EU op weg naar geopolitieke irrelevantie nu Rusland kerncentrales bouwt in Afrika

Nou, daar gaan alle mooie vergezichten van duurzame technieken en innovaties die Nederland zou kunnen verkopen aan andere landen! Hop, zo het raam uit. Rusland bouwt kerncentrales door heel Afrika. China volgt met deals voor infrastructuur en de EU mag lekker migranten blijven incasseren. Super beleid!

“Zeker 625 miljoen mensen zijn nog steeds verstoken van elektriciteit,” zo geeft Trouw aan over Afrika. Reken daar de verwachte bevolkingsgroei (4 miljard mensen in 2100) bij en tel de verwachtingen van “een enorme groeispurt” qua economische groei ook maar bij op. Dat wordt, hoe je het ook wendt of keert, een enorme CO2-uitstoot op dat continent.

Waar Nederlanders nog enigszins werden gepaaid met het idee dat verduurzaming van ons land gepaard zou gaan met economische groei door de export van innovaties en nieuwe duurzame technieken, verdwijnt dat idee al snel als sneeuw voor de zon! Rusland heeft de rol van klimaatvriendelijke geopolitiek strateeg op zich genomen en Nederland en de EU het nakijken gegeven.

Met staatsbedrijf Rosatom doet Rusland in maar liefst 12 landen zaken, door via voordelige leningen kerncentrales te gaan bouwen. Daarmee geven ze een flinke eerste dreun aan het idee van een Afrikaanse duurzaamheidsmarkt. Ten eerste omdat windmolens en stuwdammen het niet gaan winnen van kerncentrales op het gebied van CO2-uitstoot en energieverschaffing. Ten tweede gaat de bouw van een kerncentrale gepaard met een infrastructuur waar je u tegen zegt. Ten derde betekent dit ook dat hier (zeer) waarschijnlijk allerlei contracten voor grondstoffen tegenover staan. Wat weer inhoudt dat economische sancties tegen Rusland, de EU zelf steeds meer zullen schaden. En last but not least: enige economische voorspoed voor Afrikaanse landen gaat hiermee in een stroomversnelling, wat betekent dat meer potentiële migranten sneller het geld bij elkaar kunnen krijgen om deze kant uit te komen.

Gelukkig heeft Nederland nog steeds de Europese markt waarop het haar hoop kan vestigen. Alleen wel jammer dat andere lidstaten juist áán het gas gaan en kernenergie gebruiken. Qua geopolitieke strategie komt men in de EU of haar lidstaten ook niet verder dan een oproep om ‘te stoppen met vechten’ in geval van conflict en qua migratie ‘om tafel te gaan zitten’ met partijen die in beide gevallen met tranen in de ogen van het lachen terugrijden naar hun regeringsleiders. De EU kan duidelijk niet de eigen broek omhooghouden en is een geopolitieke non-entiteit.

Dat komt mede door het feit dat Rusland ‘vals speelt’ door met de inzet van staatsbedrijven de Afrikaanse energiemarkt te veroveren, terwijl EU-landen dergelijke stunts niet kunnen (of durven) uithalen. Maar grotendeels komt het doordat de EU zichzelf het liefst in de voet schiet door interne verdeeldheid en een logge bureaucratie. Rusland plukt er in ieder geval de vruchten van.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Brazil

  De uitbuiting van Afrika gaat door, ook in 2019 🙁

  1. Bosche draak

   Yup, maar het zijn de Russen en Chinezen dit keer, dus jullie beroepsjankers zijn klaar want die landen hebben maling aan jullie gehuilebalk.

   1. Brazil

    En al die miljarden die worden weggesluisd door multinationals
    in Afrika richting het westen, de uitbuiting gaat door ook
    door Europa.

    1. Joop Klepzeikert

     Er wordt NIETS uit Aapfrika naar het westen weggesluisd, buiten gratis geld zoekers die zich als ‘vluchtelingen’ voordoen. Het westen pompt jaarlijks vele triljarden aan gratis geld in Aapfrika.

 2. Tman

  Wij moeten óók zaken doen met Putin,Rusland levert gas en stroomvoorziening!
  Dat kunnen we importeren,is vele malen goedkoper dan de EU klimaatziekte,en eventueel zelf kerncentrales bouwen!
  Nederland raakt geïsoleerd van de rest van de wereld,door de klimaatgekte in kabinet Rutte.

  1. Brazil

   Gewoon meer windmolens plaatsen, probleem opgelost 🙂

   1. Tman

    Te weinig zonuren,en te weinig ruimte voor windmolens+tegenwerking burgers!

    1. Brazil

     Ruimte genoeg, mensen een bonus geven die
     binnen een straal van 1km vanaf een windmolen
     wonen, zonnepanelen werken ook zonder zon.

     1. Tman

      In mijn bed passen als het moet,8 vrouwen,maar dat moet je wel willen.
      Dat is met zonnepanelen en windmolens hetzelfde!
      En dan heb ik ook nog graag een gasgestookte cv,het gas,imported from Russia.

     2. Joop Klepzeikert

      Zonnepanelen geven vandaag 0,001% rendement en met de windmolens wil het vandaag ook al niet. Voor 97% van de huidige windmolens staat er vandaag te weinig wind om ook maar 1wH te produceren.

    2. Joop Klepzeikert

     Inderdaad. Om voldoende stroom met windmolentjes en zonnepaneeltjes op te kunnen wekken hebben we een oppervlakte van zo’n 20 keer Nederland inclusief Noordzee nodig. Alleen zwakzinnig links denkt dat dat mogelijk is.

     1. Dik

      @Joop: Links wil nog wat te dromen hebben, alles breekt ze, door de steeds maar verder toenemende realiteit, bij hun linker handen af.

   2. Cycle25

    Brazil

    Nog meer, dus meer afbraak in landbouw, dus meer windmolens -> minder eten.

    1. Brazil

     Eten genoeg, als je ziet wat er dagelijks wordt weggegooid, zelfs met de helft minder aan landbouw
     is er genoeg eten, daar bij wordt er nog eens 90 miljard aan landbouwgoederen geëxporteerd per jaar.
     Ik eet nu aardappelen uit Israël dus ja dit is weer
     zo’n onzin verhaal, dus genoeg ruimte voor windmolens.

  2. Joop Klepzeikert

   Inderdaad. Rusland levert hun hoogcalorische gas voor nog geen €0,04 per kuub. Dat is ruim €0,20 minder dan het Nederlandse laagcalorische gas kost.
   Van het Russische gas heb je ook nog eens 80% minder nodig om de zelfde energie op te wekken, dus is beter voor het milieu en portemonnee.
   Daar zit dus het probleem. ‘Onze’ roverheid wil niet dat wij veel goedkoper kunnen gaan stoken en koken. Dan krijgt ‘onze’ roverheid namelijk veel minder belastinggeld binnen.
   Windmolentjes en zonnepaneeltjes stroom kost véél meer dan op gas stoken, dus levert juist nog meer belastinggeld op. Daar gaat het ‘onze’ extreem linkse roverheid om.

 3. Korporaal Monty

  “enige economische voorspoed voor Afrikaanse landen gaat hiermee in een stroomversnelling, wat betekent dat meer potentiële migranten sneller het geld bij elkaar kunnen krijgen om deze kant uit te komen.”

  Misschien gaat het er straks wel beter als bij ons en gaan we daar heen om geld te verdienen.
  Net als tijdens de V.O.C. tijd.
  Alleen zal de renaissance vloot blijven steken in de noordelijke wateren.

 4. Catalaanse kok

  Heerlijk las een van de buitenland specialisten van DDS een beschouwing geeft.
  Altijd verhelderend.

 5. Tman

  Als de Afrikaanse bevolking sociaal/economisch stappen vooruit maken tgv de samenwerking met Rusland en China,heeft Europa minstens het voordeel dat minder zwartjes onze kant uit komen,en dat is óók winst voor Nederland!
  Dat die twee “investerende” landen vooraan in de rij staan om de Afrikaanse grondstoffen naar huis te slepen is duidelijk!

  1. Joop Klepzeikert

   Zolang Europa bergen gratis geld naar Aapfrika blijft smijten zullen er Aapfrikanen hierheen komen om nog meer gratis geld op te halen.

 6. J.Rademaker

  Op weg naar, we zijn allang aangekomen.

 7. Joop Klepzeikert

  Het enige wat Europa de laatste decennia kan en doet is geld wegsmijten, met vele vele miljarden tegelijk. Heel veel gratis geld naar Aapfrika en voor Aapfrikanen die hierheen ‘vluchten’, omdat ze vinden dat ze in Aapfrika niet genoeg gratis geld krijgen.
  De rest van de wereld denkt WEL na en investeert in plaats van hun geld weg te gooien.

  1. marco1

   Ik ben het vaak met je eens Joop maar zou je Afrikanen niet gewoon Afrikanen kunnen noemen of in geval van nood mensen? Ik weet het niet maar het maakt je zo ,tja net woord heb ik er niet voor.

   1. Joop Klepzeikert

    Ik weet dat we Aapfrikanen als mensen MOETEN zien van zwakzinnig links. Ik zie dat niet zo. Mensen gedragen zich menselijk, doen er moeite voor om voor zichzelf te zorgen en proberen hun eigen leven steeds beter te maken, zonder dat van anderen te verzieken. Aapfrikanen, koranderthalers en socialisten doen het tegenovergestelde daarvan, waardoor ik ze niet als menselijk kan zien.

    1. Rien Noppen

     “Ik weet dat we Aapfrikanen als mensen MOETEN zien”

     Dat is voor onze Klepzeikert uiteraard geen haalbare kaart.

     1. Reganto

      Aldus, sprak de glibber, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, foute en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigzins om hem te bekommeren. Mijn laatste zin voor vandaag, zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.
      Geef die aarsmade toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak. Je hebt hem financieel al 24/7 op je rug zitten.

 8. Cootje

  Als je de VOC mentaliteit dacht te hebben is hij ten grabbel gegooid door het ondemocratische gedrocht de Europese unie , met zijn monopolie geld de euro. Hoe kan je nu zaken doen als je die stomme Fransen in je kamp hebt die nog de verjaardag van. Napoleon vieren , als je in noord Frankrijk de Duitse grens overgaat is het verschil groter dan in Afrika. Die Fransen willen niets kunnen niets , de chinezen schrijven over 100 jaar Nederland was een rijke provincie van Europa. Je kan door de Fransen niet eens een moderne visserij runnen geen vliegtuig maatschappij gezond besturen deze bevolking is een blok aan ieders been , die Engelse lachen zich binnen 5 jaar rot bij een harde brexit korte pijn en trouwen Rusland ook , de Amerikanen geloven het ook wel met Europa die kunnen aan het gas uit rusland

  1. Joop Klepzeikert

   De VOC mentaliteit is al lang ingeruild voor een COC mentaliteit.
   Mensen met lef zijn al lang uit Nederland gevlucht, naar landen waar ze wel een fatsoenlijk inkomen kunnen verdienen en geen 70% naar de belastingdienst en hun hulpjes hoeven te brengen.
   Ik ga zeer binnenkort ook weer weg uit dit steeds zieker extreem links wordende land.
   Betaal hier GVD over de €5000,- (was vorig jaar €600,- minder) loonheffing per maand, buiten de premies voor weet ik wat voor onzinnige verplichte ‘volksverzekeringen’ om.

   1. Cootje

    De VOC mentaliteit wordt in Brabant / Limburg echt wel toegepast, daar is de bevolking al over stag, oogjes dicht een snaveltje toe , vegetarisch winkelen met speciale tassen , AGF op zolder pillen fabriekjes in de straten goede connecties met wethouders en burgemeesters . Spulletjes die van de wagen zijn afgevallen, die gaan niet meer zitten te wachten of ze mee moeten betalen met. Het garantie fonds Griekenland klimaat zijn ook niet van de geitenwollen sokken club hun verdien model is in de voc mentaliteit en ze betalen minder belasting dan wat jij moet betalen geven niet aan goede doelen hebben als ze pech hebben gratis kost en inwoning en laten zich niet in de maling nemen door Brussel , moeten ze toch betalen hebben ze kans dat ze het later terug krijgen zonder bonnetje Italië heeft voor eenderde een zwarte economie , dus de VOC mentaliteit ligt daar ook geen wind eieren. Justitie ligt te rotzooien met onder geschikten , de politie top heeft de nodige feestjes . Het UVW en de belasting dienst heeft hun data niet op orde. Dus de enige echte niet VOC ers zijn de sofinummers houders , en zo te lezen hoor jij daar bij , je bent nooit niet te oud om te leren sucses

 9. Blokkeer-Fries

  De uitbuiting van het continent Aapfrika vindt plaats door de corrupte Sylvana Simons dictators die aan de macht zijn en hun bevolking en land plunderen voor hunzelf en de inner circle. Dus laat die gasten hun eigen rotzooi opruimen.

 10. Meriadoc Brandebok

  Een verward verhaal. Ik kan er geen chocola van maken.

 11. Florissa

  Rusland heeft het systeem waar de EU nu mee bezig is al jaren geleden van zich afgeschut ,zij weten dat het niet werkt ,en die clowns in Brussel doen net of ze opnieuw het wiel hebben uitgevonden ,,socialisten” ,je hebt er geen moer aan.We worden rechts en links ingehaald ,belastingen eindeloos verhogen ,waarom zou iemand nog gaan werken???voor straf

 12. Brazil

  Zonnepanelen geven vandaag 0,001% rendement ?????
  En daarom is er een wachtlijst voor het plaatsen van
  zonnepanelen omdat het het rendement zo laag is,hahahahaha
  geweldig gewoon hilarisch man man man 🙂

 13. Willem Bever

  Nah daar is geen woord aan gelogen….zo simpel is het allemaal 🙂

 14. toetssteen

  Kerncentrales of thoriumcentrales.

  1. PMG

   Gewoon kerncentrales, niks thorium, als we dan toch wat willen gelijk kernfusie (daar is een hele grote club al tijden mee bezig)

 15. Ome Wim

  Dankzij (s)links en de Rutte-kliek lopen we hier rond met molentjes, windmolentjes welteverstaan, alleen wij zitten straks met de ellende en de kosten terwijl onze “regeringsleiders” zich financieel hebben opgedroogd en de kuierlatten nemen als het te heet wordt onder hun voeten en er niets meer voor ze te graaien en te roven is.

 16. Ome Wim

  Over 200 jaar staat er in de Chinese geschiedenis boeken, “er was eens een welvarende beschaving”, Europa geheten”, hopelijk kunnen onze nazaten dan ook op pad voor gratis geld, medische verzorging en huisvesting wat ik ten zeerste betwijfel, een land dat wordt “bestuurd” door idioten zoals wij hebben is moeilijk te vinden.

 17. Ries

  Go Putin… Go!

 18. Nog1

  Ha ha ha…met welk geld wil Rusland dat gaan doen?

 19. shimeon

  Windmolens zijn pure natuurvervuiling,waar is de eerste linkse terrorist die hiertegen gaat protesteren??
  die moet nog geboren worden denk.
  Windmolens leveren totaal geen rendement op kosten alleen maar geld.

  1. Nog1

   @ Shimeon

   De SP heeft regelmatig tegen windmolens geprotesteerd.

 20. shimeon

  Die putin is slimmer dan de hele europees parlementse dombosos bij elkaar met fransie en die dronken juncker in de voorhoede.

 21. shimeon

  I vote Putin bij de EP verkiezingen

 22. DidiMadloba

  En tegelijk verzwakken de Russen de EU, o.a. door Eurofobe elementen te sponsoren, zoals Baudet.

  De tijd is niet ver meer dat wanhopige Europeanen in gammele bootjes naar Afrika oversteken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.