Bezuinigingen en hogere belastingen op komst! Jeugdzorg nekt gemeenten: overschreden budget met 600 miljoen euro

Diverse gemeenten voelen zich genoodzaakt harde maatregelen te nemen om de zorgtaken uit te kunnen blijven voeren. Het budget voor alle gemeenten in Nederland is met 600 miljoen euro overschreden. Het overhevelen van zorgtaken vanuit het Rijk naar de gemeente, blijkt een ramp. Dat meldt de Volkskrant.

Meer dan tweederde van de gemeenten zegt te kampen met financiële problemen vanwege de jeugdzorg. Dit leidt tot rigoureuze maatregelen zoals belastingverhogingen en flinke bezuinigingen. Bibliotheken en muziekscholen dreigen wellicht te moeten sluiten en onroerende-zaakbelasting (ozb) gaat in sommige gemeenten met 10 procent omhoog. Eveneens zijn er gemeenten die de tarieven voor jeugdzorgaanbieders verlagen, waardoor deze instellingen worden bedreigd met faillissement. Onderhoud aan infrastructuur wordt in sommige gevallen ingeperkt en de bijzondere bijstand lijkt ook doelwit voor mogelijke bezuinigingen te worden.

Logisch ook, want het aantal jongeren in de jeugdzorg is maar liefst 12 procent gestegen sinds 2015. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat het om een toename van 48.000 jongeren, van 380.000 in 2015, naar 428.000 in 2018. Het is dus overduidelijk dat het overhevelen van zorgtaken alles behalve vlekkeloos is verlopen, waar men nu de bittere vruchten van lijkt te plukken. Sommige gemeenten proberen nog zoveel mogelijk door te verwijzen naar de goedkoopst mogelijke vorm van hulp, al is dat in veel gevallen simpelweg alsnog te duur.

Minister de Jonge (Volksgezondheid) zegt geld los te willen peuteren voor de gemeentelijke jeugdzorg maar noemt geen specifieke mogelijkheden. Logisch ook, want er zijn diverse signalen dat er een miljardentekort gaat ontstaan, alleen al door het onzinnige klimaatbeleid. De boel staat duidelijk op springen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Politiek Profeet

  mooi toch, laat de boel maar exploderen, afscheid nemen van de oude gevestigde wanorde

 2. Cycle25

  Had lekker de dienstplicht behouden, veel goedkoper en daar weten ze wel raad met dit soort raddraaiers. Enfin, het was de PvdA die correcties op de jeugd uit de wereld heeft geholpen, dankzij dit PvdA tuig kunnen parasietenaren weer vol op de WOZ tour.

  1. Joop Klepzeikert

   @Cycle25: In het leger maakte ze een mietje van je. Zijn er ook meer met psychische schade uitgekomen dan zonder.
   Het probleem waar we nu mee zitten is massa-immigratie en ongecontroleerd fokken door die migranten, die geen idee hebben hoe je koters op moet voeden.

   1. Tguard

    In het leger maakten ze een mietje van je hahahah jij hebt zeker bij van heutz gediend.

    1. Joop Klepzeikert

     Gelukkig niet. Ben behoorlijk na WWII geboren, dus van Heutsz niet meegemaakt.

    2. Heinz

     Intendance, gravendienst

    3. Tman

     Gestapo

   2. Cycle25

    Daar heb ik weinig van gemerkt, maar dat zal wel met de plaatsing te maken hebben. Bij de Marine was het prima geregeld, gedrild worden door mariniers, bivakkeren met -10 op Texel en als toetje volharding. 1,5 jaar op een S Fregat, oefeningen en nog eens oefeningen, inwerken door Engelsen te Portland, 6 maanden stanavforlant, nee…niet echt een mietje geworden.

 3. Joop Klepzeikert

  Iedereen met verstand zag al lang aankomen dat de jeugdzorg steeds zwaarder belast zou worden door de massa-immigratie en het ongecontroleerd fokken van die booslims en hersenlooslims. Alleen politici, media en andere linkse trollen zagen en zien dat uiteraard niet. Die zien alleen hun extreem linkse bubbel van de binnenkant.

  1. Brazil

   0,5% van jongeren die bij jeugdzorg lopen heeft een niet westerse achtergrond, verder is er totaal geen sprake van een massa-immigratie, sterker nog het aantal asielverzoeken is nog nooit zo
   laag geweest.
   Ik weet niet onder welke steen je leeft al die jaren maar
   ik zou zeggen kom er eens onderuit, man man man
   geweldig gewoon hilarisch.

   1. Joop Klepzeikert

    @Brazil: Flikker toch eens op met je fantasie verhaaltjes joh. Ga die aan je GGZ begeleider vertellen. Krijg je vanzelf je pilletjes en spuitje wel weer toegediend. Waarschijnlijk in combinatie met een overhemd met heel lange mouwen in je gewatteerde kamertje. Dorpsidioot.

    1. Reganto

     Natte Scheet, Eugenie de la Fleur , CJD, Uiterst Links, Brazil, Regina

  2. Marija

   Die zagen het echt wel, zijn er mee accoord gegaan met zijn allen, hebben er voor getekend met her Verdrag van Straatsburg en Marakesh. Etc. Etc.

 4. Tman

  Jeugdzorg,jeugd sociëteiten,bejaardenhuizen,bejaardenzorg,psychiatrische instellingen,24 uurs opvang,jeugddetentie en internaten,politieapparaat alles is afgebouwd en afgebroken! Nog even,en heel Nederland is een “no-go area”.
  Maar voor het vreemdelingenbeleid,asielzoekersopvang,de EU,gratis geld loketten,bed bad en brood, en de klimaatgekte is geld ten overvloede beschikbaar!
  Ons land is een kutland geworden!

 5. Blokkeer-Fries

  Het is een door de communistische linkse kerk opgetuigd business model, net zoals de asielindustrie, waar geldt hoe meer etiketten, hoe meer goedbedoelde linkse deugers hun hobby kunnen uitvoeren. En natuurlijk loopt het dan weer financieel uit de klauwen, want het gaat om kwantiteit en niet om kwaliteit.

  1. Brazil

   Je bent behoorlijk van het padje , waar is het misgegaan 🙂
   We wonen in Nederland of zit in Noord- Korea, hahahaha
   geweldig gewoon hilarisch.

 6. Blokkeer-Fries

  Waarom heeft 1 op de 10 kinderen jeugdzorg?
  Het aantal jongeren in Nederland dat jeugdzorg krijgt, is opnieuw gestegen. Ruim 1 op de 10 kinderen kreeg in 2018 jeugdzorg. Hoe komt het dat Nederland zoveel geld uitgeeft aan jeugdzorg?

  Uit dinsdag gepubliceerde cijfers blijkt dat het aantal jongeren in de jeugdzorg is gegroeid van 366.000 in 2015 naar 405.000 in 2017. Sinds drie jaar valt deze zorg onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. Die hebben steeds vaker moeite de begroting voor jeugdzorg rond te krijgen.

  De meeste jongeren krijgen jeugdhulp, bijvoorbeeld voor problemen met gedrag, opvoeding of bij psychische problemen. Anderen krijgen jeugdbescherming of jeugdreclassering.

  Steeds jonger een etiket
  In 2009 constateerde Elsevier Weekblad al dat kinderen steeds jonger een etiket krijgen. Er is een royaal gesubsidieerd systeem in het leven geroepen dat er belang bij heeft kinderen deze psychiatrische etiketten op te plakken.

  Meer achtergrond bij dit onderwerp: Nederland uit top 10 beste kinderrechten
  Tegenwoordig worden ‘lastige’ kinderen al op zesjarige leeftijd psychiatrisch onderzocht, waarna ze – als er een tekortkoming in hun ontwikkeling wordt geconstateerd – een etiket krijgen opgeplakt. Meestal hebben ze ADHD, een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) of een andere gedragsafwijking. Ze komen met zo’n diagnose in aanmerking voor speciaal onderwijs of extra begeleiding (het zogeheten ‘rugzakje’) op school of thuis door de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). (…) Deze continue bevestiging van de stoornis zal geen positief effect hebben op het zelfbeeld van de jongere, concludeert onderzoekinstituut TNO.

  Kinderen die eenmaal in de zorgmolen terechtkomen, komen daar maar moeilijk weer uit. Hun wacht vaak een levenslange uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Slechts een miniem percentage vindt een normale baan.

  Kinderen redden het niet zonder hulp
  Een snel groeiend deel van de jeugd redt het kennelijk niet zonder hulp, vinden ouders, leerkrachten en zorgverleners. Mogelijk is de jeugdzorg door de invoering van bijvoorbeeld buurt- en wijkteams ook toegankelijker geworden. De steeds grotere vraag jaagt gemeenten op kosten: die moeten daardoor spreiden, waardoor er minder geld overblijft voor de echt zware gevallen.

  Scholen zijn vaak de eerste halte bij het bestempelen van kinderen als ‘afwijkend’. Hoe minder probleemgevallen, hoe hoger de scores. Gemeenten doen net zo hard mee. Sinds de moord in 2004 op peuter Savanna door haar moeder zoeken jeugdzorg en gemeenten ook actiever naar probleemgezinnen.

  Ouders spelen ook een belangrijke rol: zij denken sneller aan psychiatrische stoornissen dan vroeger. Als ouders of leerkrachten menen een gedragsstoornis bij een kind waar te nemen, roepen ze gemakkelijker hulp in. Bijna nooit wordt tegen die ouders gezegd: ‘Beste ouders, uw kind is lastig, maar niet abnormaal.’

  Kind moet een etiket krijgen
  Nog een probleem: om voor hulp in aanmerking te komen móet het kind een etiket krijgen. Al zouden psychologen het regelmatig liever nog even aanzien.
  De financiering van de zorg voor probleemkinderen zit zo in elkaar dat meer etiketten meer geld betekent. Dit leidt alleen maar tot meer probleemkinderen, blijkt uit internationaal onderzoek. Aleid Schipper van de WEC-Raad (tot 1 oktober 2010 belangenbehartiger van het speciaal onderwijs red.): ‘Als je geen etiketten plakt, krijg je geen hulp.’

  Scholen kunnen zich makkelijk aan verantwoordelijkheid onttrekken
  In 2006 kreeg de toenmalige minister van Onderwijs, Maria van der Hoeven (CDA), al een bijzonder kritisch rapport aangeboden door de Landelijke Commissie Toezicht Indicatiestelling, bestaande uit vijf hoogleraren. De commissie constateerde opportunistisch gedrag van instanties, scholen en ouders. Scholen hebben er belang bij zwakkere leerlingen weg te werken als ze goede scores willen behalen.

  ‘Het huidige beleid maakt het voor scholen relatief makkelijk om gedragsproblemen louter als kindproblemen te zien en zichzelf te ontslaan van de verantwoordelijkheid er binnen het gewone circuit wat aan te doen.’

  Opvallend is dat in juist regio’s waar weinig probleemgezinnen wonen de meeste kinderen de indicatie ‘probleemkind’ krijgen. Juist in provincies met relatief weinig eenoudergezinnen en migranten maken de meeste kinderen gebruik van jeugdzorg. In Oost-Groningen en en Limburg is het percentage veel groter dan in de Randstad, waar meer probleemgezinnen en dus ook meer probleemkinderen wonen.

  Herman Nijhuis (60), bestuurder van de Scholengroep Twente Speciaal: ‘Misschien is de tolerantie voor afwijkend gedrag in de Randstad hoger dan bij ons.’ Met andere woorden: de vaststelling dat een kind lijdt aan een gedragsstoornis is subjectief en hangt af van omstandigheden.

  Bron: Elsevier Weekblad

  1. Siemien

   Dat komt omdat er stempels gedrukt worden op kinderen, zo van ooh dit kind is druk, BAM adhd, en dan ook nog even pddnos, die is erg modieus, of autisme daar word je ook mee doodgegooid.
   We moeten stoppen met die stempels en kinderen stabielere omgevingen geven..

   1. DeBruijn

    Het komt omdat we denken dat het hele leven maakbaar is, dus als je als kind niet aan de norm voldoet, dan moeten we een excuus hebben wat ons wereldbeeld weer passend maakt.

   2. Dik

    “Dat komt omdat er stempels gedrukt worden op kinderen…”

    En omdat de gezinnen stuk moesten, het gezin mocht na 1990 niet langer de hoeksteen van de samenleving zijn, gevolg?

 7. Siemien

  Jeugdzorg?! kinderen weerbaarder maken is beter, jongen en meisjes identificeren als jongens en meisjes (dus ook in die volgorde) ze duidelijk maken waar het in het leven écht om gaat, ouders op hun liefdeloze donder geven omdat ze hun kind niet de juiste sturing geven als dit nodig is, sterker nog, gezin weer de hoeksteen maken van deze maatschappij, dus waar vader en moeder samen een gezin hebben daar zou moeders gewoon zorg moeten dragen en de vader de kostwinner.
  Gezinnen waar 2 vaders de zorg hebben of 2 moeders is tegennatuurlijk, een kind heeft een vader en een moeder nodig,..

 8. marco1

  Verwekt door neef en nicht, binnen in het sobere oosten niks anders mogen dan 7keer per dag op de knieën voor een zelfbenoemde profeet en buiten in het vrije wilde westen alles mogen, tja dat geeft die jeugd nu eenmaal verwarring.

 9. Ome Wim

  “Jeugdzorg” zelf komt niets te kort en zeker het management niet, een derde van de bestuurders “verdient” meer dan de minister president over het bijbehorende leger psychlogen nog maar te zwijgen, ieder kind wat wordt onttrokken aan het ouderlijk gezag
  levert deze instanties 40.000 tot 50.000,- euro per jaar op en dat tikt lekker aan, momenteel zijn ze op zoek naar nog 2.300 extra pleeggezinnen voor kinderen die hun ouders wordt ontnomen, terecht of onterecht maakt ze niet uit als de kassa maar rinkelt,
  lees het boek maar van voormalig kinderombudsman Marc Dullaert over jeugdzorg.

 10. Ries

  Ik lees hier hele rake analyses!

 11. Caro

  Jeugdzorg had beter niet naar gemeente belegd moeten worden.
  Jeugdzorg 3 pijlers, CBS bekijkend.

 12. Florissa

  Allemaal lekker op Klaver ,Rutte,en D66 blijven stemmen hoor.Het kan mij niet duur genoeg worden .

 13. Ruiter

  Deze mega tekorten zijn te danken aan Rutte 2, het kabinet van VVD en PvdA. Hoofdverantwoordelijke voor de ontstane ellende was Martin van Rijn, PvdA-staatssecretaris voor Jeugdzorg.

  Sinds de decentralisatie van de jeugdtaken naar de gemeenten zijn de zorgbureautjes als paddestoelen uit de grond geschoten. Vaak louche ondernemingen die zorg verkopen, maar geen kwaliteit leveren (en soms helemaal niks leveren). Er wordt in de wereld van jeugdzorg nl. gefraudeerd bij het leven.

 14. shimeon

  wat een lulkoek van die klepzeikert, heb bij het 1e legerkorps gezeten destijds ,dus oost vs west, bij het 41 tankbat was het een strak regime, degene die dachten daar verandering in te kunnen brengen zaten binnen de kortste keer in NS

 15. PMG

  Mag ik misschien weten wat jeugdzorg eigenlijk voorstelt?

 16. victus

  Tegenwoordig ligt de lat voor behandeling en geestelijke zorg erg laag. Een leger aan goedbetaalde hulpverleners en coaches staan bij voorbaat al klaar om spekvette rekeningen in te dienen en zorgen er zeker voor dat de kaalpluk sessies zo lang mogelijk worden gerekt. Resultaat is niet interessant, geld wel.

 17. Vraagtekentje

  Zulke zorg hoort niet bij gemeenten maar bij zorgkantoor WLZ

 18. Rud56

  Vele van de onder Jeugdzorg vallende kinderen hebben het falen daarvan al aan den lijve ondervonden! Zelfs met de dood moeten bekopen! Nu Jeugdzorg ook nog financieel gedupeerd is zal dat falend beleid alleen nog maar erger worden!

  En dan zijn er van die complete deugdwazen die addergebroed uit Syrie hierheen willen laten komen, “want zo zielig”.
  Islamitisch addergebroed, hoe jong ook en totaal verknipt, dat ook onder die begeleiding van dat incompetente Jeugdzorg zal vallen!
  Tja, idioterie ten op!

 19. Pescador

  Laat maar klappen , stelletje stumpers

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.