Column Jan Roos: 'Frans Timmermans staat voor alles wat fout is. En Nederland stemt massaal op hem'

Geen categoriemei 24 2019, 12:00
Jan Roos duidt de voorlopige uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen, die laat zien dat de PvdA de grote winnaar is geworden. Jan kan er met z'n pet niet bij dat zoveel mensen hebben gestemd op een man die Nederlan de 'Verenigde Staten van Europa' wil binnenloodsen.
Dat ik bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 met VNL geen zetels haalde. was een keiharde klap in mijn gezicht. Maar als ik eerlijk ben, zag ik dat natuurlijk wel al aankomen. Een verrassing was het niet. We stonden in de peilingen op nul, en bij het einddebat kwam Tunahan Kuzu van DENK niet opdagen. Bovendien had premier Rutte heel handig een diplomatieke rel met Turkije uitgelokt en deed hij opeens heel daadkrachtig. En Thierry Baudet had met zijn Forum onze zeteltjes weten af te snoepen, dus mensen die ons geluid steunden liepen massaal over naar FVD, aangezien zij meer kans hadden om daadwerkelijk in de Kamer te komen. Enfin. Het is water onder de brug.
Maar wat mij bij blijft, is dat ik bij die verkiezingsuitslag minder verward mijn bed opzocht dan gisteravond. Want hoe is het in 's hemelsnaam mogelijk dat de PvdA gisteren de grootste is geworden? De PvdA - die nauwelijks nog bestaat, die op de grond ligt, waar ik notabene medelijden mee had - wordt waarschijnlijk de grootste partij van het land. Natuurlijk zijn de sociaal-democraten als herpes: steeds als je denkt dat je ervan af bent steekt het de kop weer op, maar deze winst kwam wel erg onverwacht. Al helemaal door hun aanvoerder Frans Timmermans. Alleen al bij de naam krijg ik koude rillingen over mijn lijf en beginnen mijn handen te zweten.
Frans Timmermans staat namelijk voor alles wat fout is. Ik weet niet waar te beginnen om te vertellen hoe fout deze man is. Zijn gelieg bij de Verenigde Naties tijdens die huilspeech over MH17, het bizarre mondkapjesverhaal, zijn ondemocratische move richting Brussel, alle beloftes waar hij er niet eentje van heeft waargemaakt daar, zijn gelik naar de islam, zijn pedante houding, het neerkijken op het volk, zijn haat tegenover nationalisten, het liegen dat hij uit een arbeidersmilieu komt en vooral zijn ongeëvenaarde narcisme maken hem tot de belichaming van wat er aan de Europese Unie niet deugt.
En Nederland stemt massaal op hem. Dus de enige vraag die ik me vandaag nog stel: wie is er nou gek? Het volk dat de man verkiest die ons land wil laten opgaan in een Verenigde Staten van Europa waar we alleen maar inleveren, of ik die dat niet wil? Wat het antwoord ook is, het maakt me somber.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten