Auke Zijlstra (PVV): ‘EU hindert vrijhandel en veroorzaakt lage lonen’

Een opmerkelijk stuk op The Post Online van PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra, waarin hij bepleit dat de EU juist vrijhandel belemmert en mede verantwoordelijk is voor achterblijvende lonen.

Tijdens het landbouwdebat viel de website boerderij.nl het op, dat Zijlstra blijkbaar als enige snapt wat vrijhandel betekent:

“De enige die pleitte voor open grenzen en een vrije markt, was PVV’er Auke Zijlstra. “Als econoom zeg ik: produceer waar dat het goedkoopst is. En als je niet wilt importeren, dan is er ook geen export nodig.” Dat er sprake is van een ongelijk speelveld komt door Brussel, vindt Zijlstra. “De EU moet een stap terug doen”, aldus de PVV’er donderdagavond tijdens het landbouwdebat.”

Heel het idee van vrijhandel is dat producten daar worden geproduceerd waar dit het goedkoopste kan, voor de hoogste kwaliteit. Het product en de productie moet naar de burger komen. Wat Zijlstra echter aantrof was een houding waarbij men meende, door middel van EU-handelsverdragen, druk op andere landen uit te kunnen oefenen: ‘Doe wat aan milieu, homohuwelijk, duurzaamheid en mensenrechten, anders gaat dit verdrag niet door.’ Opmerkelijk, want meer vrijhandel betekent op den duur ook meer culturele kruisbestuiving, meestal in het voordeel van het soort thema’s waar de typische D66’er zo van smult.

Wat binnen de EU echter als vrijhandel en interne markt wordt verstaan, is niet langer dat het product en de producent de kant van de burger uitkomt, maar de burger richting het product moet bewegen. De mobilisatie van arbeid in plaats van de vrije beweging van producten.

Zijlstra ziet deze kwalijke ontwikkeling en merkt ook op dat dit versterkt wordt door de euro. Armere landen moeten hun lonen terug blijven schroeven om competitief te blijven, wat juist weer méér arbeidsmigratie uitlokt! Dat zorgt weer voor een kettingreactie want dit zorgt voor verhoogde concurrentie in landen als Nederland, waardoor onze lonen óók achter blijven.

Meer Europa heeft alleen om deze reden al weinig zin. Het is geen ‘groot handelsblok’ maar een uit te buiten arbeidspool. En als we Zijlstra mogen geloven dringt het maar niet bij de pro-EU politici door.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Brazil

  En weer een clown van de PVV.
  Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  1. tonna

   @Brazil
   Spitsvondig je reacties!

 2. Kiliaan Noppen

  De PVV wenst de vrijhandel te bevorderen door de grenzen dicht te gooien.

  🙂

  1. tonna

   @KN
   Grenzen dicht voor illegalen!
   Niet voor handelsverkeer!

  2. Sealgaire

   Noppen is Dopper en is uit hetzelfde soort hout gesneden als Volkert van der Graaf. Opruien opstoken beledigen en als het hem niet bevalt feiten verdraaien naar eigen gewin en als deze dan onderuit worden gehaald geen reactie meer geven. Het feit dat hij nog geen permanente ban heeft, omdat hij bij vrijwel elke post die hij hier plaatst complete onzin uitslaat en de boel opstookt, mag gezien worden als een wereldwonder.

 3. santiago

  Wouter. Over het algemeen zijn Tukkers best wel redelijke mensen die redelijke dingen zeggen. Dit lulverhaal slaat echter nergens op. Ga de varkens voeren, maar niet mij.

  1. Kiliaan Noppen

   Het is inderdaad redeloos gebabbel van een onnozele hals.

   1. Sealgaire

    Aldus, sprak de glibber, genaamd dopper/flopper of lul, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, fout en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigszins om hem te bekommeren. Mijn reactie zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.
    Geef die aarsmade toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak. Je hebt hem financieel al 24/7 op je rug zitten.

   2. Original NL

    Ach noppie..heb je wat reaguursels van jezelf teruggelezen ..sukkel?

    1. Sealgaire

     Hij is een pisvlek en masochist , een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

  2. Janna47

   @Santiago
   Past niet in je straatje zeker met de obsessie die je hebt voor de PVV

   1. santiago

    Janna. Is geen obsessie hoor, alleen maar gezond verstand.

    1. Janna47

     @Santiago
     Kijk….en daar twijfel ik nu aan bij jou….

     1. santiago

      Hoeft niet hoor, ouwe zeurmuts.

 4. NoDoubt

  De PVV is tegen de EU maar niet tegen Europa. Zij nemen als voorbeeld het vroegere EEG.

  FvD
  Het is tijd om te stoppen met de muntunie en de open grenzen, en daarna de EU te verlaten. We willen samenwerken en handel drijven – en dat kan uitstekend via de Europese Vrijhandelsassociatie, eventueel via lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte, en uiteraard via tal van andere internationale verdragen. Maar de EU, de open grenzen en de euro: daar moeten we vanaf.

  1. Ragmilla

   Welnee. De jaren zestig liggen ver achter ons. Straks stel je een mercantillistisch stelsel voor.

   1. Stanly2000

    Ernst,
    = mercantilistisch stelsel

  2. Heinz

   @jawel… @NoDoubt. Vooral talloze verdragen. Daar moeten we naar toe. Weg met de Euro, terug naar fluctuerende wisselkoersen. Valuta onrust, goed voor spuculanten. Wij zijn inmiddels allang lid van de EER, dat terzijde. U heeft het heel goed door. Meer douanerompslomp is goed voor de werkgelegenheid.

 5. Ragmilla

  Dit slaat werkelijk nergens op. Ik ben wel voor het verplaatsen van onrendabele arbeid. Met het sluiten van de grenzen zal een groot probleem worden gecreëerd. Het probleem daarmee is wel dat Rotterdam erg onder druk komt te staan en de Nederlandse positie als magazijn van Europa. Hier zijn mensen die het heel onprettig vinden om te horen maar de Nederlandse arbeider is erg duur met veel eisen.

  Wat deze meneer voorstelt zal voor werkloosheid en lage lonen zorgen in Nederland, de arbeid die overblijft zal laag betaalt worden.

  Nederlanders schijnen maar niet te kunnen snappen dat de tijden van uitbuiting voorbij zijn. Men heeft veel te laat ingespeeld op samenwerking met Afrika. De huidige rechtse leiders snappen er werkelijk helemaal niets van.

  1. tonna

   @Aytas
   “onrendabele arbeid.”
   Waar heb je het over?
   Ga aub naar een therapeut!

   1. tomygun

    Daar mogen zij niet meer komen
    1,2 ,3 ,4 is gewoon teveel.

   2. Ragmilla

    Wat denkt tonna van asperge teelt en heeft tonna een idee hoe de winst formule van bol.com werkt. Misschien dat tonna even wil uitleggen hoe die twee rendabel kunnen tegen fatsoenlijk loon.

    1. tomygun

     Heb gehoord dat bol.com het in Africa geprobeerd heeft
     50% van hun handel ging uit de store zonder 1 verzending .

    2. tonna

     Een 100% geregistreerde verblijfsvergunning gerelateerd aan de vermoedelijke arbeidsduur bij de teler of bedrijf!
     Na gedaan werk retour naar “huis” waar dat dat ook zijn moge!
     Tjonge,moeilijk he!

     1. Ragmilla

      Ik zou de asperge teelt liever verplaatsen.

    3. marco1

     Zojuist zeg je nog dat de tijd van uitbuiting voorbij is en nu vraag je hoe Bol rendabel kan zijn als ze fatsoenlijk loon betalen. Hoe rijm je dit? Is uitbuiting alleen uitbuiting als Nederland dit doet in Afrika? Vind je als jouw zo geliefde kutbedrijf Bol oostblokkers uitbuit ineens geen uitbuiting? Vraag me dit werkelijk af Ragmilla waarschijnlijk geen antwoord of een dusdanig antwoord waarbij ik me weer afvraag of je wel goed leest of dat ik weer te onduidelijk ben. Nog even iets heel duidelijks als toevoeging dat Bol dat is 1 van degrootste kutbedrijven waar ik ooit geweest ben en uit ervaring kan ik jou zeggen dat die polen daar niet zo hard werken maar gewoon heel goedkoop zijn en dat Bol alleen de lusten van dat volk pakt en de lasten die zijn voor de derde partij die daar zaken mee moet doen.

     1. marco1

      O dan heb ik nog een vraag voor je Ragmila. Hoe verklaar jij dat die hardwerkende polen steeds meer vervangen worden door Bulgaren? Je zou toch denken dat die bedrijven er alles aangelegen is hardwerkende arbeiders in tijd van peroneelstekort te behouden? Het zal toch niks met geld te maken hebben denk je wel?

     2. Ragmilla

      Marco1

      Ik vraag of mensen het verdienmodel begrijpen?

      Het bedrijf levert wel een lading belastinginkomsten en werkgelegenheid op voor Nederlandse hoger geschoolden.

      Ik ben het met je eens dat het een naar bedrijf is dat laagbetaalde werknemers uitbuit. Geliefde Polen? In het geval van bol zijn het oost Europeanen. Je kunt wel boos worden over feiten als dat ze veel productiever zijn dan Nederlanders maar dat is gewoon zo. Dat heeft oa met hun slechte rechts positie te maken ten opzichte van Nederlanders maar leg mij dan uit wat er gaat gebeuren volgens jou als de grenzen sluiten.

      Heb jij het idee dat Nederlandse werklozen het niet erg gemakkelijk wordt gemaakt om dit werk te weigeren of verkloten?

      Het draait allemaal om het geld. Is daar iets mis mee?

     3. Ragmilla

      Tijden van ongebreidelde uitbuiting van Afrika en Azië zijn inderdaad voorbij. Dat levert hier begrijpelijk problemen op.

      Over bol.com stond een poosje geleden een artikel in de volkskrant. Met Google vind je het wel. Daarin geven Nederlanders gewoon toe dat ze het niet bijhouden. Overigens ook bij Roel Daling is dit wel gebleken.

     4. marco1

      Dat Nederlanders minder rendabel zijn ligt aan de mentaliteit van tegenwoordig. Dat thuis zitten te makkelijk word gemaakt ben ik ook met je eens. Dat oostblokker productiever zijn bestrijd ik ten zeerste die hebben hetzelfde als de Nederlanders hoor de wat ouderen werken nog hard maar de jongere zelfde mentaliteits probleem als de Nederlanders. Z e zijn zo productief omdat ze goedkoop zijn voor die bedrijven. Wat mij vooral boos maakt is wat ik je al zo vaak heb gezegt dat d ie bedrijven de lusten pakken van de lage lonen maar wat er mis gaat de kosten doorschuiven aan de 3e partij.En nee er is niks mis met dat het om geld draait bij bedrijven maar op een eerlijke manier valt er ook geld te verdienen en wat er tegenwoordig bij met name de grote bedrijven gebeurd is tegen het malafide aan.

     5. Ragmilla

      Marco1

      Ik geloof dat ik meestal wel antwoord. Ik heb nu eenmaal een gezin en die gezinsleden willen ook aandacht.

     6. marco1

      O en dat artikel van Volkskrant dat zal best hoor. Alleen ik ben zelf weleens bij Bol geweest en terwijl ik hun magazijnwerk aan het doen was,wat ik helemaal niet hoef te doen, moest ik tot 2 keer toe opzij springen omdat zoeen kutpool mij bijna omver reed op zooeen elektrische palletwagen. En weet je wat die pool tot 2 keer toe ging doen? Een filmpje op zijn telefoon laten zie aan 2 andere kutpolen die toevallig ook niks stonden te doen dan kijken hoe ik hun werk aan het doen was. Waar gebeurd geloof het of niet.

     7. Ragmilla

      Marco1

      U hebt mij niet al zo vaak iets verteld. Ik zal wat betreft stijl en denken erg op mijn zus lijken. Het verschil is dat zij zich echt boos maakt en ik niet. Ik ben ook niet zo bang voor FvD als zij is. Baudet is een eng mannetje maar ik geloof in het fatsoen van de meerderheid van de Nederlandse bevolking.

      Ik heb geen enkele reden u niet te geloven als u beweert dat u iets hebt meegemaakt dus ik geloof u.

      Ik ben het niet met u eens wat betreft het vergelijk tussen de gemakzucht Nederlandse jongeren en Poolse. Niet op basis van nationaliteit hoor maar omdat zij het gemak van het sociale vangnet nog niet hebben. Zodra dit waar ook ter wereld zal worden ingevoerd zal die gemakzucht toeslaan. In Koeweit zie je dit bijvoorbeeld ook heel sterk onder de autochtone bevolking. Van verveling weten ze niet wat ze moeten doen dus vluchten in religieus conservatisme.

      Beste Marco ik geloof niet dat de Poolse werknemer beter is maar anders door de omstandigheden. Dit is geenszins een waardeoordeel. Ik ben blij in Nederland en zou het niet voor Polen willen ruilen. Nederlanders waren collectief harde werkers en veel nog maar het overdreven vangnet heeft daarop negatieve gevolgen voor een specifieke groep. Een vangnet moet een vangnet zijn en geen hangmat. Ik zie veel mensen die daar uitstekend mee omgaan en dan is het super maar….. U begrijpt denk ik wat ik bedoel.

     8. marco1

      Ja ik begrijp je en al zou ik het niet zo kunnen verwoorden met deze reactie van u ben ik het ook geheel eens alleen denk ik dat het mentaliteit probleem met of zonder vangnet overal een probleem aan het worden is.

  2. tomygun

   Rag milla, de tijden van uitbuiting voorbij zijn.
   Oeps die tegel zal niet in een links huis hangen.
   Dat is hun broodwinning !

   1. tomygun

    Je hand ophouden zonder iets terug tedoen
    is de ergste uitbuiting , omdat een ander er voor moet werken !!!

    1. Duke

     VVD-er?

  3. toetssteen

   @Saya
   Mens knock it off!!! De diepgang van de Rotterdamse haven wordt eerst geëvenaard in China! Wat denkt nu in vredesnaam te bereiken met dat domme gekwetter?

 6. logisch denken

  De logica is kennelijk te moeilijk voor sommige. Argumenten blijven uit maar wat bepleit klopt als een zwerende vinger. Geen linkse speld tussen te krijgen.

  Overigens Nederland voert nog steeds CO2 heffing, een import blokkade op vrije handel. Interne accijnzen , een blokkade op vrije handel. Links ziet handel enkel als belastinginstrument

 7. Joop Klepzeikert

  De zogenaamde ‘vrijhandel’ van de EU heeft er enkel voor gezorgd dat ons vlees en vis eerst geëxporteerd worden om daarna met soepsidies van de EU terug geïmporteerd te worden. Daarbij met goedkope krachten uit lage lonen landen, die eigenlijk in hun eigen landen zouden moeten produceren.
  Zonder bemoeienis van de EU hadden past Europeanen nog steeds in eigen land geproduceerd en goedkoop naar ons kunnen exporteren.
  Dan hadden onze lonen ook niet stil gestaan, zoals de afgelopen 40 het geval is.
  Kortom: Zonder EU waren onze lonen hoger en ons voedsel en kleding goedkoper en hadden de Oostblok landen wel een goed groeiende economie gehad.
  Auke Zijlstra heeft dus weer volkomen gelijk.

  De linkse trollen zijn het daar uiteraard weer niet mee eens, want die hebben een grove hekel aan alle bewezen feiten.
  Ga ik dus niet op reageren en dat raad ik andere mensen ook aan.
  Het is totaal nutteloos om op die vervelende parasieten in te gaan.

  1. Heinz

   De bedoeling van de EU om overal in Europa de welvaart te delen valt bij u niet in goede aarde heb ik begrepen uit uw woorden. Goedkoop kunnen exporteren houdt in weinig betalen. Rijk zullen die landen er dus niet van worden, tenzij men de arbeiders uitknijpt. Deze techniek wordt vooral in Azie in de textielindustrie toegepast. 14 uur per dag werken voor de naaisters voor een habbekrats. Een uitstekend recept voor een goedkoop shirtje of een paar hippe sneakers.

   1. Joop Klepzeikert

    @Heinz: Koekoek

 8. tonna

  De EU verhindert een positieve sociaal/economische ontwikkeling in de Europese landen!
  Elk lichtpuntje wordt geëlimineerd omdat de EU regeltjes afremmend werken danwel irreëel zijn zoals het milieu en vreemdelingen beleid!
  De EU wilt een machtsblok zijn dat elke lidstaat minimaliseert tot een machteloos volgzaam onderdeeltje van een totalitaire dictatuur!
  Het probleem voor de EU is,het gaat NIET gaat lukken!

 9. m.van.rosmalen

  Helemaal waar.
  Vooral de mensen met lagere opleidingen met de zwaarste kutbaantjes zijn overal de klos mee .
  Degene die lekkere dikke banen hebben en profiteren van de globalisering zijn er beter van geworden
  De hwle wereld fijn overvliegen en de rest mag alles betalen.
  Allemaal dankzij die verrekte EU

 10. Bolkestein

  Verstandige visie. Punt van overweging om weer PVV te gaan stemmen. Sowiezo zijn er geen andere reële alternatieven dan PVV of FvD.

  1. Heinz

   ⚠️ Als het bij een overweging blijft tot na de verkiezing is altijd goed @Bolkenstein. Voor u, de uwen en iedereen in het bijzonder !

   1. Sealgaire

    Zouaaf koekkoek

 11. PMG

  Dit is precies wat de EU wil, geld afpakken van mensen die meer hebben en geven aan diegenen die minder hebben, zo komt iedereen aan werk en draait de economie goed! Niveleren op Europees niveau, wie zijn kop boven het maaiveld steekt is hem kwijt. En wil je niet meewerken dan maffia-achtige dreigementen, djiezus, hoeveel meer info heb je nodig om te begrijpen dat dit gewoon een communistische opzet aan het worden is waar Brussel alles bepaalt en vooral hoeveel er, via dreigementen, in hun eigen zakken terecht komt. Dit weten de pro-eU politici precies, alleen de domme kiezers willen het niet zien, die zijn bang gemaakt omdat ze totaal geen weet hebben van wat de EU inhoudt of voor staat, te ingewikkeld allemaal. DAAR moet nou eens iets veranderen, transparatie, maar daar hebben de zakkenvullers natuurlijk geen zin in!!!

  Stem FVD!!!

  1. Heinz

   Goed advies. FvD is voor de EU ! Zij hebben zich niet anti uitgesproken zoals PVV…

   1. Sealgaire

    Blablabla Zouaaf

 12. J.Rademaker

  Een econoom in de politiek dat is ongebruikelijk en lastig voor de feitenvrije idealisten.
  Een idealist is iemand die geen idee heeft van de werkelijkheid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.