Balen! Lachgasballonnen verboden bij Bevrijdingsfestival + tips voor HOE HET WEL MOET

Is dat even balen voor degenen die graag lachgasballonnen leegtrekken tijdens een feestje. NOS Teletekst meldt namelijk dat het gebruik en de handel in lachgasballonnen is verboden tijdens het Bevrijdingsfestival. Om te voorkomen dat het escaleert geven we hieronder tips over hoe je wél lachgas moet gebruiken. Ter voorkoming van erger laten we maar zeggen.

Meestal zie je lachgasgebruikers helemaal ‘in hun ballon’ duiken. Maar voor het ultieme effect, waarbij eventuele hersenschade wordt geminimaliseerd, geven we je de onderstaande tips.

1. Vooraf: ademhalingsoefeningen en yoga

Lachgas werkt op het ontzeggen van zuurstof voor je hersenen. Dit betekent dat het voorbereiden van je lichaam op deze conditie van belang is. Adem voordat je de lachgasballon neemt rustig, maar volledig in en uit. Dit verlaagt je hartslag en zorgt ervoor dat je longen beter werken. Dit maakt het gevoel meer intens. Zorg ervoor dat je ontspannen ergens kunt zitten en ga vooral niet staan.

2. Tijdens: niet hyperventileren

De grootste fout die mensen maken met lachgas is het in en uitademen van het lachgas in de ballon. Dit is volledig onnodig, maar wordt vaak gedaan om het ‘effect’ te ‘versterken’. Echter zorgt het in- en uitblazen van lucht + lachgas in de ballon ook voor grote spanningen op je hersenen. Hierdoor kun je dus flauw vallen of erger: hersenletsel oplopen. Vaak krijgen mensen na een paar ballonnen via deze hyperventilatiemethode last van hoofdpijn.

Goh hoe zou dat toch komen? Het is dus van belang je lachgasballon niet in en uit te blazen in de ballon, maar gewoon af en toe een ‘slokje’ te nemen en dit slokje in je longen te houden. Na enkele seconden zul je wel merken hoe goed het werkt en kun je het lachgas langzaam uit je longen laten ontsnappen. Geen hoofdpijn en ook geen bizarre ‘black outs’. Tenzij je op zoek bent naar dat laatste, dan zijn de bovenstaande tips niets voor jou.

3. Daarna

Doe het vooral even rustig aan nadat je het lachgas hebt gebruikt. Het is best heftige shit. Staand lachgas inhaleren is per definitie onverstandig. Als je omvalt leidt dit snel tot botbreuken of erger.

Verder is het verstandig dat de lachgasballonnen worden geweerd tijdens het Bevrijdingsfestival. Het is toch wel een feestje waar veel gezinnen en dus ook kinderen naartoe gaan. Als er misverstanden ontstaan over wat er in de ballon zit kan dit ertoe leiden dat jonge kinderen lachgas happen. Dat moet natuurlijk worden voorkomen. Goed dat de organisatie hier aandacht voor heeft.

Overigens kan ik mij echt niet voorstellen wat nu precies de lol is van lachgas, buiten op straat, in de koude. Maar goed…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Het lijkt er steeds meer op of de jeugd het liefst de hele inhoud van het hoofd naar de knoppen helpt, zodat ze helemaal niet meer na kunnen denken.
  Ik zeg kappen met die ballonnen en een ademautomaat aan die tank binden. Krijg je veel meer binnen.

  1. Trien Knoppen

   Straight from the tank! Dan ben je pas stoer… lol

   1. Joop Klepzeikert

    Juist. Dat kinderachtige gedoe met balonnetjes moet maar eens afgelopen zijn. Als je het doet moet je het wel goed doen.

  2. Siemien

   Nou sterker nog, dat hoeven ze ook niet meer, according to wikipedia

 2. Sprookjesfiguur

  Waarom niet een beschrijving hoe je het beste een joint moet draaien. Nee, heroïne lijkt me trouwens verstandiger, daar krijg je pas een echte kick van.

  Bij het spuiten wordt de heroïne op een lepel gelegd en vermengd met water en citroensap of ascorbine. Vervolgens wordt het mengsel verhit en wordt de opgeloste heroïne in een injectiespuit opgetrokken en direct in een ader gespoten. Bij spuiten en chinezen heeft de heroïne direct effect. Het werkt ongeveer 4 tot 6 uur.

  Zo voor de beginners.

  1. Joop Klepzeikert

   En voor wie heroïne te slaperig maakt is er Methamfetamine, ofwel crystal meth. Ook dat kun je direct in de aderen spuiten voor het sterkste en langste effect.

 3. DeBruijn

  Wat is er mis met de jeugd dat zij allemaal hulpmiddelen nodig hebben om een goede tijd te hebben. Vroeger had ik dat ook, als er geen bier geschonken werd hadden heel veel mensen niets te zeggen. Nooit iets extra’s nodig gehad om gezellig te zijn.

  Helaas omdat ik niet dronk, mocht ik altijd rijden en de anderen naar huis brengen die straalbezopen waren.

  Nooit begrepen wat de lol ervan was je lichaam moedwillig te slopen.

 4. victus

  Zelf ook helaas ongevraagd getuige geweest van dat een stel van die stomme wijven, 30 plus pubers, aan die troep zaten alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Zonder die middelen zijn het ook maar een stel zielige en kleinzerige zeikwijven die de hele dag klagen dat ze de ideale man maar niet kunnen vinden op hun datingapp. Groot glas bier en een borrelplank, veel gezelliger dan die chemische troep

 5. Smek

  Gewoon alles vrijgeven en de hulpverlening stoppen. Want dat kost klauwen vol (mijn) geld. Klaar ermee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.