Hoofdeconoom Saxo Bank waarschuwt: ‘De wereldeconomie belandt dit jaar nog in een grote recessie’

Er komen mogelijk zware, heel zware, tijden aan.

De hoofdeconoom van Saxo Bank, Steen Jacobsen, waarschuwt in De Telegraaf vandaag voor een wereldwijde recessie die volgens hem aanstaande is. En met aanstaande bedoel ik ‘heel binnenkort’. Hij heeft het namelijk over dít jaar:

Een wereldwijde recessie is aanstaande en centrale banken gaan de rentes in de tweede jaarhelft zodoende verlagen. Dit is de visie van hoofdeconoom Steen Jacobsen van Saxo Bank, die daarom voorzichtig is met beleggingen in aandelen.

Hij kijkt naar verschillende aspecten, maar één daarvan is de waarde van de Australische dollar. Die is behoorlijk verzwakt, en dat is in zijn ogen belangwekkend omdat Australië voorop loopt in wereldwijde economische ontwikkelingen. Als ze daar in de problemen komen is dat een teken aan de wand.

Hilarisch genoeg denkt “beleggingsstrateeg” Simon Wiersma van ING daar anders over:

“Op basis van de ontstane inverse rentecurve concluderen beleggers dat er een recessie komt. Recente vertrouwenscijfers uit de VS en de eurozone zijn echter positief. Wel zie ik een vertraging van de economische groei.”

Uhu, sure. Komt dat niet van dezelfde bank die de recessie van 2008 eigenlijk ook niet zag aankomen? Maar die ons achteraf vervolgens wel wist te vertellen waarom de wereldeconomie in elkaar was gestort?

Als de ING-meneer het niet erg vindt neem ik Jacobsen toch net een beetje serieuzer. We moesten ons dus maar voorbereiden op moeilijke tijden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Extreem Realist

  Wordt tijd dat landen hun eigen banken gaan beheren ipv de FR, maarja dan krijg je oorlog he…

 2. Original NL

  Gelukkig hebben wij de eu en dankzij de ecb de ijzersterke euro, dus wie doet ons wat..??
  Toch..??

  1. tomygun

   Wie doet ons wat !!! simpel US of the A om Brussel
   de meeste Duitsers hebben het al verdomd moeilijk.
   Zij zijn binnekort aus geshaft dan gaan we dus zien
   of er wel of geen geld meer is voor gelukzoekers ,Brussel
   de groene waanzin .
   De bal rold al een tijdje maar word alleen maar groter.

 3. Stanly2000

  Laat maar komen NL en de eu zijn er klaar voor.

 4. Heras

  Nou, lekker dan. De voedsel-en kledingbanken krijgen het druk de komende tijd…

 5. Trien Knoppen

  De crisis van 2008 hebben we wereldwijd niet opgelost door te gaan bezuinigen… Nee… laten we geld nog goedkoper maken zodat we schulden met nog meer schulden kunnen aflossen… Gevolg: een belachelijk lage rente waardoor huizenprijzen de pan uit reizen, pensioenen die verdampen en niet geïndexeerd kunnen worden en Zuid-Europese landen die maar bij blijven lenen…
  Er gaat een kantelpunt komen en dan stort de hele boel als een kaartenhuis in elkaar.
  De rente kan niet eeuwig zo laag blijven!

  1. tomygun

   Trien juist EU naar de knoppen .

  2. Decca

   Het heeft ook voordelen. Raken we in rap tempo af van een overspannen arbeidsmarkt. Het overschot aan gelukzoekers die hier niks meer te zoeken hebben. Van de enorme hoeveelheid zuipende aso Poolse arbeiders en andere Oost Europese kostgangers. Misschien blijft er dan nog wat over voor de Nederlander die door een niet te vertrouwen regering zijn eigen broek op moet houden.

   1. Ragmilla

    Het probleem van Nederland aan het woord. Te beroerd om te werken.

    1. Vliegenvanger

     Kan je dat bewijzen dan?

   2. Saskia Haan

    Je zegt dat zo, maar zo denk ik er ook wel over..al die economische groei, waar blijft dit eigenlijk? Ik kan het bij mij niet makkelijk vinden..het gaat altijd naar anderen..nooit naar mij.. door de energietransitie teer ik in op mijn vermogen..Ik moet dingen aanschaffen omdat anderen dat bevelen. ( Waterpomp o.a) Die 0,8 % koopkrachtstijging is geen koopkrachtstijging, want die gaat teniet door zulke gedwongen aanschaf van zulke energietransitiemiddelen ( gedwongen dus.. geen eigen keuze) ..als ik terugkijk naar de jaren 2008-2012, toen was het economisch voor mij beter ( Dat was de crisistijd) nu is er dan formeel geen crisistijd, maar economisch voor mij minder..heel tegenstrijdig..alles fors duurder en waarom? Die zonne-energie zou gratis zijn, maar moet ook betaald worden..Isolatie van woning? Besparing is er niet , in tegendeel meer verbruik…zelfs bij mildere winter… ( Met name in de huursectorwoningen.. dat gebeurt zo slecht, dat kost meer dan het oplevert.) Soms verlang ik naar economische crises …feitelijk betere tijden.. ( dus qua gevoel, naast feiten, en al helemaal geen nostalgie van vroeger was alles beter) Ik denk dat meer mensen dit opvalt.. maar velen ook niet, die leven naief..tot de shit uitbreekt..en dan zegt die groep: wat zijn we kortszichtig en oppervlakkkig geweeest.. hadden we toen maar niet achter FvD aangelopen of al die regentenpartijen of van welgestelde aristocraten als Hiddema, ja het was een leuke vlotte vent met baardje die Baudet..(Maar inmiddels toch té veel baarden om me heen…) wat een leuk poesje had die Hiddema..Had ik die nog maar..

    1. Kaashoofd

     Het gaat naar de mensen die vooruit kijken. Jij zit alleen maar in de mineur een beetje zielig te doen en te schreeuwen dat het oneerlijk is terwijl je zelf niet je verantwoordelijkheid neemt. Wat zaken die je kan doen om het geld wel jou kant op te laten stromen:
     1. Kijk of de werkgelegenheid in jou werkgebied niet afneemt door automatisering, de lonen gaan in die gebieden omlaag: meer mensen en minder banen (geval vraag en aanbod).
     2. Als jou werkgebied bedreigd wordt: onderneem dan actie. Lees: zorg dat je actief wordt en ga aan de slag om over een jaar te beginnen in een ander werkgebied.
     3. Studeer iedere week minstens een halve dag per week (verdelen over de week mag ook, uurtje om de dag bv). Maar zorg dat je iets leert van hoge waarde: IT: blockchain programmeren, security, privacy, AI, big data. Financieel: accountancy, belegger. Zorg: arts of hoger. Onderwijs: professor voor publiek, extreem goede docent met bekendheid (schrijf boeken) voor privaat.
     4. Alleen starters die ervaring op willen doen werken voor de (semi-)overheid. Personen boven de 30 die ambtenaar zijn (inclusief politie, niveau verpleger, brandweer, juf, meester, docent (afgezien van private instellingen)), zijn dom bezig. De overheid betaalt je nooit wat de private sector betaald.
     5. Personen boven de 35 die nog steeds voor een MKB werken (afgezien van de directeur, eigenaar) zijn dom: MKB heeft geen groei kansen die multinationals wel bieden: ieder jaar met 5k tot 10k omhoog in salaris, doorgroeien naar hogere functies: 20k tot 40k meer salaris op jaarbasis.
     6. Personen die 45 zijn en geen management of hoge functie hebben zijn dom bezig: ben jij dit? Ga leren en carrière maken. Stop met dom doen.

     Zelf heb ik 2 opleidingen: financieel en IT met daarnaast uitgebreide kennis op het gebied van aandelen, beleggen en vermogensbeheer.

     Nog een kleine tip: wees niet afhankelijk van Nederland. Stel jezelf de vraag: wat als Nederlander onder water loopt en hier niks meer is.. wordt ik dan ingevlogen door een multinational naar Hong Kong, Californië, New York, etc. etc.

     Ja die mensen zijn er echt.

  3. EmC2

   In Japan is rente al jaren laag.

   Huizen prijzen is vooral vraag/aanbod in Appingedam gaan huizenprijzen echt naar beneden!

   Het nieuwe kantelpunt is de bevolkingskrimp, echt door immigrantie neemt bevolking toe dus krijgen we een heel raar en vertekend beeld.

   Als je normale demografie pakt zie je over 5 jaar bijvoorbeeld sterke daling 18 jarige, dat heeft gevolgen voor economie. Minder rijlessen, autoverkoop…. Etc.

   1. Kaashoofd

    Alleen domme mensen kopen nog nieuwe auto’s en degene die nu 16/17 zijn doen er verstandig aan om die €5000 niet te besteden aan rijlessen. Nog 5 jaar en dan hebben we zelfrijdende auto’s, die 5 jaar kunnen ze prima met de fiets of het OV.

    Projectie is dat in 2030 van de ~250 miljoen auto’s in de VS er nog ~45 miljoen overblijven.

    De hele auto industrie gaat dus op de schop:
    Autohandelaars nemen drastisch af
    Tweedehands markt neemt drastisch af
    Vraag naar monteurs wordt drastisch minder
    Alle bedrijven eromheen (autobanden, auto onderdelen, etc) zullen bijna verdwijnen.
    Taxi chauffeurs verdwijnen (gelukkig)
    Wegenwacht krimpt
    Autoverzekeringen zullen verleden tijd zijn

    Ook een andere industrie zal klappen krijgen:
    Vrachtwagenchauffeurs zullen zeer moeilijk werk kunnen vinden
    Transportbedrijven die geen autonome vrachtwagens aanschaffen gaan failliet (deze drukken de kostprijs enorm).
    Distributiecentra medewerkers hebben in 2030 met 99% zekerheid geen toegevoegde waarde.

    Waarschuwing dus: zit je in de autobranche of ben je taxi/vrachtwagen chauffeur, distributiecentra medewerker? Je hebt nog 3 jaar om je om te scholen en je hebt daarna nog 2 jaar om ervaring op te doen bij je nieuwe baan. Doe je dit niet dan zit je rond 2025 maar zeker na 2030 thuis op de bank en ben je te laat.

    Voor degenen die investeren: hou autofabrikanten in de gaten die kunnen nog wel eens meer waard worden omdat ze de hele keten op zich nemen.

    https://www.businessinsider.com/no-one-will-own-a-car-in-the-future-2017-5

  4. HierBenIk

   Volledig mee eens. De aankomende crisis zal de crisis uit 2008 doen verbleken!

 6. Fritsie

  Let op, we gaan weer bezuinigen.

  1. Janna47

   @Fritsie
   Precies, mooie, zelf veroorzaakte aanleiding om ons verder te bestelen..

 7. Bes Tolen

  Al eeuwen streeft een bepaalde groep, die ook naast de grootste invloed in de bankenwereld de grootste invloed in andere aangelegenheden heeft waaronder godsdiensten. Welaan die groep is sterker geworden sinds de jaren negentig en dat betekent dat ze de hoofdpunten op financieel gebied nu bepaalt. Omdat de meeste politici ongeïnteresseerd en nog meer onkundig zijn op financieel gebied en ze de ontwikkelingen ook niet kunnen en willen begrijpen, is de normale werking van vraag en aanbod vooral mee door hun tekortkomingen uit het lood getrokken door de grootmacht. Dat was uiteraard altijd al het streven van deze groep.
  Deze toestand met nog eens de massa immigratie in Europa en de aanvaarding van allerlei dubieuze tot verwerpelijke politieke dogmatiek waaronder het multiculturalisme en nog steeds aanwezige religieuze en marxistische uitgangspunten en overtrokken links activisme en mensenrechtenbeleid zoals voor vreemdelingen (zie massa immigratie), leiden tot grote verwarring en willekeur ja zelfs tot onderdrukking van autochtone bevolking, en een totaal gebrek om de grootste problemen reëel aan te pakken.

  1. Extreem Realist

   Ik vrees dat het al te laat is om het op te lossen, die bepaalde groep zit overal achter en te diep erin om ze aan te pakken, je zal echt een totaal nieuwe “schone” regering moeten hebben met een nieuw bank systeem totaal los van het huidige systeem.
   En dat gaat niet lukken want dat laten “ze” niet toe.

 8. Heras

  Decca;
  wij raken het overschot aan gelukzoekers niet kwijt. Ze blijven lekker zitten. Dat bericht hebben wij kortgeleden nog kunnen lezen; de laag-opgeleide Syriërs vertrekken niet, de hoog-opgeleiden gaan terug. Deze mensen willen ook niet werken; waarom zouden ze ? ze krijgen alles van ons.
  Tot zover alle tandartsen, apothekers enz.
  Komt er echt een recessie, dan zijn we de sjaak.

 9. jasper38

  Laat maar komen die recessie. Geweldig gewoon hilarisch

 10. Piet51

  Als we nu allemaal blind achter die ongetwijfeld briljante Saxo-econoom aanhollen, weten we één ding zeker: er komt er recessie. Waarom wordt op deze site altijd de onheilsberichten voor waar aangenomen en positiever berichten niet. Laten we nu eens terugkijken op de economische ontwikkeling van de afgelopen 100 jaar. Daar zit een heel duidelijk stijgende lijn in, met hier en daar een dip van enkele jaren.

  Saxo Bank is voor het grootste deel (>50%) overigens in Chinese handen. Ik heb altijd de neiging om Chinezen niet op hun blauwe ogen te geloven, want die blauwe ogen hebben ze nauwelijks.

  Verder lijkt het me beter om de mening van die RABO-econnom serieus te onderzoeken dan die bij voorbaat bij het grof vuil te zetten. Da RABO zag de crisis niet aankomen, maar was daarmee helaas geen uitzondering. Bijna niemand van niveau zag dat, een enkele uitzondering daargelaten. Saxo Bank zag het ook niet. Met zo.n bericht over een aanstaande crisis kunnen ze zich geen buil vallen: komt het uit, dat zijn ze (de Chinezen) het mannetje, komt het niet uit, dan hoor je er niemand over.

 11. Cycle25

  Moet je eens kijken hoe snel het Nederlandse pensioengeld verdampt..

 12. Heras

  Piet51, het zal mij niets verbazen dat er een recessie aankomt. Dat heeft niets te maken met negatief denken, maar met nuchter beredeneren. Vaste lasten verhogen: waardoor mensen minder kunnen uitgeven, dan gaan bedrijfjes failliet, die krijgen op hun beurt weer een uitkering. Meer uitkeringsgerechtigden meer belasting enz
  Intussen moeten zuideuropese landen meer gefinancieerd worden. En banken die hun financien niet op orde hebben moeten ook weer gered worden….

  1. Piet51

   @Heras
   Van het verhogen van vaste lasten krijg je echt geen wereldwijde recessie. Zelfs van het overmatig financieren van Zuid Europese landen in nood, zal dat niet zo gauw een desastreus wereldwijd effect hebben. Dergelijke verschijnselen zijn allemaal te beredeneren. Die econoom heeft het over onzichtbare mechanismen en dat maakt zijn bewering ook zo moeilijk controleerbaar. Banken spelen wel een belangrijke rol bij stabiliteit.

 13. J.Rademaker

  – omdat Australië voorop loopt in wereldwijde economische ontwikkelingen-
  Een goed argument, behalve als je al wat langer belegt.
  Chinese Slotmachine.

 14. Toverkol

  Nou…. dan zal Italië vallen en neemt de euro en geheel Europa mee in die val !!!!!
  En de pensioen gerechtigde leeftijd zal weer stijgen om kruiwagens met geld te genereren voor het zuiden….
  Oh ja ondanks ons nieuw principe akkoord t.b.v. Het pensioen zal de leeftijd toch stijgen.
  Oh ja nog iets de pensioengerechtigde leeftijd in Italië en Griekenland ligt op 65 jaar !!!

 15. Kaashoofd

  Er is geen causaal verband tussen een omgekeerde rentecurve en een recessie, laat staan wereldwijd.

  Wel is het zo dat het een van de rode vlaggen is, echter het is eerder voorgekomen zonder dat er een recessie kwam.

  Nu, Australië nemen als het vlaggetje dat met zekerheid aanduidt dat er een wereldwijde recessie aanstaande is? Nee dat zou ik niet doen, de Australische economie krijgt vaker klappen vanwege de afhankelijkheid op import.

  Nu, wat wel rode vlaggen zijn voor een wereldwijde recessie:
  Export cijfers China naar VS
  Export cijfers China naar EU
  Export cijfers EU naar VS
  Cijfers transport/logistiek sector (faillissementen stijgen, marges krimpen, VRAAG naar transport is hier het belangrijkste)
  Cijfers wereldwijde transporteurs (denk aan: MAERSK, DHL Supply Chain, Nippon Express, Kuehne & Nagel, etc).
  Parabolisch stijgende goudprijs

  Wat ik denk: Trump zal binnenkort herkozen willen worden. In 2020 beginnen de campaign rally’s. Hoe gek dit ook klinkt: Trump wordt herkozen & de economische recessie blijft uit.

  Waarom? Timing: trump zal drie kwart jaar voor de verkiezingen al zijn handels embargo’s en invoer heffingen schrappen. Samen met de ECB en de FED die de rentes verder gaan verlagen zal dit zorgen voor een extreme economische opleving op de kapitaalmarkt en aandelenmarkten.

  Een sterke economie en meer vrij besteedbaar inkomen betekent vrijwel zeker dat de tweede termijn van de zittende president is verzekerd.

  Dat de economische recessie dan alsnog komt na 2021, ja dat zit er wel in.

 16. Lampje

  Wat bent u van beroep, eh,….ja…. Hoofdeconoom. Oh, wa is da?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.