesje de straat op hebben?

    1. Onzin456

     @Santiago,
     Gele hesjes zijn niet effectief.
     Of vind je dat een goede oplossing?

     1. santiago

      Vriend. Mijn oplossing ken je al, maar dat zal moeilijk worden en lang duren.

     2. Jumping

      Onzin456.
      De Gele Hesjes in Nederland,
      Toonden op vreedzame wijze, hun ontevredenheid met Rutte 3.
      Dat doen de Gele Hesjes, wat doe JIJ.??

     3. Onzin456

      @Santiago,
      Wachten tot dat PVV aan de macht is zal nog zeker lang duren. Ik hoop alleen dat je ongelijk hebt over FVD dat zij door de elite gemaakt zijn.
      @Jumping.
      Ik zit in londen te werken. En voorbereiden op dag X. Denken dat de gele hesjes ook maar iets kunnen bereiken is totale onzin.

     4. santiago

      Ik accepteer een elite. Normaal dat er in een land een elite is die een dikke vinger in de pap heeft. Bij ons is dat uit de hand gelopen en zit er een vaste elite met aanhang die onaantastbaar zijn geworden , omdat ze aan niemand en zeker niet aan het volk verantwoording hoeven af te leggen. Hoge ambtenaren, hoge rechters, banken en captains of industrie die nergens op afgerekend kunnen worden en in principe vogelvrij zijn.
      Ik denk dat de monarchie dit in stand houdt, ik weet het eigenlijk wel zeker.
      Verder prima lui hoor die oranjes/amsbergjes of hoe ze dan ook mogen heten, maar van democratie is absoluut geen sprake meer.

     5. Rien Noppen

      Ik vind de huidige elite een stuk aantrekkelijker dan de elite die Baudet wil vestigen.

     6. Onzin456

      @Santiago,
      Dat is het dus met een partijkartel. We worden door Brussel regeert en dus wilt rutte graag nog even soevereiniteit overdragen.
      Verder snap ik ook niet dat een regeerder die voor de toekomst is, helemaal geen kinderen heeft. Al ga ik nou niet zeggen dat klaver het wel goed doet hoor….

     7. santiago

      Rien Noppen. Ik kan me best indenken dat er mensen op dit forum zitten die jou een enorme lul vinden. Af en toe ben je dat best wel.

     8. santiago

      Onzin. Niemand kan het goed doen in Nederland. Je kan partijen oprichten wat je wil, maar dat helpt allemaal niet. De elite doet toch wat ze wil. Als we onze democratie niet terugkrijgen valt er niets meer te kiezen en daar kan noch Klaver, noch Baudet, noch meneer Wilders ook maar iets aan veranderen. Het geld heeft de macht en wie het meeste geld heeft in Nederland dat weten we allemaal.

     9. Rien Noppen

      Ik ook van jou, Santiago.

     10. Rien Noppen

      @Santiago,

      Als je mensen voor lul uitkaffert omdat je het niet met ze eens bent ben je een trieste loser en totaal ongeschikt voor de inhoudelijke discussie.

     11. Punt50

      Noppes is aan de CO2, dat komt nooit meer goed..

     12. santiago

      Hahahaha. Slechte verliezer hoor die Rien Noppen.

   2. DeBruijn

    @ Rien Noppen

    Jij hebt ook mensen uitgescholden. Dus geldt het ook voor jezelf wat je zegt?

    1. santiago

     Rienie. De waarheid komt soms hard aan. Trouwens een beetje kinderachtige reactie van degene met de grootste mond. Beetje kinderachtige lul ben je best af en toe wel

     1. Punt50

      De CO2 hakt er flink in bij Rientje, krachtig spul hoor!

     2. Rien Noppen

      Santiago is helemaal geen kinderachtige lul. Dat kan iedereen zien.

      🙂

 3. Satty

  Het verschil is dat baudet tot massamoord oproept. Migranten vluchten voor westerse welvaart.

  1. Tguard

   Satty neem een joint en ga lekker genieten van het weer.
   Dit gaat helemaal nergens over!

  2. Vit

   @Satty

   Wat is dit nu weer voor onzin?

  3. Vit

   @Satty

   “Migranten vluchten voor westerse welvaart.”

   Deden ze dat maar.

   Tsss wat heb jij vandaag?

  4. Piet Patat

   Waar schrijft of zegt hij dat ?
   Feiten graag.

  5. shidaian

   “Vicki Van Lommel is milieudeskundige op het gebied van duurzaamheid, klimaat, energie en circulaire economie”
   Oh…..ik dacht waarempel bij een psychiater terecht gekomen te zijn

  6. shidaian

   Nu al in de waan en last van psychose? Dan zit je goed bij dit artikel van Vicki Van Lommel

  7. Tripartite

   Oke waar is je bewijs dan dat hij dat wilt he dat heb je niet dus ook geen onzin verspreiden

  8. DeBruijn

   @ Satty

   Nogmaals geef van elke 10 euro die jij hebt er 9 terug aan Afrika en hou op met zeuren wat wij moeten doen.

   Verkoop je huis, stop met vliegvakanties en verkoop je mobiel, want daar zitten stoffen in die in Afrika gewonnen zijn en technologie uit het verfoeide Israël.

   Maar dat doe je niet, omdat je gewoon hypocriet bent. Net doen of je om anderen geeft. Pffff.

   1. Rien Noppen

    Dit is een vreemde redenering, DeBruijn. Ik ben een voorstander van ontwikkelingshulp, meen dat we echte vluchtelingen in Nederland moeten opvangen en dat we maatregelen moeten nemen tegen de Global warming, maar dat betekent niet dat ik in Afrika armen moet helpen, vluchtelingen in mijn eigen huis moet opvangen en morgen een warmtepomp moet aanschaffen.
    Ik steun het regeringsbeleid terzake en ben bereid dat ook belasting voor te betalen en een hogere energierekening te voldoen.

    Dit op de man spelen is kinderachtig en staat ook wel bekend als de drogreden ad hominem. Een nette debater bezondigt zich er niet aan.

    1. DeBruijn

     @ Rien Noppen

     Waarom kom je voor Satty op? Zij speelt dagelijks op de man, noemt ons allemaal achterbaks, dieven, racisten, achterlijken, fascisten en weet ik wat.

     Het is helemaal geen vreemde redenering. Als je vind dat er iets moet veranderen in de wereld moet je zelf ook de armen uit de mouwen steken en niet als je geconfronteerd wordt het afschuiven op de overheid. Dat is wel heel goedkoop.

     Ik heb in Oost Europa gewerkt, voor organisaties die in Afrika werken, dat is proactief ipv het zeiken hoe slecht wij Europeanen zijn. Het is te makkelijk om alle schuld bij ons te leggen, ik heb genoeg Afrikanen gezien die alleen hun hand ophouden. Als wij ons terugtrekken uit Afrika, dan stort dat hele continent in en gaan er miljoenen kinderen dood.

     Teveel mensen wijzen naar de overheid voor het milieu of vluchtelingen. Ik vlieg niet, heb geen atuo, verspil niet, heb geen smartfoon, enzovoorts. Bewust leef ik zo en ik geef om mijn medemens. Maar dat gezeur fan Satty is echt de grootste onzin.

  9. Siemien

   Satty denkt, hoe ziek ben je dan, te menen dat Baudet oproept tot moord eigenlijk is Satty een echte Volkert

  10. Siemien

   Satty is natuurlijk ernstig ziek in haar negerinnen hoofdje, docenten die oproepen tot moord vind zij/hij/het natuurlijk prima..

 4. ikweetwatikwil

  Voor mij hoeven ze niet te verbroederen want ik heb niets met Jesse en ook niet met Vicki. Ik geef toe, heb het artikel maar bij stukjes en beetjes gelezen. Het kwam bij mij over als een kopje thee. Ik heb liever koffie.

 5. Meriadoc Brandebok

  Klaver is de linkse vorm van Thierry Baudet.

 6. J.C.

  Schrijftechnisch leuk in elkaar geknutseld. Maar wat nou, als hun drijfveer niet angst is, maar overmoed….?

  En dat zij beiden uit een gebroken gezin zouden zijn voortgekomen, zou een zware belofte voor heel veel Nederlanders inhouden.

  De natuur laat zich niet foppen, niet door links, niet door rechts en niet door links liberaal.

  De linksliberale propaganda, die tegenwoordig de angst van het kuddevolk beheerst, is iets wat uit de breinen van machtsbeluste bezeten mensen voortspruit. En met genoeg geld kun je de linksliberale “boodschappers” dwingend aansturen om hun “urgente” boodschap te blijven herhalen en erin te blijven drammen bij onnadenkenden. Maar wel blijven vliegen met z’n allen.

  Maar zoals gezegd: de natuur laat zich niet foppen, niet door links, niet door rechts en niet door links liberaal.

 7. Original NL

  ….Vicki Van Lommel is milieudeskundige….
  Schoenmaker blijf bij je leest en ga niet de amateur psycholoog uithangen!

 8. Kristalix

  Ik zie geen enkele overeenkomst tussen Yasser Feras en Thierry.

 9. Rien Noppen

  Het verschil tussen beiden is dat de idealen van Klaver voldoende realisme hebben om neer te slaan in het Regeringsbeleid en de idealen van Baudet weinig met de realiteit te maken hebben.
  Klaver maakt beleid, Baudet blaast zeepbellen.

  1. Onzin456

   Haal 456, en je hebt een omschrijving van jezelf

  2. Punt50

   Neem nog een teugje CO2 Noppes..

   1. Original NL

    Goed idee .50…we gaan noppes gebruiken als CO2 opslag!

  3. DeBruijn

   @ Rien Noppen

   Noem het maar realiteitszin om heel Nederland voor 1000 miljard te laten verbouwen, zonder dat je weet wat het echt opbrengt. En niet wetend wat het aan grondstoffen en energie kost om de overstap te maken.

   Dat noem ik dom.

   1. Original NL

    DeBruijn….Uw beide stellingen zijn juist!
    Alleen volslagen dombo’s gaan over 1 nacht ijs!

 10. C.A.Barstow

  Klaver gaat ons land nog verder de afgrond in helpen, Baudet blijft dus vanzelfsprekend over om ons land uit die afgrond te halen.

  Stem tegen links, stem tegen de vernietiging van ons land en volk,
  Stem ook in mei op FvD!

 11. ikweetwatikwil

  Klaver blaast zeepbellen en die zijn al regelmatig doorgeprikt. Boudet is met zinnige zaken bezig en dat prik je maar zo NIET door. Zaken die er vandaag toe doen. Even als bij de PVV. We willen controle over onze grenzen . We willen geen sturing uit Brussel want dat wordt onze ondergang. We willen geen vreemdelingen hier die er net zo’n rotzooi van maken als in hun land van herkomst.
  Als je met een andere kleur wilt leven , prima. Maar het moet geen dwang worden en daar gaat het wel op lijken.

 12. Piet Patat

  Het aandeel wolligheid in dit artikel is ongekend hoog.
  Had vroeger ook zo’n chef.
  Die kon een uur praten en dan had hij niks gezegd.

  1. Original NL

   Idd Piet…ik hoop dan ook dat dit bij een eenmalige gebeurtenis blijft.
   Het gelul van noppen op DDS te moeten aanhoren is al tragisch genoeg, de CO2beciel en gelukzoeker sponsor.

 13. Vit

  Off-topic

  Zojuist weer eens een uurtje naar Amira Willighagen geluisterd op joetjoep dus mijn dag kan verder niet meer stuk, ik ben er dan ook weer helemaal klaar voor om idioten van repliek te dienen, dus kom maar op.

  Isis wat een stem heeft dat kind.

  1. santiago

   Van muziek heb je ook al niet zoveel verstand.

   1. Vit

    Halve tamme.

    1. santiago

     Brabander. Had ik al wel gedacht.

     1. Vit

      Tis een Haagse uitdrukking voor debielekes met een obsessie.

     2. santiago

      Brabander 100%.

 14. TD

  “elkaars broers”
  Zeker niet,Bij Klaver heeft de emotie de overhand,Baudet is de berekenende pragmaticus!

  1. Dik

   Klaver is een fascist en Baudet een democraat.

 15. Seneca

  wat een bizar verhaal. iemand die de mens als ‘hogere soort’ durft te omschrijven, dient ogenblikkelijk een cursus ‘in het dagelijks leven staan’ te volgen.

 16. Michael M

  Mooi geschreven. Mis alleen nog foto’s van het complete kabinet en 17 miljoen inwoners Onee, wacht 9 miljard inwoners. Voor elk mens op aarde geldt dat maar hoe vertaal je dat.

 17. Pescador

  Dom verhaaltje

 18. HEM

  Wat een gelul.
  U gelooft ook in opwarming?
  Amateur-psychologe zonder enige opleiding.

  1. Rien Noppen

   Ach, u gelooft niet dat de aarde aan het opwarmen is.

   Waarschijnlijk meent u ook dat de aarde plat is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.