Beelden! Sietse Fritsma (PVV) terug van weggeweest: 'kabinet is greep op asielstromen kwijt'

Geen categoriemei 15 2019, 21:00
Staatssecretaris Harbers (VVD) van Justitie en Veiligheid rapporteerde ons de schrikbarende cijfers: de politie rukte vorig jaar meer dan 4.000 keer uit vanwege criminele incidenten met de bewoners van COA-faciliteiten. Sietse Fritsma van de PVV diende enkele moties in en betwijfelt of de staatssecretaris écht niets kan doen. Volgens Fritsma 'moeten we ervoor zorgen dat ze niet binnen komen'. Parlementair verslaggever Ernst Lissauer sprak met het Kamerlid.
Op de beelden is te zien dat Lissauer wat kritische vragen stelt aan Sietse Fritsma over de relevantie van het internationaal recht op de zaak waar staatssecretaris Harbers mee te maken heeft. Net als Harbers denken velen namelijk dat internationale verdragen Nederland zouden beperken in het uitvoeren van activiteiten die in het belang zijn van het belang van de bevolking.
Dat laatste is natuurlijk niet per se het geval.Maar er lijkt in Nederland veel onzekerheid over de interpretatie van het internationaal recht en in hoeverre een minister zijn of haar bevoegdheden mag gebruiken. De verdragen zijn wel belangrijk natuurlijk, maar niet in ijzer gegoten. Als blijkt dat de situatie uit de hand loopt dan is er voor staatssecretaris Harbers voldoende aanleiding om in te grijpen. Handelen naar de geest van de wet, niet de letter. En: in het belang van de Nederlandse bevolking, want daarvan ontvangen de machthebbers haar mandaat en dáár ligt de verantwoordelijkheid.
Volgens het PVV-Kamerlid is het dan ook tijd dat er wordt ingegrepen want het kabinet is "de grip op de asielproblemen volledig kwijt" en is het nieuws volgens hem eigenlijk geen nieuws, maar "waren de problemen al heel lang bekend" en "was de PVV niet verbaasd hierover". Goh, niet verbaasd? Dat verbaasd ons helemaal niets! Behalve de PVV waren tal van anderen evenmin verbaasd waarschijnlijk, maar horen we hen minder over dit specifieke onderwerp.
Dat laatste is wel jammer, want het is ook in het belang van links dat deze problemen worden opgelost want behalve de asielindustrie lijken de voordelen soms echt vér weg. Volgens Fritsma kan de staatssecretaris wél ingrijpen en moet het kabinet beginnen met "een volledige asielstop". Waarbij Fritsma het woord 'tijdelijk' even vergat te noemen. Maar een asielstop om het systeem opnieuw in te richten en daarna te heropenen is oprecht géén slecht idee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten