Mark Rutte en Frans Timmermans rommelen ons op kousenvoeten naar een federale EU

Uit onderzoek dat 21 procent van onze bevolking Nexit wenst. 79 procent wil in de Europese Unie blijven hoewel lang niet iedereen vindt dat de EU goed functioneert. Het Europese Parlement wordt steeds machtiger, maar we hebben geen flauw geen idee wat daar allemaal bekokstoofd wordt. We horen er zelden iets over.

Mark Rutte meent dat Europa weliswaar een waanzinnig gaaf continent is, maar hij wil geen federaal Europese Unie. Hij zegt dat ‘an ever closer union’ een dode term uit het verleden is. Frans Timmermans, kandidaat voorzitter van de Europese Commissie, ziet graag wel een nauwere unie.

Maar als burgers bevroeden dat ze op kousenvoeten naar een federale unie gerommeld worden, zal de EU nooit populair worden. Zonder inzicht is er ook geen betrokkenheid van burgers. Lopen we risico’s die we niet kunnen overzien? Het antwoord is ‘ja’. De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van risicodeling binnen de eurozone om de zone stabieler te maken. Risico’s zijn uitgesmeerd over landen en instellingen en banken.

Het beleid is er, al dan niet succesvol, op gericht vangnetten te plaatsen, zoals een bankenunie, een gemeenschappelijke begroting, een gezamenlijke werkloosheidsverzekering, een deposito garantiestelsel en een Europees Stabilisatiemechanisme (ESM). De opzet is om een achtervang te creëren voor de afwikkeling van banken die omvallen en vermogen te transfereren van sterke naar zwakke landen, de transferunie. Dat lijkt goed, maar de gezamenlijke aansprakelijkheden met andere landen brengt koppeling van financiële risico’s met zich mee. De staatsschulden van Zuid-Europese landen zijn torenhoog. De gedachte is dat hoe meer risico’s gedeeld worden, hoe stabieler de eurozone wordt. Risico’s zouden beheersbaar worden. Helaas is dat is maar schijn. Risicodeling nodigt immers zwakke landen uit tot het nemen van meer risico: ‘ga je gang maar om meer risico te nemen, het wordt toch wel afgedekt binnen de totale club. We delen de risico’s’.

Door het koppelen van risico’s van overheden en financiële instellingen wordt het totale financiële gebouw riskanter en lopen uiteindelijk de burgers van de sterke landen, waaronder Nederland, onvermoede risico’s. Er wordt een wissel getrokken op solidariteit zonder dat burgers goed doorhebben in welke solidariteit ze delen. Risicodeling zorgt niet voor minder risico’s, maar is juist een impuls naar meer risico’s.

Dat trekt een wissel op de euro. Deze munt is twintig jaar oud, maar we steken niet de vlag uit. Het is nog nooit een munt gelukt te overleven zonder koppeling aan natiestaat. Dat de euro nog leeft komt door het massaal opkopen van schulden via de Europese Centrale Bank met het doel de munt te steunen en centraal risico’s te absorberen. De massieve geldcreatie van de Europese Centrale Bank loopt uit.

Wat gebeurt er als de euro opnieuw onder druk komt te staan bij een zware recessie in een Europese Unie met een angstwekkend hoog schuldniveau? De centrale bank beschikt niet meer over het rente-instrument want de rente schommelt rond het nulpunt. Niet zonder reden wordt de euro beschouwd een onmogelijk experiment dat gedoemd is ooit te mislukken. Met de euro en de risicokoppelingen zitten we in een tunnel waar we moeilijk uitkomen. Als de Europese Unie wil overleven dan moet het hervormd worden naar een samenwerkingsverband die burgers meer inzicht geeft in de risico’s ze lopen. De Europese verkiezingen moeten gaan over inzichtelijkheid en betrokkenheid van burgers.

Frits Bosch is auteur van ‘Onbehagen bij de elite’


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. logisch denken

  heel langzaam worden de landen overgedragen aan brussel zodat het grote rijk uiteindelijk tot stand komt. Slechts 1 kwalificatie ; landverraad , ofwel de meest verachterlijke daad maar uit monden van brussel noemt men dit democratie

  1. Brazil

   Je ziet vooral spookjes.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. Matig rechts

    @Brazil

    tardum hominem
    Je nakomelingen zullen trots op je zijn als de vrouwen onderdrukt worden en met bourka over straat moeten.

 2. J.Rademaker

  -De Europese verkiezingen moeten gaan over inzichtelijkheid en betrokkenheid van burgers.-

  De twee genoemde criteria ontbreken bij de parlementariërs.

  1. Brazil

   De EU is als een paraplu boven Europa , Wilders en Baudet die met de Russen huilen zijn wat mij betreft landverraders.
   Als Europa niet zo sterk is dat rollen de Russische tanks zo
   door de straten en dit vinden Ruslandknuffelaar Baudet en
   pinda Wilders prachtig.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. logisch denken

    wat een fantasie

    quote Als Europa niet zo sterk is dat rollen de Russische tanks zo
    door de straten en dit vinden Ruslandknuffelaar Baudet en
    pinda Wilders prachtig. end

    Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 3. Alicanter kok

  Quote: 79 procent wil in de Europese Unie blijven
  .
  Duidelijk dus wat het volk wil.

  1. logisch denken

   je quote is niet correct. je lijkt wel een politicus

   1. Alicanter kok

    Dank voor het plaatsen van de juiste quote.

 4. Kapitein Haddock

  Wat Napoleon en Hitler niet lukte, zal Brussel ( lees Berlijn) helemaal niet lukken!
  Zoals bij genoemde zal de EU eindigen in armoede/ellende en oorlog!

 5. Henk-Jansen

  Ik zie niet in waarom een sterkere Unie slecht zou zijn. De ‘argumenten’ van fvd en pvv zijn gebaseerd op misplaatste gevoelens van angst, nostalgie en superioriteit maar slaan economisch en wetenschappelijk gezien helemaal nergens op.

 6. Marija

  De opkomst tot nu, voor de verkiezingen vandaag, is bedroevend laag.
  Niets heeft dus geholpen ons volk in beweging te krijgen.
  Conclusie: het stemgedrag zal dan ook niet veranderd zijn.
  Wat er komt heeft de kiezer dus zelf veroorzaakt.

  1. Brazil

   Conclusie: mensen vinden het best zo en trappen niet meer in de leugens van Ruslandknuffelaar Baudet en pinda Wilders.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 7. Caro

  @ Frits Bosch,

  Aan welk onderzoek refereert u?
  Er zijn er nogal wat.
  Mss een link in uw artikel toevoegen over dit onderzoek?

 8. Kapitein Haddock

  Dictaturen eindigen ALTIJD slecht!
  Zie Napoleon en Hitler; wilde ook Europa veroveren!
  En, ondanks de z.g.n. verkiezingen, is de EU een dictatuur!
  Leiders en beslissers worden in Brussel ( lees Berlijn) geregeld!

  1. Brazil

   Lol, de EU een dictatuur, de propaganda machine draait weer eens overuren, hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 9. Cootje

  Het einde van 2019 het begin van 2020 gaat het gebeuren , de harde brexit de handels oorlog Amerika China gaan de grote verschillen bloot leggen in Europa . De Italianen maar vooral de Fransen gaan Europa ten gronde brengen . Die oude vrouwen versierder macron kan bij een oplopende vergrijzing en een oplopende tekort op zijn begroting en geen elke hervorming er door krijgen zijn land aanheft infuus of failliet laten gaan de financiële markten halen hun geld weg in dat derde wereldland , de Italianen staan er beter voor want hun economie bestaat al voor eenderde uit een zwarte economie en met het klappen van hun banken ligt heel Europa op een oor . Het beleid van pappen en nat houden gaat zich Freken en een afwaardering ratings Frankrijk gaat er komen. De ECB heeft veel waardeloze obligaties dan die hebben geen dekking monopolie geld wil niemand meer . Zorg voor u spaargeld in een dollar rekening want een euro is en wordt monopolie geld

 10. Cootje

  Ik denk dat de populisten zoveel winnen in Europa dat maandag de financiële markten gesloten blijven zoveel paniek bij Juncker en consorten

  1. Brazil

   Zolang de populisten winnen geeft alleen aan hoe dom het volk is en in de leugens trapt van deze Anti-EU ratten.
   Farage met zijn 900 miljoen pond die naar de zorg gaat per week,
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 11. Kapitein Haddock

  Betreft Brazil: ook een “nicker!”
  “………Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch!……….”

  Woordenschat van Brazil is duizelingwekkend!

 12. DeBruijn

  youtube.com/watch?v=DPn0O2PRpD0

  Allemaal even kijken

 13. F.C. Labrouste

  Europa wordt in toenemende mate geconfronteerd met vraagstukken die niet meer op nationaal niveau toereikend het hoofd kunnen worden geboden. Dat geldt met name aspecten als monetair beleid, immigratie, klimaat en geo-politieke veiligheid. Het is zowel duidelijk als begrijpelijk dat op die punten de EU naar sterkere samenwerking en integratie zoekt. Het ziet ook naar uit dat de kiezer in meerderheid die noodzaak erkent. Er is dus een democratische legitimatie voor die beleidsrichting.

  Voor de overige onderwerpen geldt naar mijn bescheiden mening hetzelfde als wat op nationaal niveau in de relatie tussen Rijksoverheid en lagere overheden geldt: decentraal wat decentraal kan, centraal wat centraal moet. De EU moet zich richten op de grensoverschrijdende problemen en op nationaal niveau laten wat daar effectiever kan worden opgelost.

  Dat, alles overziende, deze beweging leidt tot een steeds verdere federalisering van Europa lijkt me zowel juist als onvermijdelijk. De meerderheid van de kiezer lijkt dat ook te accepteren.

  1. DidiMadloba

   Gemeenten en provincies zijn in Nederland helemaal niet onafhankelijk, anders dan de Duitse deelstaten.

 14. Marija

  Iets off topic:
  Vrijdag 7 juni jl. geheim speciaal diner-topoverleg EU waarin de banen worden vergeven. Natuurlijk is Rutte er bij en zal zijn toekomst veilig stellen.
  Nieuwe voorzitter EU? Ik hoop geen Timmermans.

 15. DidiMadloba

  “Federaal” is de EU al lang, en dat is maar goed ook.
  In een federale structuur houden de leden veel bevoegdheden. Voor Duitsers, Amerikanen en zelfs Belgen spreekt dat vanzelf. Op een heleboel gebieden hebben de bondsregeringen in Berlijn, Washington DC en de Belgische hoofdstad Brussel niets te vertellen.
  Voor Nederlanders is dat moeilijk voorstelbaar omdat Nederland al sinds 1798 een “eenheidsstaat” is waar alle lijnen samenkomen in Den Haag, dat dus uiteindelijk voor alles verantwoordelijk (en bevoegd) is. Net als destijds de sovjet-regering in Moskou.

  Voor de EU bepaalt het (in het EU verdrag vastgelegde) “subsidiariteitsbeginsel” dat de EU zich niet mag bemoeien met zaken die de lidstaten net zo goed zelf kunnen regelen. Wordt dit beginsel geschonden, dan staat de weg naar de rechter open.

 16. DidiMadloba

  De EU wordt feitelijk bestuurd door de Raad van Regeringsleiders, en die worden allemaal democratisch gecontroleerd.

  Dictators worden vaak in het begin zeer gewaardeerd. Hitler gaf de vernederde Duitsers hun trots terug, en onder Mussolini reden de treinen op tijd. Jammer dat ze op den duur meestal ontsporen. Uitzondering is misschien Goh Chok Tong in Singapore.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.