Inkijkje in de Timmermans-stemmers: 'hij gaat iets met milieu doen' en 'zwijgende meerderheid is pro-EU'

Geen categoriemei 24 2019, 16:00
Dat er een 'Timmermans-effect' aan zat te komen, wisten we van Maurice de Hond. Hoe, waarom, waar het uit bestaat en wát het precies is, wist niemand. De Volkskrant interviewde een aantal Timmermans-stemmers, zo wordt het effect íets duidelijker.
Allereerst is er GroenLinks-meisje Hadassa de Velde Harsenhorst (28). Timmermans kwam volgens haar 'sterk naar voren' en ze kickt op het feit dat hij meerdere talen spreekt. In het stemhokje nam ze pas de beslissing. Nu hoopt ze dat Fransje 'veel voor het klimaat gaat doen' en 'veel gaat samenwerken'. Puur op onderbuikgevoel gestemd dus.
Rik Hendriks (60) stemde al vijftien jaar SP. Hij hekelde het SP-filmpje en sprong over naar Timmermans. Hij is héél blij met de uitslag, want met een opkomst van zo'n 40 procent tonen de 6 zetels voor de PvdA wel duidelijk aan dat 'de zwijgende meerderheid weet dat we niet zonder Europa kunnen'. Voor hem is meer Europa juist van belang want, let op:

"Ik tank in België en ga naar de supermarkt in Duitsland, want dat is goedkoper. Dat is toch onzin, dat het zo verschilt? Dat moeten wij als Europa samen kunnen oplossen."

Een SP'er die hoge prijsverschillen (door belastingen) hekelt en de grens over trekt om belastingen te ontwijken, maar vindt dat de EU daar wat aan moet doen. Hoe krijg je het voor elkaar...
En dan hebben we nog zo'n talent! Oscar Bergamin (55), een typische blanke deugkosmopoliet. Hij wil, ondanks dat hij hiervoor zelf Nida stemde, 'weer een normaal links geluid laten horen'. Hij twijfelde eerst nog tussen GroenLinks en PvdA 'maar GroenLinks was soms rechts'. Wanneer dan Oscar? Kennelijk had Timmermans volgens Oscar 'ook echt wat te vertellen', in tegenstelling tot andere partijen die 'helemaal geen verhaal hebben'. Juist ja, Timmermans met "Islam hoort al 2000 jaar bij Europa", "Europa is altijd divers geweest", "Alle landen moeten diversiteit accepteren" en "Al ruim 70 jaar vrede door de EU," is écht een verhaal en geen holle retoriek van de bovenste plank.
Als ik dit zo lees betekent het Timmermans-effect niets meer dan 'hij praatte leuk, hij gaf een goede show en ik ken hem van tv'. Tragisch.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten