Video: Wynia’s Week: “Europese Unie was niet ontstaan zonder de Amerikanen”

Syp Wynia duikt de geschiedenis in naar aanleiding van de Europese verkiezingen van deze maand om te zien wat er allemaal kwam kijken bij de oprichting van de EU. Volgens Wynia bestaan er allerlei verhalen over de oprichting van de Europese Unie, maar blijft de rol van de Amerikanen steevast onderbelicht. 

Wynia stelt dat de Europese Unie ‘een Amerikaanse uitvinding is’. Volgens hem is het een ‘mythe’ dat er spontaan een Frans-Duitse samenwerking is ontstaan uit het niets, maar dat op basis van Amerikaanse initiatieven deze samenwerking is aangejaagd.

Gezien de totale vernietiging van het Europese continent naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog is het feit dat ‘Amerikanen initiatieven nemen’ dan ook niet vreemd. Destijds in de jaren ’50 en ’60 was een oprichting van een EU ook in belang van de Amerikanen zo stelt Wynia. Die hoefden minder vaak ‘politieagent’ te spelen en tevens maakte het Europa sterker tegen de Sovjets.

Centraal in het verhaal van Wynia is de rol van zakenman Jean Monnet. Zijn netwerk zou zo omvangrijk zijn geweest dat hij als schakel tussen diverse partijen fungeerde. Tussen Franse, Engelse en Amerikaanse beleidsmakers. Het plan lukte. De kolen- en staalunie ging voortvarend van start en de latere EEG droeg bij aan meer vertrouwen tussen de Europese volkeren. En economische groei natuurlijk.

Kern van het verhaal is de relatie tussen Duitsland en Frankrijk. Deze twee continentale regionale machten zagen elkaar in de 18e en 19e eeuw het licht niet in de ogen. En oorlogen tussen Fransen en Duitsers kwamen vaker wél voor dan niet. Bij wijze van spreken. Dat was één van de redenen waarom de Amerikanen intense samenwerking tussen de Duitsers en Fransen ondersteunden, in welke vorm dan ook. De Fransen gingen schoorvoetend akkoord onder Amerikaanse invloed.

De Amerikanen zouden sowieso de West-Duitsers steunen om de Sovjets een weerwoord te bieden, zoals Heinrich Himmler, oud-chef van de Waffen-SS, al had voorspeld dat zou geschieden. En de Fransen gaven toe en steunden het plan. Om niet achter te blijven natuurlijk. Niet veel later werd de motor voor Europese integratie onder leiding van de Frans-Duitse tandem aangezwengeld.

Een rol voor de Amerikanen was dus zeker weggelegd in het ontstaan van de Europese Unie. Wynia:

“zonder de Amerikanen had Jean Monnet als de Europese ‘vader des vaderlands’ nooit bestaan”.

Dankjewel Syp!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Ragmilla

  Dat is knappe journalistiek van Wynia. Jammer dat het in geschiedenis boeken ook gewoon beschreven staat. Het plan erachter is een welvaart verdeling in Europa. Nu stelt de VS alles in het teken van verdeel en heers.

 2. Rien Noppen

  Dit lijkt me historisch juist. Het onderstreept en passant de noodzaak van een sterke EU.

  1. Sealgaire

   Jij bent Dopper en bent uit het zelfde soort hout is gesneden als Volkert van der Graaf. Opruien opstoken beledigen en als het je niet bevalt feiten verdraaien naar eigen gewin en als je deze dan onderuit haalt geen reactie meer ontvangen / trol alert krijgen.

   Het feit dat jij nog geen ban hebt omdat je bij vrijwel elke post die je hier plaatst complete onzin uitslaat gezien mag worden als een wereldwonder.

   1. DidiMadloba

    Volkert van der Graaf heeft niets verdraaid. Wel een moord gegepleegd trouwens.

 3. Fortiori

  Sommigen zien er een groot voordeel in dat Nederland zich afzondert van de EU met het idee afzonderlijk verdragen te kunnen afsluiten met landen binnen de EU. Maar dit gaat niet, want je doet zaken met de EU en niet met bijv. België alleen. Dus ook als je de Euro wilt ontvlechten naar een Nederlanse valuta, je Euro’s moet aanhouden om exporteurs in die landen te kunnen betalen.
  Dat gaat een enorme klus worden.

  1. Ragmilla

   Niet alleen dat. Nederland is veel te klein. Als je als enige uit de EU zou treden ben je nogal een uniek gegeven nodig wil men je niet als een kartel beconcurreren. Als je de EU opheft als geheel krijg je allemaal incidenten als met dividend belasting afschaffing.

 4. santiago

  Alweer zo’n goed stuk van Syp. Je bent er maar druk mee kerel.

 5. RvdBe

  Wat een onzin, de EU is een uitvinding vam de Duitsers ontstaan in de jaren 30 en tijdelijk beeindigt in 1945.
  Inmiddels is Berlijn verruild voor Brussel, maar hebben de Duitsers de dikste vinger in de pap.
  Ein Europa!!

 6. Joop Klepzeikert

  Syp heeft in zoverre gelijk dat de Amerikanen er inderdaad belang bij hadden en hebben dat Europese landen samenwerken en niet vechten. Daardoor was er inderdaad Amerikaanse bemoeienis bij het oprichten van de (E)EG.
  De megalomane nazistaat EU hebben zelfs de Amerikanen geen enkel belang bij (gehad), net als de Europese bevolking. Die is enkel en alleen voor en door Europese elite opgericht om zichzelf goed betaalde baantjes toe te kunnen schuiven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.