Bam! Moedige ondernemer laat DENK-etterbakken alle hoeken van de rechtszaal zien: ‘Dit voelt als een afrekening!’

Bij de rechtbank in Den Haag diende vandaag de rechtszaak tussen Statera – het wetenschappelijk bureau van DENK – en Eduard Nandelall, CEO van OptimusAd. Laatstgenoemde liet tijdens de behandeling geen spaan heel van alle drogredenen en juridische treiteracties van de partij met drie Kamerzetels. De Dagelijkse Standaard was er vandaag bij.

Vandaag diende de zaak tussen Gladys Albitrouw van Statera (dus DENK) en Eduard Nandelall van het data-onderzoeksbureau OptimusAd. DENK gaf aan niet erg gelukkig te zijn met de werkwijze van Nandelall, maar viel al snel door de mand door aan te geven waar het ze echt om ging: stemming maken en nieuws genereren en subsidies verdelen. Nandelall ging daar niet in mee en een rechtszaak volgde.

Volgens Gladys Albitrouw was het de bedoeling dat Nandelall met zijn data-onderzoeksbureau OptimusAd het stemgedrag van kiezers in beeld zou brengen in aanloop naar het raadgevende referendum van vorig jaar over de zogeheten ‘Sleepwet.’

Albitrouw gaf tijdens de openbare hoorzitting een interessante analyse over de denkwijze van haar partij – die in 2018 een slordige €16.000 aan ontvangen subsidie van de referendumcommissie in Azarkanise Mist liet opgaan:

¨Nandelall zou kijken naar wat de berichtgeving (in de media – red.) was en wat voor gevolgen dat zou hebben op het kiezersgedrag. […] We wilden eigenlijk een beetje stemming maken om er voor te zorgen dat de opkomst omhoog zou gaan. Op het moment dat je ziet dat er veel nieuws is over bepaalde zaken raken mensen meer geïnteresseerd en dat zorgt er voor dat de opkomst omhoog gaat. Dat is het doel van Statera (het onderzoeksbureau van DENK – red.).¨

Maar daar bleef het niet bij, want Albitrouw dikt het zelf nog eens lekker aan:

¨Ons idee was om te kijken hoe bepaalde groepen zich zouden bewegen. […] Zodoende wilden wij middels eigen onderzoek nieuws genereren. […] Het was de bedoeling om elke week een nieuwsbericht te publiceren n.a.v. de analyses van OptimusAd. Die cyclus zouden we dan vlak voor de verkiezingen afsluiten met een persbericht.¨

Aha. Was het de partij DENK dan vooral te doen om ‘nieuws te genereren’ voor hun persiflage-account op YouTube? Over hoor- en wederhoor gesproken, trouwens. Dat laatste kwam er wel van Eduard Nandelall, die in de rechtbank duidelijk op de praatstoel zat om de reputatie van zijn persoon en bedrijf te verdedigen tegenover de lange arm van Albitrouw:

¨Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld. Ik ben ook altijd eerlijk geweest over onze werkwijze. Klaarblijkelijk verschillen wij daarover van mening of inzicht. Ik bekijk mijn werk vanuit een commercieel oogpunt. Zo voorspelde ik op basis van onderzoek onlangs nog dat Forum voor Democratie zomaar eens de grootste partij van Nederland kon worden. Maar mijn bedrijf onderzoekt ook gegevens voor andere politieke partijen. Ik heb nooit eerder problemen ondervonden met mijn (politieke) klanten. Dit gedoe met DENK voelt dan ook als een afrekening.¨

Ondanks een – inmiddels – langdurig juridisch conflict tussen de partij DENK en data-onderzoeksbureau OptimusAd gaf Nandelall gedurende de hoorzitting meermaals aan dat hij (zelfs nu nog) best bereid is om buiten de rechterlijke macht samen om tafel te gaan onder het genot van een biertje. Want, zegt hij: “Niemand wint iets met een rechtszaak zoals nu het geval is. Jullie partij heeft hierdoor ernstige integriteitsproblemen opgelopen en voor mijn eigen bedrijf bekt deze hele case ook niet zo lekker.” Albitrouw had echter net een bittere pil ingenomen en bleef onverbiddelijk: “Deze zaak kunnen wij alleen nog maar oplossen met tussenkomst van de rechter.”

De definitieve uitspraak van de rechter in deze zaak volgt op 3 juli aanstaande.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. DeBruijn

  Dat weten ze altijd goed: de weg naar de rechter. Jammer dat hun ideale land in Tur kije geen recht meer kent.

  1. Bolkestein

   Dat is de juridische Jihad, een van de vele verschijningsvormen van de Jihad.

 2. Piet51

  Boeiend verhaal, maar ….. waar gaat het eigenlijk over. Wat was het twistpunt tussen beide partijen. Of zie ik iets over het hoofd?

 3. Joop Klepzeikert

  De domme Erdogek aapjes denken altijd overal in hun recht te staan, ook al is dat overduidelijk niet het geval.
  Dat komt omdat allochtonen heel lang overal hun zin in gekregen hebben. Daar kweek je verwende krengen mee, met DENK als resultaat.
  Goed dat ze hiermee eindelijk wat tegengas krijgen. Nu hopen dat ze hier een rechter treffen, in plaats van een D66 ‘rechter’. Dan verliest DENK deze zaak met glans.
  Alleen een D66 ‘rechter’ zal DENK gelijk geven, omdat die crimigranten altijd gelijk geven. Ook als die dat overduidelijk niet hebben.

 4. Pietervangroendal

  Tja, dit was wel te verwachten. Die Eduard Nandelall staat toch een beetje bekend als de John de Mol van de online wereld. Duidelijk de verkeerde boos gemaakt. Die laat het er niet bij zitten en gaat tot het uiterste om met ze af te rekenen…

 5. logisch denken

  Ik denk dat DENK een criminele organisatie is met als doel tweespalt zaaien en hier een slaatje uit slaan met een politieke de(n)k mantel. Ik denk dat DENK niet kan denken omdat je voor denken een eigen brein nodig hebt en niet achter een despoot moet aanlopen. I k denk dat DENK heel snel achter bij1 aangaat en verdwijnt uit de politieke arena.

  1. Kiliaan Noppen

   Logisch denken is niet iedereen gegeven.

 6. Godefroy France

  PVV EN FVD REKENEN AF MET DE DUBBELE PASPOORTERS,,,,,, paspoort inleveren waar mogelijk en terug naar land van nietnedrlands paspoort§

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.