Theresa May vertrekt, Boris Johnson nieuwe favoriet én pro-Brexit: ‘EU altijd al anti-VK geweest’

Britse premier Theresa May heeft vandaag haar vertrek aangekondigd. Op 7 juni neemt ze ontslag als leider van de Conservatives en zullen er nieuwe partijverkiezingen moeten komen. Dat meldt de Telegraaf.

Vertrek
De druk op haar positie nam elke keer maar weer toe. Na ieder debat, onderhandeling, heronderhandeling en poging tot besluit, nam de onrust toe in het Britse parlement. Nu heeft ze de handdoek in de ring gegooid en maakt zij plaats voor een andere leider.

Gefaald
Vrijwel direct na haar aankondiging ging het al weer over de Brexit. Haar politieke opponent van Labour, Jeremy Corbyn, meent dat ze nú pas doorheeft hoe verdeeld het land is en dat zij hier niet tegen opgewassen is. Nigel Farage van The Brexit Party sluit zich bij deze visie aan en is van mening dat zij de stemming in het land totaal verkeerd heeft ingeschat.

De doodssteek lijkt door twee voorstellen van haar te komen: een nieuwe poging tot een brexit-deal met de Europese Unie én een nieuw brexit-referendum. Het eerste lijkt bij voorbaat al kansloos en wéér een zinloze poging tot uitstel te zijn, terwijl het tweede haar nog veel meer wordt aangerekend. Ze zou met een nieuw referendum namelijk de bevolking niet serieus nemen.

Wie volgt op?
Met Nigel Farage die de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië lijkt te gaan domineren en Boris Johnson die de duidelijke favoriet is bij de Conservatives, lijkt het erop dat één van beide heren de bijl op gaat pakken waarmee deze Gordiaanse knoop zeker zal worden doorgehakt. Geen nieuw referendum of heronderhandelingen maar een vlotte, doch pijnlijke, Brexit.

Johnson meent dat het Verenigd Koninkrijk, ‘vanaf het begin mee had moeten doen met wat nu de EU is geworden, toen het nog om kolen en staal ging. Wij zouden dan inspraak hebben gehad en een belangrijke positie hebben gekregen in het vormen van de EU. Die kans hebben we niet gegrepen, waardoor de EU nu anti-Verenigd Koninkrijk is geworden.’ Dit wijst erop dat hij het simpelweg als ‘te laat’ beschouwd om nog fatsoenlijk mee te kunnen doen en soevereiniteit te kunnen behouden.

De nabije toekomst wordt verwarrend!
Waarschijnlijk wordt het dus een héél aparte politieke situatie. Labour lijkt nameljk landelijk de grootste te gaan worden, de Conservatives luiden wellicht de échte Brexit in en Farage met zijn Brexit Party wurmt zich in de tussentijd midden in het Europees Parlement. Dat wordt een enorm schizofreen spektakel de komende jaren!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Caro

  He, nu daar een gelukkig artikel over.
  hamvraag…
  Wat betekent dit goor Brexit…

 2. Caro

  He, nu daar een gelukkig artikel over.
  hamvraag…
  Wat betekent dit voor Brexit

 3. DeBruijn

  Corbyn wilde niet meewerken met May, dan nu ook niet piepen.

  1. Caro

   @ de Bruijn,
   En wat nu dan?
   Brexit best probleem.

 4. Joop Klepzeikert

  Dit is een goed begin. May heeft van dag 1 af de Brexit bewust getraineerd en zo slecht in elkaar gezet dat niemand daarmee in zou stemmen.
  May wilde helemaal geen Brexit, in tegenstelling tot 62% van het volk.
  Door haar wanbeleid is het VK nu ernstig verdeeld. Velen hadden het nooit zo gewild. Men wilde uit de EU en wel snel, zodat het VK geen miljarden meer aan de EU hoefde te betalen, geen illegale migranten meer op hoefde nemen en van de benauwende regeltjes en plichten van de EU af zouden zijn.
  Dat noemen tegenstanders een ‘harde brexit’, zonder afspraken. Dat is het niet. Als het VK er op staande voet uit zou stappen zijn er altijd nog de WTO regels, waar zowel EU als VK zich moeten houden.
  EU heeft in zo’n geval enkel niets meer over de migratie, viswateren en wetten en regels van het VK te zeggen. Handel kan gewoon doorgaan en verkeer van personen met een EU of VK paspoort kan ook gewoon doorgaan, net zoals dat was voor de grenzen wagenwijd open werden gezet.

  1. Meriadoc Brandebok

   Een Brexit zonder afspraken noemen we een nodeal Brexit en een Brexit met afspraken – afspraken waarin het Britse volk het meerendeel van de banden met de EU doorsnijdt – noemen we een hard Brexit.

   Je eerste bewering klopt niet. May is van meet af aan voor een harde Brexit gegaan. Pas later is het Britse kabinet gekanteld.

   De Britten hadden geen idee welke Brexit zij wilden, maar de Brexitters hadden de Britten in elk geval voorgespiegeld dat een Brexit tot betere gezondheidszorg zou leiden. Toen het erop aankwam viel het leavekamp in brokken uiteen en kwam May om de puinhopen van het leavekamp op te ruimen.

   En toen gebeurde er waar de realistische Britten voor hadden gewaarschuwd: het leavekamp had geen plannen klaarliggen om Groot-Brittannië onder beperkte economische schade uit de Europese samenwerking te loodsen. Integendeel: ze hadden geen flauw benul wat ze moesten doen en hadden het diep verdeelde land in een crisis gestort waar het tot op de dag van vandaag niet uit is.

   1. Joop Klepzeikert

    @ trol M B: Er zal NOOIT een no-deal Brexit komen, omdat dan de WTO afspraken weer gewoon ingaan, zoals het voor de EU was.
    Alleen de ergste zwakzinnig linkse gevallen zoals jij zullen dat nooit gaan begrijpen, omdat jij helemaal niets begrijpt. Zwakzinnige.

    1. Meriadoc Brandebok

     De kans op een nodeal Brexit is reëel, hoewel deze in het Britse parlement middels een motie is afgewezen. Bij een nodeal Brexit verlaat Groot-Brittannië de Europese Unie, zonder dat er overeenkomst is bereikt over de toekomstige handelsrelatie tussen beide landen.

     Als gevolg daarvan is het bijvoorbeeld mogelijk dat de importtarieven dramatisch stijgen en de grenzen in een maal dichtklappen. Dat laatste gaan de Britten in hun portemonnee voelen.

     Geen van beide partijen heeft belang bij een nodeal en daarom werken de EU enerzijds, en het VK anderzijds, al zo lang aan een akkoord. En daarom heefteen meerderheid in het parlement zich daartegen verzet.

     1. Rosasolis

      @ Meriadoc. Het gaat Een hele grote ramp door heel Gr. Brittannie worden. Ik ben van mijn vrienden gehoord over enorme onrust onder de hele bevolking. Er zijn nu eenvoudige import levensmiddelen uit Nederland enorm in prijs gestegen, en er zijn zelfs weinig groente en fruit uit Nederland en andere EU landen aanwezig. Mijn vriendin uit Wales mailde mij: wanneer krijgen we die heerlijke tros tomaten, verse kleine aardbeien, en veel meer andere verse producten weer uit Nederland?
      Zij is lid van de nationale Welsh partij die helemaal tegen de brexit is.
      Als ik binnenkort alweer die twee oudere Welsh dames ga bezoeken, moet ik komen met veel “Dutch Cheese” en ook van oosterse Conimex producten die zij geweldig vinden. Gelukkig halen ze me op de vliegveld
      van Manchester. Waar ik zal aankomen bij hen met weinig spullen van mezelf,
      maar met 2 grote tassen met alles lekker van Noord-Holland: vooral tomaten, paprika’s, veel kaas soorten, en pakjes gesneden groente,
      en onze verse Hollandse aardbeien waar ze dolop zijn. Mijn bezoek steunt in eerste plaats het contact tussen Nederland en Wales, en verder voor de vriendschap en samenwerking tussen onze 2 landen.
      Volgens mij en mijn Welsh vrienden moeten wij onze Europese cultuur en waarden vasthouden en steunen. Om Europa sterker en belangrijk
      maken in onze hele wereld. Kortom, een heel sterk EU is belangrijker dan ooit van tevoren.

    2. Meriadoc Brandebok

     “daartegen” in de laatsrte zin verwijst naar nodeal.

     1. plakband

      Brandebok verwoordt alleen maar bedreigingen. Bangmakerij voor het volk. Onder het juk van de EU uitkomen is een kans die het VK echt niet zal laten lopen.

 5. EU kok

  Wout pent neer: Met Nigel Farage die de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië lijkt te gaan domineren en Boris Johnson die de duidelijke favoriet is bij de Conservatives, lijkt het erop dat één van beide heren de bijl op gaat pakken waarmee deze Gordiaanse knoop zeker zal worden doorgehakt.
  .
  Welke functie bekleedt Farage binnen de Engelse regering?

  1. Peter Oudshoorn

   Kokkie, dit is al je derde nick deze week. Je bakt ze wel weer bruin, niet?

   1. EU kok

    Helaas.
    De tenen van T.E. zijn nog langer dan die van een asielzoeker.

    1. Meriadoc Brandebok

     Ondertussen kan Sealgair nog steeds onder dezelfde nick verder trollen.

     Dat bannen van deheer Engelbart kennen we.

     1. Sealgaire

      Kan het nog dommer Guusje? Het is natuurlijk volslagen idioot, dat jij een waardeoordeel, denkt te moeten geven. Kijk liever in je eigen gierput. Stront zat te vinden.

 6. F.C. Labrouste

  Het is een bijzonder merkwaardige redenering om het eerste referendum over de Brexit een hoogtepunt van democratie te noemen en een nieuw referendum een schending van de democratie

  Kennelijk wordt na drie jaar vergeefs ploeteren om de Brexit te realiseren het Britse volk geen voortschrijdend inzicht toegestaan.

  1. Fortiori

   Met de wetenschap van nu wil een meerderheid van het Britse volk geen Brexit meer. De vooruitzichten op een goede economische ontwikkeling na een Brexit wordt goed weer gegeven door de daling van het Pond op de valutamarkt. De allerbeste graadmeter.

   1. Stanly2000

    Waar haalt Fortiori de wetenschap van nu vandaan. Heeft er een nieuw referendum plaatsgevonden? Daling van valuta schijnt goed te zijn voor de export. Werkeloosheidscijfers zijn nog nooit zo laag geweest.

  2. Peter Oudshoorn

   “Het is een bijzonder merkwaardige redenering om het eerste referendum over de Brexit een hoogtepunt van democratie te noemen en een nieuw referendum een schending van de democratie.”

   Een tweede referendum afdwingen omdat de uitslag van het eerste referendum niet bevalt, is inderdaad een schending van de democratie.

   1. Fortiori

    Het is absolute kolder, maar daar zijn die Britten goed in.

   2. F.C. Labrouste

    Inmiddels besloot het Lagerhuis reeds dat een harde Brexit niet mogelijk is. Als het op enig moment toch nog tot een Brexit gaat komen zal dat alleen maar een zachte Brexit danwel een douane-unie kunnen zijn.
    Daarmee wordt afgeweken van de uitslag van het referendum. Meent u dat dit democratischer is dan de kwestie opnieuw voorleggen aan de kiezer?

    1. Peter Oudshoorn

     Laten we maar afwachten op de dingen die komen gaan, Noppen. Er is nog van alles mogelijk in de komende weken. Eerst maar even kijken hoe Farage het doet.

    2. Sealgaire

     Hij is de pisvlek en masochist , een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

     1. Fortiori

      Staat dit allemaal in een script wat u klaar heeft staan @Sealgaire Lugar, Dik. Of is het een hinderlijke bug in uw intern systeem ?

 7. Rosasolis

  Het zal nu sneller dan ooit achteruit gaan met Groot-Brittanie. T. May heeft voor maanden gepleit voor een zachte Brexit en een goed deal met de EU. Met de EU waren er veel minder problemen, en uiteindelijk heeft alle EU lid staten haar plannen geaccepteerd in samenwerking met de EU. Maar nu zal het met haar aftreden helemaal mis gaan in de VK. Binnen 3 jaar is de conservatief regering 2 minister-presidenten kwijt:
  eerst D. Cameron en nu T. May. Ze zijn helemaal stuurloos! Met B. Johnson hebben hebben de Britten helemaal niets. Een aantal jaren geleden werd hij uit zijn functie als burgemeester van Londen uitgezet wegens corruptie. Er kan 3 wegen voortgezet worden binnen enkele maanden:
  1. Een ad-interim premier die een harde brexit wil proberen uit te voeren.
  2. Zo spoedig mogelijk een nationale verkiezing houden.
  3. Als nog de deal van May met de EU aanhouden.
  Hoe het nu verder gaat, volgens de nieuwste berichten:
  Labour wil een nieuwe referendum houden om NIET uit de EU te treden.
  De Europese Unie melde eerder vandaag, dat omdat zij stemde akkoord de gaan met de plannen van T. May rondom de brexit, dat de EU bij haar exit plannen blijven, en
  geen anderen willen accepteren…(De EU wordt nu gelukkig, sterker dan ooit van tevoren). Volgens de EU parlement, Afspraak is Afspraak. Als het nu moeilijk gaat worden om verder te gaan met een HARDE Brexit, is het dan de fout van de Britse regering. Twee recente Minister-Presidenten hebben voor hun land opgekomen.
  Goodbye, dear Teresa, you did your best to save your country and its people.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.