hqdefault

Auke Zijlstra (PVV): 'EU hindert vrijhandel en veroorzaakt lage lonen'

Geen categoriemei 19 2019, 18:00
Een opmerkelijk stuk op The Post Online van PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra, waarin hij bepleit dat de EU juist vrijhandel belemmert en mede verantwoordelijk is voor achterblijvende lonen.
Tijdens het landbouwdebat viel de website boerderij.nl het op, dat Zijlstra blijkbaar als enige snapt wat vrijhandel betekent:

“De enige die pleitte voor open grenzen en een vrije markt, was PVV’er Auke Zijlstra. “Als econoom zeg ik: produceer waar dat het goedkoopst is. En als je niet wilt importeren, dan is er ook geen export nodig.” Dat er sprake is van een ongelijk speelveld komt door Brussel, vindt Zijlstra. “De EU moet een stap terug doen”, aldus de PVV’er donderdagavond tijdens het landbouwdebat.”

Heel het idee van vrijhandel is dat producten daar worden geproduceerd waar dit het goedkoopste kan, voor de hoogste kwaliteit. Het product en de productie moet naar de burger komen. Wat Zijlstra echter aantrof was een houding waarbij men meende, door middel van EU-handelsverdragen, druk op andere landen uit te kunnen oefenen: 'Doe wat aan milieu, homohuwelijk, duurzaamheid en mensenrechten, anders gaat dit verdrag niet door.' Opmerkelijk, want meer vrijhandel betekent op den duur ook meer culturele kruisbestuiving, meestal in het voordeel van het soort thema's waar de typische D66'er zo van smult.
Wat binnen de EU echter als vrijhandel en interne markt wordt verstaan, is niet langer dat het product en de producent de kant van de burger uitkomt, maar de burger richting het product moet bewegen. De mobilisatie van arbeid in plaats van de vrije beweging van producten.
Zijlstra ziet deze kwalijke ontwikkeling en merkt ook op dat dit versterkt wordt door de euro. Armere landen moeten hun lonen terug blijven schroeven om competitief te blijven, wat juist weer méér arbeidsmigratie uitlokt! Dat zorgt weer voor een kettingreactie want dit zorgt voor verhoogde concurrentie in landen als Nederland, waardoor onze lonen óók achter blijven.
Meer Europa heeft alleen om deze reden al weinig zin. Het is geen 'groot handelsblok' maar een uit te buiten arbeidspool. En als we Zijlstra mogen geloven dringt het maar niet bij de pro-EU politici door.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten