‘Decentralisatie’ zorgtaken via WMO blijkt bezuiniging: wethouders smeken Rijk om extra gelden

Het gaat momenteel niet goed met de Jeugdzorg in Nederland. De financiën drogen langzaam op. De reden is dat onder het kabinet Rutte de zorgtaken zijn overgeheveld naar de gemeenten, maar het vraagstuk van financiering open bleef staan. Hierdoor lijkt de ‘decentralisatie’ vooralsnog vooral op een bezuiniging op Rijksniveau.

En zitten gemeenten nu met de handen in het haar nu de kosten de pan uitreizen. Als gemeenten de Jeugdzorg financieel niet kunnen opbrengen wordt het uiteindelijk toch echt zoeken naar nieuwe modellen om de Jeugdzorg in te gieten. Met enige creativiteit kan veel worden bespaard, maar gezien het feit dat het om €450 miljoen op jaarbasis gaat is creativiteit onvoldoende om de tekorten te dichten.

Daarvoor is het gat gewoon té groot.

Het Rijk moet dus wel handelen nu de wethouders van de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en VVD aan de bel trekken. Als de gemeenten in zwaar vaarwater komen bij het uitvoeren van hun Jeugdzorg-taken dan moet er of geld bijkomen of heel snel een discussie worden gevoerd over de Jeugdzorg. Over de verantwoordelijkheden, taken en doelstellingen ervan. De minister heeft vooralsnog niets toegezegd. Een treurige zaak volgens GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld:

“Intussen krijgen veel jongeren niet de juiste hulp. En dat maakt het zo treurig.”

Het kan dus niet zo zijn dat de gemeenten en het Rijk de huidige situatie nog enkele jaren in stand houden. Actie is nu noodzakelijk. Daarom stuurden de wethouders ook brieven naar het Rijk. Ook doet het nalaten te handelen de kwaliteit van de zorg niets goeds.

Om te voorkomen dat gemeenten in de uitverkoop gaan of de zorgtaken in kwaliteit dalen is het dus tijd dat de Tweede Kamer het debat met de bewindspersonen intensiveert, maar ook dat er opnieuw wordt nagedacht over wat Jeugdzorg is, waarom het wordt aangeboden en welke preventieve stappen genomen kunnen worden om de vraag naar Jeugdzorg te verminderen. Dat is een complex verhaal en kost maanden, wellicht zelfs jaren. Zo lang zal het Rijk dus nog wel moeten bijspringen.

Dat de situatie sinds 2015 al zo doorsuddert is een veeg teken: een verouderd model wordt (te) lang gehandhaafd. Tevens blijkt de WMO-decentralisatie dus gewoon een bezuiniging op Rijksniveau. Leuk voor de cijfertjes op korte termijn, maar het gaat er nu wel inhakken. Ondertussen doen steeds meer jongeren een beroep op de Jeugdzorg. En zou het achterhalen van de primaire oorzaak voor die trend wellicht ook kunnen helpen in het bestrijden ervan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Het kabinet geeft elk jaar weer meer aan zorg uit, ook aan WMO. Het is echter nooit genoeg, want iedereen wil steeds meer en er worden er ook steeds meer binnengelaten die niet gaan werken, maar direct het zorgsysteem in duiken, want oh zo ‘sielugh’.
  Hoe harder er nou maar geschreeuwd wordt dat er zogenaamd bezuinigd wordt, ondanks dat er elk jaar weer meer geld in gepompt wordt, net als bij politie, justitie en onderwijs, hoe groter de kans is dat de socialistische roverheid er nog meer geld in gaat pompen. Dan kunnen belastingen en premies tenminste ook weer ‘fijn’ omhoog en kan de roverheid er vast ook nog wel weer wat bij verzinnen.
  Zo wordt werkend Nederland dus steeds verder uitgemolken.
  Wat zal ik blij zijn als ik hier weg ben.

  1. Blokkeer-Fries

   Zo is het. In het land waar je voor alles een vergunning nodig hebt, kan elke randdebiel een CO2 kind op de wereld zetten. Van te voren nadenken of je de verantwoording wel aan kan en of je wel voldoende financiële middelen tot je beschikking hebt & zal houden, tot je huisdier 21 is, daar wordt niet aan gedacht. Gevolg is dat de belastingbetaler voor falende ouders mag opdraaien i.p.v. zelf de verantwoording nemen.
   Nog een gratis tip: “Nee” is ook een antwoord voor een kind.

   1. Joop Klepzeikert

    Het probleem is dat ook ouders die niet capabel zijn om koters op te voeden zo gruwelijk veel gratis geld voor die koters krijgen dat ze er zo veel mogelijk van fokken. Een koter levert tegenwoordig al snel zo’n €500,- netto in de maand op. Dat kost het nooit van z’n leven.
    Daarom fokken vooral de aller domste en asociaalste zo veel mogelijk koters. Dan hoeven ze niet te werken, maar kunnen wel in luxe leven en 16 uur per dag 365 dagen per jaar op het internet trollen en klagen dat ze te weinig gratis krijgen.
    Opvoeden zit er bij dat soort volk echt niet in. Dat moet de crèche, kleuterschool, lagere school en de zorg maar voor ze doen. Ook allemaal op kosten van hard werkende mensen.
    Het ergste is dat die hard werkende mensen het allemaal maar braaf blijven betalen. Steeds meer.

    1. Blokkeer-Fries

     Het “omslagpunt” komt steeds dichterbij. Dan is het feest afgelopen en zal the fat lady beginnen te zingen. Dan komen de trol spijtoptanten bovendrijven en de klaagzang van “we wisten het niet” beginnen, en het 2e couplet met “Help!, we need somebody, Help!” zal inzetten.

     Minder, minder, minder, i.p.v. meer, meer, meer.

  2. Korporaal Monty

   “Wat zal ik blij zijn als ik hier weg ben.”

   Ook van DSS?
   Je bent er toch maar druk mee. En dan ook nog eens hard werken.
   We zullen al je reacties hier zeker gaan missen.

 2. Siemien

  Den-Haag is Nederland aan het leegzuigen om vervolgens kansparels en dat soort achterlijkheden te bekostigen.
  Daarnaast zou er salarisplafond moeten komen voor zorgverleners en farmaceuten en is echt van de zotte wat voor prijzen er in Nederland betaald worden voor medicijnen..
  Den-Haag moet ook eens stoppen met het verplichten van 105% dekkingsgraad te belachelijk voor woorden..

  1. Joop Klepzeikert

   Medicijn prijzen zijn in Nederland zo hoog omdat de kortingen van vaak 90% of meer door de apotheker niet terug berekend wordt, maar in eigen zak verdwijnt.
   Wij hadden hier op het dorp een paar jaar geleden een nieuwe apotheker, die binnen 1 jaar een huis van 3 miljoen contant afrekenen en daar voor nog eens 2 miljoen aan contant betaalde auto’s voor parkeerde.
   Die is door de mand gevallen omdat z’n accountant geen smeergeld aanpakte, maar hem aangegeven heeft.
   Helaas zijn het er maar weinig die door de mand vallen, doordat teveel boekhouders en accountants te makkelijk om te kopen zijn. Die zijn net zo inhalig als apothekers en andere asocialen in de zorg.

   1. Sealgaire

    Medicatiemaffia

   2. J.Rademaker

    In andere EU landen kosten de medicijnen een derde en ook niet die afgifte vergoedingen. Medicijnen vallen buiten het zogenaamde vrije verkeer van goederen en diensten waarvoor de EU is opgericht.

 3. santiago

  Off topic. Hoor zojuist dat Peter rrr niet meer met de deaud wordt bedreigd. Gelukkig maar.

  1. tomygun

   Hoe weet je dat? en weet Peterrrrrrrrrr het ook of is dit
   om Peterrrrrrrrrrrr uit z,n vriezer te lokken waar hij in schuild .

 4. Henk Albarda

  Wat een ach en wee. Als de jeugdigen ontdaan worden van al hun labeltjes, zoals ‘basis adhd’, ‘matige adhd’, ‘hevige adhd’ en alle andere reeksen, zou het jeugdzorg budget met 50 % geminderd kunnen worden.
  Kijk maar eens in je eigen omgeving, verbijsterend hoeveel jeugdigen een label opgeplakt krijgen.
  Als de zelfbenoemde ‘deskundigen’ eens ophouden met hun overbodige acties, de jeugdigen geen labels meer opgeplakt krijgen, dan heb je de 50 % uit mijn eerste regel.
  Het zijn altijd de socio ‘wetenschappen’ (ik noem ze kletsberoepen) die zeuren over te weinig geld. Met dat geld doen ze vervolgens helemaal niets.

  1. tomygun

   Henk A , in gewoon Nederlands dus, de linkse mafklappers .

   1. PMG

    een asielzoeker, een ongenode parasiet, in een AZC kost 37 DUIZEND euro per jaar … daar is wel geld voor?

 5. J.Rademaker

  Pim had gelijk het is beter organiseren en geen kwestie van geld.
  Kijk eens wie er wethouder zijn in je gemeente en je weet genoeg.
  Iedere keer een nieuwe melkkoe uitvinden en dat doorschuiven naar mensen die niet op de taken berekend zijn.

 6. Peter Loosduinen

  Verbod hoofddoekjes op basisscholen Oostenrijk !
  Die is binnen.

 7. Jumping

  Baudet hoeft Rutte, alleen maar op de vele miskleunen te wijzen, die onder Rutte zijn bewind zijn ingevoerd en volledig zijn mislukt.
  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 8. Jumping

  Prachtig toch zo’n item in de Telegraaf.
  MINISTERIE VERDOEZELT ASIELDELICT.

  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 9. Complurk

  Waar las ik nou laatst dat gemeenten het WMO-geld allereerst gebruikten om bureaucratieën met veel ambtenaren op te tuigen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.