Songfestival naar Nederland – Rutte houdt hand op de knip

Premier Rutte wil dat de NPO, zonder financiële steun van de overheid, de organisatie van het Songfestival gaat bekostigen. “Ik denk niet dat het een populaire gedachte is,” aldus de minister-president. Dat meldt Het Parool.

Bij WNL op Zondag gaf Rutte vandaag aan dat de NPO wat hem betreft is aangewezen op hun bestaande budgetten. Het Eurovisie Songfestival zou zo’n 30 miljoen euro kosten al lukte het Zweden om dit met 15 miljoen euro voor elkaar te krijgen.

Al vrij snel krabbelt hij echter wel iets terug en zegt ‘eerst te willen kijken hoe het loopt’. Wat hem betreft is het niet de bedoeling om er maar direct belastinggeld in te gaan steken. We kunnen er dus haast wel zeker van zijn dat er uiteindelijk wél belastinggeld in zal gaan worden gestoken, want de vuistregel bij gesubsidieerde instellingen is dat er áltijd meer geld nodig is.

Kijk alleen maar naar de uitzonderingspositie voor Matthijs van Nieuwkerk en Giel Beelen, die in 2016 respectievelijk 580.000 en 440.000 euro per jaar binnen wisten te harken. Vooral Van Nieuwkerk meent nog steeds recht te hebben op deze uitzonderingspositie, in plaats van terug te schalen naar de Balkenende-norm van 184.000 euro. Daar wilde BNN-VARA zonder al te veel tegenstribbelen gewoon aan meewerken. Als dat beleid enige indicatie is, kun je wel nagaan hoe dat met programma-budgetten gaat.

Argumenten over dat het Songfestival zichzelf wel terug zal gaan betalen, valt ook over te twisten. Mocht het Amsterdam worden, dan kun je ervan op aan dat verkeershinder, overlast en allerlei veiligheidsmaatregelen enige eventuele winst al direct tenietdoen. Ik hoop dan ook dat Rutte voet bij stuk houdt, maar als hij een electoraal gunstig succesje nodig heeft kan het zomaar zijn dat hij de knip trekt en even bijspringt met een paar miljoen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Als Marxist Rutte ZEGT de hand op de knip te houden bedoelt hij meestal dat hij z’n hand in die knip steekt en alles tot de laatste cent en wat extra zal betalen.
  Alles wat Marxist Rutte ZEGT moet je 180 graden omdraaien om de waarheid te weten.

  1. Kiliaan Noppen

   “Marxist Rutte”

   🙂

   1. Sealgaire

    Blablabla. Blaaskaak/pisvlek en eenzame laffe kale speklap.

  2. Meester Kong

   Joop leeft in zijn fantasiewereld waar SGP en FvD de dienst uitmaken.
   Die wereld kent geen abortus, euthanasie, geen vrouwenstemrecht.

   1. Brazil

    Joop leeft op een zolderkamertje, dit is zijn fantasiewereld 🙂

  3. Brazil

   Ja jij zegt dit propaganda- boy .
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  4. struisvogelpolitiek

   @J K
   Idd. Als een vrouw neen zegt, dan bedoelt zij ja.

 2. Crassus

  Laten de gemeenten die dat grootse evenement willen organiseren zich maar inschrijven bij de organisatie. De muziektent in Dwingeloo zou uitstekend voldoen. Sponsors melden zich vanzelf.t

  1. Meester Kong

   @C
   Live stream via facebook..

 3. Vit

  Rutte bedoeld er mee dat de kosten door de belasting betaler wordt opgehoest.

 4. Ome Wim

  Als januskop Rutte “NEE” zegt bedoeld hij “JA”, dus dat geld, òns geld, dat zal er wel komen.

 5. victus

  Dat moet je niet willen om het festival in Amsterdam te houden. Onbereikbaar, raar beleid en dat terwijl er legio veel meer betere locaties zijn.

  1. santiago

   Zandvoort bijvoorbeeld.

 6. Pescador

  Wie gelooft die maffe rutte nou nog.

 7. Vraagtekentje

  Geen cent meer naar de Grieken

 8. logisch denken

  meneer de populist wil weer niet zien wat de gevolgen van een actie zijn. Als het niets mag kosten moet je ook niet meedoen hypocriet

 9. Matig rechts

  Dat heeft hij meer geuit.
  Geen cent {meer} naar Griekenland.

  Hoe dom moeten de mensen zijn die hem nog volgen.

 10. DidiMadloba

  Ben ik de enige die het songfestival flauwekul vindt?

  Nee, geen subsidie erbij, eerder een taakstelling voor de winstgevendheid. De schatkist moet hieraan verdienen!

  Ik ben niet eens tegen de Publieke Omroep maar ik denk dat de rijksbijdrage aan de NPO nu omlaag kan.

  1. Behold My Negativity

   Nee, je bent niet de enige. Toen ik klein was keek ik er heel graag naar op TV. Tegenwoordig kijk ik er niet eens naar, vooral toen die travestiet op kwam duiken.
   Ik ben sowieso tegen iedere vorm van een internationale evenement die elk jaar een ander land kiest om zich te kunnen huisvesten, zoals de Olympische Spelen. Het brengt alleen maar ellende voor de bevolking die er niets mee te maken willen hebben.

  2. logisch denken

   net zoiets als de brexit.

  3. Rosasolis

   @DidiMadloba. Het songfestival is inderdaad flauwekul. Enkele dagen geleden was er een grote artikel in Trouw over getalenteerde klassikale musici, die zo weinig verdienen dat zij amper hun huur kunnen betalen. Ik schrok toen ik las dat deze musici vak geen geld krijgen voor het optreden in een lunch concert.

 11. Kees Kroket

  Madonna ontving voor een gastoptreden 1 mio dollar. Misschien kan Baudet voor minder een deuntje op de piano spelen ?

 12. koeiepoep

  De man doet het gewoon weer: nu een grote mond, van de week verkiezingen en daarna gaat ie gewoon betalen.

 13. Kapitein Haddock

  De Linkse NOS heeft 740 Miljoen per jaar te besteden.
  Dus…….wat is het probleem?

 14. Henk Albarda

  Met brood & Spelen houdt je het volk koest. Voor koning voetbal wordt al zeker 20 jaar door ongelooflijk veel Nederlandse gemeenten geld gestoken in prof clubs. Kennelijk is Nederland totaal vergeten waar ‘prof club’ voor staat? Professionele voetbal club. Dat hoort te betekenen dat die hun eigen kosten financieren. Maar nee, gemeentes ‘springen’ bij als met de spelers te dure contracten worden afgesloten.
  Zowel het links extremistische bestuur van Amsterdam als rutte en klaver hebben een juichkreet geslaakt bij de winst van Nederland op het songfestival. Ze hebben weer ‘brood en spelen voor het volk’ , ze kunnen weer enkele miljoenen Nederlanders zwijgend en afgeleid houden. De pot ‘diversen’ van rutte is er goed voor.

 15. Rosasolis

  Rutte heeft gelijk, terwijl jaarlijks zoveel oratorium verenigingen, koren, orkesten, en strijkkwarteten geen of heel weinig subsidie van de regering krijgen, en moet hopen voor wat steun van de Anjer fonds, waarom zou ons burgers moeten belast worden om een grote pop concert te financieel te steunen? Laat de gehele EU opkomen voor het financieren voor de Eurovisie Songfestival. En laat onze Nederlandse regering onze wereld-beroemde jaarlijkse Internationale Vocalisten Concours in den Bosch steunen.
  Daar horen we de mooiste vocale talenten, die de allermooiste aria’s en liederen zingen, die ooit geschreven zijn.
  En ook behoord de wereld-beroemde Nederlandse Festival van Oude Muziek in Utrecht
  meer steun van onze regering te krijgen, om al die prachtige internationale koren hier te blijven krijgen. Kortom: waarom zou 2000 jaar vocale muziek weinig subsidie meer krijgen, en een zang pop-muziek festival dat wel moeten krijgen? Als pop-muziek zangers moeten gesteund worden in een Int. Europese Zang competitie, dat moet de geldige steun uit de EU komen, maar niet uit alleen Nederland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.