Onderzoeksrapport: gifgas-aanval Assad-regime in Douma mogelijk fake news!

Peter Hitchens, columnist voor The Mail on Sunday en broer van overleden Christopher Hitchens, komt met een ware scoop. Hij wist een onderzoeksrapport te bemachtigen via een medewerker van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), waarin ernstig wordt getwijfeld over dat de gifgasaanval in Douma door het Assad-regime zou zijn gepleegd.

Hoe zat het ook al weer?
In een artikel van Trouw uit maart 2019, vinden we een aardige opsomming van wat zich in Douma heeft afgespeeld en wat de gevolgen van de aanval zijn geweest. Volgens het OPCW staat vast dat er gifgas is gebruikt in april van 2018. Dit stond ook in een rapport dat naar de VN Veiligheidsraad is gestuurd. Over de verantwoordelijke partijen werd echter niets gezegd.

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk beschuldigden de troepen van het Assad-regime van de aanval, terwijl zij dit altijd (en nog steeds) hebben ontkend. Toch sloegen deze drie landen ‘terug’ met luchtaanvallen.

Opgedoken OPCW-rapport
Een door het OPCW als authentiek erkend rapport (pdf) van 27 februari 2019 komt tot héél andere conclusies als de landen die de luchtaanvallen als vergeldingsactie initieerden.
Hier de belangrijkste informatie:

OPCW

Zowel ‘location 2’ als ‘location 4’ lijken te duiden op een situatie waar de gifgas-container door een dak naar beneden is gevallen en een inslagkrater heeft veroorzaakt. Vandaar deze hypothesen:

OPCW2

Vervolgens volgt er een robuuste onderzoeksmethode en een reeks aan bevindingen. Die kunt u zelf lezen in de link. Er wordt onder andere onderzocht of de gifgascontainers wellicht via artillerie op de locaties terecht zijn gekomen. Dit wordt echter ontkracht. Hier de conclusies van het onderzoek die wél overeind blijven:

OPCW3

Het lijkt er dus sterk op dat de gifgascontainers zijn geplaatst in plaats van via helikopters of artillerie daar terecht zijn gekomen. Gezien het feit dat de Syrische rebellen destijds nog over het gebied heersten, lijkt het daarmee onwaarschijnlijk dat Syrische troepen van het Assad-regime hier verantwoordelijk voor zijn geweest.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Regina

  Ik wist het! Natuurlijk is dit geen verrassing. Fake news verspreid door Israel en Saoedi Arabië en de nuttige idioten van het westen en hun liberale media trapt erin

 2. edoc431

  Kan DDS satty aytas regina en wat nog niet meer … deze vent in ieder geval bannen ???

  1. Joop Klepzeikert

   Om de reactie sectie op DDS leesbaar te krijgen zouden minstens deze kudde extreem linkse trollen een permanente ban moeten krijgen:
   – Rien Noppen
   – Beukman
   – Meriadoc Brandebok
   – Peter Oudshoorn
   – Regina
   – Ragmilla
   – Caesar Lion Cachet
   – Korporaal Monty
   – DidiMadloba
   – Catelaanse kok
   – Zouaaf
   – Mees
   – m.van.rosmalen
   – Rosasolis
   – Robert75
   – Mar
   – Piet51
   – Tip
   – Henk-Jansen
   – PMG

   1. Meriadoc Brandebok

    Joop Zeikstraal heeft met iedereen ruzie gezocht en roept nu om een verbanning van de mensen waarmee hij ruzie heeft gezocht. NSB-mentaliteit, noemen we dat, lekker likken bij de redactie om anderen te bannen.

    1. Sealgaire

     Kan het nog dommer Guusje? Het is natuurlijk volslagen idioot, dat jij een waarde oordeel, denkt te moeten geven. Kijk liever in je eigen gierput. Stront zat te vinden.

   2. PMG

    O, en waarom prijk ik op die lijst? Omdat ik het niet altijd met je eens ben?

   3. koeiepoep

    Ga bij je moeder in de keuken zitten. Die zal je nooit tegenspreken en warme chocomel voor je maken.

  2. Top

   Vrouw en Niknok.

 3. O.k.

  Da’s al zo lang bekend. Beetje late-news 😉

 4. PMG

  Nou, als dit waar is dan zit het kwaad us aan twee kanten zoals te verwachten viel. Een reden temeer om de tent op slot te gooien!

  Waar ik helemaal niet bij kan is dat er asielzoekers zijn uit veilige landen zoals Marroko, die trap je toch gelijk het land uit, die ga wij toch niet onderhouden voor 37 DUIZEND euro per persoon per jaar?

  En dan ook nog eigen bus, is die zelfrijdend ofzo, heeft die geen chauffeur of zit die in kogelvrij aquarium?

 5. Ome Wim

  Hier herhaalt zich hetzelfde spelletje als met Irak want de wapenindustrie, een van de meest belangrijke inkomsten van de VS, moet blijven draaien, lukt het gifgasverhaaltje niet zullen de Syrische burgers wel “bevrijd” gaan worden zoals in Irak met als resultaat een land volledig in puin en talloze doden en vluchtelingen zoals onder de regering van oorlogsmisdadiger George W. Bush en zijn kliek is gebeurd, en dat alles voor financieel belang.

 6. PMG

  Breek: laffe zwarte trap Arnold Schwarzenegger keihard in de rug in zuid afrika door graskaffer die schreeuwt: help, I need a Lamborghini!

 7. Two Ravens Black Kettle

  Trouw is al jaren op de Suni oorlogstrom aan het rammelen. Wat waren ze geil en hyper nat tijdens de Arabische lente, de slavenmarkten in Libië en de slachtpartijen op niet suni’s in Syria. Hun heldin Petra Stienen verkondigen dat de Moslim Broeders de nieuwe Denen waren. Ze werd daarvoor beloond met een stekkie bij de Armeense genocide ontkennende omarmers van D’66.
  Trouw, het blad van en voor Farizeeërs. Had Jesus nu geleefd dan was ie afgeslacht door islamisten en gaf het Suni-Dagblad Trouw Nigel Farage de schuld.

 8. Bes Tolen

  Het zou me niet verbazen. In werkelijkheid is de politiek in het westen grotendeels het product van de ondemocratie de deep state geworden. Zo wordt De financiële wereld gedicteerd door de FED en aanverwant. Die organisatie stelt de regels waarmee alles wat financieel is, gemanipuleerd dreigt te worden en veel al is gemanipuleerd. Denk ook aan het ”nul procent rente” beleid. [Denk ook aan onze pensioenen]. En het ”gratis geld” in wezen monopolievorming. Achterliggend is ”Rome”, het conglomeraat van aan ”Rome” verwante grootbanken, dat in veel landen bepalend is voor de ruimte, die de democratische politiek is toegemeten. De hele financiering deugt niet meer en dat leidt tot grove onrechtvaardigheid en onteigening. Achter de bepaalde grootbanken zit een veelal eeuwenoude elite, die voor een belangrijk deel ook de ”eigenaren” zijn van de godsdiensten. Zo kun je historisch gezien wel stellen.
  De steun, die het systeem ontvangt is immens. Het hele onderwijs is er van doordrenkt. De politiek als eerste is agressief en onrechtmatig bezig. Goed voor keiharde afrekeningen van opstandige lieden en groepen van zowel in het westen als daar buiten.

 9. leukeditter

  Baudet had weer maar eens gelijk

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.