Trouw promoot filosoof die mensen haat: "De mensheid kan het best zo snel mogelijk uitsterven!"

Geen categorieapr 08 2019, 11:00
Weg-met-ons wordt naar een heel nieuw niveau getild door Trouw.
Trouw was ooit een 'christelijke' krant. Dat hield in: een grote nadruk op naastenliefde en het zorgen voor de wereld om je heen. Tegenwoordig is die krant echter helemaal losgezongen van zijn oude achtergrond. En dus krijg je nu ellenlange interviews met gestoorde linkse-radicale 'filosofen' die verkondigen dat de mensheid zichzelf maar zo snel mogelijk moet afschaffen.
David Benatar, een Zuid-Afrikaanse professor, begint het gesprek met Trouw door stellen dat hij liever nooit geboren was. Normaal gesproken zou je zeggen dat zo'n man overduidelijk manisch-depressief is en dus linea recta naar een psychiater gestuurd dient te worden. Helaas is Trouw tegenwoordig extreemlinks en wordt Benatar dus gepromoot als -- geen grap! -- "een van Zuid-Afrika's meest gerespecteerde filosofen en wereldwijd de belangrijkste denker binnen de wijsgerige stroming die 'antinatalisme' heet."
Antinatalisme? Ja: een quasi-filosofische stroming die stelt dat het moreel verkeerd is om kinderen te hebben omdat iemand die wordt geboren automatisch -- ergens in zijn leven, ooit -- pijn zal ervaren. Oh ja, en eigenlijk zijn kinderen prima te vergelijken met slaven:

"Alleen als het lijden van een toekomstig kind beperkt zou zijn en het genot van de ouders om dat kind te krijgen immens groot, zou het misschien moreel toelaatbaar zijn. Maar daarvoor is ons leed in praktijk te omvangrijk. Zulk leed mag je een toekomstig kind niet aandoen. Vergelijk het hiermee: stel jij wordt er gelukkiger van als iemand je de hele dag bedient, dat maakt het nog niet moreel juist diegene tot je slaaf te maken."

Vervolgens stelt hij dat de mensheid "beter vroeger dan later" uit dient te sterven. "Hoe langer we wachten, hoe meer mensen er nog worden geboren en dus zullen moeten lijden."
Natuurlijk verdient deze man empathie. Hij is overduidelijk depressief. Dat is sneu, en hij heeft zo snel mogelijk hulp nodig. Maar waarom neemt Trouw hem serieus en promoot het zijn naargeestige nepfilosofie (een echte filosofie gaat veel verder dan dit, en behelst een compleet wereld- en zelfs universumbeeld)?
Nou, de reden moge duidelijk zijn. Deze depressieve gedachtegang kan namelijk goed gebruikt worden door extremistische milieufreaks. Die vinden immers dat je geen kinderen mag nemen omdat kinderen slecht voor het milieu zijn. Dát is waarom Trouw hem promoot, en waarom hij zoveel ruimte krijgt om zijn zieke denkbeelden aan de man te brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten