Theresa May vertrekt, Boris Johnson nieuwe favoriet én pro-Brexit: 'EU altijd al anti-VK geweest'

Geen categoriemei 24 2019, 15:00
Britse premier Theresa May heeft vandaag haar vertrek aangekondigd. Op 7 juni neemt ze ontslag als leider van de Conservatives en zullen er nieuwe partijverkiezingen moeten komen. Dat meldt de Telegraaf.
Vertrek
De druk op haar positie nam elke keer maar weer toe. Na ieder debat, onderhandeling, heronderhandeling en poging tot besluit, nam de onrust toe in het Britse parlement. Nu heeft ze de handdoek in de ring gegooid en maakt zij plaats voor een andere leider.
Gefaald
Vrijwel direct na haar aankondiging ging het al weer over de Brexit. Haar politieke opponent van Labour, Jeremy Corbyn, meent dat ze nú pas doorheeft hoe verdeeld het land is en dat zij hier niet tegen opgewassen is. Nigel Farage van The Brexit Party sluit zich bij deze visie aan en is van mening dat zij de stemming in het land totaal verkeerd heeft ingeschat.
De doodssteek lijkt door twee voorstellen van haar te komen: een nieuwe poging tot een brexit-deal met de Europese Unie én een nieuw brexit-referendum. Het eerste lijkt bij voorbaat al kansloos en wéér een zinloze poging tot uitstel te zijn, terwijl het tweede haar nog veel meer wordt aangerekend. Ze zou met een nieuw referendum namelijk de bevolking niet serieus nemen.
Wie volgt op?
Met Nigel Farage die de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië lijkt te gaan domineren en Boris Johnson die de duidelijke favoriet is bij de Conservatives, lijkt het erop dat één van beide heren de bijl op gaat pakken waarmee deze Gordiaanse knoop zeker zal worden doorgehakt. Geen nieuw referendum of heronderhandelingen maar een vlotte, doch pijnlijke, Brexit.
Johnson meent dat het Verenigd Koninkrijk, 'vanaf het begin mee had moeten doen met wat nu de EU is geworden, toen het nog om kolen en staal ging. Wij zouden dan inspraak hebben gehad en een belangrijke positie hebben gekregen in het vormen van de EU. Die kans hebben we niet gegrepen, waardoor de EU nu anti-Verenigd Koninkrijk is geworden.' Dit wijst erop dat hij het simpelweg als 'te laat' beschouwd om nog fatsoenlijk mee te kunnen doen en soevereiniteit te kunnen behouden.
De nabije toekomst wordt verwarrend!
Waarschijnlijk wordt het dus een héél aparte politieke situatie. Labour lijkt nameljk landelijk de grootste te gaan worden, de Conservatives luiden wellicht de échte Brexit in en Farage met zijn Brexit Party wurmt zich in de tussentijd midden in het Europees Parlement. Dat wordt een enorm schizofreen spektakel de komende jaren!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten