Ach: 94-jarige Francis bezoekt begraafplaats Margraten, barst in tranen uit

Vandaag herdenken we D-Day.

D-Day was misschien wel de belangrijkste dag in de hele Tweede Wereldoorlog, tenminste aan het westelijke front. Er zijn debatten dat de strijd niet gewonnen had kunnen worden zonder belangrijke gewonnen veldslagen (door de Russen) in het oosten, maar dat doet niets af aan het belang van D-Day.

Daarom is het terecht dat we de landing van de geallieerden op die dag, 6 juni 1944, jaarlijks herinneren. Verreweg de meeste soldaten waren jongemannen. Tieners, zelfs. 18- en 19-jarigen. Jongens die normaal gesproken dronken moeten worden en lekker uit moeten gaan. Maar op die dag, op D-Day, bevonden ze zich opeens in de hel op aarde. Ze werden van alle kanten onder vuur genomen door de Duitse Nazi’s. Duizenden kwamen om, alleen in een poging om op het strand te komen.

Maar: ze gaven niet op. Hele golven jongemannen uit, met name, Amerika, Canada en Engeland (en, minder qua aantallen, maar toch: Polen, Nederland, Frankrijk, etc.) kwamen het strand op, renden voor zover ze dat konden, gingen plat op de grond liggen waar dat moest (wat bijna overal was), kropen vervolgens centimeter na centimeter naar voren… en slaagden er uiteindelijk in om de Nazi’s terug te dringen. Daardoor kon Frankrijk bevrijd worden. Later volgden de andere bezette West-Europese landen waaronder Nederland.

Die soldaten, die jongemannen, hebben in die strijd natuurlijk meer gezien dan de meeste mensen in hun hele leven te zien krijgen. Dat zie je ook hier, in deze beelden van de 94-jarige veteraan Francis. Die bezocht voor de camera’s van EenVandaag onlangs de militaire begraafplaats Margraten, waar hij in snikken uitbarstte toen hij het graf van zijn voormalige commandant zag.

Me dunkt dat vandaag een superbe dag is om wat meer te lezen over D-Day… of er wat films en documentaires over te kijken. Normaal gesproken zou ik mensen adviseren om YouTube eens te bekijken, maar aangezien die website er een handje van heeft alles en iedereen dat enigszins rechts is te ‘demonetizing’ ben ik daar wel klaar mee. Gelukkig zijn er sites als Netflix waar we ook terecht kunnen voor dit soort zaken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Ragmilla

  Natuurlijk worden de Afrikaanse legers in dit betoog niet genoemd. De schrijver doet het geluid van de jaren 30 in Duitsland herleven. Het zou hem sieren eerlijk te zijn. Het zou hem sieren niet hypocriet te zijn.

  1. Meriadoc Brandebok

   Heb je een bron?

   1. Ragmilla

    Waarnaar? Afrikaanse legers? Frame vluchtelingen economisch zouden zijn?

   2. toetssteen

    @Meriadoc
    Mevrouw doelt vrij waarschijnlijk op soldaten binnen het Vreemdelingenlegioen. U weet wel, die elementen die zich in Italië zo misselijkmakend hebben misdragen dat Franse officieren hen soms ter plekke executeerden.

    1. F.C. Labrouste

     Vond dit op het internet: ‘Het ongelofelijke is gebeurd. De Marokkaanse soldaten hebben onze linie doorbroken en veroverd.’
     de Duitse opperbevelhebber schrijft aan Hitler over de slag bij Monte Cassino

     Ongeveer 70.000 Marokkanenvechten voor de bevrijding van Europa. Ze nemen deel aan drie grote militaire operaties: de landing in Normandië (D-day), de invasie van Zuid-Frankrijk en vooral aan de strijd in Italië.”

     We hebben dus wel het een en ander te danken aan de Marokkanen voor onze bevrijding.

     1. Hans Brusselmans

      Veel aan te danken, google maar eens op Marocchinate zakkenwasser, misschien dat je dan anders piept over dat ongedierte.

     2. victus

      Ja dat klopt, samen met Antilliaanse luchtlandingstroepen, Eritrese commando’s en dat staat ook op internet!!

     3. Dragonmaster969

      Marocchinate: heb je het al kunnen vinden misselijkmakend persoon dat je bent!!!

     4. Meriadoc Brandebok

      Dank, Labrouste, ik meende dat de Afrikanen slechts in Itsaië vochten. Zo leer je nog eens wat.

     5. Ragmilla

      Meriadoc Brandebok

      Op Netflix staan meerdere documentary over de koloniale legers, een Franse generaal, ik meen Joffrey roemde deze legers in wo1 om hun broederschap en moed.

      Marokkaanse en Algerijnse troepen hebben de opmars van de Duitsers in Frankrijk in wo2 vertraagt. Historiek heeft hier Interresante artikelen over, het verklaart de islamitische begraafplaatsen in noord Frankrijk.

      De slimsten misschien eens bekijken wat de Italianen in Noord Afrika hebben gedaan. Of de geallieerden met Duitse vrouwen. Hypocriet en achterbaks is op jullie van toepassing naast erg dom.

     6. peetjoh. k

      We hebben helemaal niks aan de marokkanen te danken. Je verkoopt weer onzin

     7. logisch denken

      kijk nog even aan welke deur Hitler stond te kloppen ! Je poogt wederom een stukje geschiedvervalsing te bewerkstelligen. Het meevechten was puur eigen belang mijn beste.

     8. Ragmilla

      logisch denken

      U probeert de geschiedenis te vervalsen. Joden hebben in Tunesië meer hulp gehad van de inwoners dan in Nederland, hier ging men voor kopgeld. De begraafplaatsen bewijzen mijn gelijk.

     9. MarinusQ

      F.C. Labrouste

      Vond dit op het internet: ‘Het ongelofelijke is gebeurd. De Marokkaanse soldaten hebben onze linie doorbroken en veroverd.’

      Met deze kanttekening: deze term “gemarokkaniseerde vrouw” en verwijst naar de massaverkrachtingen door Marokkaanse soldaten na afloop van de slag om Monte Cassino.

      De Goumiers waren Marokkaanse troepen die deel uitmaakten van het Frans Koloniale leger. In mei 1944 werden deze eenheden als hulptroepen ingezet tegen de Duitse troepen tijdens de slag om Monte Cassino. Op 18 mei 1944 werd door de Geallieerden een doorbraak geforceerd bij Monte Cassino. Die nacht zwermden duizenden Goumiers en andere koloniale troepen uit over de omringende heuvels. Moordend en verkrachtend trokken de soldaten van dorp naar dorp. Mannen die hun dochters en vrouwen probeerden te verdedigen werden ter plaatse doodgeschoten. Meer dan 2000 vrouwen in de leeftijd van 11 tot 86 werden vaak meermalen verkracht.
      Vandaag de dag staat in Castro dei Volsci het monument “Mamma Ciociara” ter nagedachtenis aan deze oorlogsmisdaad. In 1960 ontving Sophia Loren een Oscar voor haar rol in de film La ciociara, die is gebaseerd op deze gebeurtenissen.

    2. Ragmilla

     Toetssteen

     Nee domste. Je kent de geschiedenis niet. Al sinds wo1.

     De vrouwen in de koloniën werden ook veelvuldig verkracht door de bezetter. Misschien toch eens onderwijs zien te krijgen?

     1. peetjoh. k

      Marroko en algerije mee gevochten? Haha. dat verzonnen verhaal is uit 1977 onzin niks marokkanen die mee vochten. Algerije zat onder frans bestuur dus geen algerijs leger maar een frans leger

     2. Top

      Zit je hoofddoekje weer te strak? “U” heeft blijkbaar de grenzeloze behoeften, om de hand die u voedt , als het even kan te bijten. Dan zal zal ik het eens gaan hebben over de incestpoel, waar u uit gekropen bent. Uit een cultuur, waar genitale verminkingen ‘Bon-Ton’ zijn. Waar afvalligheid, met de dood, als beloning wordt gefaciliteerd en als dat even kan zo gruwelijk als mogelijk. Waar u als vrouw niets maar dan ook helemaal niets te melden heeft, vraag dat maar aan uw moeder. Waar zelfs mannelijke kinderen meer in de pap te brokkelen hebben dan een volwassen vrouw. Ik ben er van overtuigd, dat jij en je hele familie, nog nooit iets positiefs heeft bijgedragen aan onze NEDERLANDSE samenleving. Dus ik zou voorzichtig

     3. toetssteen

      @Satya
      Het artikel gaat over Margraten en niet over verweggistan.
      Inzake mijn opleiding ik heb een uni graad wiskunde en HBO economie. Ik ben erg dom, vergeleken bij twee van mijn zoons……

  2. victus

   Het enige effectieve leger in die dagen daar was het AfrikaKorps van de Duitsers en de Britse opponenten. Voor de rest was er in Afrika geen leger van betekenis te vinden buiten de kolonialen om. Afrikanen zelf liepen toen nog in rieten rokjes achter de waterbuffels aan met hun speertjes.

  3. edoc431

   Te duur voor de zuurstof jij vuile landverrader jij bent het allerlaagste wat er bestaat heb nog meer respect voor een kakkerlak

  4. Mars020

   Die hadden het te druk met moorden en verkrachten van burgers.

 2. santiago

  Pot van der Linden, Pauw en van Nieuwkerk vechten om het hardst voor de kijkcijfers om deze man binnen te halen. Top tv toch?

 3. Meriadoc Brandebok

  Ik adviseer de aflevering Operation Overlord van WWII in HD & Color. Gratis te bekijken op YT en prachtig gemaakt. Ook het laatste deel van Apocalypse: WWII is een aanrader.

 4. Michael

  Het is jammer dat er alleen wordt gepraat over “jonge mannen en tieners die eigenlijk uit moeten gaan” als het om de Amerikaanse soldaten gaat, de Duitse soldaten worden simpelweg Nazi’s genoemd. Echter voor die jongens aan Duitse kant gold natuurlijk hetzelfde.

  Oorlog is gewoon waanzin, waarin jonge mensen elkaar afmaken omdat mensen hogerop hebben besloten dat dat moet.

  1. Korporaal Monty

   ‘Een oorlog kent alleen verliezers.’

   Maar toch zijn er zwakzinnigen die een ‘burger’oorlog toe juichen.
   Zelfs op dit forum.

   1. Dragonmaster969

    toch zit er grote kans in dat dit eens gaat gebeuren… helaas.

   2. Sprookjesfiguur

    Er is toch een wezenlijk groot verschil tussen een burgeroorlog en een oorlog tussen landen. En als een oorlog alleen verliezers kent, hadden wij nu Duits gesproken en minder vrijheid (al vraag ik me af welke vrijheid we nu dan wel hebben). Maar zeker geen Islam probleem.

    1. Bosche draak

     Alsof latrinegraver Monty zover vooruit denkt.
     Uitgekauwde nikszeggende riedels is meer zijn ding.

     1. Korporaal Monty

      Ja noem het een ‘Uitgekauwde nikszeggende riedel’.

    2. Korporaal Monty

     “Maar zeker geen Islam probleem.”

     Volgens verschillende mensen had Hitler een grote interse in de islam en spande hij samen met groot moefti Mohammad Amin al-Hoesseini.
     Deze heeft Hitler aangezet om de joden te vervolgen wordt beweerd.

     1. Sprookjesfiguur

      Inspiratie klopt, maar Hitler keek neer op moslims, op alles wat niet Arisch was.

     2. Sprookjesfiguur

      Daarbij had Hitler uit zijn verleden al een hekel aan joden met name door het verdrag van Versailles. De Duitse politieke kopstukken die dit goed keurde (ik geloof 3 van de 5, maar kan er 1 naast zitten) waren joods. Dus de vijand van jouw vijand…

     3. toetssteen

      @monty
      Yup, de Handschar brigade. Echt lekker volk…. , walg.

    3. Meriadoc Brandebok

     “al vraag ik me af welke vrijheid we nu dan wel hebben”

     Kijk eens om je heen, zou ik zeggen. Dit land is vol van vrijheden, evenals de andere Europese landen. Vrijheid om te geloven, vrijheid van pers, vrijheid van meningsuiting, dat men hier nu op dit forum de gal kan spuwen over het kabinet.

     1. Sprookjesfiguur

      Nou Guus, mijn probleem met deze vrijheden zie ik elke dag. Met name de migranten plukken er de vruchten van. Vrijheid om te geloven, geen aanwinst voor het christendom, vrijheid van pers… tja ik noem het overheidspropaganda, en de vrijheid van meningsuiting is begraven vanaf het moment dat Wilders beveiliging nodig had. Laat ik Theo en Pim er even buiten.

   3. santiago

    Je hebt ook een goeie nick voor een pacifist.

    1. Korporaal Monty

     Ja jij snapt het wel hoe een militaire denkt.
     Als of alle brandweerlieden op een grote brand of ernstig ongeluk zitten te wachten?

     Maar mocht het onverhoopt gebeuren zijn ze er wel.

     Wij wachten met zijn allen op een oorlog in de hoop zoveel mogelijk mensen te doden, dat is zeker jou beeld van militairen.

     1. Bosche draak

      En dan toch de signalen vanuit de bevolking negeren?
      Het zijn wel de zgn “nukubu’s” die jullie soldij moeten ophoesten.
      Denk daar maar aan als je weer pang pang staat te roepen omdat de vertegenwoordigers van het land wat je zegt te verdedigen nog te bescheten zijn om je van fatsoenlijk materieel te voorzien.

     2. Korporaal Monty

      @Bosche draak
      “omdat de vertegenwoordigers van het land”.

      Gekozen door het volk. Het geen probleem vonden om defensie kapot te bezuinigen.
      Dus steek je hand in eigen boezem.
      Niemand wilde meer geld in defensie steken.

 5. Joop Klepzeikert

  Zo triest hè, dat zo’n man die dag en de vele maanden daarna nog steeds met zich mee moet dragen, en dat omdat we toen niet in wilde zien hoe kwaadaardig socialisten zijn, net zoals we dat nu weer niet in willen zien.
  Als mensen eens wat beter na zouden denken zouden dit soort smerige oorlogen niet bestaan. Jaloezie maakt meer kapot dan wat dan ook.
  Socialisme is puur op jaloezie gebaseerd. Jaloezie op mensen die wel hard werken en daar goed geld mee verdienen.

  1. Menno B

   joopklep je formuleert wat verward, maar als ik het goed begrijp scheer jij hier socialisme en nationaal-socialisme en over 1 kam. Allemaal socialisten he?

   Jezus, ben je wel goed bij je hoofd?

 6. Rosasolis

  Ieder keer dat het 4 mei wordt, 6 juni, en 11 november…denk ik altijd aan de veteranen, in Canada’s grootste veteranen ziekenhuis: Deer Lodge Hospital in Winnpeg. Ik het altijd wonderlijk gevonden hoe deze moedige mannen, en enkele vrouwen, omgingen met hun vreselijk verwondingen uit 2 grote oorlogen in Europa. Nadat ik 2 keer per jaar voor hen ging optreden, was het altijd een eer voor me tijdens thee en gebak, om kennis te maken, en met ze te praten. Sommige waren vreselijk eenzaam, en als zij begonnen iets over hun verdriet te vertellen, begonnen ze te huilen. Dan kwam “De Kolonel” erbij,
  een lieve, maar sterke man in een rolstoel, die nog steeds als hun leider werd beschouwd, en zover mogelijk de mannen in toom hield. Hij vertelde die droevige mannen om op te houden met janken en gun mij een leuke bezoek. Ik heb ook gesproken met veteranen uit WW 1, die in de doopgraven moesten blijven, en vreselijk ziek werden tijdens de aanvallen van de Duitsers.
  Nederland deed wat ze kon tijdens die twee vreselijke oorlogen. Ik begrijp helemaal de verdriet van Francis bij de graf van zijn commandant. Je kunt langzaam het verdriet
  van een overleden familielid geleidelijk verwerken, maar hoe verwerk je het verdriet van het plotseling verlies van een aardige kameraad naast je tijdens een oorlog?
  Leven in vrijheid is een grote geschenk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.