Theo Hiddema: “Altijd AOW na 40 jaar zwaar werk!”

En alle andere Nederlanders zouden op hun 66e moeten kunnen pensioneren.

Het gebeurt niet zo heel vaak, maar af en toe laat Forum voor Democratie toch iets van een linkse kant zien. Zoals in dit geval:

Hiddema kondigt dus aan dat FVD wil dat mensen met zwaar werk altijd na 40 jaar werken met pensioen kunnen. Alle andere Nederlanders zouden op hun 66e moeten kunnen ophouden met werken. Daar komt dan nog eens bij dat de rekenrente verhoogt wordt zodat “niemand wordt gekort.”

“Rutte laat de hardwerkende Nederlanders al jaren in de kou staan,” vat FVD de wanprestaties van het kabinet op dit punt samen. “Het kabinet wil de AOW-leeftijd nog verder verhogen naar 67 jaar en drie maanden. Daarnaast daalt de koopkracht van gepensioneerden al jaren omdat er niet wordt geïndexeerd, en soms zelfs gekort op het aanvullend pensioen!”

Combineer bovenstaande met “de hoge inflatie en de desastreuze rentepolitiek van de ECB” en je begrijpt al snel waarom we zoveel “schrijnende, en onrechtvaardige, situaties voor onze spaarders en gepensioneerden” zien.

Dat klopt helemaal. Maar dan: de ‘oplossing’ van FVD.

Forum voor Democratie wil:

* Ingang van de AOW fixeren op 40 werkzame jaren bij zware beroepen!

* De AOW leeftijd voor overige beroepen fixeren op 66 jaar!

* Flexibele arbeidsmogelijkheden voor wie ná de 66 nog door wil – want dat moet kunnen!

* Directe koopkrachtverbetering door invoering van een belastingvrije voet van € 20.000,- voor iedereen, dus óók voor AOWers!

Alleen de laatste twee zijn goede punten. De eerste twee punten… tja, daar valt nogal wat op aan te merken. De pensioenen gaan op termijn onbetaalbaar worden. Zeker in combinatie met de langere levensverwachting is het dan helemaal niet gek om van mensen te vragen dat ze langer werken.

Hoe dan ook, zelfs dat is niet de oplossing voor dit probleem. Wat dan wel? Het hele pensioensysteem moet geprivatiseerd worden. Geen AOW-afdracht meer, geen door de overheid geregeld pensioen/AOW meer (of aanvulling). Alles moet door mensen zelf geregeld worden, als ze nog werken.

Waarom dat zo goed is? Omdat als mensen het zelf regelen hun rendement veel hoger is. We hebben de overheid helemaal niet nodig om dit voor ons te doen. Sterker nog, het enige dat de staat doet is net doen alsof ons geld geïnvesteerd wordt om vervolgens zelf een leuke bonus op te strijken.

Het zou FVD sieren als ze een dergelijk voorstel zouden uitwerken… in plaats van dat ze wat pensioenen betreft lekker mainstream-centrumlinks gaan zitten zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. victus

  En als je nu tot je 42e filosofie, sociologie, vrijetijds management en kunstgeschiedenis heb “gestudeerd” ??

  1. Robert75

   Wat is de gemiddelde leeftijd dat mensen tegenwoordig aan het werk gaan? Tegenwoordig heb je overal papieren voor nodig of opleidingen. Die 40 jaar zwaar werk zou in de praktijk niet zo heel veel uitmaken hoor. Want ik denk dat de meeste al een jaar of 22 a 23 zijn zo niet wat ouder…Dus als je er 40 jaar bij telt ben je op zijn minst 60+

   1. tomygun

    Ja Robert er is veel veranderd heel lang hebben we ook
    pret studies daarna hebben zij stres .
    FF als veel andere met mij 1964 T/M 2017, 53 jaar !!!
    Waar prate we over? 13 jaar teveel kan ik FF vangen .
    Buiten in zomer en winter dus geen raam amtenaar .

    1. Heinz

     En misschien nog gevaarlijk werk. Werken met hoogspanning is weer wat anders dan een batterijtje in een scheerapparaat prutsen.

  2. Mars020

   Dan mag je door tot je 82ste verjaardag.

 2. santiago

  Weer een leuke foto van de hiddemeister met zijn poes. Goed hoor.

  1. victus

   Aardige en welbespraakte man die de rust en rede zelf blijft ook als hysterische, hyperventilerende opponenten hem verbaal proberen te vloeren. Dat steekt veel mensen omdat ze dat ook wel willen maar in de verste verte totaal niet kunnen.

   1. santiago

    Ik hoop maar dat hij nog lang blijft leven, wat zou Nederland zonder hem moeten. Het is zo’n geweldige man. Ik denk als hij mocht komen te overlijden(hij is toch al op zijn minst 94) dat hij boven in de hemel komt. Hij is ook altijd zoi netjes gekleed. Nou dan moet het helemaal wel goed zijn. Oh en hij is goed voor poezen. Heeft hij eigenlijk al een standbeeld?
    Toch mooi dat je van een onduidelijk strafrechtpleitertje nog zoiets kan bereiken.

   2. Heinz

    Dat is waar. Tegenspraak ontaardt vaak in verbaal gewelddadig taalgebruik wanneer je jezelf niet onder contrôle hebt.

    1. santiago

     Gewelddadig taalgebruik. Nou nou.

     1. Sealgaire

      heinz is de blablabla zouaaf

 3. struisvogelpolitiek

  Wat is de definitie van “zware beroepen”. Ik zie dat als een persoonlijk iets. Politie, brandweer, ambulancier, stratenmaker, metselaar. Hoe snel is een mens “sleten”. Een ambtenaar wordt gesteld als een “licht” beroep, maar wat als deze ambtenaar een ziekelijk persoon is? Of een burn out krijgt, dan wordt opeens een “licht” beroep een “zwaar” beroep, althans voor die ambtenaar in kwestie. Hoe zit het dan voor al die mensen die een (zo heet het tegenwoordig) een arbeidsbeperking hebben, daar zitten ook mensen bij die het werk zwaar vallen. Neen, korter werken voor alleen zware beroepen is niet houdbaar en ook discriminatie naar mensen die niet meer kunnen en het zwaar hebben.

  1. struisvogelpolitiek

   “sleten”= “versleten”.

  2. m.van.rosmalen

   Wat een gelul.
   Dat is nou wat je noemt echt pas struisvogelpolitiek.

   Bij een auto word er toch ook gekeken naar de km stand. Zo werkt dat met een lichaam ook.
   Je hebt maar 1 lichaam en wat denk je van die slijtage
   Na 40 jaar zwaar lich werk te hebben gedaan ben je gewoon op.
   Dat begrijpt iedere gek.
   De meeste houden lekker z’n bek dicht omdat ze een ander niks gunnen.
   Vooral hier in Ned is het ikke ikk3 ikke en de rest kan mooi stikken.
   Is ook bewezen dat mensen met lich zwaar werk korter leven dus die verdienen het zowiezo om eerder te kunnen stoppen.
   Beginnen ook vroeger met werken en hebben ook langer premie betaald.
   Ik zou zo zeggen ga het zelf eens lekker doen.
   Met zware stenen sjouwen.
   Of in de zorg werken bij PG plus patienten die je uit bed moet halen en waar je meer klappen van krijgt dan vreten.
   Mooi beroep hoor maar waar je letterlijk doodmoe van thuiskomt.
   Omdat het psychisch ook erg zwaar is .
   Je moet constant schakelen en overal op reageren.
   En burnout laat mij niet lachen daar hebben we ook veel meer kans op juist omdat het zo zwaar is.
   Zelf ook een ambtenaartje zeker.
   Alleen maar koffie leuten en lekker zitten de hele dag onder het mom van wat hebben we het toch zwaar. Die ken ik nog wel een paar
   Om 11 uur gaat het ene oog open en om 13 uur s’middags het andere oogje.
   Kom maar es een weekje bij ons werken dan weet je wel wat werken is.
   Mijn man werkt bij een Natuursteenbedrijf.
   In wind en in weer grafstenen plaatsen en bijna altijd met de hand
   Kom maar een x kijken dan piep je wel anders.
   Dan weet je zo wat een zwaar beroep is.
   Flikkers

   1. struisvogelpolitiek

    Beste m.van.rosmalen
    Ik zou zeggen, leest u mijn bijdrage hier nog eens rustig door en probeer te begrijpen wat ik heb geschreven.

    1. m.van.rosmalen

     Beste , Struisvogel
     Heb ik allang gedaan vandaar
     mijn reactie erop.

  3. Mars020

   Een ambtenaar met een burn-out??.. Hoe dan??… Die gasten zijn zo traag als dikke stront.. voor de rest zijn jouw voorbeelden niet relevant, want die horen in de ziektewet thuis.

 4. goedisfout

  AOW is niet gekoppeld aan werk, vanaf een bepaalde leeftijd tellen de jaren aanwezig in Nederland. Een goede zaak zou zijn om te beginnen met tellen vanaf de geboorte zodat de parasieten die op ons sociale stelsel afkomen via de mensensmokkelaars recht hebben op veel minder en het systeem niet onbetaalbaar wordt.

  1. tomygun

   goed dit is dus fout het klopt wat je neer plemt
   maar dat is dus het hele grote punt.
   De werkende betaald een premie van zijn loon
   de nooit gewerkt hebbende krijgt vaak meer dan
   de geen die gewerkt heeft met toeslagen.
   Stel AOW op 65 jaar op een vast bedrag voor ieder
   gewerkt en betaald jaar een extratje op dit bedrag.

 5. goedisfout

  Je moet dan wel regelen dat Nederlandse expats met kinderen niet de dupe wordt. Een kleine afdracht van belasting in ruil voor volledige AOW van de kinderen of iets dergelijks. Voorkomen moet worden dat ons stelsel totaal leeggevreten wordt dankzij het verdrag van Marrakesh.

 6. Ome Wim

  Fijn te weten dat als dit tot stand komt ik dan 7 jaar geleden al had kunnen stoppen met werken, met ècht werken bedoel ik, niet met achterover leunen in het pluche en de dag doorkomen met neuspeuteren in de Tweede kamer of zoals in het Europarlement stomdronken op mijn werk komen zoals zatlap Juncker, nu moet ik nog tot eind dit jaar en heb er dan 48 jaar en 4 maanden opzitten, wel altijd met plezier gewerkt moet ik zeggen, overigens kunnen ze in de voormalig Oostbloklanden nog steeds na 40 dienstjaren stoppen en AOW opstrijken, mede met behulp van geld uit het land van “gekke Henkie”, òns geld dus !!!!!!!!

 7. Joop van Leeuwarden

  Precies, waarom moet de een tien jaar langer betalen voor zijn AOW en de ander niet. Al die beroepsstudenten die tot hun 35e studeren van ons belastinggeld gaan dan nog een keer werken en betalen voor de AOW. Na 40 jaar betaald te hebben, recht op AOW. Lijkt me en stuk eerlijker dan dat het nu is.

  1. Piet51

   @Joop van Leeuwarden
   Je kaart een probleem aan dat we inderdaad nu maar eens moeten oplossen. Al die studenten die tot hun 35e studeren en later gewoon het volle pond aan AOW krijgen, het is een schande. Laten die handvol studenten, waarschijnlijk met rijke ouders, het zelf uitzoeken. Ik heb even zitten zoeken naar de aantallen waarom het gaat, maar niet kunnen vinden. Maar ik vermoed dat het er zo maar eens 10 of 11 zouden kunnen zijn.

 8. J.C.

  Bij de invoering van de verhoging van de AOW leeftijd was het argument dat de levensduur van mensen gemiddeld aanzienlijk omhoog gegaan was.

  Afgelopen week kwam in het nieuws dat laagopgeleiden aanzienlijk korter leven dan hoogopgeleiden. Op een of andere wonderlijke wijze volgen de verantwoordelijke politici nu deze laatste feiten niet.

  In de beginjaren van 2000 heb ik langdurig discussie met mijn vakbond gehad over juist dit punt: waarom moet iemand, die op z’n 15e jaar is begonnen met werken langer doorgaan na z’n 65e jaar? Geen zinnig antwoord op gekregen. Nu is de praktijk zo, dat hoogopgeleiden voldoende inkomen hebben om toch te stoppen op hun 65e jaar of eerder. De lager opgeleiden kunnen zich dat niet veroorloven. Kortom: degene die gemiddeld het kortst leven werken nu het langst en blijven betalen voor degenen, die het kortst werken, maar wel langer leven.

  Kom op PVV, maak er werk van!

  1. Mars020

   Dan heeft Tante Rien niet zo lang meer… Het is eigenlijk een wonder, dat zij nog leeft..
   Aan de reacties te zien is haar opleiding ook niet echt hoog. Ze heeft in deze demente toestand niet echt door wat ze schrijft. Eigenlijk best wel zielig… laat haar maar een beetje trollen, want ze heeft niet lang meer.

 9. Piet51

  In de tweet van Hiddema worden AOW en pensioen in één adem genoemd, alsof ze identiek zijn, terwijl ze dat helemaal niet zijn. En vervolgens wordt daar het begrip rekenrente mee in verband gebracht. Het is moeilijk om in de 280 tekens van een tweet die complexe begrippen kort te beschrijven. Maar dit is wel heel erg slordig. Dat kan twee dingen betekenen: Hiddema begrijpt het zelf niet of iemand anders heeft het voor hem geformuleerd, maar begrijpt de materie niet. Hoewel ik Hiddema als politicus niet hoog heb zitten, lijkt hij me wel intelligent en goed op de hoogte. Maar of hij met Twitter overweg kan???
  AOW is een omslagstelsel en heeft niets te maken met de zo verfoeide rekenrente. Pensioenen hebben dat wel, want dat zijn kapitaalstelsels. AOW is geen pensioen. Lage rekenrentes en gewenste reserves drukken pensioenen, niet de AOW. De hoogte van de AOW wordt op een andere manier afgeleid uit de bijdragen van alle werkenden van vandaag.

 10. fusilier

  De toekomst? Wie niet steelt of erft, moet straks werken tot hij ,of zij sterft. De E.U als voorbeeld met hun geld verslindende dik verdieners voorop.

 11. Saskia Haan

  Dus..als je minder dan 40 jaar hard werkt geen AOW? Het gaat om de leeftijd waarop je AOW-recht hebt..Wie zal nog 40 jaar werken in Nederland? Een lege huls Hiddema..

  Maak er dan van: Wie 40 jaar lang niet onrechtmatig reiskostenvergoeding opstrijkt, mag AOW krijgen..

  Veel succes met een definitie van ‘zwaar werk’

  1. Trien Knoppen

   Minder dan 40 jaar dan ga je met 66 met pensioen.

   En er zijn beroepen genoeg, vooral de zware, waar je die 40 jaar, als je nog in goede gezondheid bent, wel haalt!
   Neem een stratenmaker… die op z’n 17e begint met werken… of van mijn part op z’n 20e…
   Die zou dan met 40 jaar, heel hard werken, terecht met pensioen kunnen!
   Mensen met zware beroepen hebben vaak een lagere levensverwachting maar hebben in verhouding wel het meeste bijgedragen! Omdat ze veel eerder beginnen met werken dan bijvoorbeeld een rechtenstudent die pas na z’n 25e begint en een veel hogere levensverwachting heeft!

   1. ManusR

    In de politiek kun je minimaal tot je 80-ste bezigheidstherapie doen en onze politici denken dus dat dat voor ieder beroep moet kunnen gelden. Ik heb in de zorg en transportwereld gewerkt, 2 zware beroepen maar ik moet nog een jaar wachten, tot juli 2020 en ik ben al meer dan 30 jaar voor 35% arbeidsongeschikt wegens een aangeboren rugafwijking en heb een hartinfarct overleefd en de UWV weigert mij 100% af te keuren want de keuringsarts bagatelliseerd mijn klachten. Wat ben ik blij dat ik kan emigreren waar mijn euro 5 keer meer waard is. NL mag van mij in de (islamitische) stront zakken. In dit land geen vluchtelingen en gelukszoekers, god zij dank.

  2. m.van.rosmalen

   Nou Saskia
   Ik za jel effe heel snel uit je droom helpen
   We zijn niet allemaal van die gestudeerde huppeltrutjes zoals jij.
   Mijn man is nu 52 jaar en werkt vanaf z’n 16de in de natuursteenbranche.
   Een zwaar onderschat beroep maar bestaat nog steeds.
   Hij is miss in heel z’n leven 5 wkn thuis geweest en heeft nog nooit 1 dag zonder werk gezeten.
   Die mag nu op dit moment dus lekker door tot z’n 67 ste.
   Dat betekend dus voor hem dat hij straks 51 jaar mag werken
   En dat door dag in dag uit met zware grafstenen te sjouwen.
   Dat houd toch geen mens vol.
   Het bestaat nog steeds hoor.
   Ikzelf werk vanaf mijn 19de in de zorg bij PG plus clienten
   Prachtig beroep maar ook psycgisch en lich erg zwaar.
   Dit betekend voor mij dus ook 47 jaar werken
   Vind je dat normaal ?

   1. Saskia Haan

    Ik bedoelde hier natuurlijk huidige jongeren. Ik heb zelf niet gestudeerd..ik had geen geld..maar HBO of universiteit is mijn ding niet ik werk als caissière nu en ik heb schoongemaakt, maar ik kom nooit op 40 jaar werken..ik heb ook thuiszorg gedaan, daar na 12 jaar op straat vanwege Rutte, zijn bezuiniging..ja vindt dan maar weer werk..ik ben ook vroeg begonnen op mijn22e maar 40 jaar mogen werken? NEE niet mijn generatie..tijden zijn veranderd..u valt in een uitzonderingsgroep..altijd lastig..ik benijd u niet..heel veel sterkte..u noemt mij huppeltrutje..ik ga het u haast gunnen nog eens 40 jaar te werken..grapje hoor!

    1. Bosche draak

     Opgewonden standje van Rosmalen is nogal grof gebekt.
     De reden ook dat d’r vent amper thuis is, “want druk”

     Die wil waarschijnlijk zo min mogelijk naast die harpij op de bank zitten.

 12. Saskia Haan

  Ik heb liever nog eens een partij die zegt wanneer je ‘geen’ AOW krijgt..wat je leeftijd ook moge zijn
  Bijvoorbeeld:
  Als je iemand hebt vermoord..geen AOW
  Als je iemand hebt verkracht.. geen AOW
  etc, etc..
  Zo pak je Volkerts van der Graafs ook meteen aan.. gaan ze vervelend doen omdat ze dan niet meer kunnen leven, dan alsnog de bak in of een kogel..

  1. Vrijedenkert

   Tijdens detentie krijgen veroordeelden geen AOW, WAO, WIA, Wajong, Anw, TW en Ziektewet deze stoppen na een maand.
   WW en bijstand stoppen direct.

   Ook dragen deze gedetineerde veroordeelden geen premie af voor de AOW en bouwt men geen pensioen op, het deel wat men niet afdraagt aan AOW wordt men later op gekort mocht men AOW gerechtigde leeftijd bereiken en als men gedetineerd wordt of blijft tijdens AOW gerechtigde leeftijd ontvangt men gewoon niks.

 13. m.van.rosmalen

  Zo zou het idd horen te zijn.
  Het is ook makkelijk om na te gaan hoe lang iemand al werkt.
  En het lijstje zware beroepen daar zijn we ook zo uit.
  Beroepen die geen hond meer wil uitvoeren en waar je vuile handjes van krijgt.
  Deze groepen (zorg , bouw etc) zijn ook al vaak vanaf jongere leeftijd aan het werk en betalen allang premies.
  Kunnen bijna niets sparen voor later met zo’n schijtloontje dat totaal niet rechtvaardigd wat je er fysiek en vaak ook psychisch voor moet doen
  Een prima plan.
  Triest alleen dat Hiddema hiermee mooie sier wil maken terwijl hij allang weet dat er geen ene reet mee word gedaan.
  Terwijl dit heel rechtvaardig zou wezen

 14. Ome Wim

  Leuke foto van Hiddema met zijn kat Bram, het is een zg. “Blauwe Rus”, dat wil niet zeggen dat die kat dronken is maar dat is gewoon de naam van zo’n beestje.

 15. Vrijedenkert

  Wat is de de definitie van een zwaar beroep?
  En alleen lichamelijk zware beroepen of ook geestelijk?

  Voorbeeld:

  Een raadslid van BIJ1 in Amsterdam die nog maar zeer recent (21 maart 2018) gekozen en actief is is nu na ruim een jaar al helemaal doorgedraaid, moet dit raadslid ook in aanmerking komen voor vervroegd pensioen i.v.m zware beroepen?

  1. Mars020

   Raadslid van BIJ1 is dus geen zwaar beroep… Dat diegene is doorgedraaid is geen verassing.. Als je jezelf aansluit bij die partij, dan ben je al rijp voor een inrichting.

 16. Godefroy France

  GOED IDEE VAN FVD
  PVV EN FVD ONZE TOEKOMST !!!

 17. ManusR

  Het is een grove leugen dat pensioenen onbetaalbaar gaan worden want de pensioenuitkeringen zijn dan wel gebaseerd op de rentestand maar de verzekeraars verdienen miljarden met hun beleggingen en dat is per saldo meer dan dat ze uitkeren. De ABP heeft zelfs erkend dat ze nog nooit zoveel in kas hadden als afgelopen jaar nl. meer dan 50 miljard en als de staat nou ook zo vriendelijk is om die 34 miljard terug te storten die ze van ons gestolen hebben en voila, er zit dan zat in de kas en hoeft er helemaal niet gekort te worden. De roversbende van Rutte heeft de zoveelste leugen op ons bordje gelegd.

  1. F.C. Labrouste

   De dekkingsgraad van pensioenfondsen wordt eenvoudig bepaald door het bedrag dat ze aan vermogen opbouwden, onverschillig of dat gebeurt door middel van rente of aandelen.

   Dit argument snijdt dus geen hout.

 18. ManusR

  Oh ja en stop met die 2.8 miljard ontwikkelingshulp (alleen de naam al) aan turkije en de verlaagde AOW leeftijd kan ook bekostigd worden want dat zou, uitgerekend, 3 miljard per jaar kosten.

 19. Michael M

  Dit artikel mag van mij regelrecht de prullenbak in. Gelul over onbetaalbaar worden, slap gelul over de levensverwachting, vergrijzing. Dit doet de mensheid al een eeuwigheid. De jonkies van 20,25,30,40 worden ook een keer grijs. 1400 miljard in kas bij de pensioenfondsen. 35 miljard euro wordt elk jaar uitgekeerd aan de gepensioneerden. Er is bakken, bakken, bakken met geld. De fondsen puilen uit en altijd dat smoesje “tekort”. We kunnen nog eens 20×35 miljard uitgeven daarbij is de winst nog niet bij opgeteld. Iedereen kan gewoon nog met 65 met pensioen de komende jaren. Waar we wel voor moeten oppassen en dat is het allergrootste gevaar en niet de mensen die normaal met pensioen willen, het zijn de geldwolven in Brussel dat straks met onze miljarden aan de haal gaan. Daar zit het gevaar. Niet de vergrijzing, betaalbaar en wat allemaal voor grootste idiootste standaard gelul van deze eeuw!!!

 20. meneereddie

  Wat is de definitie van zwaar werk?
  Een stratenmaker, bouwvakker, een zorgmedewerker, zijn zware beroepen. (om er maar een paar te noemen) Maar een winkelmedewerker kan zijn vak al zwaar vinden. Dat hangt van zijn gestel en lichaamsbouw af.

  Ik vind persoonlijk dat zware beroepen, zoals benoemt in de Nederlandse wet en regelgeving, na 35 daadwerkelijk gewerkte werkjaren, pensioengerechtigd horen te zijn, of later op eigen verzoek.
  Alle andere beroepsgroepen dan na 40 daadwerkelijke gewerkte werkjaren, of later op eigen verzoek.

  Er zijn meer jongeren die graag willen werken, dan dat de regering ons meedeelt.
  Zo laten ze de ouderen langer doorwerken.
  En dat alleen om de pensioenpot op zeer hoog peil te houden.
  Kijk maar om je heen.

  Zie en leer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.